Antena kierunkowa - łączenie z 1 BTS
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Antena kierunkowa - łączenie z 1 BTS
Witam,
Czy moglibyście polecić dobra antenę kierunkową do modemu GSM? Zależy mi na łączeniu się tylko z jednym nadajnikiem BTS.
Jakim sposobem można wiarygodnie sprawdzić, czy rzeczywiście połączyłem się z jednym nadajnikiem?
Czy owinięcie modemu folią aluminiową jest pomocne przy ekranowaniu?
Czy moglibyście polecić dobra antenę kierunkową do modemu GSM? Zależy mi na łączeniu się tylko z jednym nadajnikiem BTS.
Jakim sposobem można wiarygodnie sprawdzić, czy rzeczywiście połączyłem się z jednym nadajnikiem?
Czy owinięcie modemu folią aluminiową jest pomocne przy ekranowaniu?
Re: Antena kierunkowa - łączenie z 1 BTS
Topnetinfo z forum podaje CID oraz LAC dzięki któremu możesz sobie sprawdzić z którym BTS, możesz się łączyć. Nie znam twojej dokładniej lokalizacji wiec trudno mi podać antenę jakiej chcesz używać.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Akurat to nie jest problem. Wysoka selektywnosci geometryczna = wysoki zysk.dexter18 pisze:Nie znam twojej dokładniej lokalizacji wiec trudno mi podać antenę jakiej chcesz używać.
Nie, ale ulatwia decyzje, kiedy kupic nastepny modem.Czy owinięcie modemu folią aluminiową jest pomocne przy ekranowaniu?
Nie pomagam na PW.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Modem w danym momencie zawsze połączony jest z jednym nadajnikiem. Nie ma możliwości, aby modem jednocześnie pracował z dwoma lub więcej nadajników BTSparapapa pisze:Jakim sposobem można wiarygodnie sprawdzić, czy rzeczywiście połączyłem się z jednym nadajnikiem?
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Modemu?! Jak go owiniesz folią to odizolujesz go od świata a o reszcie napisał keyparapapa pisze:Czy owinięcie modemu folią aluminiową jest pomocne przy ekranowaniu?
Nie znam twojej sytuacji ale możesz kombinować z łapaniem wybranego btsa za pomocą anteny kierunkowej choć sygnał z silniejszego i tak będzie rządził
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Wlasnie dlatego uzywa sie anten kierunkowych - miedzy min a max wiazki mozesz miec paredziesiat dB roznicy. Przyklad z netu:

Nie pomagam na PW.
-
Korzystam z połączeń w rożnych miejscach i miastach, takze trudno określić stały punkt połączenia.
Jestem na etapie sprawdzania i testowania wszystkich możliwości zachowania anonimowości w sieci. Modem działa chyba podobnie do komórki. Jeżeli jesteśmy w zasięgu odpowiedniej ilości nadajników, to dany sprzęt mozna namierzyć z dokładnością co do kilku metrów, natomiast ograniczając zasięg, łącząc się z jednym BTS ta dokładność jest dużo, dużo mniejsza.
Jestem na etapie sprawdzania i testowania wszystkich możliwości zachowania anonimowości w sieci. Modem działa chyba podobnie do komórki. Jeżeli jesteśmy w zasięgu odpowiedniej ilości nadajników, to dany sprzęt mozna namierzyć z dokładnością co do kilku metrów, natomiast ograniczając zasięg, łącząc się z jednym BTS ta dokładność jest dużo, dużo mniejsza.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Nie bardzo wiem co chesz przez to powiedziec.parapapa pisze:Jeżeli jesteśmy w zasięgu odpowiedniej ilości nadajników, to dany sprzęt mozna namierzyć z dokładnością co do kilku metrów, natomiast ograniczając zasięg, łącząc się z jednym BTS ta dokładność jest dużo, dużo mniejsza.
Polaczenie jest zawsze z JEDNYM BTS'em.
Nie pomagam na PW.
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Jak coś nawywijasz to i tak cię namierząparapapa pisze:natomiast ograniczając zasięg, łącząc się z jednym BTS ta dokładność jest dużo, dużo mniejsza
![:]](./images/smilies/splash.gif)
Już dawno temu były w necie sposoby a raczej próby odizolowania modemu od pozostałych btsów tak aby nie dało się namierzyć delikwenta przy pomocą anten telemetrycznych
Do celów naukowych czy raczej prywatnych i niekoniecznie legalnych?parapapa pisze:Jestem na etapie sprawdzania i testowania wszystkich możliwości zachowania anonimowości w sieci
-
Z tym namierzeniem to nie do końca jest tak prosto. Używając odpowiednich narzędzi można sobie zagwarantować anonimowość na poziomie 99%, ale to nie forum do dyskusji o takiej tematyce.
Prowadzę tylko swoje obserwacje i tylko do tego potrzebne są mi te informacje o połączeniach z BTS. Komputer mam wyposażony w odpowiednie narzędzia, testowałem na domowym WiFi i wszystko jest jak trzeba. Ale korzystając z modemu dochodzi do tego sygnał, który można zlokalizować z większa lub mniejszą dokładnością. Mnie chodzi o tą mniejszą dokładność. Nie znam siena działaniu sieci, dlatego pytam Was w jaki sposób mozna tego dokonać.
Prowadzę tylko swoje obserwacje i tylko do tego potrzebne są mi te informacje o połączeniach z BTS. Komputer mam wyposażony w odpowiednie narzędzia, testowałem na domowym WiFi i wszystko jest jak trzeba. Ale korzystając z modemu dochodzi do tego sygnał, który można zlokalizować z większa lub mniejszą dokładnością. Mnie chodzi o tą mniejszą dokładność. Nie znam siena działaniu sieci, dlatego pytam Was w jaki sposób mozna tego dokonać.
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Z całym szacunkiem ale wątpię że ktoś Ci tu pomógł w sposobie na "oszukanie sieci"parapapa pisze:Nie znam siena działaniu sieci, dlatego pytam Was w jaki sposób mozna tego dokonać
-
Nie nazwałbym tego oszukiwaniem. Ekranowanie jest legalne, nie jest zabronione żadnym przepisem prawnym. Jeżeli państwo nie potrafi mi zagwarantować bezpieczeństwa korzystania z sieci (zewsząd inwigilacja; nawet Facebook jest dostępny w praktycznie każdej witrynie, którą odwiedzamy i zbiera wszystkie informacje [polecam przejrzeć niebezpiecznik lub opracowania Zbigniewa Alamy]), to muszę zadbać o nie sam. Niemniej dziękuje za wszystkie odpiwiedzi. Temat można zamknąć.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
I dlatego panikujesz, w tematach ktorych nie rozumiesz.parapapa pisze:Nie znam siena działaniu sieci, dlatego pytam Was w jaki sposób mozna tego dokonać.
Zdajesz sobie sprawe ze mieszasz pojecia. Obrazkowo – dyskutujesz o gruszkasz w sklepie z kafelkami, uzasadniajac ze oba produkty mozna znalezc w kuchni.parapapa pisze:nawet Facebook jest dostępny w praktycznie każdej witrynie, którą odwiedzamy i zbiera wszystkie informacje
Wracajac do sedna sprawy:
Siec musi wiedziec mniej wiecej gdzie jestes – inaczej nie bedzie polaczenia. W trakcie normalnej pracy, jestes „namierzany“ tylko przez jeden BTS, wiec mozna dosc dobrze stwierdzic w ktorej celi, w ktorym sektorze jestes, odleglosc od BTSa. Siec nie uzywa triangulacji – a dokladnie tego sie obawiasz.
Informacje o twoim polozeniu nie opuszczaja ISP. Geolokalizacja dziala troche inaczej i jest mocno nieostra – mieszkam w okolicy Monachium, geolokalizatory stawiaja mnie tam gdzie ja chce. Narzedzia do tego potrzebne sa identyczne przy polaczeniach z DSL i UMTS, powiem wiecej, przy DSL twoj ISP ma zdecydowanie lepsza rozdzielczosc.
Nie pomagam na PW.
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
parapapa pisze:Jeżeli państwo nie potrafi mi zagwarantować bezpieczeństwa
To myślisz że jak zaekranujesz modem to ustrzeżesz się przed inwigilacją?parapapa pisze:zewsząd inwigilacja

-
Nie panikuję, tylko nie rozumiem, dlatego pytam.
Wspomniałem wcześniej, że to forum nie jest o tematyce bezpieczeństwa i anonimowości w sieci, dlatego nie rozwijam szerzej zagadnień, bo nie o to w gruncie rzeczy mi chodzi.
Nie, samo ekranowanie mi tego nie zagwarantuje, nic mi tego nie zagwarantuje w 100% - wspominałem o tym post wyżej
Odpowiednie narzędzia - odpowiednio skonfigurowany TOR łącznie z dodatkami + liveCD + EMET + modem + karta SIM + laptop. Nie dyskutujcie ze mną o bezpieczeństwie.
Poza tym niczego sie nie obawiam, chciałem się tylko dowiedzieć o pewnych mechanizmach. Ustalmy jedna rzecz. Gdybym chciał to wykorzystać do niecnych czynów, to nie wchodzilbym na forum, tylko zabrał laptop, modem i udał sie do ładu za miastem do zrobienia tego co mam zrobić po czym powróciłbym do domku.
Dowiedziałem się co trzeba. Dzięki.
Wspomniałem wcześniej, że to forum nie jest o tematyce bezpieczeństwa i anonimowości w sieci, dlatego nie rozwijam szerzej zagadnień, bo nie o to w gruncie rzeczy mi chodzi.
Nie, samo ekranowanie mi tego nie zagwarantuje, nic mi tego nie zagwarantuje w 100% - wspominałem o tym post wyżej

Poza tym niczego sie nie obawiam, chciałem się tylko dowiedzieć o pewnych mechanizmach. Ustalmy jedna rzecz. Gdybym chciał to wykorzystać do niecnych czynów, to nie wchodzilbym na forum, tylko zabrał laptop, modem i udał sie do ładu za miastem do zrobienia tego co mam zrobić po czym powróciłbym do domku.
Dowiedziałem się co trzeba. Dzięki.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
I przed czym mialo by cie to zabezpieczyc? Laczac sie z siecia zdradzasz mase rzeczy - zaczynajac od IMEI modemu, poprzez numer SIM, dane diagnostyczne laptopa, ..............parapapa pisze: tylko zabrał laptop, modem i udał sie do ładu za miastem do zrobienia tego co mam zrobić po czym powróciłbym do domku
Dalej utrzymuje, ze nie rozumiesz co robisz - zaczynajac od tego, ze mieszasz warstwy i mechanizmy.

Nie pomagam na PW.
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Pytanie tylko czy będą w ten sposób namierzać ?
Ja, będąc kompletnym laikiem i znając zagadnienie jedynie z filmów sensacyjnych,
na miejscu prokuratora czy policji darowałbym sobie namierzanie sygnału,
a zacząłbym od sprawdzenia nr IMEI - który operator i komu go sprzedał,
jakie karty SIM z niego się kiedykolwiek łączyły, kto jest/był właścicielem tych kart,
do kogo z tych kart dzwoniono/puszczano sms
- na dzień dobry zebrałaby się spora grupka osób do przesłuchania
z imionami, nazwiskami i adresami na tacy.
A potem po nitce do kłębka .... nie trzeba wcale tracić czasu na namierzanie sygnału.
Ja, będąc kompletnym laikiem i znając zagadnienie jedynie z filmów sensacyjnych,
na miejscu prokuratora czy policji darowałbym sobie namierzanie sygnału,
a zacząłbym od sprawdzenia nr IMEI - który operator i komu go sprzedał,
jakie karty SIM z niego się kiedykolwiek łączyły, kto jest/był właścicielem tych kart,
do kogo z tych kart dzwoniono/puszczano sms
- na dzień dobry zebrałaby się spora grupka osób do przesłuchania
z imionami, nazwiskami i adresami na tacy.
A potem po nitce do kłębka .... nie trzeba wcale tracić czasu na namierzanie sygnału.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
W tych filmach sa dwie opcjekordirko pisze:Ja, będąc kompletnym laikiem i znając zagadnienie jedynie z filmów sensacyjnych,
- przestepca ma byc znaleziony – wtedy telefon ma wbudowany GPS i jest zarejestrowany na przestepce (albo jego tesciowa)
- przestepca ma uciec – wtedy telefon to tzw. burner phone, kupiony za gotowke przez kloszarda mieszkajacego w kartonie pod Walmart. Oczywiscie kloszard jest na bablu i nie potrafi sobie przypomniec kto dal mu piwo w zamian za usluge.
Taaaa.... Telefon pre-paid kupiony za gotowke jest swietnie namierzalnykordirko pisze:a zacząłbym od sprawdzenia nr IMEI - który operator i komu go sprzedał,

W przeciwienstwie do innych krajow UE, w PL nie ma obowiazku rejestrowania kart SIM.
Nie pomagam na PW.
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
A wystarczy ......................................... i mogą szukać wiatru w polukey pisze:Laczac sie z siecia zdradzasz mase rzeczy - zaczynajac od IMEI modemu, poprzez numer SIM, dane diagnostyczne laptopa

Pytanie tylko po co te zabiegi jeśli ktoś nie ma nic do ukrycia Mnie osobiście wisi wszelka inwigilacja dopóki nie wkroczy agresywnie w życie osobiste
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Za kazdym razem kupic nowy sprzecior?Andrzejz78 pisze:A wystarczy....

Nie pomagam na PW.
- KrissTofferr
- Mistrz bezprzewodowy
Można by ograniczyć pasmo do wybranego, ograniczyć kanał do wybranego, i ustawić się tak - aby w kierunku nadawania od siebie mieć tylko jedną stację pracującą w danym paśmie i kanale. I najlepiej nie dopuszczać do odbić swojego toru nadawania od przeszkód. Poza tym rozdzielić sygnał antenowy na dwa tory z osobnymi antenami i odpowiedno stłumić tor nadawania.
Poza tym, jeśli używasz jednego systemu operacyjnego, z dwoma różnymi modemami,
to do sieci mogą wyciekać informacje identyfikujące ten system operacyjny. Ciąg kilku takich cech daje "odcisk palca" wskazujący nadal na jedną "osobę"
Poza tym, jeśli używasz jednego systemu operacyjnego, z dwoma różnymi modemami,
to do sieci mogą wyciekać informacje identyfikujące ten system operacyjny. Ciąg kilku takich cech daje "odcisk palca" wskazujący nadal na jedną "osobę"

- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Ciepło, ciepłokey pisze:kupic nowy sprzecior?

Panowie, my tu gadu gadu a tu się tworzy poradnik dla uczciwych inaczej Proponuje zamknąć temat żeby ktoś czego nie napisał za dużo
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
W tym watku nie ma nic, czego nie znajdziesz w necie w ciagu dwoch minut.
Nie pomagam na PW.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Andrzejz78, poczytaj:
http://inwigilacja24.com/
http://inwigilacja24.com/
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Oraz tego co zdrowo oraz logicznie myślący człowiek może samemu wymyślićkey pisze:W tym watku nie ma nic, czego nie znajdziesz w necie w ciagu dwoch minut.

Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)