Antena kierunkowa - łączenie z 1 BTS

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
parapapa
Początkujący użytkownik forum

Antena kierunkowa - łączenie z 1 BTS

Post autor: parapapa »

Witam,
Czy moglibyście polecić dobra antenę kierunkową do modemu GSM? Zależy mi na łączeniu się tylko z jednym nadajnikiem BTS.
Jakim sposobem można wiarygodnie sprawdzić, czy rzeczywiście połączyłem się z jednym nadajnikiem?
Czy owinięcie modemu folią aluminiową jest pomocne przy ekranowaniu?
dexter18

Re: Antena kierunkowa - łączenie z 1 BTS

Post autor: dexter18 »

Topnetinfo z forum podaje CID oraz LAC dzięki któremu możesz sobie sprawdzić z którym BTS, możesz się łączyć. Nie znam twojej dokładniej lokalizacji wiec trudno mi podać antenę jakiej chcesz używać.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

dexter18 pisze:Nie znam twojej dokładniej lokalizacji wiec trudno mi podać antenę jakiej chcesz używać.
Akurat to nie jest problem. Wysoka selektywnosci geometryczna = wysoki zysk.
Czy owinięcie modemu folią aluminiową jest pomocne przy ekranowaniu?
Nie, ale ulatwia decyzje, kiedy kupic nastepny modem.
Nie pomagam na PW.
kmy
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: kmy »

parapapa pisze:Jakim sposobem można wiarygodnie sprawdzić, czy rzeczywiście połączyłem się z jednym nadajnikiem?
Modem w danym momencie zawsze połączony jest z jednym nadajnikiem. Nie ma możliwości, aby modem jednocześnie pracował z dwoma lub więcej nadajników BTS
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Post autor: Andrzejz78 »

parapapa pisze:Czy owinięcie modemu folią aluminiową jest pomocne przy ekranowaniu?
Modemu?! Jak go owiniesz folią to odizolujesz go od świata a o reszcie napisał key

Nie znam twojej sytuacji ale możesz kombinować z łapaniem wybranego btsa za pomocą anteny kierunkowej choć sygnał z silniejszego i tak będzie rządził
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Wlasnie dlatego uzywa sie anten kierunkowych - miedzy min a max wiazki mozesz miec paredziesiat dB roznicy. Przyklad z netu:

Obrazek
Nie pomagam na PW.
parapapa

Korzystam z połączeń w rożnych miejscach i miastach, takze trudno określić stały punkt połączenia.
Jestem na etapie sprawdzania i testowania wszystkich możliwości zachowania anonimowości w sieci. Modem działa chyba podobnie do komórki. Jeżeli jesteśmy w zasięgu odpowiedniej ilości nadajników, to dany sprzęt mozna namierzyć z dokładnością co do kilku metrów, natomiast ograniczając zasięg, łącząc się z jednym BTS ta dokładność jest dużo, dużo mniejsza.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

parapapa pisze:Jeżeli jesteśmy w zasięgu odpowiedniej ilości nadajników, to dany sprzęt mozna namierzyć z dokładnością co do kilku metrów, natomiast ograniczając zasięg, łącząc się z jednym BTS ta dokładność jest dużo, dużo mniejsza.
Nie bardzo wiem co chesz przez to powiedziec.

Polaczenie jest zawsze z JEDNYM BTS'em.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

parapapa pisze:natomiast ograniczając zasięg, łącząc się z jednym BTS ta dokładność jest dużo, dużo mniejsza
Jak coś nawywijasz to i tak cię namierzą :]

Już dawno temu były w necie sposoby a raczej próby odizolowania modemu od pozostałych btsów tak aby nie dało się namierzyć delikwenta przy pomocą anten telemetrycznych
parapapa pisze:Jestem na etapie sprawdzania i testowania wszystkich możliwości zachowania anonimowości w sieci
Do celów naukowych czy raczej prywatnych i niekoniecznie legalnych?
parapapa

Z tym namierzeniem to nie do końca jest tak prosto. Używając odpowiednich narzędzi można sobie zagwarantować anonimowość na poziomie 99%, ale to nie forum do dyskusji o takiej tematyce.
Prowadzę tylko swoje obserwacje i tylko do tego potrzebne są mi te informacje o połączeniach z BTS. Komputer mam wyposażony w odpowiednie narzędzia, testowałem na domowym WiFi i wszystko jest jak trzeba. Ale korzystając z modemu dochodzi do tego sygnał, który można zlokalizować z większa lub mniejszą dokładnością. Mnie chodzi o tą mniejszą dokładność. Nie znam siena działaniu sieci, dlatego pytam Was w jaki sposób mozna tego dokonać.
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

parapapa pisze:Nie znam siena działaniu sieci, dlatego pytam Was w jaki sposób mozna tego dokonać
Z całym szacunkiem ale wątpię że ktoś Ci tu pomógł w sposobie na "oszukanie sieci"
parapapa

Nie nazwałbym tego oszukiwaniem. Ekranowanie jest legalne, nie jest zabronione żadnym przepisem prawnym. Jeżeli państwo nie potrafi mi zagwarantować bezpieczeństwa korzystania z sieci (zewsząd inwigilacja; nawet Facebook jest dostępny w praktycznie każdej witrynie, którą odwiedzamy i zbiera wszystkie informacje [polecam przejrzeć niebezpiecznik lub opracowania Zbigniewa Alamy]), to muszę zadbać o nie sam. Niemniej dziękuje za wszystkie odpiwiedzi. Temat można zamknąć.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

parapapa pisze:Nie znam siena działaniu sieci, dlatego pytam Was w jaki sposób mozna tego dokonać.
I dlatego panikujesz, w tematach ktorych nie rozumiesz.
parapapa pisze:nawet Facebook jest dostępny w praktycznie każdej witrynie, którą odwiedzamy i zbiera wszystkie informacje
Zdajesz sobie sprawe ze mieszasz pojecia. Obrazkowo – dyskutujesz o gruszkasz w sklepie z kafelkami, uzasadniajac ze oba produkty mozna znalezc w kuchni.

Wracajac do sedna sprawy:
Siec musi wiedziec mniej wiecej gdzie jestes – inaczej nie bedzie polaczenia. W trakcie normalnej pracy, jestes „namierzany“ tylko przez jeden BTS, wiec mozna dosc dobrze stwierdzic w ktorej celi, w ktorym sektorze jestes, odleglosc od BTSa. Siec nie uzywa triangulacji – a dokladnie tego sie obawiasz.
Informacje o twoim polozeniu nie opuszczaja ISP. Geolokalizacja dziala troche inaczej i jest mocno nieostra – mieszkam w okolicy Monachium, geolokalizatory stawiaja mnie tam gdzie ja chce. Narzedzia do tego potrzebne sa identyczne przy polaczeniach z DSL i UMTS, powiem wiecej, przy DSL twoj ISP ma zdecydowanie lepsza rozdzielczosc.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

parapapa pisze:Jeżeli państwo nie potrafi mi zagwarantować bezpieczeństwa
parapapa pisze:zewsząd inwigilacja
To myślisz że jak zaekranujesz modem to ustrzeżesz się przed inwigilacją? :szok:
parapapa

Nie panikuję, tylko nie rozumiem, dlatego pytam.
Wspomniałem wcześniej, że to forum nie jest o tematyce bezpieczeństwa i anonimowości w sieci, dlatego nie rozwijam szerzej zagadnień, bo nie o to w gruncie rzeczy mi chodzi.
Nie, samo ekranowanie mi tego nie zagwarantuje, nic mi tego nie zagwarantuje w 100% - wspominałem o tym post wyżej :) Odpowiednie narzędzia - odpowiednio skonfigurowany TOR łącznie z dodatkami + liveCD + EMET + modem + karta SIM + laptop. Nie dyskutujcie ze mną o bezpieczeństwie.
Poza tym niczego sie nie obawiam, chciałem się tylko dowiedzieć o pewnych mechanizmach. Ustalmy jedna rzecz. Gdybym chciał to wykorzystać do niecnych czynów, to nie wchodzilbym na forum, tylko zabrał laptop, modem i udał sie do ładu za miastem do zrobienia tego co mam zrobić po czym powróciłbym do domku.
Dowiedziałem się co trzeba. Dzięki.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

parapapa pisze: tylko zabrał laptop, modem i udał sie do ładu za miastem do zrobienia tego co mam zrobić po czym powróciłbym do domku
I przed czym mialo by cie to zabezpieczyc? Laczac sie z siecia zdradzasz mase rzeczy - zaczynajac od IMEI modemu, poprzez numer SIM, dane diagnostyczne laptopa, ..............

Dalej utrzymuje, ze nie rozumiesz co robisz - zaczynajac od tego, ze mieszasz warstwy i mechanizmy. ;)
Nie pomagam na PW.
kordirko
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: kordirko »

Pytanie tylko czy będą w ten sposób namierzać ?
Ja, będąc kompletnym laikiem i znając zagadnienie jedynie z filmów sensacyjnych,
na miejscu prokuratora czy policji darowałbym sobie namierzanie sygnału,
a zacząłbym od sprawdzenia nr IMEI - który operator i komu go sprzedał,
jakie karty SIM z niego się kiedykolwiek łączyły, kto jest/był właścicielem tych kart,
do kogo z tych kart dzwoniono/puszczano sms
- na dzień dobry zebrałaby się spora grupka osób do przesłuchania
z imionami, nazwiskami i adresami na tacy.
A potem po nitce do kłębka .... nie trzeba wcale tracić czasu na namierzanie sygnału.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

kordirko pisze:Ja, będąc kompletnym laikiem i znając zagadnienie jedynie z filmów sensacyjnych,
W tych filmach sa dwie opcje
- przestepca ma byc znaleziony – wtedy telefon ma wbudowany GPS i jest zarejestrowany na przestepce (albo jego tesciowa)
- przestepca ma uciec – wtedy telefon to tzw. burner phone, kupiony za gotowke przez kloszarda mieszkajacego w kartonie pod Walmart. Oczywiscie kloszard jest na bablu i nie potrafi sobie przypomniec kto dal mu piwo w zamian za usluge.
kordirko pisze:a zacząłbym od sprawdzenia nr IMEI - który operator i komu go sprzedał,
jakie karty SIM z niego się kiedykolwiek łączyły, kto jest/był właścicielem tych kart,
Taaaa.... Telefon pre-paid kupiony za gotowke jest swietnie namierzalny ;)
W przeciwienstwie do innych krajow UE, w PL nie ma obowiazku rejestrowania kart SIM.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

key pisze:Laczac sie z siecia zdradzasz mase rzeczy - zaczynajac od IMEI modemu, poprzez numer SIM, dane diagnostyczne laptopa
A wystarczy ......................................... i mogą szukać wiatru w polu :P
Pytanie tylko po co te zabiegi jeśli ktoś nie ma nic do ukrycia Mnie osobiście wisi wszelka inwigilacja dopóki nie wkroczy agresywnie w życie osobiste
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Andrzejz78 pisze:A wystarczy....
Za kazdym razem kupic nowy sprzecior? ;)
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: KrissTofferr »

Można by ograniczyć pasmo do wybranego, ograniczyć kanał do wybranego, i ustawić się tak - aby w kierunku nadawania od siebie mieć tylko jedną stację pracującą w danym paśmie i kanale. I najlepiej nie dopuszczać do odbić swojego toru nadawania od przeszkód. Poza tym rozdzielić sygnał antenowy na dwa tory z osobnymi antenami i odpowiedno stłumić tor nadawania.

Poza tym, jeśli używasz jednego systemu operacyjnego, z dwoma różnymi modemami,
to do sieci mogą wyciekać informacje identyfikujące ten system operacyjny. Ciąg kilku takich cech daje "odcisk palca" wskazujący nadal na jedną "osobę" ;)
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

key pisze:kupic nowy sprzecior?
Ciepło, ciepło :cfaniak:

Panowie, my tu gadu gadu a tu się tworzy poradnik dla uczciwych inaczej Proponuje zamknąć temat żeby ktoś czego nie napisał za dużo
key
*Mistrz bezprzewodowy*

W tym watku nie ma nic, czego nie znajdziesz w necie w ciagu dwoch minut.
Nie pomagam na PW.
kmy
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: kmy »

Andrzejz78, poczytaj:
http://inwigilacja24.com/
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

key pisze:W tym watku nie ma nic, czego nie znajdziesz w necie w ciagu dwoch minut.
Oraz tego co zdrowo oraz logicznie myślący człowiek może samemu wymyślić ;) Jak wątek będzie zmierzał w złą stronę to wtedy się go zamknie.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ODPOWIEDZ