Problemy z zalogowaniem do niektórych portali internetowych

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
nemo333
Użytkownik forum

Problemy z zalogowaniem do niektórych portali internetowych

Post autor: nemo333 »

Witam
Korzystam z internetu Orange od niedawna. Przez ostatnie kilka(naście) dni coraz bardziej nasila się problem z logowaniem się do niektórych portali internetowych. Obecnie z żadnego urządzenia nie mogę zalogować się np do Allegro, podaję dane do logowania, potwierdzam, mam być przekierowany do karty zarządzania kontem a tu wraca mi do okna logowania i tak w kółko...
Na niektórych forach wchodzę w logowanie, podaję dane, wraca mnie na główną, znów do logowania, po 3, 4 próbach w większości jestem zalogowany. Zaznaczam przy każdym logowaniu że chcę być zawsze zalogowany po czym wchodzę, otworzę dwa, może 3 tematy i już po chwili jestem wylogowany. Jak działa poprawnie to max 24h, później już muszę się wszędzie logować na nowo.

Co z tym zrobić? Nie da się z takimi problemami normalnie funkcjonować bo nawet odpisanie na jakikolwiek post gdzieś na forum jest katorgą...
PS. Ten post piszę używając telefonu jako modemu z kartą Playa, dobrze że jeszcze mi zostało trochę pakietu... Bo oczywiście świetne Orange nie pozwala mi się tutaj zalogować, może to specjalnie żebym nie krytykował? :super:
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Problemy z zalogowaniem do niektórych portali internetowych

Post autor: ja.michal »

Dziwne. Mam net Orange i mogę się logować na różne fora czy allegro.

Próbowałeś wyczyścić całą historię przeglądarki (cookie, zapisane strony historię, wszystko)?
nemo333
Użytkownik forum

Post autor: nemo333 »

ja.michal pisze:Dziwne. Mam net Orange i mogę się logować na różne fora czy allegro.

Próbowałeś wyczyścić całą historię przeglądarki (cookie, zapisane strony historię, wszystko)?
to nic nie daje, zreszta dzieje sie to zarowno na tablecie, telefonie i komputerze ktore sa podpiete do tego samego routera z karta orange.
Teraz zresetowalem router bo juz wcale sie nie dalo nigdzie logowac i poki co dziala. Ale obstawiam ze jeszcze dzis padnie :/
2 lata uzywalem neta playa, nic sie przez ten czas nie zmienilo poza karta sim w modemie i takie jaja sie zaczely dziac :/
Jeszcze jedno: uzywasz APN:internet czy vpn? Ja lece na internet, moze tu jest problem, moze serwer kompresujacy takie rzeczy powoduje? (Dziala ona jeszcze w ogole? Zastanawiam sie nad tym bo nie widze gorszej jakosci obrazkow, kiedys byla znaczna roznica a teraz prawie nic, nawet nie ruszalem naglowkow zeby sie pozbyc kompresji bo nie czulem potrzeby)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Może router jest winowajcą?
Zarówno na internet jak i na vpn działa mi wszystko. Teraz na co dzień używam vpn. Działa nadal. Kompresja jest, a na pewno serwery po drodze bo niektóre usługi na telefonie podłączonym pod wifi z tą kartą i przy APN internet nie działają poprawnie, a na APN vpn nie ma problemów.
proteka
Stały użytkownik forum

Post autor: proteka »

Mam bardzo podobny problem, teraz z trudem zalogowałem się na to forum, a od około 2 tygodni nie mogę często zalogować się na moją pocztę wirtualnej polski. Może ma ktoś podobne problemy, albo wie jak im zaradzić?
Dodam także, że ma internet mobilny z Orange.
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Post autor: Andrzejz78 »

nemo333 pisze:podaję dane do logowania, potwierdzam, mam być przekierowany do karty zarządzania kontem a tu wraca mi do okna logowania i tak w kółko...
Miałem tak ostatnio na allegro ale na razie jakoś przeszło
nemo333 pisze:Zaznaczam przy każdym logowaniu że chcę być zawsze zalogowany po czym wchodzę, otworzę dwa, może 3 tematy i już po chwili jestem wylogowany
Mam tak na http://www.nhl.pl/index.php?
nemo333 pisze:Bo oczywiście świetne Orange nie pozwala mi się tutaj zalogować
A mi pozwala :P

Trzeba by kilka dni jechać na VPN żeby sprawdzić czy to ma związek z kompresją
fulo
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: fulo »

Ja man Internet z Orange i wcale nie mam takiego problemu.
proteka
Stały użytkownik forum

nemo33, ty jesteś z Sosnowca i ja też i mamy podobne problemy z logowaniem. Może ten problem jest tylko w Sosnowcu?
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

nemo333 pisze:nie mogę zalogować się np do Allegro, podaję dane do logowania, potwierdzam, mam być przekierowany do karty zarządzania kontem a tu wraca mi do okna logowania i tak w kółko...
Sprawdziłem to gruntowniej i mogę potwierdzić że problem ten występuje (u mnie) przy włączonej kompresji Przy VPN już tego nie ma
proteka
Stały użytkownik forum

A ja nic nie robiłem i od trochę ponad doby nie mam z tym problemu, loguję się bez problemu tam gdzie poprzedni miałem problemy.
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

U mnie na apn:internet występują podobne kłopoty z logowaniem na wybranych stronach często choć nie zawsze Na vpn wszystko działa jak należy
Awatar użytkownika
Orange Ekspert
Pracownik operatora

Post autor: Orange Ekspert »

W przypadku tego typu problemów warto spróbować zmienić DNSy na 8.8.8.8 oraz 8.8.4.4 i sprawdzić czy problem będzie nadal występował.

Pozdrawiam
Tomek
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Orange Ekspert pisze:8.8.8.8 oraz 8.8.4.4
Akurat ja tak mam obecnie i problem występuję
Z kompresją są problemy z logowaniem Nie zawsze ale są Przy VPN wszystko pięknie się loguje
kordirko
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: kordirko »

Też miałem ten sam problem w Orange, od 2-3 dni się w końcu to uspokoiło.
Podejrzewam że to mogło mieć związek z tym:
http://blog.orange.pl/wojciechjabczynsk ... ezpieczyc/

Orange zaczęło coś grzebać i blokować zapytania DNS od osób posiadających "zarażone" routery,
przy okazji być może popsuli też zapytania do swoich własnych DNS i do 8.8.8.8 Google :D
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Ja teraz już cały czas korzystam z VPN bo przy kompresji prawie za każdym razem muszę się logować na innym forum
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

kordirko pisze: Orange zaczęło coś grzebać i blokować zapytania DNS od osób posiadających "zarażone" routery,
Takie coś można obejść za pomocą zewnętrznych DNS'ów. No i nie wydaje mi się, że to wina DNS. Bo przeglądarka nie za każdym razem odpytuje DNS'y. Z tego co zauważyłem to tylko raz na początku. Co więcej system Windows posiada własny system cache, więc też nie jest powiedziane, że za każdym wejściem na stronę serwer DNS będzie odpytywany.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Buashy
Stały użytkownik forum

Post autor: Buashy »

Ja mam od kilku tygodni taki sam problem jak poprzednicy. Nie mogę się zalogować do Allegro, za każdym razem wyrzuca mnie do strony logowania. Podobnie w innych portalach np. lotnictwo.net.pl, blog.pl. W czasie logowania do Gmail'a wyskakiwało mi, że nieprawidłowe hasło (choć upewniłem się, że wpisuje dobre). Wypróbowałem wiele przeglądarek: IE, FF, Chrome, Opera, wszędzie to samo. Korzystam z internetu w telefonie od ORANGE...
Po wypróbowaniu wszystkich pomysłów, skanowaniu antywirusem itp. postanowiłem odłączyć Orange i włączyć Aero2 i ... nagle wszystko ożyło !!!! Wszędzie loguję się bez problemu. O co chodzi ?
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Buashy pisze:O co chodzi
Prawdopodobnie o kompresję
Ja od kilku dni mam wyłączoną kompresję i wszystko chodzi jak trzeba Jak włączę to są problemy

Z tym logowanie na allegro to miałem kiedyś niezły problem Kliknąłem na "Kup teraz" i za nic nie mogłem się zalogować aby sfinalizować transakcję Towar na moim koncie a ja nie mogę nic dalej zrobić Dopiero ustawienie VPN umożliwiło mi dokończenie zakupu
Buashy
Stały użytkownik forum

Rozumiem, ale kompresja w Orange chyba nie została włączona ostatnio tylko jest od dawna, a ja do niedawna nie miałem takich problemów. Co się ostatnio zmieniło, że wystąpił taki problem ?
BTW, po powrocie z Aero2 do Orange, na razie wszystko działa. Na wszelki wypadek ustawiłem na sztywno DNSy Nortona i na razie wszędzie się loguję.
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Nie wiem jak to jest z kompresją bo w Orange mam neta od niedawna Wiem tylko że kompresję zmniejszyli

Buashy, od kilku tygodni sprawdzam to zjawisko Kilka dni VPN i kilka dni kompresja i stąd moje wnioski
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

A jak po wejściu na daną stronę po IP, a nie nazwie?
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

ja.michal pisze:A jak po wejściu na daną stronę po IP, a nie nazwie?
Tego nie sprawdzałem ale myślę ze DNSy nie mają nic tu wspólnego
Można by sprawdzić i po IP przy kompresji tylko problem występuje nie regularnie więc trudno o prawidłowy wynik
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

A strony z SSL? Również problem?
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

ja.michal, właśnie jestem na kompresji i jest problem też na tym forum Nie pisałem o tym bo jeszcze tego nie sprawdziłem wielokrotnie

Odpisałeś w tym temacie i twoja odpowiedź trafiła na koniec wątku na drugiej stronie Ja po kliknięciu na ten temat powinienem zobaczyć ostatnią nieczytaną odpowiedź a trafiam na pierwszy post w tym temacie
We wszystkich tematach tak się dzieje aż samo się naprawi lub wyłącze kompresję

Może ta kompresja "zniekształca" informacje z ciasteczek i tak się dzieje
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Połączyłem się na narcie OFnK z APN internet. Niestety nie udało mi się zalogować.

Nie pozostaje nic innego jak zgłaszać to do Orange. Po IP nie udało się dostać. W sumie nie wiem jaki port jest dla tego forum więc może dla tego. :?
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Nie pozostaje nic innego jak zgłaszać to do Orange
Ja już nie mam siły pisać do nich zgłoszeń Tłumaczę, wyjaśniam, podaję przykłady a oni i tak wiedzą lepiej
Zresztą ten temat czyta "pomarańczowy kolega" więc powinien się poczuć zobowiązany i ruszyć temat w robocie
Buashy
Stały użytkownik forum

Wytłumaczcie mi proszę, co się ostatnio zmieniło, że pojawiły się problemy ? Przecież ta kompresja w Orange działa od lat. Od dawna używałem internetu w telefonie w Orange i logowałem się wszędzie bez problemu, a problem pojawił się niedawno, gdzieś w lutym, więc o co chodzi ?

BTW. Używając Chrome, na to forum zalogowałem się bez problemów i wszystko tu działa, ale już np. na allegro nie mogę. Co ciekawe udaje mi się zalogować na allegro z IE, ale już na forum lotnictwo.net.pl nie mogę się zalogować ani z IE ani Chrome.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Nie mam zielonego pojęcia od czego to wszystko zależy.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Buashy pisze:Wytłumaczcie mi proszę, co się ostatnio zmieniło, że pojawiły się problemy ? Przecież ta kompresja w Orange działa od lat.
Mi to wygląda na sytuację gdzie zostały zmienione ustawienia proxy kompresującego Orange.
Andrzejz78 pisze:Ja po kliknięciu na ten temat powinienem zobaczyć ostatnią nieczytaną odpowiedź a trafiam na pierwszy post w tym temacie
Ale z tego co kojarzę to tematy nieprzeczytane zapamiętywane są w bazie danych forum. Więc tu żadne ciasteczka nie mają nic do rzeczy. Więc ja kompletnie tego nie rozumiem.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

YaHooo pisze:Więc tu żadne ciasteczka nie mają nic do rzeczy. Więc ja kompletnie tego nie rozumiem.
Ciasteczka nie, ale sesje już tak, jak zbyt długo masz otwarty dział czy wyszukiwanie nowych postów to sesja wygasa i przy kliknięciu w link przenosi Cie do 1. posta w temacie.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
ODPOWIEDZ