Internet LTE - PLUS miesięczne testy i wyniki - PRZESTROGA

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Enrike4
Początkujący użytkownik forum

Internet LTE - PLUS miesięczne testy i wyniki - PRZESTROGA

Post autor: Enrike4 »

Witam !

Od miesiąca jestem posiadaczem Internetu LTE z firmy PLUS za 89.90zł

Pierwszego dnia mialem takie wyniki:

http://www.speedtest.net/my-result/3561983743

fajne , prawda? - też tak myślałem.

Ponieważ chciałem zrezygnować z dotychczasowego operatora, próbowałem wysycić łącze

ściągając kilka obrazów dystrybucji Linuxa Mint ( KDE, Fedora, Cinamon itd)

Niestety , tylko kilka godzin i zrobił się "lejek !!! ".

Po interwencji w BOK ,że na LTE nie mam limitu - wszystko powróciło do normy.

Niestety sytuacja taka trwa od miesiąca , codzienne blokady i interwencje i tak " w koło Macieju".

Rozmowy z działem technicznym plusa kosztowały już kilkadziesiąt złotych .

Kilka dni temu złożyłem reklamację pisemną i czekam . Internet startuje nad ranem i po kilku godzinach

klapa. W tej chwili jest już chyba wyłączany "ręcznie" bo router nie łączy się z siecią

( fabryczny HUAWEI 593)

Nie wiem czy pisemna interwencja coś zmieni , ale będzie jakiś ślad.

Myślę , że miesiąc czasu na załatwienie sprawy to kuriozum i nie mam tu na myśli pisemnego zgłoszenia ,

tylko rozmowy z BOK .

Ewidentnie problem leży po stronie operatora.

Uprzedzając ewentualne pytania powiem tylko, że po mojej stronie nie ma żadnego problemu.

Testowałem to także na innym routerze - efekt taki sam . Po ściągnięciu kilku GB danych wszystko się

wykłada. Połączenie zestawiane tylko po LTE.

Zasięg mam bardzo dobry i dział techniczny nie podnosi kwestii konfiguracji czy zasięgu .

Na chwilę obecną internetu nie mam wcale - blokuje się po kilku GB danych do następnego dnia.

( może nie trzeba było się skarżyć ;)

Podsumowując : Usługa Plusa jest niepoprawnie przygotowana i nierealizowana w tym najdroższym

pakiecie.

Przestrzegam wszystkich przed tą ofertą . Fakt , że można testować przez 7 dni nic nie zmienia, ponieważ

konsultanci przez kilka dni nie mogli zdiagnozować problemu i twierdzili że to tylko przejściowe kłopoty,

a mnie zależy na stabilnym i szybkim łączu.

Proszę o ewentualne spostrzeżenia i pytania ( merytoryczne ).

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Internet LTE - PLUS miesięczne testy i wyniki - PRZESTROGA

Post autor: wojteks »

Enrike4 pisze:a mnie zależy na stabilnym i szybkim łączu.
Takim łączem nie będzie internet mobilny, zbyt wiele niewiadomych.
Enrike4 pisze:próbowałem wysycić łącze
I w nagrodę operator nałożył ograniczenie zgodnie z regulaminem za przeciążanie sieci.
Nie pomagam na PW!
marisuzsal
Użytkownik forum

Post autor: marisuzsal »

Właściwie @wojteks napisał wszystko w tych dwóch zdaniach.

Może podasz przy jakich ilościach pobieranych danych tak cię poblokowali ?

Bo ja również za chwilę osiągnę miesiąc usługi i na razie jest OK, nawet bardzo OK, bo mam ofertę z limitem do 20 Mbit/s po przekroczeniu 25 GB i jak na razie nic nie zmniejszyli - idzie cały czas tak jak na początku.

Obrazek
robertnik
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: robertnik »

Sęk w tym(czytaj wydaje mi się, ja tak to odbieram) że idea łączy bez limitów była obecna dotychczas jako stały i zdecydowanie nie mobilny dostęp do internetu, więc ludzie w tym i ja tak postrzegają Power LTE, jako usługę mogącą go zastąpić. Na dodatek tak właśnie jest reklamowana jako łącze bez limitów, co jak widać nie jest prawdą.
O ile chcemy wykorzystać Power LTE jako łącze mobilne, to jest poza konkurencją i raczej faktycznie jaki możemy mieć transfer, jak dysk w laptopie? To jako łącze stacjonarne(z logowaniem się do jednego BTSa) sprawa lejków na nie limitowanym łączu wyklucza ją z użytku.
Oliwy do ognia dolewają pracownicy Plusa na forach operując terminami "kopiowanie internetu", a w innych wypowiedziach(nawiasem tego samego pracownika) zapewnienia że żadnych limitów nie ma i do czynienia mamy z awarią.... Sprawy nie ułatwia oferowanie wraz z ofertą urządzeń stacjonarnych...
Na dzień dzisiejszy puki nie wyjaśnią się kwestie awarii i kopiowania internetu na nie limitowanym łączu nie powinno się rozważać zakupu tej usługi jako substytut łącza stacjonarnego.
Usługa sprzedaje się świetnie, co wnioskuje po wyprzedaniu wszystkich B593 i takich postów zawiedzionych użytkowników będzie coraz więcej. Szczęśliwie im więcej ich będzie tym szybciej sprawa się wyjaśni, niestety sponsorami tej imprezy są złowieni użytkownicy...
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

robertnik pisze:operując terminami "kopiowanie internetu"
Skłaniałbym się ku określeniu "backup internetu" ale jak by tego nie zwał to nie do tego służy takie łącze.

Zakładając że mamy analogię do telefonu (taryfy głosowe) bez limitu (wiele ofert) to wcale nie znaczy że musimy z niego rozmawiać 24h/dobę czy wysyłać 1000SMSów dziennie. Tak samo w ofertach głosowych są sygnały że przy ciągłym rozmawianiu czy masowym wysyłaniu SMSów operator blokuje/ogranicza daną kartę SIM.
Nie pomagam na PW!
Enrike4

Zdaje sobie sprawę że nie można całymi tygodniami ściągać gigabajtów danych, ale planując streamowanie

obrazu z kilku obrotowych kamer HD , zdecydowałem się na taki abonament.

1. Nie wiem który pkt regulaminu miałby zostać naruszony w ofercie Power LTE bez limitu.

2 Nawet mając abonament z limitem ( którego nie mam) to i tak połączenie powinno być

3 Nikt z BOK nie informuje o takiej możliwości w tej taryfie.
wojteks pisze:Takim łączem nie będzie internet mobilny, zbyt wiele niewiadomych.
a Pisząc stabilne łącze nie miałem na myśli sieci szkieletowej ;) . Technologia LTE realizowana

poprawnie jest nie mniej stabilna niż przeciętny "kabel". Poza tym oferta z routerem domowym

chyba jest nie jest całkiem moblina ;)

b Nie mieszkam w dużej aglomeracji i skądinąd wiem że moj nadajnik nie jest "oblegany".

Jeżeli prawdą jest to, co pisze wojteks, to tym bardzej ZASADNA, jest moja przestroga dotycząca

najwyższej OFERTY "Power LTE" w Plusie

Celowo piszę OFERTY , bo przy takim podejściu Plus-a , nie ma sensu pakować się taki kanał ,tylko

wziąć niższą taryfę . Ja już mam to, co mam i chciałem tylko zwrócić uwagę potencjalnym klientom

na te uwarunkowania. Będą mogli podjąć bardziej świadome decyzje, biorąc pod uwagę te doświadczenia.

Nie wiem, jak inni klienci , ale ja takiego scenariusza nie brałem pod uwagę.

To co napisałem powyżej to tylko moje subiektywne wrażenie , ponieważ nie mam jeszcze odpowiedzi z

PLUSA . Jeżeli nie macie nic przeciwko , to podziele się się z Wami odpowiedzią na reklamację ;)

Pozdrawiam

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2014-07-11, 18:47 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2014-07-11, 17:47 przez Enrike4, łącznie zmieniany 1 raz.
robertnik
Mistrz bezprzewodowy

wojteks pisze:Zakładając że mamy analogię do telefonu (taryfy głosowe) bez limitu (wiele ofert) to wcale nie znaczy że musimy z niego rozmawiać 24h/dobę
Nie musimy, ale możemy, bo jest bez limitów, a operator ma prawo rozwiązać taką umowę ponosząc związane z tym konsekwencje.

Jeśli coś jest bez limitów to powinno takie być i nie ma sensu bronić tu żadnej tezy że tak ale...
Jeśli nie jest to nie może być pod tym szyldem sprzedawane. Są oferty z limitami i jeszcze nie ma internetu LTE bez. Cała reszta to 100% kłamstwa, przynajmniej na chwilę obecną.

EDIT
Podobnie było by z 100% skutecznym lekiem na raka dla naszych pacjentów*.

* nie obejmuje osób już chorych na raka.
albo
* obejmuje tylko pacjentów selekcjonowanych przez nasz profesjonalny personel.

EDIT 2(bardziej przyziemna analogia).
Ograniczenie prędkości na drodze by nie jechać jak pirat drogowy, przy czym to policjant, który nas zatrzymuje definiuje czy jechaliśmy jak pirat drogowy, czy nie...
marisuzsal
Użytkownik forum

Post autor: marisuzsal »

Enrike4 pisze: 1. Nie wiem który pkt regulaminu miałby zostać naruszony w ofercie Power LTE bez limitu.
..........
Punkt 8b regulaminu który podpisałeś.
http://internet.plus.pl/documents/59602 ... em_SI_24_m
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Enrike4 pisze:Nie wiem który pkt regulaminu miałby zostać naruszony w ofercie Power LTE bez limitu.
Przeczytałeś go w całości ze zrozumieniem?
Enrike4 pisze:Technologia LTE realizowana

poprawnie jest nie mniej stabilna niż przeciętny "kabel". Poza tym oferta z routerem domowym

chyba jest nie jest całkiem moblina
Z definicji jest mniej stabilna, kabel żeby przestał działać trzeba zwykle przeciąć/uszkodzić, w LTE wystarczy że pojawi się więcej użytkowników w zasięgu tego samego sektora i transfer spada mocno. W zasadzie każdy router nie mobilny jest "domowy" ale to bez znaczenia bo korzysta z sieci stacji bazowych systemu mobilnego.
Enrike4 pisze:i skądinąd wiem że moj nadajnik nie jest "oblegany".
Niby skąd to wiesz? Znasz wszystkich w zasięgu stacji bazowej i wiesz że nie mają LTE z CP/Plusa?
Enrike4 pisze: Jeżeli nie macie nic przeciwko
Każda informacja jest cenna.
robertnik pisze:który nas zatrzymuje definiuje czy jechaliśmy jak pirat drogowy, czy nie...
Nie do końca dobry przykład ale jak się coś stanie (kolizja/wypadnięcie z drogi=nałożenie przez operatora ograniczeń) to takie magiczne słowa wypowie "niedostosowanie prędkości do panujących warunków"
Nie pomagam na PW!
robertnik
Mistrz bezprzewodowy

wojteks pisze:"niedostosowanie prędkości do panujących warunków"
Ale za to mandatów nie ma, są tylko powiązane np za kolizję. Czy przyjąłeś jakiś mandat za "niedostosowanie prędkości do panujących warunków"? ;)

EDIT
Do patologii dziś dochodzi coraz częściej i sporo ludzi się do tego już przyzwyczaiło, ale na litość Boską nie możemy na to się zgadzać, bo następnym krokiem jest anarchia...
Nie wolno dawać przyzwolenia na jawne ładowanie ludzi w "trąbę", bo niedługo idąc kupić chleb wcale nie będziemy mieli pewności że się nim nie otrujemy, bo nie przeczytaliśmy podpunktu w regulaminie że jest tylko na ozdobę...
Enrike4

do wojteks

Z całym szacunkiem , ale jak odnoszą się Twoje wstawki do meritum rozpoczętego przeze mnie wątku?

Probuję napisać coś na temat proponowanej oferty i realiów jej realizacji . Przeczytałeś swoje riposty?

bo inaczej ich nie można nazwać. Co do technologi LTE i strumieniowania danych mogę z Tobą podyskutować

ale chyba w innym dziale ;) Tutaj chciałem poruszyć inny wątek oraz uniknąć dyskusji na takim poziomie.

Bez urazy . ( chyba ze pomyliłem forum ;)

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 2014-07-09, 07:01 przez Enrike4, łącznie zmieniany 1 raz.
V4NzI
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: V4NzI »

LTE jest akurat nawet pod obciążeniem stabilne, wyciągam w dzień max 13Mb/s dl 8Mb/s ul czyli nadajnik obciążony skoro ma dosył 180x4 a spokojnie daje radę oglądać stream full hd, streamować full hd i jeszcze grać z pingiem 40.
Plus 20GB/ Play 55GB / Huawei E5170 LTE / Huawei E3131

Play
http://www.speedtest.net/result/3633946541.png

Plus
http://www.speedtest.net/result/3537145216.png
bomber

Post autor: bomber »

Enrike4 pisze:Co do technologi LTE i strumieniowania danych mogę z Tobą podyskutować
Tak się akurat składa, że wojteks uprzedził moje wypowiedzi, które byłyby bardzo podobne. Wprowadzasz innych w błąd i warto się odezwać.

[ Dodano: 2014-07-09, 09:18 ]
V4NzI pisze:LTE jest akurat nawet pod obciążeniem stabilne, wyciągam w dzień max 13Mb/s dl 8Mb/s
Nie no następny. :) Obciążenie sieci to się robi powiedzmy kilkudziesięcioma aktywnymi użytkownikami, wyniki nieco by Cię zaskoczyły. :szok:
V4NzI

Nie, nie następny.
Teraz przy takiej samej liczbie użytkowników spróbuj czegoś takiego na 3G.
Bo ja sprawdziłem 5 czy 6 BTSów Plusa w mieście i na każdym w godzinach 18-23 spokojnie daje radę grać i streamować bez lagów i mieć do tego podgląd streama w 1080p na drugim monitorze.

Play

Plus
bomber

V4NzI pisze:Teraz przy takiej samej liczbie użytkowników spróbuj czegoś takiego na 3G.
Znam wyniki takiej próby i nie rozumiem jaki to miałoby mieć związek ze stwierdzeniem o "stabilności LTE pod obciążeniem".
V4NzI pisze:Bo ja sprawdziłem 5 czy 6 BTSów Plusa w mieście i na każdym w godzinach 18-23 spokojnie daje radę grać i streamować bez lagów i mieć do tego podgląd streama w 1080p na drugim monitorze.
"Ja sprawdziłem"?A co ja pisałem o obciążeniu i kilkudziesięciu użytkownikach? Musiałbyś zebrać całą swoją klasę ;) i wtedy taki eksperyment może miałby jakiś sens.
V4NzI

Sorry ale szkołę skończyłem kilka lat temu.
Technicznie na sektor możesz mieć i 200 użytkowników na sektor normalnie korzystających z neta i BTS nie będzie obciążony jeżeli ma zapewniony odpowiedni dosył.

Play

Plus
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

V4NzI pisze:możesz mieć i 200 użytkowników na sektor normalnie korzystających z neta i BTS nie będzie obciążony jeżeli ma zapewniony odpowiedni dosył.
Jeżeli ci użytkownicy czytają fora czy przeglądają strony www (nie oglądają streamingów, nie ściągają torrentów, nie backupują internetu ) to sektor wydoli bez problemu.

Natomiast jeżeli pojawi się kilku (dla przykładu 10) namiętnych ssaczy (no bo przecież mam bez limitu) to jak myślisz, jakie prędkości uzyskasz wtedy. Ciągle czekam na odpowiedź jednego z forumowiczów na ten temat.
Nie pomagam na PW!
V4NzI

Takie jakie osiągam czyli rzędu 8Mb/s w dzień, dopiero w nocy się odpycha :D
Ja nic do blokowanie zasysaczy nie mam bo ja ściągając od czasu do czasu gry, oglądając filmy na necie + kilka osób w necie używających internetu nie jestem w stanie nabić tych 300gb na miesiąc.
Problem mają po prostu Ci, którzy zobaczyli że tanio, szybko, bez limitu to pozasysać można wszystko co się kiedyś chciało a nie mogło i ciągną po kilkadziesiąt (albo kilkaset?) giga na dzień.

Play

Plus
robertnik
Mistrz bezprzewodowy

Ale jakie ma to znaczenie na nie limitowanym łączu? Po to jest nie limitowane że jak ktoś ma taki kaprys to może, ale nie musi tego robić. Nie ma co doszukiwać się winy "ssaczy", bo uczciwie płacą za łącze bez limitów tylko operatora, który sprzedaje taką usługę i nie potrafi się z niej wywiązać.
V4NzI

Jakbyś na kablu tyle zasysał to by pewnie usługodawca zrobił to samo bo zapisy niektórzy mają w regulaminach.

edit:

Jakbym kupił antenkę Cybertecha na 1800mhz to na 2100 też byłby jakiś zysk ?
Głównie chodzi o to, żeby zbierać zasięg z innego BTS'a bo ten który mam bliżej laguje, LTE to kwestia czasu zanim włączą a na 2100 nie chcę kupować specjalnie drugiej anteny :D

Play

Plus
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Post autor: Andrzejz78 »

V4NzI pisze:Jakbym kupił antenkę Cybertecha na 1800mhz to na 2100 też byłby jakiś zysk
Jakiś by na pewno był Wszystko zależy od charakterystyki anteny
robertnik
Mistrz bezprzewodowy

Jak by babka wąsy miała to by dziadkiem była... Co innego mieć zapis, co innego z niego korzystać. Słyszałeś żeby na łączu bez limitów w innej sieci niż Plus i CP ktoś dostał lejek? Ja nie. Chętnie o tym poczytam jak podlinkujesz takie przypadki.
tommy45
Stały użytkownik forum

Post autor: tommy45 »

Polecam przeczytać jeszcze ten temat na forum Plusa jak ktoś rozważa zamówienie neta LTE bez limitu :)

Power LTE
bomber

V4NzI pisze:Takie jakie osiągam czyli rzędu 8Mb/s w dzień
Czyli 80 Mb/s sumarycznego transferu dla 10 backuperów + coś jeszcze dla 190 "normalnych"? Mało prawdopodobne. Podzieliłbym przez 2.
Awatar użytkownika
ogooreck
Stały użytkownik forum

Post autor: ogooreck »

tommy45 pisze:Polecam przeczytać jeszcze ten temat na forum Plusa jak ktoś rozważa zamówienie neta LTE bez limitu :)

Power LTE
Ja pierniczę - przeczytałem tamten wątek - to jest jakaś kpina co odstawia Plus...
cegulla

Post autor: cegulla »

Jak tak to czytam to aż nasuwa mi się pytanie, na które plus powinien znać odpowiedź: ile możemy spokojnie wykorzystać GB dziennie lub na tydzień czy miesiąc abyśmy nie zostali zakwalifikowani jako "ssacze" czy "backuperzy internetu" .
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

cegulla, z tego co wynika z forumowych wieści możesz być zablokowany po 400, albo po 40 GB. Loteria.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

ja.michal pisze:Loteria.
A może bardziej sprawa obciążenia danego regionu? Bo raczej nie wydaje mi się aby to było losowo. W systemie muszą być jakieś kryteria nakładania lejka. Przecież nie nakłada on jego za pomocą losowania.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Zapewne, ale dla klienta nadal loteria.
BKpbO
Stały użytkownik forum

Post autor: BKpbO »

A moim zdaniem to jednak system bilingowy się sypie.
Mam Plus Abonament + 2x Plus LTE.

1.Plus Abonament.
Co rok, gdy przedłużam umowę, twierdzą że mój numer jest w miksie i ma zaległe 24 zasilenia konta... dopiero po jakimś czasie konsultant się ogarnia, że jednak coś jest nie tak, i pozwala na przedłużenie umowy.
W Plus Online mam wykaz na bieżąco połączeń / smsów / internetu, zazwyczaj dane są ok, ale wystarczy wysłać kilkadziesiąt sms, pogadać z 15 min przez tel, znów kilka SMS, i dane w Plus Online tracą swój bieżący stan i pojawiają się z opóźnieniem (w czasie szczytu nawet 2h opóźnień)

2.Plus Internet.
Taryfa 30GB + www, ipla, YouTube bez limitu.
W pierwszym miesiącu wejścia nowej taryfy - koszmar, lejek non top, usługi nielimitowane nie działały, przez 5-6 dni z rzędu dzwoniłem do Plusa codziennie aby mi odblokowali internet, niby błąd techniczny, no i chyba prawda, bo działo się to w grudniu, co prawda naprawiali to prawie tydzień, ale od tamtej pory już ani raz nie widziałem lejka.
Internet w Plus Online jest rozliczany tylko w jednostkach: kilobajty, megabajty... nie ma GB! Więc pobranie np. 20GB, w Plus Online nie pojawi się w jednym wpisie tylko w ponad 20, a każdy będzie miał dokładnie: 976,46 MB
W Plusie nie da się kontrolować pozostałych GB z pakietu z poziomu Plus Online!
Przed tą całą "naprawą" która trwała blisko tydzień, opóźnienia w rozliczaniu pakietu w Plus Online sięgały nawet dwóch dni!
Po tej naprawie, następuje jakby wymuszone podliczenie co mniej więcej 3 godziny.

Mam jeszcze drugą aktywację, Power LTE, z najniższym abonamentem, co prawda lejka nie dostałem, ale korzystają z niego rodzice którzy raczej internetu nie kopiują, ale opóźnienia rozliczenia względem Plus Online sięgają 1-2 dni!

Podsumowując:
Wychodzi na to że system bilingowy jest już stary i już sobie nie radzi.
Jak ktoś używa internetu sporadycznie, to pewnie lejka nie dostanie.
Jeśli ktoś dostanie lejek, zapewne dział techniczny przerobi coś w ststemie bilingowym aby działało to tak, jak opisałem wyżej przy opisie mojej pierwszej usługi internetu.

Oferta fajna, szkoda tylko że system bilingowy Plusa nie daje sobie z tym rady...

Plus i CP zapowiedzieli że będą mieli wspólny system bilingowy, ale dopiero ok 2016, a do tej pory zapewne będą się pojawiały takie kwiatki.

Ogólnie jestem zadowolony z usług Plusa, teraz działa wszystko idealnie, tak jak powinno, ale aby to osiągnąć, musiałem swoje przegadać z konsultantami, i napisać kilka reklamacji...
ODPOWIEDZ