Natywny router LTE a "zwykły" z modemem USB

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
B.R.W.S.K.
Początkujący użytkownik forum

Natywny router LTE a "zwykły" z modemem USB

Post autor: B.R.W.S.K. »

Witam!
W najbliższej przyszłości planuje skorzystać z internetu "domowego" 3G/LTE któregoś z operatorów. Zastanawiam się nad sprzętem do takiego internetu. Mam do dyspozycji TP-LINKA TL-WN1043ND v1 z portem USB i zainstalowanym Gargoyle. Chciałbym się dowiedzieć czy występuje różnica w prędkości/stabilności między routerem z natywną obsługą LTE a kombinacją zwykły router + modem USB.. Połączenie miałoby działać blisko nadajnika, około 300m.
Zastanawia mnie jeszcze jedna kwestia. Lepiej wziąć ofertę abonament + router czy może sam abonament + osobno kupiony router, ewentualnie ten TP-LINK. Play ma coś takiego w swojej ofercie
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Natywny router LTE a "zwykły" z modemem USB

Post autor: YaHooo »

B.R.W.S.K. ja osobiście wolałbym mieć jedno urządzenie, ale dobre. Wtedy nie ma problemu z kompatybilnością czy zbyt słabym zasilaniem. Ale pytanie czy jest ktoś w stanie polecić dobry i sprawdzony router LTE do zastosowań stacjonarnych?
B.R.W.S.K. pisze:Zastanawia mnie jeszcze jedna kwestia. Lepiej wziąć ofertę abonament + router czy może sam abonament + osobno kupiony router, ewentualnie ten TP-LINK. Play ma coś takiego w swojej ofercie
Ja preferuję zazwyczaj kupowanie sprzętu oddzielnie. Chyba, że z kalkulacji wynika, że kupno sprzętu oddzielnie wychodzi dużo drożej niż razem z umową.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
B.R.W.S.K.
Początkujący użytkownik forum

Post autor: B.R.W.S.K. »

Też chyba wolałbym jedno a dobre. Najbardziej przyglądam się ofercie Playa. W ich ofercie są 3 routery do wyboru: Huawei E5170, Huawei E5180 oraz ZTE MF 28D. Ten trzeci chyba nie ma RJ45 więc nie brałbym go pod uwagę.
Robiłem wczoraj takie kalkulacje i wychodzi na to, że biorąc np. Huawei E5170 z allegro i "goły" abonament w Playu za 50 zł/mc byłbym do przodu ~400 zł. Tylko czy ten model jest w ogóle godny uwagi? Na allegro można go kupić za 550 zł - byłby to najdroższy router jaki kiedykolwiek kupiłem, ale jeżeli jest dobry to nie mam nic przeciwko cenie.
Ma ktoś namiary na jakieś testy/recenzje tego typu routerów?
robertnik
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: robertnik »

Jest taki drogi, bo jest w niekorzystniej ofercie jednego operatora. Na aliexpress jest nieco taniej.
Testów niestety nie widziałem, ale na plus to że ma wymienną baterię.
HUAWEI E5170 Huawei E5170s-22 Unlocked 4G LTE speed box router specifications:

•LTE FDD DL/ULup to 150/50Mbps
•LTE TDD DL/UL up to 112/10Mbps
•LTE TDD 2600MHz
•LTE FDD800/900/1800/2100/2600MHz
•DC-HSPA+ up to 42/5.76Mbps
•DC-HSPA+/UMTS 900/2100MHz
•GSM/EDGE 850/900/1800/1900
•WLAN 802.11b/g/n
•32 users support
•HB554666RAW 1500mAh battery
•1 x RJ45 ethernet interface
•Built-in antenna
•External antenna slot
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Robiłem wczoraj takie kalkulacje i wychodzi na to, że biorąc np. Huawei E5170 z allegro i "goły" abonament w Playu za 50 zł/mc byłbym do przodu ~400 zł.
No to chyba odpowiedź podsuwa się sama ;)
B.R.W.S.K. pisze:Tylko czy ten model jest w ogóle godny uwagi?
Nie mam pojęcia. A nie kojarzę aby któryś z użytkowników na naszym forum posiadał ten sprzęt, więc o rzetelne recenzje może być ciężko.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
elcidx
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: elcidx »

Na jeszcze większym plusie był byś, gdybyś do obecnego routera dokupił modem i hub usb. To w porównaniu z ofertą operatora był byś do przodu 600 zł +
A nie poczujesz różnicy w działaniu, do masztu masz 300 metrów, ja mam 4,5 km i w połączeniu 1043NDv2 + aktywny hub logilink + E3272 HiLink mam 14/4. A według map Play w domu nie powinienem mieć zasięgu.

No i te wszystkie routery od operatorów z tego co się orientują mają MiFi a nie WiFi (czyli gorsze pokrycie sygnałem)
Tu jest podpis.
ODPOWIEDZ