Natywny router LTE a "zwykły" z modemem USB
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Natywny router LTE a "zwykły" z modemem USB
Witam!
W najbliższej przyszłości planuje skorzystać z internetu "domowego" 3G/LTE któregoś z operatorów. Zastanawiam się nad sprzętem do takiego internetu. Mam do dyspozycji TP-LINKA TL-WN1043ND v1 z portem USB i zainstalowanym Gargoyle. Chciałbym się dowiedzieć czy występuje różnica w prędkości/stabilności między routerem z natywną obsługą LTE a kombinacją zwykły router + modem USB.. Połączenie miałoby działać blisko nadajnika, około 300m.
Zastanawia mnie jeszcze jedna kwestia. Lepiej wziąć ofertę abonament + router czy może sam abonament + osobno kupiony router, ewentualnie ten TP-LINK. Play ma coś takiego w swojej ofercie
W najbliższej przyszłości planuje skorzystać z internetu "domowego" 3G/LTE któregoś z operatorów. Zastanawiam się nad sprzętem do takiego internetu. Mam do dyspozycji TP-LINKA TL-WN1043ND v1 z portem USB i zainstalowanym Gargoyle. Chciałbym się dowiedzieć czy występuje różnica w prędkości/stabilności między routerem z natywną obsługą LTE a kombinacją zwykły router + modem USB.. Połączenie miałoby działać blisko nadajnika, około 300m.
Zastanawia mnie jeszcze jedna kwestia. Lepiej wziąć ofertę abonament + router czy może sam abonament + osobno kupiony router, ewentualnie ten TP-LINK. Play ma coś takiego w swojej ofercie
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Re: Natywny router LTE a "zwykły" z modemem USB
B.R.W.S.K. ja osobiście wolałbym mieć jedno urządzenie, ale dobre. Wtedy nie ma problemu z kompatybilnością czy zbyt słabym zasilaniem. Ale pytanie czy jest ktoś w stanie polecić dobry i sprawdzony router LTE do zastosowań stacjonarnych?
Ja preferuję zazwyczaj kupowanie sprzętu oddzielnie. Chyba, że z kalkulacji wynika, że kupno sprzętu oddzielnie wychodzi dużo drożej niż razem z umową.B.R.W.S.K. pisze:Zastanawia mnie jeszcze jedna kwestia. Lepiej wziąć ofertę abonament + router czy może sam abonament + osobno kupiony router, ewentualnie ten TP-LINK. Play ma coś takiego w swojej ofercie
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
- Początkujący użytkownik forum
Też chyba wolałbym jedno a dobre. Najbardziej przyglądam się ofercie Playa. W ich ofercie są 3 routery do wyboru: Huawei E5170, Huawei E5180 oraz ZTE MF 28D. Ten trzeci chyba nie ma RJ45 więc nie brałbym go pod uwagę.
Robiłem wczoraj takie kalkulacje i wychodzi na to, że biorąc np. Huawei E5170 z allegro i "goły" abonament w Playu za 50 zł/mc byłbym do przodu ~400 zł. Tylko czy ten model jest w ogóle godny uwagi? Na allegro można go kupić za 550 zł - byłby to najdroższy router jaki kiedykolwiek kupiłem, ale jeżeli jest dobry to nie mam nic przeciwko cenie.
Ma ktoś namiary na jakieś testy/recenzje tego typu routerów?
Robiłem wczoraj takie kalkulacje i wychodzi na to, że biorąc np. Huawei E5170 z allegro i "goły" abonament w Playu za 50 zł/mc byłbym do przodu ~400 zł. Tylko czy ten model jest w ogóle godny uwagi? Na allegro można go kupić za 550 zł - byłby to najdroższy router jaki kiedykolwiek kupiłem, ale jeżeli jest dobry to nie mam nic przeciwko cenie.
Ma ktoś namiary na jakieś testy/recenzje tego typu routerów?
-
- Mistrz bezprzewodowy
Jest taki drogi, bo jest w niekorzystniej ofercie jednego operatora. Na aliexpress jest nieco taniej.
Testów niestety nie widziałem, ale na plus to że ma wymienną baterię.
Testów niestety nie widziałem, ale na plus to że ma wymienną baterię.
HUAWEI E5170 Huawei E5170s-22 Unlocked 4G LTE speed box router specifications:
•LTE FDD DL/ULup to 150/50Mbps
•LTE TDD DL/UL up to 112/10Mbps
•LTE TDD 2600MHz
•LTE FDD800/900/1800/2100/2600MHz
•DC-HSPA+ up to 42/5.76Mbps
•DC-HSPA+/UMTS 900/2100MHz
•GSM/EDGE 850/900/1800/1900
•WLAN 802.11b/g/n
•32 users support
•HB554666RAW 1500mAh battery
•1 x RJ45 ethernet interface
•Built-in antenna
•External antenna slot
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
No to chyba odpowiedź podsuwa się samaRobiłem wczoraj takie kalkulacje i wychodzi na to, że biorąc np. Huawei E5170 z allegro i "goły" abonament w Playu za 50 zł/mc byłbym do przodu ~400 zł.

Nie mam pojęcia. A nie kojarzę aby któryś z użytkowników na naszym forum posiadał ten sprzęt, więc o rzetelne recenzje może być ciężko.B.R.W.S.K. pisze:Tylko czy ten model jest w ogóle godny uwagi?
Pozdrawiam YaHooo 

- elcidx
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Na jeszcze większym plusie był byś, gdybyś do obecnego routera dokupił modem i hub usb. To w porównaniu z ofertą operatora był byś do przodu 600 zł +
A nie poczujesz różnicy w działaniu, do masztu masz 300 metrów, ja mam 4,5 km i w połączeniu 1043NDv2 + aktywny hub logilink + E3272 HiLink mam 14/4. A według map Play w domu nie powinienem mieć zasięgu.
No i te wszystkie routery od operatorów z tego co się orientują mają MiFi a nie WiFi (czyli gorsze pokrycie sygnałem)
A nie poczujesz różnicy w działaniu, do masztu masz 300 metrów, ja mam 4,5 km i w połączeniu 1043NDv2 + aktywny hub logilink + E3272 HiLink mam 14/4. A według map Play w domu nie powinienem mieć zasięgu.
No i te wszystkie routery od operatorów z tego co się orientują mają MiFi a nie WiFi (czyli gorsze pokrycie sygnałem)
Tu jest podpis.