Problematyczny Play LTE, warto kupić antenę do Huawei E5170?

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
draugr
Początkujący użytkownik forum

Problematyczny Play LTE, warto kupić antenę do Huawei E5170?

Post autor: draugr »

Serdecznie witam. Od ponad miesiąca jestem średnio zadowolonym użytkownikiem formuły Play LTE Unlimited wraz z modemem Huaweia - model E5170. Otóż mój problem tkwi w prędkości transferu. Średnio w speedtestach osiąga ona zarówno up jak i download w okolicach 3,5 megabita na sekundę. Niestety, tak niska prędkość w usłudze LTE niezbyt mnie satysfakcjonuje. I teraz tak - mieszkam w centrum Łodzi, w średnio wysokim budynku na pierwszym piętrze. Modem łączy się z siecią LTE osiągając 2 na 3 możliwe kreski zasięgu. Najbliższy BTS Playa działający w paśmie 1800 mhz znajduje się nie dalej jak 700 metrów od mojego budynku. Problem prawdopodobnie tkwi w tym, że moje mieszkanie znajduje się nie od strony ulicy, przy której znajduje się budynek. Okna i balkon wychodzą zaś na wybudowany niedawno jakieś 20 metrów dalej kolejny budynek mieszkalny. Zatem gdy wyjdę na balkon, przed sobą mam przesłaniający mi świat :D blok, po lewo park (za nim jest jeszcze jedna przecznica budynków, na końcu której znajduje się wspomniany wcześniej najbliższy BTS), po prawo też całkiem sporo budynków - nie za ciekawie. Przypominam, że mieszkam na pierwszym piętrze. Dodam jeszcze, że od czasu gdy stoi ten sąsiedni blok, zacząłem mieć bardzo duże problemy z telewizją naziemną, jednak zakup porządnej anteny panelowej załatwił sprawę. W związku z tym, że takie rozwiązanie sprawdziło się z telewizją, zastanawiam się teraz nad anteną do Huaweia.
Początkowo zaopatrzyłem się w "antenę pokojową" za ~80 złotych, sądząc, że to ustrojstwo w czymkolwiek mi pomoże. Oczywiście podłączenie jej nie spowodowało żadnej poprawy. Także pieniądze wyrzucone w błoto.
Zniechęcony dałem sobie spokój z kombinowaniem, ale wczoraj zabrałem modem do rodziny do niewielkiego miasta w województwie świętokrzyskim, by z ciekawości sprawdzić jak będzie działać. Otóż okazuje się, że w mieście, gdzie znajdują się dwa nadajniki fioletowej sieci, transfer spokojnie osiąga 25 megabitów na sekundę (zasięg także 2 na 3 możliwe kreski w LTE). Zachęciło mnie to do dalszych poszukiwań, bo uznałem, że ten internet faktycznie ma potencjał.
W związku z tym dzisiaj zacząłem przeszukiwać fora i natknąłem się na bardzo pochlebne opinie o antence od cybertecha. link
Podobno ludzie korzystając z niej w Playowym LTE uzyskiwali rekordy na speedteście rzędu niemal 90 megabitów na sekundę.
Zastanawiam się jednak, jak antena sprawdziłaby się w moim położeniu. Mam oczywiście na myśli ten nieszczęsny budynek przesłaniający mi sygnał. Jak myślicie, sprawdziłoby się takie rozwiązanie? Pozdrawiam serdecznie.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Problematyczny Play LTE, warto kupić antenę do Huawei E5170?

Post autor: YaHooo »

draugr zanim zaczniesz kupować anteny sprawdź czy to nie jest np. wina obciążenia sieci. A poznasz to po prędkościach jakie będziesz miał bardzo późno w nocy. To jest 2-3 w nocy. Wtedy będzie na 100% można powiedzieć czy masz jakieś szanse na poprawę.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

draugr pisze: Podobno ludzie korzystając z niej w Playowym LTE uzyskiwali rekordy na speedteście rzędu niemal 90 megabitów na sekundę.
Nieźli są zważając na fakt, że technicznie LTE u Playa nie osiągnie więcej jak 75 Mb/s (za mało częstotliwości mówiąc najogólniej). ;)

Masz ciężką sytuację. Jak wygląda sytuacja jak wyjdzie z modemem na zewnątrz (balkon, otwarte okna)?

Możesz podejść bliżej stacji bazowej, tak aby ci nic nie przesłaniało sygnału? Byłaby odpowiedź czy problemem jest wyłącznie zasięg czy zwyczajnie stacja bazowa jest zapchana.

[ Dodano: 2014-10-31, 19:10 ]
YaHooo szybszy. ;)

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2014-10-31, 19:13 ]
Ale Ty dałeś pełniejszą wypowiedź ;)
draugr

Sprawdzałem już transfer w godzinach nocnych i jest odrobinę lepiej, ale z reguły nie więcej niż 5 megabitów na sekundę. Raz tylko nad ranem udało mi się kiedyś osiągnąć 8 megabitów na sekundę. Tak poza tym to jest ciągle nieszczęsne 2-3 mbps.
W przyszłym tygodniu spróbuję podejść z routerem do BTSa i zobaczymy jaką prędkość uzyskam.
Z kolei gdy wyjdę na balkon, prędkościowo nic się nie zmienia. Czasem tylko zdarza się 3 na 3 możliwe kreski zasięgu w LTE (to w sumie trochę dziwne, bo łapię 3/3 kreski w LTE (modem ustawiłem do łączenia się na sztywno z LTE), a prędkość jest 4 mbps, zaś teraz gdy jestem u rodziny mam 2 na 3 kreski i prędkość 23 mbps :/ )
Zastanawiam się jednak też, jaka antena - kierunkowa czy dookólna (widziałem tego trochę na allegro) - byłaby najlepsza w moim położeniu.
mapka
Na mapce na czerwono zaznaczyłem budynek, w którym mieszkam, zaś strzałką kierunek, na który wychodzą okna i balkon. W pobliżu fioletowe BTSy Playa działające w paśmie LTE.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

draugr, sprawa jest kiepska przez te zabudowania. Przebijanie się przez ściany anteną to nie jest najszczęśliwsze rozwiązanie i zapewne niewiele da. Może być taka sytuacja, że nic nie da bo najwyżej ciebie stacja usłyszy, ale ty jej wcale lepiej nie będziesz słyszał. W tych warunkach loteria.

Sprawdź jeszcze jak działa internet pod stacjami. Może się okazać, że i tak masz max bo sieć obciążona.
draugr

Miałem nadzieję, że taka antena dałaby mi chociaż stabilny transfer rzędu 10 mbps... Bo zapomniałem dodać, że gdy pobieram np. jakiś plik, a do tego chcę obejrzeć np. filmik na youtube, to internet jakby się blokuje, zrywa połączenie (choć na modemie nadal są 2 kreski połącznia LTE).
Chyba jednak zaryzykuję i ją zamówię. W końcu cybertech pisze, że można zwrócić zakupiony sprzęt w razie niezadowolenia ; p
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Takiego transferu niestety nikt Ci na forum nie zagwarantuje. Idealnie by było aby antena pozwalała na ominięcie zabudowań i aby była maksymalnie wysoko wyniesiona. Wtedy może da się coś ugrać. Ale warto jeszcze podjechać pod samą stację bazową.
draugr pisze:W końcu cybertech pisze, że można zwrócić zakupiony sprzęt w razie niezadowolenia ; p
Tylko pamiętaj, że na to masz 10 dni oraz antena nie może nosić śladów użytkowania. Czyli musisz się z nią obchodzić dość delikatnie.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
spec21

Post autor: spec21 »

Witam mam pytanie odnośnie tego routera E5170 a mianowicie czy działa z nim program Ltewatch http://www.lte-anbieter.info/ltewatch/huawei.php i czy można za jego pomocą zmienic pasmo na jakim działa router ? Dzięki za pomoc ;)
tom3636
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: tom3636 »

W dużym mieście raczej lepiej wybrać internet na kablu. Moja mama mieszka w Olsztynie i ledwo wyciąga 6-10 megabity. Ja na wsi i 20-30. Zamów antenę przez internet i sprawdzisz. Jak nie będziesz zadowolony to oddasz najwyżej. Stracisz na przesyłki, ale trudno. Niestety nikt ci nie zagwarantuje, że z anteną będzie lepiej. Zresztą może się okazać, że łącze będzie stabilniejsze, ale za jakiś czas znów się pogorszy jak klientów przybędzie.
ODPOWIEDZ