Serdecznie witam. Od ponad miesiąca jestem średnio zadowolonym użytkownikiem formuły Play LTE Unlimited wraz z modemem Huaweia - model E5170. Otóż mój problem tkwi w prędkości transferu. Średnio w speedtestach osiąga ona zarówno up jak i download w okolicach 3,5 megabita na sekundę. Niestety, tak niska prędkość w usłudze LTE niezbyt mnie satysfakcjonuje. I teraz tak - mieszkam w centrum Łodzi, w średnio wysokim budynku na pierwszym piętrze. Modem łączy się z siecią LTE osiągając 2 na 3 możliwe kreski zasięgu. Najbliższy BTS Playa działający w paśmie 1800 mhz znajduje się nie dalej jak 700 metrów od mojego budynku. Problem prawdopodobnie tkwi w tym, że moje mieszkanie znajduje się nie od strony ulicy, przy której znajduje się budynek. Okna i balkon wychodzą zaś na wybudowany niedawno jakieś 20 metrów dalej kolejny budynek mieszkalny. Zatem gdy wyjdę na balkon, przed sobą mam przesłaniający mi świat

blok, po lewo park (za nim jest jeszcze jedna przecznica budynków, na końcu której znajduje się wspomniany wcześniej najbliższy BTS), po prawo też całkiem sporo budynków - nie za ciekawie. Przypominam, że mieszkam na pierwszym piętrze. Dodam jeszcze, że od czasu gdy stoi ten sąsiedni blok, zacząłem mieć bardzo duże problemy z telewizją naziemną, jednak zakup porządnej anteny panelowej załatwił sprawę. W związku z tym, że takie rozwiązanie sprawdziło się z telewizją, zastanawiam się teraz nad anteną do Huaweia.
Początkowo zaopatrzyłem się w "
antenę pokojową" za ~80 złotych, sądząc, że to ustrojstwo w czymkolwiek mi pomoże. Oczywiście podłączenie jej nie spowodowało żadnej poprawy. Także pieniądze wyrzucone w błoto.
Zniechęcony dałem sobie spokój z kombinowaniem, ale wczoraj zabrałem modem do rodziny do niewielkiego miasta w województwie świętokrzyskim, by z ciekawości sprawdzić jak będzie działać. Otóż okazuje się, że w mieście, gdzie znajdują się dwa nadajniki fioletowej sieci, transfer spokojnie osiąga 25 megabitów na sekundę (zasięg także 2 na 3 możliwe kreski w LTE). Zachęciło mnie to do dalszych poszukiwań, bo uznałem, że ten internet faktycznie ma potencjał.
W związku z tym dzisiaj zacząłem przeszukiwać fora i natknąłem się na bardzo pochlebne opinie o antence od cybertecha.
link
Podobno ludzie korzystając z niej w Playowym LTE uzyskiwali rekordy na speedteście rzędu niemal 90 megabitów na sekundę.
Zastanawiam się jednak, jak antena sprawdziłaby się w moim położeniu. Mam oczywiście na myśli ten nieszczęsny budynek przesłaniający mi sygnał. Jak myślicie, sprawdziłoby się takie rozwiązanie? Pozdrawiam serdecznie.