Przy podłączeniu do portu USB automatycznie instaluje się t-mobilowy Internet Manager, który wygląda tak (oczywiście mam go w wersji polskiej):

Problem polega na tym iż na jednym z moich komputerów mam dostęp do Internetu, a na drugim nie. Wszystko z tą samą kartą SIM.
Internet: DELL Latitude 3440 (zaktualizowany W7)
Brak internetu: Lenovo B575e (W7 bez aktualizacji)
W przypadku Della połączenie następuje bez problemów za pomocą Internet Managera.
Natomiast na Lenovo Internet Managerem się nie udało, jednak jednorazowo udało mi się połączyć za pomocą top_netinfo.
Jednorazowo, ponieważ po wyjęciu modemu z USB i ponownym włożeniu, nie mam dostępu do Internetu, a przy próbie połączenia wyskakują następujące błędy:
- przy połączeniu przez top_netinfo:
- przy połączeniu windowsowym z zakładki sieciowej:Błąd dial-up nr 628. The port was disconnected.
Dziwi mnie ta sytuacja niesamowicie. Z jednej strony na jednym z komputerów wszystko bangla, a na drugim udało się tylko jednorazowo połączyć.Rozłączono. Błąd 619: Nie można ustanowić połączenia ze zdalnym komputerem, dlatego port używany do tego połączenia został zamknięty. [...]
Myślę, że z wyżej wymienionego powodu można odrzucić jakiekolwiek defekty karty SIM lub modemu.
Celowo napisałem przy nazwach komputerów stan aktualizacji systemu. Ale czy to może mieć wpływ na zaistniałą sytuacje?
Nie mniej jednak, bardzo proszę o pomoc, gdyż chyba nie jestem sam sobie z tym poradzić. Uprzejmie dziękuję