plus internet na kartę - ignoruje pakiet nocny

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
blankNaME
Stały użytkownik forum

plus internet na kartę - ignoruje pakiet nocny

Post autor: blankNaME »

wczoraj, a właściwie dzisiaj miałem potrzebę ściągnąć dużą ilość danych, więc postanowiłem nastawić sobie pobieranie po godzinie 1:00. a właściwie 1:30. licząc na normalne zachowanie sieci Plus, zostawiłem komputer i poszedłem spać. ku mojemu zdziwieniu, gdy po obudzeniu sprawdziłem stan pakietów, transfer został pobrany z pakietu głównego, a nie nocnego. czy ja nie wiem o jakimś zapisie w regulaminie? czy to normalne zachowanie? ta sieć mnie już zaczyna denerwować!

dane: korzystam z modemu LTE MF821 + router TP-Link MR3220; pakiety aktywowane na początku miesiąca

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2013-09-14, 11:31 ]
Poprawa słownictwa.
Ostatnio zmieniony 2013-09-14, 10:31 przez blankNaME, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: plus internet na kartę - ignoruje pakiet nocny

Post autor: YaHooo »

blankNaME nie, to nie jest normalne zachowanie. Musisz pisać reklamację i już.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-bolox-
Stały użytkownik forum

Post autor: -bolox- »

Dopadło mnie to samo. Zobaczymy czy oddadzą 2gb z 1ej nocy bo teraz już nalicza normalnie.
nasty666
Początkujący użytkownik forum

Post autor: nasty666 »

Gdzieś czytałem, że trzeba zawsze po 1 w nocy zrestartować połączenie, aby przypoadkiem nie pobiaało z limitu głównego.
Awatar użytkownika
XanPL
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: XanPL »

Hmm ja zaczynam pobierać jakoś 1:40 - 1:50 i jak na razie bez resetów było.
Może kiedyś się natnę na to :P
CYBERTECH Antena Dualna LTE/4G 15dBi MIMO + Huawei E5186s-22a
1x Ubiquiti UniFi UAP 1x UniFi AP-AC v2
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

nasty666 pisze:Gdzieś czytałem, że trzeba zawsze po 1 w nocy zrestartować połączenie, aby przypoadkiem nie pobiaało z limitu głównego.
Ale to bzdury. Przecież operator zlicza wszystko poprawnie. Tak samo tnie prędkość/nalicza koszty z chirurgiczną dokładnością bez potrzeby rozłączania. Tak więc dla mnie to bajka.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
nasty666

Post autor: nasty666 »

Ale to bzdury. Przecież operator zlicza wszystko poprawnie. Tak samo tnie prędkość/nalicza koszty z chirurgiczną dokładnością bez potrzeby rozłączania. Tak więc dla mnie to bajka.

No chyba nie tak dokładnie skoro, kilku osobom źle ponaliczało.

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2013-09-23, 19:51 ]
Poprawa tagów cytowania.
Ostatnio zmieniony 2013-09-23, 18:51 przez nasty666, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Post autor: Andrzejz78 »

nasty666 pisze:Gdzieś czytałem, że trzeba zawsze po 1 w nocy zrestartować połączenie, aby przypoadkiem nie pobiaało z limitu głównego
Ja kiedyś tak robiłem, tak na wszelki wypadek ;)
YaHooo pisze:Tak samo tnie prędkość...... z chirurgiczną dokładnością
Oj nie zawsze :hyhy:
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

nasty666 pisze: No chyba nie tak dokładnie skoro, kilku osobom źle ponaliczało.
Ale co to jest kilka osób względem całej rzeczy klientów? Przecież nie ma systemów bez dziur/błędów.
Andrzejz78 pisze:Oj nie zawsze :hyhy:
No to ja mam to szczęście, że zawsze mi tną niemal idealnie, a nigdy się nie spóźnią :]
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

YaHooo pisze:mi tną niemal idealnie
A mi ostatnio w ogóle ;)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Andrzejz78 pisze:A mi ostatnio w ogóle ;)
Ja na Twoim miejscu bym się tym tak nie chwalił :]
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

YaHooo pisze:Ja na Twoim miejscu bym się tym tak nie chwalił
Człowiek tak rzadko ma okazję się czymś pochwalić to co sobie będzie żałował jak się trafi "bonus" :cfaniak:
open

Post autor: open »

Witam, mam ten sam problem z pakietem nocnym.
Kupiłem starter, aby sprawdzić jak Plus będzie sobie radził u mnie, doładowałem kartę, aktywowałem pakiet i nastawiłem w cronie ściąganie plików między 1.00 a 5.00.
Oczywiście dane poszły z bonusa za doładowanie, a nie pakietu nocnego :dobani:

A najlepsze jest to, że konsultant, za rozmowę z którym musiałem zapłacić stwierdził, że bez rejestracji karty nie może przyjąć reklamacji, ani wydać mi billingu.
Nie miałem dotąd większej styczności z Plusem, narzekałem sobie na pozostałych operatorów ale muszę i Plusa do nich dołączyć :facepalm:

Oferta bezterminowej umowy za internet z 50GB nocnego transferu jest fajna ale jak ma tak działać, to ja dziękuję - skuszę się chyba na T-Mobile z nocami bez limitów - ciekawe, czy tu będzie działać poprawnie?

edit: konfiguracja podobna jak poprzednika - TP-LINK MR1043ND + gargoyle + LTE MF821
-bolox-
Stały użytkownik forum

Post autor: -bolox- »

Jak zgłosiłem że nie działa nocny transfer to 5 dni sprawdzali... Nie musiałem się rejestrować. Oczywiście nie czekając jak frajer kolejnej nocy sam sprawdziłem czy już działa poprawnie. Jak się upomniałem co moje - zjadło 2 GB z dziennego, to wymusili na mnie rejestrację. Czy oddadzą to się jeszcze okaże bo żadnych prywatnych "liczydeł" oprócz ich własnego nieomylnego nie uwzględniają.
blankNaME
Stały użytkownik forum

Post autor: blankNaME »

"reklamacja rozpatrzona negatywnie" -.- róbcie sobie co chcecie, ja do takich firm zaufania nie mam. 2x więcej zżartego pakietu w tej samej cenie. ok. już nie mam komentarzy.

zobaczymy, co będzie, jak zgłoszę to dalej. już nie do nich.
open

Post autor: open »

Złożyłem reklamację przez internetowe biuro obsługi - wydębili ode mnie adres zamieszkania i... przyjęli reklamację - jednak wbrew temu co twierdził konsultant - da się złożyć bez rejestracji karty.

Ale... po dłuższym czasie, gdy już zapomniałem o reklamacji dostałem piękne pisemko - rozpisali się na całą stronę A4.
Pracownicy działu technicznego "przeprowadzili analizę moich połączeń" i... stwierdzili, że opłaty zostały pobrane prawidłowo, a ja jestem wielbłądem :dobani:
Reklamacja odrzucona, nie mają sobie niczego do zarzucenia. Najlepsze jest to, że jak pisałem wcześniej - miałem w linuksowym cronie wpisane polecenia do ściągania, a później zabijania procesów w określonych godzinach. Nawet sobie logi z rsynca zapisywałem. Ale specjaliści z Plusa wiedzą przecież lepiej :facepalm:

Szkoda kopać się z koniem :papa: , mam już jakiś czas abonament w T-Mobile i tam nocne pakiety działają prawidłowo. Przynajmniej tak się wydaje, bo nie pobierają kasy, a sprawdzić pozostałego i wykorzystanego limitu się nie da :D
Na billingu zaznaczane są godziny zakończenia danego połączenia - nie da się z niego wyczytać, które dane poszły w nocy, a które w ciągu dnia.
Ale tutaj, przynajmniej na razie, nie mam wrażenia, że ktoś mnie oszukuje...
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

open, w T-Mobile system pokazuje połączenie jako jedno. Np. jak mam podłączony internet non stop to w historii mam 6-13 połączeń internetowych w danym miesiącu. Używam NetWorx'a i orientacyjnie wiem ile danych schodzi i faktycznie, mimo stałego połączenia, T-Mobile rozlicza dane prawidłowo.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

open pisze:Nawet sobie logi z rsynca zapisywałem. Ale specjaliści z Plusa wiedzą przecież lepiej :facepalm:
Niestety operator ma swoje własne logi i to one tylko się liczą. Wiem, że to czasem razi w oczy, ale nic się z tym nie zrobi.
Awatar użytkownika
BarteqW
Stały użytkownik forum

Post autor: BarteqW »

Witam, mam podobny problem tylko, że w abonamencie. Mam umowę Power LTE, i już 3 dzień pod rząd nie pobiera z limitu nocnego tylko z dziennego. Wcześniej, nie miałem z czymś takim do czynienia. Działam na hspa+, LTE u mnie zresztą mało realne. Miał, ktoś coś takiego w abonamencie.
Skrillex
Stały użytkownik forum

Post autor: Skrillex »

U mnie noce działały normalnie :) Możesz dla pewności restartować połączenie ;)
Play jako jedyny określił ofertę "bez limitu". Za to go propsuje :)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

BarteqW pisz reklamację. Bo takie coś już dawno zostało naprawione i już nie trzeba się rozłączać.
ix70

Post autor: ix70 »

Witam,
Mam internet 3G w Orange. Limit miesięczny to 5GB, a w godzinach nocnych 0:00-8:00 bez limitu (szczęśliwe godziny).

Od 2 m-cy licznik zaczął naliczać też te godziny nocne.
Włączam kartę, miało zostać jeszcze ok. 1GB a tutaj przekroczony limit i transfer 16kb/s.
W nowym m-cu nie używałem karty przez tydzień, ściągnąłem coś w nocy (ok. 1GB) a w połowie dnia licznik pokazuje zużyte 4GB.

Obie reklamacje uwzględnili i zwrócili transfer (nawet więcej).

Wtedy zacząłem włączać kartę tylko od 0:00 do 8:00 i w następnych dniach regularnie naliczało przesył danych (nie od razu tylko po 12tej i później). Następna reklamacja została odrzucona:
"Analiza techniczna numeru nie wykazała nieprawidłowości, połączenia z internetem są rozliczane poprawnie, usługa szczęśliwych godzin również działa poprawnie.
O godzinie 8:00 jest rozpoczynana nowa sesja połączenia, która może trwać nawet cały dzień do momentu przerwania połączenia z internetem, dlatego też prezentowane dane które zostały przesłane w tym czasie, wyświetlane są o godzinie 8:00.
Po naszej stronie nie stwierdziliśmy utrudnień."

Czyli nie na temat + dziki zachód.
Na szczęście umowa niedługo się kończy.
Madras

Post autor: Madras »

Witam,
Mam ten sam problem, jaki widnieje w temacie. Wczoraj pobierałem po 2:00 w nocy obraz testowego systemu windows 10. Plik waży blisko 3 GB, więc starałem się wycyrklować tak, aby nie naruszyć limitu dziennego, który wynosi 25 GB. Pobieranie zakończyło się o 6:48, czyli powinno być wszystko w porządku. Niestety przed godziną sprawdziłem, jak wygląda wykorzystanie transferu na ten miesiąc i moim oczom ukazała się informacja, iż limit dzienny został mocno nadszarpnięty, przy wręcz nie ruszonym limicie nocnym... Sytuacja powtarza się już drugi raz. Wcześniej podobnie miałem jeszcze w styczniu, tuż po podpisaniu umowy, aczkolwiek tamto złe naliczenie nie wpłynęło tak mocno na możliwość dalszego korzystania z internetu. Do opisywanej sytuacji dołączam obrazek: http://s30.postimg.org/z6c0yp2m9/Zrzut_ ... _05_58.png. Pozdrawiam,
Marcin
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Post autor: onken »

Zobacz w historii pobierania w icoku w jakich godzinach miałeś to pobieranie.

Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
Madras

@up
Sprawdziłem historię transferu i nie zgadza się ni w ząb. Zrzut icok. Dzisiejszej nocy poprawnie naliczyło mi transfer prawie 100 MB danych, tyle że po 1:00 zresetowałem połączenie...
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Post autor: onken »

Wychodzi na to ze bez resetu połączenia wzięło Ci ( podliczyło ) transfer już od godziny 13...

Ciężko im będzie to teraz udowodnić :/

Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
Madras

@up
Mam ten plik z obrazem windowsa 10, na którym w ustawieniach widnieje, że został zmodyfikowany o godz. 6:46. Zrzut właściwości pobranego pliku. Z tego wynika, że dane musiały być pobierane również w nocy... Nie wiem jak mógłbym udowodnić, iż zacząłem pobieranie po 1:00, ale skończyło się przed 7:00, więc chcąc nie chcąc musiało naruszyć limit nocny. Podłączyłem się jeszcze do innego wątku, gdyż znalazłem zapis, że te 100 GB może być ściągnięte max w sieci 3G. Zastanawiam się, czy mogłoby to spowodować takie zawirowanie, jeżeli akurat router przerzucił by się na sieć LTE? Tylko czemu widnieje tam godzina 13 akurat..

PS Na obrazku dodałem własne podpisy, bo nie wiedziałem, czy w Plusie będą wiedzieli jak rozczytać te informacje ;)

EDIT
Dostałem przed chwilą odpowiedź z Cyfrowego Polsatu. W jednym zdaniu odpisali, że transfer nocny obowiązuje tylko w sieci HSPA+. To by było na tyle, jeżeli chodzi o mój problem.
ODPOWIEDZ