mam nadzieję że we właściwym miejscu piszę.
Od niedawna mam podłączony światłowód w pakiecie 50 mb po kablu. Po kablu niby jest przynajmniej wartość zbliżona 50mb bo np. >45mb
Po wifi bywa różnie,raz lepiej a raz gorzej - jak w linku.
Np.gdy zapuszczę torenty w tle to już w ogóle masakra

Router jest w odległości od lapka do max 5m.
Model jaki mi dali: Huawei Echolife HG8245 GPON Terminal - nie mam żadnego dostępu do jego konfiguracji.
Najdziwniejsze jest jednak to, że przy nawet dobrej prędkości, strony się powoli ładują/zamulają, a nie pyk i już jest wszystko ładnie.
Mam Google Chrome Wersja 43.0.2357.81 m
Wszystko niepotrzebne w niej zostało wyłączone/to co mogłoby zamulać ładowanie stron/co mogłoby zamulać raczej przeglądarkę, a chrome wśród przeglądarek jest wiodące.
Miałem wcześniej radiówkę 2mb i mam czasami wrażenie, że lepiej to wszystko chodziło.
U rodziców,ta sama firma podpięła światłowód (w innej lokalizacji) i jest problem tego typu, że router na piętrze nie daje wystarczającego sygnału na parter. Stwierdzili, że za gruby strop. Wcześniej była radiówka, też 2mb i jakoś z tym nie było problemu. Nie dam sobie teraz głowy uciąć jaki im dali router ale prawdopodobnie ten sam co i mi.
Co radzicie zrobić? Jak rozwiązać ten problem? Czy ten router w ogóle nadaje się do tego?
pozdrawiam i proszę o odpowiedź.
P.S.bardzo mnie denerwuje to że w umowach określona prędkość to ".... do 50 mb..." a nie potrafią zagwarantować jakiejś przyzwoitej, nie mniejszej jak np.XXX.