problem z wifi - światłowód

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
boombox20
Początkujący użytkownik forum

problem z wifi - światłowód

Post autor: boombox20 »

witam,
mam nadzieję że we właściwym miejscu piszę.
Od niedawna mam podłączony światłowód w pakiecie 50 mb po kablu. Po kablu niby jest przynajmniej wartość zbliżona 50mb bo np. >45mb
Po wifi bywa różnie,raz lepiej a raz gorzej - jak w linku.
Np.gdy zapuszczę torenty w tle to już w ogóle masakra :)

Obrazek

Router jest w odległości od lapka do max 5m.
Model jaki mi dali: Huawei Echolife HG8245 GPON Terminal - nie mam żadnego dostępu do jego konfiguracji.

Najdziwniejsze jest jednak to, że przy nawet dobrej prędkości, strony się powoli ładują/zamulają, a nie pyk i już jest wszystko ładnie.
Mam Google Chrome Wersja 43.0.2357.81 m
Wszystko niepotrzebne w niej zostało wyłączone/to co mogłoby zamulać ładowanie stron/co mogłoby zamulać raczej przeglądarkę, a chrome wśród przeglądarek jest wiodące.

Miałem wcześniej radiówkę 2mb i mam czasami wrażenie, że lepiej to wszystko chodziło.

U rodziców,ta sama firma podpięła światłowód (w innej lokalizacji) i jest problem tego typu, że router na piętrze nie daje wystarczającego sygnału na parter. Stwierdzili, że za gruby strop. Wcześniej była radiówka, też 2mb i jakoś z tym nie było problemu. Nie dam sobie teraz głowy uciąć jaki im dali router ale prawdopodobnie ten sam co i mi.

Co radzicie zrobić? Jak rozwiązać ten problem? Czy ten router w ogóle nadaje się do tego?
pozdrawiam i proszę o odpowiedź.

P.S.bardzo mnie denerwuje to że w umowach określona prędkość to ".... do 50 mb..." a nie potrafią zagwarantować jakiejś przyzwoitej, nie mniejszej jak np.XXX.
Ostatnio zmieniony 2015-06-04, 05:01 przez boombox20, łącznie zmieniany 1 raz.
6rzesiek
Użytkownik forum

Re: problem z wifi - światłowód

Post autor: 6rzesiek »

Rozumiem, że problem dotyczy WiFi?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

boombox20 pisze:Po wifi bywa różnie,raz lepiej a raz gorzej -
Przeskanuj dostępne sieci WiFi np. InSSIDerem i pokaż tu wynik.
boombox20 pisze:że router na piętrze nie daje wystarczającego sygnału na parter
Przenieś router na parter lub dodaj dodatkowy AP podłączony kablem do routera na piętrze.
boombox20 pisze:a nie potrafią zagwarantować jakiejś przyzwoitej
Umowa o gwarantowanej prędkości kosztuje i to drogo.
Nie pomagam na PW!
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

I dotyczy tylko predkosci do routera brzegowego klienta. Wszystko co sie dzieje za routerem brzegowym nie jest objete zadna umowa z ISP.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

boombox20 pisze: Np.gdy zapuszczę torenty w tle to już w ogóle masakra :)
To akurat jest oczywiste. Torrent potrafi otworzyć wiele połączeń na raz i jak sieć jest słaba, to pingi będą masakrycznie szybować w górę. Sprawdź jakie masz pingi po WiFi do samego routera. Ale nie używaj domyślnej paczki 32B, ale większej np 1000 albo i więcej. Możesz się zdziwić jaki masz ping na paczce 10 000 bajtów.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
boombox20

Post autor: boombox20 »

wojteks pisze:
boombox20 pisze:Po wifi bywa różnie,raz lepiej a raz gorzej -
Przeskanuj dostępne sieci WiFi np. InSSIDerem i pokaż tu wynik.

witam,
przeskanowałem dostępne sieci i...niżej screen

Obrazek

Ta pierwsza sieć o nazwie "P" to jest właśnie światłowód puszczony po wifi do mojego lapka (50 mb)
Wifi N jest to stary dostawca który daje nam "2mb" po wifi

No i co możecie powiedzieć i poradzić?nie znam się na tym specjalnie.pozdrawiam
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Przesunąć którąś sieć tak, aby kanały się nie zakładały, np. 1 i 6.
Nie pomagam na PW!
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

I mierzyc szbkosc netu podlaczajac sie kablem a nie po wifi. :papa:
Nie pomagam na PW.
marynarz1987

Podłączam się do tematu - dotyczy DASAN-a

Post autor: marynarz1987 »

Cześć,

Podpiąłem się do tematu, bo mam podobny problem. Tzn. mam Internet i TV od jednego operatora. Zainstalowali mi DASAN-a, a ja nie wiem czy to coś jest z ich urządzeniem, czy może to jak się tłumaczą jest prawdą. Internet ma przepustowość 100mb/s i po kablu taką prędkość praktycznie osiąga. Problem to wifi. Prędkość spada masakrycznie, bo do ok 20 mb/s, czyli ok 80%. Firma się tłumaczy, że to wina tego, że urządzenie jest w szafie pod zabudowę, a w dodatku jest tam metalowa skrzynka abonencka i dlatego takie zakłócenia. No, i jeszcze to, że wiele osób używa sieci wifi w naszym bloku.

Był u mnie kuzyn, który pomagał mi w ustawieniach routera, aby spróbować poprawić działanie. Zmienialiśmy kanały śledząc inssiderem i w zasadzie zero poprawy. Podłączył więc swój router pod dasana(jakiegoś tplinka 150mb/s), no i wtedy skoczyło do ok 55mb/s, czyli już strata nie 80, a 45%. Stwierdził, że to chyba jakiś problem z tym dasanem, bo nie możliwe, żeby tyle gubił, a we właściwościach widzę prędkość 65mb/s w tym dasanie, gdzie w tp linku było to 150mb/s.

Moje pytania:

- czy faktycznie może gubić aż ok 80% przesyłu na max 2,5m będąc w szafie, ale na wierzchu?

- czy faktycznie to jest tak, że dołączony tplink wzmógł sygnał dasana, czy raczej otrzymał sygnał internetowy i wysłał przez sieć, bo jest jest sprawny?

Będę wdzięczny za odpowiedź.

Pozdrawiam,
Łukasz
LukaS
ODPOWIEDZ