BTS blisko, a łącze marne

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
szymon.wig
Początkujący użytkownik forum

BTS blisko, a łącze marne

Post autor: szymon.wig »

Witam wszystkich,
mam pytanie dotyczące konieczności zastosowania anteny w mojej lokalizacji...bts stoi jakiś 1km od modemu i program Orange BE pokazuje pelny zasięg, mimo to internet śmiga niemrawo i niestabilnie.
Wiem z innej lokalizacji, iż zastosowanie anteny ATK20 przy odległości ok. 10-15km daje pełną prędkość i stabilne łącze na moim Optionie 3G+.
Teraz pytanie, dlaczego tak się dzieje, mimo że bts jest tak blisko? I czy w takim przypadku wystarczy jakaś antenka dookólna dwuzakresowa?? Docelowo będzie tam używany Option Edge.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

Re: BTS blisko, a łącze marne

Post autor: mar_kow »

Z pytania wynika że używana jest używana ATK20. Może jest po prostu źle ukierunkowana :?: W tym przypadku ma to zasadnicze znaczenie i nie pomoże nawet fakt bliskości BTS'a.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

To że jest blisko nie znaczy że ma być lepiej. Jakie transfery masz? Zrywa ci połączenie. Może ten BTS obsługuje tylko GPRS. Sprecyzuj to :
śmiga niemrawo i niestabilnie.
Awatar użytkownika
Fanta
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Fanta »

mar_kow pisze:Z pytania wynika że używana jest używana ATK20.
Mi się wydaje że kolega nie ma anteny, tylko pisze o doświadczeniach kogoś ze znajomych, bo kto by zastosował antenę ATK 20 na 1 km.
szymon.wig pisze:Wiem z innej lokalizacji, iż zastosowanie anteny ATK20 przy odległości ok. 10-15km daje pełną prędkość i stabilne łącze na moim Optionie 3G+.
Może po prostu mieszkasz w mieście i nadajnik masz przeciążony, lub uszkodzony, być może masz zawirusowany komputer co może w znacznym stopniu spowolnić transfer, a może ściągają Ci się aktualizacje do windowsa lub antywirusów co też spowalnia połączenie. Rada: spróbuj w nocy wyłączając wszystkie programy korzystające z sieci.
[center]!! Zaczynaj od: FAQ -> Szukaj tematów-> GOOGLE
Regulamin i Netykieta[/center]
szymon.wig
Początkujący użytkownik forum

Post autor: szymon.wig »

OK. Precyzuje pytanie:
ATK 20 używam w innej lokalizacji i śmiga aż miło popatrzeć na pełnym EDGE. A na tym samym komputerze, bez anteny, w innej lokalizacji, tej oddalonej o 1km zasięg jest pelen natomiast DL na netmeterze jest bardzo, bardzo mały, rzędu niestabilnego 0,1KB/s. I strony nie otwierają się lub trwa to w nieskończoność.

Rzeczywiście może być tak że ten nadajnik to tylko GPRS ale niestety nie mam w tej chwili możliwości tego sprawdzić...

właśnie patrzyłem na mapkę zasięgu i chyba to jest nadajnik GPRS ponieważ miejscowość ta jest na granicy EDGE, a tak zasięg byłby pełny. Zatem pozostaje antena kierunkowa...i chyba ciężko bedzie ominąć ten nadajnik GPRS, ponieważ mniej więcej w jego kierunku trzeba będzie ustawić antenę na najbliższy EDGE.

Hm, pozostaje ewentualne wymuszenie, czy ewentualnie jakoś da się go wyekranować??

Ale chyba jeszcze lepszym pomysłem będzie ATK20 w przeciwną stronę?? Do najbliższego nadajnika EDGE jest ok 10km zarówno w jedną jak i w przeciwną stronę, także powinno dać radę...trzeba popróbować chyba...
także chyba tylko zawróciłem wam gitarę...

Pozdrawiam
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Ufo atakuje »

szymon.wig pisze: Ale chyba jeszcze lepszym pomysłem będzie ATK20 w przeciwną stronę?? Do najbliższego nadajnika EDGE jest ok 10km zarówno w jedną jak i w przeciwną stronę, także powinno dać radę...trzeba popróbować chyba...
No właśnie, jeśłi masz już ATK20 to warto ją wypróbować, choć podejrzewam, że tej odległości 10km to ona łapie na 900MHz, natomiast tam gdzie jest 1km od BTS-a możesz mieć pasmo 1800Mhz (bardzo prawdopodobne). Więc może się nie udać. Generalnie ten nadajnik z transferem 1.0kB jest totalnie zrąbany i powinieneś przełączyć się na inny. Dlatego proponuję:
1. Sprawdz na tej mapie rozkład BTS-ów tam gdzie jest problem:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=51031#51031
2.Ustal przez hyperterminal CID wadliwego BTS-a z którego korzystasz:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=25516#25516
3. Zadzwoń do operatora i dowiedz się które BTS-y w twojej okolicy obsługują EDGE oraz na jakich pasmach pracują (900, 1800 MHz, oba)
4. Jeśli masz odpowiedni telefon możesz dużo sprawdzić sam:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=8531
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Ufo atakuje, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ