BTS blisko, a łącze marne
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
BTS blisko, a łącze marne
Witam wszystkich,
mam pytanie dotyczące konieczności zastosowania anteny w mojej lokalizacji...bts stoi jakiś 1km od modemu i program Orange BE pokazuje pelny zasięg, mimo to internet śmiga niemrawo i niestabilnie.
Wiem z innej lokalizacji, iż zastosowanie anteny ATK20 przy odległości ok. 10-15km daje pełną prędkość i stabilne łącze na moim Optionie 3G+.
Teraz pytanie, dlaczego tak się dzieje, mimo że bts jest tak blisko? I czy w takim przypadku wystarczy jakaś antenka dookólna dwuzakresowa?? Docelowo będzie tam używany Option Edge.
Pozdrawiam
mam pytanie dotyczące konieczności zastosowania anteny w mojej lokalizacji...bts stoi jakiś 1km od modemu i program Orange BE pokazuje pelny zasięg, mimo to internet śmiga niemrawo i niestabilnie.
Wiem z innej lokalizacji, iż zastosowanie anteny ATK20 przy odległości ok. 10-15km daje pełną prędkość i stabilne łącze na moim Optionie 3G+.
Teraz pytanie, dlaczego tak się dzieje, mimo że bts jest tak blisko? I czy w takim przypadku wystarczy jakaś antenka dookólna dwuzakresowa?? Docelowo będzie tam używany Option Edge.
Pozdrawiam
- mar_kow
- Mistrz bezprzewodowy
Re: BTS blisko, a łącze marne
Z pytania wynika że używana jest używana ATK20. Może jest po prostu źle ukierunkowana
W tym przypadku ma to zasadnicze znaczenie i nie pomoże nawet fakt bliskości BTS'a.

- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
To że jest blisko nie znaczy że ma być lepiej. Jakie transfery masz? Zrywa ci połączenie. Może ten BTS obsługuje tylko GPRS. Sprecyzuj to :
śmiga niemrawo i niestabilnie.
- Fanta
- Mistrz bezprzewodowy
Mi się wydaje że kolega nie ma anteny, tylko pisze o doświadczeniach kogoś ze znajomych, bo kto by zastosował antenę ATK 20 na 1 km.mar_kow pisze:Z pytania wynika że używana jest używana ATK20.
Może po prostu mieszkasz w mieście i nadajnik masz przeciążony, lub uszkodzony, być może masz zawirusowany komputer co może w znacznym stopniu spowolnić transfer, a może ściągają Ci się aktualizacje do windowsa lub antywirusów co też spowalnia połączenie. Rada: spróbuj w nocy wyłączając wszystkie programy korzystające z sieci.szymon.wig pisze:Wiem z innej lokalizacji, iż zastosowanie anteny ATK20 przy odległości ok. 10-15km daje pełną prędkość i stabilne łącze na moim Optionie 3G+.
-
- Początkujący użytkownik forum
OK. Precyzuje pytanie:
ATK 20 używam w innej lokalizacji i śmiga aż miło popatrzeć na pełnym EDGE. A na tym samym komputerze, bez anteny, w innej lokalizacji, tej oddalonej o 1km zasięg jest pelen natomiast DL na netmeterze jest bardzo, bardzo mały, rzędu niestabilnego 0,1KB/s. I strony nie otwierają się lub trwa to w nieskończoność.
Rzeczywiście może być tak że ten nadajnik to tylko GPRS ale niestety nie mam w tej chwili możliwości tego sprawdzić...
właśnie patrzyłem na mapkę zasięgu i chyba to jest nadajnik GPRS ponieważ miejscowość ta jest na granicy EDGE, a tak zasięg byłby pełny. Zatem pozostaje antena kierunkowa...i chyba ciężko bedzie ominąć ten nadajnik GPRS, ponieważ mniej więcej w jego kierunku trzeba będzie ustawić antenę na najbliższy EDGE.
Hm, pozostaje ewentualne wymuszenie, czy ewentualnie jakoś da się go wyekranować??
Ale chyba jeszcze lepszym pomysłem będzie ATK20 w przeciwną stronę?? Do najbliższego nadajnika EDGE jest ok 10km zarówno w jedną jak i w przeciwną stronę, także powinno dać radę...trzeba popróbować chyba...
także chyba tylko zawróciłem wam gitarę...
Pozdrawiam
ATK 20 używam w innej lokalizacji i śmiga aż miło popatrzeć na pełnym EDGE. A na tym samym komputerze, bez anteny, w innej lokalizacji, tej oddalonej o 1km zasięg jest pelen natomiast DL na netmeterze jest bardzo, bardzo mały, rzędu niestabilnego 0,1KB/s. I strony nie otwierają się lub trwa to w nieskończoność.
Rzeczywiście może być tak że ten nadajnik to tylko GPRS ale niestety nie mam w tej chwili możliwości tego sprawdzić...
właśnie patrzyłem na mapkę zasięgu i chyba to jest nadajnik GPRS ponieważ miejscowość ta jest na granicy EDGE, a tak zasięg byłby pełny. Zatem pozostaje antena kierunkowa...i chyba ciężko bedzie ominąć ten nadajnik GPRS, ponieważ mniej więcej w jego kierunku trzeba będzie ustawić antenę na najbliższy EDGE.
Hm, pozostaje ewentualne wymuszenie, czy ewentualnie jakoś da się go wyekranować??
Ale chyba jeszcze lepszym pomysłem będzie ATK20 w przeciwną stronę?? Do najbliższego nadajnika EDGE jest ok 10km zarówno w jedną jak i w przeciwną stronę, także powinno dać radę...trzeba popróbować chyba...
także chyba tylko zawróciłem wam gitarę...
Pozdrawiam
-
- Mistrz bezprzewodowy
No właśnie, jeśłi masz już ATK20 to warto ją wypróbować, choć podejrzewam, że tej odległości 10km to ona łapie na 900MHz, natomiast tam gdzie jest 1km od BTS-a możesz mieć pasmo 1800Mhz (bardzo prawdopodobne). Więc może się nie udać. Generalnie ten nadajnik z transferem 1.0kB jest totalnie zrąbany i powinieneś przełączyć się na inny. Dlatego proponuję:szymon.wig pisze: Ale chyba jeszcze lepszym pomysłem będzie ATK20 w przeciwną stronę?? Do najbliższego nadajnika EDGE jest ok 10km zarówno w jedną jak i w przeciwną stronę, także powinno dać radę...trzeba popróbować chyba...
1. Sprawdz na tej mapie rozkład BTS-ów tam gdzie jest problem:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=51031#51031
2.Ustal przez hyperterminal CID wadliwego BTS-a z którego korzystasz:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=25516#25516
3. Zadzwoń do operatora i dowiedz się które BTS-y w twojej okolicy obsługują EDGE oraz na jakich pasmach pracują (900, 1800 MHz, oba)
4. Jeśli masz odpowiedni telefon możesz dużo sprawdzić sam:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=8531
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Ufo atakuje, łącznie zmieniany 1 raz.