iPlus - same problemy
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
iPlus - same problemy
Potrzebuję pomocy kogoś kto jest uzytkownikiem iPlusa. Mój problem polega na tym, że nieustannie wyrzuca mnie z sieci, przerywa połączenie z Internetem, wyrzuca z GG, strony ładują się po kilkanaście minut, często po włożeniu modemu do laptopa aplikacja informuje o braku karty SIM, chociaż karta jest na miejscu itd. Dodzwonienie się do wsparcia technicznego iPlus graniczy z cudem.......... help bo chyba juz nie wytrzymam nerwowo.
s?odki karrrmelek
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Re: iPlus - same problemy
a) Zawsze tak było?
b) Spróbuj na innym kompie.
c) Spróbuj w innym miejscu (żeby złapać sygnał z innego nadajnika).
d) Zrób zwykłego dialupa, szczegóły w FAQ.
e) Masz zainstalowanego antyvirusa z aktualną bazą danych, oraz inne "odsyfiacze" systemu?
f) Spróbuj wykorzystać inny modem (może być telefon).
b) Spróbuj na innym kompie.
c) Spróbuj w innym miejscu (żeby złapać sygnał z innego nadajnika).
d) Zrób zwykłego dialupa, szczegóły w FAQ.
e) Masz zainstalowanego antyvirusa z aktualną bazą danych, oraz inne "odsyfiacze" systemu?
f) Spróbuj wykorzystać inny modem (może być telefon).
- Mikolaj211
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Powiedz z jakiej technologii korzystasz, jak daleko masz do nadajnika (jak nie wiesz, to powiedz gdzie mieszkasz). Jak dla mnie, to przyczyną będzie słaby zasięg. Może trzeba będzie zastosować antenę kierunkową??
- mar_kow
- Mistrz bezprzewodowy
Zastosuj się do rad Sundance_kid a dodatkowo możesz przetrzeć kartę sim spirytusem czy nie ma zabrudzeń (nie gardło - kartę sim
). Przeprowadź "deratyzację" systemu - może być lekko zainfekowany. I trzeci element - że coś jest z zasięgim lub przeciążona sieć.

-
Problem zaczął się jakieś 4 tygodnie temu, kartę sim oglądałam i przecierałam na wszystkie strony, mieszkam na Pradze niedaleko Ostrobramskiej (Promenada), z tym, że jest tam mnóstwo wysokich wieżowców i być może to jest problem. Czy antenka zewnętrzna do modemu mogłaby tu pomóc? Mam program antywirusowy i firewall, sprawdzałam, nie mam wirusów i zainfekowanych plików. Być może wynika to z przeciążenia sieci, ale wydaje mi się że wtedy wszyscy mieli by z tym problem, a mam cynk od znajomych którzy mają iplusa, że nie mają podobnych problemów. Jeśli to wina przeciążenia sieci - czy to oznacza, że na to nic się nie da poradzić i zawsze tak będzie?
Szczerze żałuję, że dałam się wciągnąć w 2letnią umowę i muszę płacić 110 zł miesięcznie za niedziałający poprawnie Internet.
Ps. Bardzo dziękuję za udzielone porady i czekam na jeszcze. Pozdrawiam wszystkich.
Szczerze żałuję, że dałam się wciągnąć w 2letnią umowę i muszę płacić 110 zł miesięcznie za niedziałający poprawnie Internet.
Ps. Bardzo dziękuję za udzielone porady i czekam na jeszcze. Pozdrawiam wszystkich.
s?odki karrrmelek
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Z anteną się wstrzymaj.Piszesz że karta sim nie jest widziana przez modem i może tu leży cały problem. Jeśli masz możliwość użycia jakiegoś fona z modemem to było by wskazane.Wyeliminowało by to (gdyby działało poprawnie nie zrywało połączeń) problemy z siecią. Możesz jeszcze wszystko przeinstalować.Czy do połączeń używasz aplikacji iPlusa? Zastosuj taj jak wyżej napisano połączenie dial-up.
-
Ps. 2 Nie mam możliwości używania telefonu jako modemu a sprawdzenie czy internet działa w jakims innym miejscu nie bardzo wchodzi w grę, bo ja chcę mieć możliwość korzystania z netu w domu, tam gdzie mieszkam więc nawet jeśli w innym miejscu działa to mi to nie pomoze.
s?odki karrrmelek
- Jaco
Jaki masz telefon. Może nawet nie wiesz że posiada modem. To już było by rozwiązanie. Możesz pożyczyć od kogoś aby sobie protestować.karrrmelek pisze:Nie mam możliwości używania telefonu jako modemu
-
Mam Samsunga SGH - C300 ale to jest raczej mało zaawansowany typ telefonu, poza tym .... niestety jestem kobietą i nogą w takich sprawach. czytałam w FAQ o dial- up i kompletnie nic z tego nie rozumiem. Mozę ktoś zna namiary na osobę/firmę, która mogłaby się zająć moim problemem.
s?odki karrrmelek
- Jaco
Jest wszystko dokładnie opisane nawet w obrazkach: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7211 Wystarczy robić wszystko analogicznie nie spiesząc się.karrrmelek pisze:czytałam w FAQ o dial- up i kompletnie nic z tego nie rozumiem.
a może na początek wystarczy przywrócić system do stanu sprzed 4 tygodni, <font color="#FF00FF"><b>»»znaleźć««</b></font> odpowiedni punkt przywracania i może się uda, jak dla mnie są to typowe problemy sprzętowo-systemowekarrrmelek pisze:Problem zaczął się jakieś 4 tygodnie temu....
-
IMO to dobry pomysł o tyle, że dzięki takiemu sprawdzeniu wyeliminujesz albo potwierdzisz, że wina leży po stronie sieci, a nie Twojego sprzętu, a to już dużo.karrrmelek pisze:sprawdzenie czy internet działa w jakims innym miejscu nie bardzo wchodzi w grę
-
Też mam taki problem Właściwie gorzej bo zalogowanie się do sieci graniczy z cudem. Od prawie dwóch tygodni nie mam neta w mieszkaniu. Pomoc tecniczna dobre sobie. Zwalili wszystko na modem Wyniosłam go w inne miejsce i działa. No i co z tym zrobić?
Chyba że jednak modem naprawdę jest uszkodzony? Po czym można poznać że option icon jest uszkodzony? Co oznaczają te lampki?
Chyba że jednak modem naprawdę jest uszkodzony? Po czym można poznać że option icon jest uszkodzony? Co oznaczają te lampki?
- mar_kow
- Mistrz bezprzewodowy
To nic strasznego ...karrrmelek pisze:[...].... niestety jestem kobietą [...]

Problem przeciążenia sieci raczej odpada - w Wawie na Ostrobramskiej powinno być HSDPA w pełnym zasięgu. Jaki to jest typ modemu??
I ponadto trzeba sprawdzić czy to nie firewall blokuje połączeń. We właściwościach trzeba dodać aplikację iPlusa do wykluczeń lub kliknąć zakładkę "odblokuj wszystkie wchodzące i wychodzące". Jeżeli napiszesz jaki to forewall to może będę mógł opisać dokładniej metodę postępowania.
Ostatnio zmieniony 2007-11-14, 19:37 przez mar_kow, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jaco
brudna_harriet pisze:Wyniosłam go w inne miejsce i działa.
To w końcu działa czy niebrudna_harriet pisze:Chyba że jednak modem naprawdę jest uszkodzony?

To raczej będzie pisać w instrukcji obsługibrudna_harriet pisze:Co oznaczają te lampki?

-
Program antywirusowy+ firewall to Bidefender 9 Professional Plus, a modem to ExpressCard Merlin XU870 3G. Jak zaglądam do aplikacji iPlus to bardzo często jest tak że przez np. 10 minut jest HSDPA potem zmienia się na UMTS (najczęściej i najdlużej) ale zaraz potem spada do EDGE a czasami nawet i GPRS nie łapię. Sprawdzę czy faktycznie w firewall nie ma blokady na aplikację iplus. Problem z logowaniem do sieci tez u mnie występuje ale radzę sobie z tym, że zamykam aplikację iplus jak włącza się ona automatycznie przy pierwszym włożeniu modemu do laptopa i potem wyjmuję modem, wkładam go ponownie i sama uruchamiam aplikację kilkając na ikonkę na pulpicie.
s?odki karrrmelek
- seboo
- Specjalista bezprzewodowy-junior
niestety dla mnie plus tez ma swoje zle dni i to jest chyba przeciazenie sieci bo po 23 wszystko znika jak reka odjal 

- mar_kow
- Mistrz bezprzewodowy
Bidefender 9 Professional Plus jest rozbudowanym programem nie tylko pod względem zapory. Spróbuj wyłączyć antywira i zaporę i przeprowadzić logowanie i chwilę popracować. Jeżeli ustarki ustąpią tzn. że tutaj jest "pies pogrzebany".
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Ale tym sposobem wykluczysz wadę modemu. Jeśli będzie działał w innym miejscu to oddajesz go do reklamacji.karrrmelek pisze:działa w jakims innym miejscu nie bardzo wchodzi w grę, bo ja chcę mieć możliwość korzystania z netu w domu, tam gdzie mieszkam więc nawet jeśli w innym miejscu działa to mi to nie pomoze.
Etam. Wystarczy chcieć. Tylko na początku wygląda to na chińszczyznę;).karrrmelek pisze:niestety jestem kobietą i nogą w takich sprawach
Dla mnie akurat sieciowe. Podobnie mam w Łodzi. Wszystko działa ładnie, po czym kompletny zawis. A u mnie na końcu świata działa ładnie.Jarek no.1 pisze:dla mnie są to typowe problemy sprzętowo-systemowe
O każdej porze dnia i nocy tak samo jest?
Spróbuj zrobić dialupa. Od aplikacji iPlusa moim zdaniem należy trzymać się z daleka. testowałam i nie dość, że trzeba było czekać wieki zanim łaskawie się uruchomiła, połączyła to na dodatek ani razu nie zamknęła sie sama:/. Zawsze procesami trzeba było jej pomóc

-
- Stary wyga bezprzewodowy
Hej. karrrmelek, wszystkie opisane wyżej rady powinny pomóc w rozwiązaniu Twojego problemu. Jeśli się nie uda, zawsze można spróbować rozwiązać go osobiście. Może to kwestia jakiegoś drobnego szczegółu w Twoim sprzęcie/oprogramowaniu. Z pewnością znajdą się życzliwi użytkownicy z Warszawy (np ja
), którzy z chęcią pomogą rozwiązać problem.

Jeśli Internet, to tylko w Play, jeśli telefon, to tylko w Orange
-
Bardzo dziękuję, z chęcią skorzystam jeśli moje wysiłki spełzną na niczym. A moje wcześniejsze narzekania że jestem kobietą i kompletnie się nie znam na technicznych niuansach to niestety prawda. Gdybyście wiedzieli jak podłączałam głośniki do komputera ..przewaks pisze:Z pewnością znajdą się życzliwi użytkownicy z Warszawy (np ja ), którzy z chęcią pomogą rozwiązać problem.

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2007-11-15, 14:39 ]
Poprawiłem cytowanie.
Ostatnio zmieniony 2007-11-15, 14:38 przez karrrmelek, łącznie zmieniany 1 raz.
s?odki karrrmelek
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Mnie się udało przy podłączaniu wysłać głośniki na tamten świat:).karrrmelek pisze:Gdybyście wiedzieli jak podłączałam głośniki do komputera ..))
Moim zdaniem lepiej popróbować samemu. Potem w razie nowego systemu/kompa zrobisz to sobie sama i nie będziesz musiała znów szukać chętnego do pomocy.
-
- Stary wyga bezprzewodowy
A ja uważam, że zawsze lepiej jest skorzystać z pomocy innych, którzy znają się na rzeczy. Pozwoli to na zdobycie wiedzy, którą będzie można wykorzystać w przyszłości.
Jeśli Internet, to tylko w Play, jeśli telefon, to tylko w Orange
-

Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez brudna_harriet, łącznie zmieniany 1 raz.