iPlus za granicą

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Sajmon_X2
Stały użytkownik forum

iPlus za granicą

Post autor: Sajmon_X2 »

Witam serdecznie. Mam pytanko... posiadam modem iPlusa na laptopie. Miesięczny abonament wynosi 60 zł. Mam teraz pytanie. Czy iPlus będzie działać za granicą?? Dokładniej chodzi mi o Niemcy?? Wszędzie nie mogę uzyskać poprawnej i ostatecznej odpowiedzi, bo zawsze i wszędzie każdy przedstawia swoją koncepcję, lecz nie uzyskuję ostatecznego zdania na ten temat. Jeśli będzie działać, to ile będzie wynosić opłata za korzystanie z iPlusa w Niemczech?? Jak to wszystko będzie wyglądać?? Czy będę nadal płacić stałą opłatę abonamentową 60 zł ??? Proszę o pomoc i odpowiedzi, będę wdzięczny, ponieważ niedługo wyjeżdżam na święta do Niemiec i chciałbym zabrać laptopa by mieć dostęp do sieci... ale nie wiem jak to wszystko będzie wyglądać więc dlatego pytam. będę wdzięczny za odpowiedzi, dziękuję z góry, pozdrawiam. :super: :)
Ostatnio zmieniony 2007-12-16, 21:21 przez Sajmon_X2, łącznie zmieniany 1 raz.
iPlus
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: iPlus za granicą

Post autor: wojteks »

Sajmon_X2 pisze:opłata za korzystanie z iPlusa w Niemczech
Podstawowe pytanie: Czy modem ma simlock?

z iPlusa tanio nie jest 4.88 brutto za 100kB

jak modem nie ma simlocka to najlepiej kupić jakiegoś prepaida w Niemczech, coś w stylu simdata
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Sajmon_X2
Stały użytkownik forum

czyli za granicą zapłacę 4.88 zł za 100kb tak..?? czyli działać będzie w Niemczech..? szkoda, że nie będzie to nadal opłata stała 60 zł.. Na jednym z for powiedziano mi, że jeśli będę korzystać z iplusa w Niemczech to przestraszę się rachunku, to prawda???
:)
Ostatnio zmieniony 2007-12-16, 21:21 przez Sajmon_X2, łącznie zmieniany 1 raz.
iPlus
Awatar użytkownika
regedit
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: regedit »

Będzie działać w Niemczech. Jeśli jesteś multimilionerem to spoko ;)

Nie zapomnij, że 100kb to np. otwarcie ~ jednej strony ;)
Sajmon_X2 pisze:że jeśli będę korzystać z iplusa w Niemczech to przestraszę się rachunku, to prawda???
Sam sobie policz:

otwarcie 10 stron internetowych to koszt ponad 50zł...
ZTE MF60 HSPA+ @ T-Mobile
Linksys WAG200G & Neostrada 10Mb/s
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Sajmon_X2 pisze:Na jednym z for powiedziano mi, że jeśli będę korzystać z iplusa w Niemczech to przestraszę się rachunku, to prawda
Tak prawda. Za granicą każde połączenie także przesył danych będzie traktowane jako roaming. A takie połączenia jak wiadomo są drogie.
Tak jak już koledzy sugerowali lepiej kupi jakąś niemiecką kartę pre-paid z tanią stawką na przesyłanie danych (o ile modem nie ma simlocka). Chociaż wiem, że z taką kartą w Niemczech swego czasu był problem, gdyż nie było nic interesującego. Poczytaj także u nas w FAQ jest klika kwestii w tym temacie wyjaśnionych.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zDaleKi, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
Sajmon_X2
Stały użytkownik forum

To co radzicie?? modem mam dopiero jakieś dwa tygodnie od plusa, gdy podpisywałem umowę. a jeśli ma sim locka modem to co?? Bo nawet nie wiem czy ma ale skoro przysłano mi go z plusa to znaczy chyba, że ma...
Ostatnio zmieniony 2007-12-16, 21:22 przez Sajmon_X2, łącznie zmieniany 1 raz.
iPlus
zDaleKi

Sajmon_X2 pisze:To co radzicie?
Na początku poczytaj to: >FAQ - Korzystanie z połączenia za granicą kraju<
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
Sajmon_X2
Stały użytkownik forum

A jeśli modem ma sim locka to co zrobić w takim przypadku??? 2. Jeśli zakupiłbym jakąś karte pre paid to co, miałbym cały czas tą samą prędkość iPlusa ?? Hmm i teraz problem, jaką kupić wtedy..
Ostatnio zmieniony 2007-12-16, 21:22 przez Sajmon_X2, łącznie zmieniany 1 raz.
iPlus
zDaleKi

Sajmon_X2 pisze:jeśli modem ma sim locka to co zrobić w takim przypadku?
Sprawdź czy ma czy nie. Np. kup startera Tak-Taka i spróbuj czy pójdzie. To będzie najlepszy test.
Sajmon_X2 pisze:Jeśli zakupiłbym jakąś karte pre paid to co, miałbym cały czas tą samą prędkość iPlusa ?
Nie ma czegoś takiego, jak prędkość iPlusa. Prędkość nie jest zależna od karty tylko od operatora. Jeżeli dany operator ma zasięg HSDPA, to będziesz miał odpowiednią prędkość, jeżeli tylko EDGE czy GPRS, to odpowiednio mniejszą.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Awatar użytkownika
Sajmon_X2
Stały użytkownik forum

BliSki pisze:Nie ma czegoś takiego, jak prędkość iPlusa. Prędkość nie jest zależna od karty tylko od operatora.[...].
Więc jak to będzie w Niemczech? z tą prędkością?? jaka..? Bo tutaj u mnie, obecnie jak wchodzę w program od internetu iPlus manager to pisze, że obecnie łączy się za pomocą EDGE..
;)

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2007-12-12, 15:41 ]
Przycięcie zbędnego cytatu.
Ostatnio zmieniony 2007-12-16, 21:22 przez Sajmon_X2, łącznie zmieniany 2 razy.
iPlus
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

Sajmon_X2 pisze:Więc jak to będzie w Niemczech? z tą prędkością??
Zaraz wyjmę szklana kulę i Ci powiem ;) . Podejrzewam, że ciężko będzie to okreslić. Musisz znaleźć mapki operatorów i zobaczyć w zasięgu czego bedziesz. A to i tak prawdy nie gwarantuje.
RUMCAJS

Post autor: RUMCAJS »

Sajmon_X2 pisze:Więc jak to będzie w Niemczech? z tą prędkością?? jaka..?
Poczytaj sobie :faq: a dokładnie to: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=1896 Nie powinno być różnicy czy to w kraju czy za granicą. Technologię przesyłania danych obowiązują standardy tyle że rzeczywistość jest inna.
Ostatnio zmieniony 2007-12-12, 15:32 przez RUMCAJS, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

regedit pisze:100kb to np. otwarcie ~ jednej strony
Koledzy nie mylcie jednostek, 100kB (kilo bajtów) to nie 100kb (kilo bitów) a płaci się za odebrane i wysłane dane osobno czyli włączenie jakiegokolwiek połączenia (sprawdzenie skrzynki e-mail nawet jak nie ma w niej wiadomości to prawie 10zł)

OT: taki jeden minister ostatnio dostał rachunek na 85 tysięcy złotych (nie on ale ministerstwo) bo żona z synem zabrali służbowego laptopa na wakacje za granicę i mieli internet (laptop z modemem wbudowanym) !
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: mar_kow »

Znajomego 3-dniowy roaming służbowego iPlusa w Vodafone kosztował 4.5 tys. zł. Rachunek został opłacony ale delikwent pożegnał się ze służbowym iPlusem na stałe...
Kupiony w Plusie modem najprawdopodobniej ma simlocka ale przecież mozna równie dobrze użyć telefonu jako modemu po warunkiem że również nie ogranicza go simlock. Tyle że łatwiej zdjąć go z telefonu niż z modemu - biorąc pod uwagę dostępność punktów usługowych.
Engelbert
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Engelbert »

mar_kow pisze:Kupiony w Plusie modem najprawdopodobniej ma simlocka
Zależy jaki, ale jest naprawdę wielka szansa na to, że nie ma simlocka. Nie mówię, że żaden nie ma, bo nie wiem dokładnie jak jest z tymi najnowszymi (Huawei i ZTE).
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

mar_kow pisze:3-dniowy roaming służbowego iPlusa w Vodafone kosztował 4.5 tys. zł.
niestety koszty roamingu przy przesyłaniu danych są KOSMICZNE w takiej sytuacji opłaci się kupić nowy/inny/bez simlocka modem/telefon i kupić lokalna kartę w stylu simdata
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Sajmon_X2
Stały użytkownik forum

Hmm, a więc laptopa zabieram na świąteczny wyjazd, lecz moja rodzina będzie w necie siedzieć do granicy, zanim nie wyjedziemy z Polski, czyli te 4h :) Poźniej rozłączymy się z sieci. Bo widzę, że na terenie Niemiec nie warto mi będzie włączać program iPlus Manager i łączyć się z siecią, bo będzie raczej niemiło :dobani: oczywiście w kwestii opłat za korzystanie z internetu, chyba że okaże się, że nie mam sim locka w modemie to może zakupie jakąś kartę pre paid niemiecką i włożę w modem lecz wątpię. W Niemczech będę włączać laptopa lecz iPlus Manager nie oraz z siecią też nie będę się łączyć bo udowodniliście mi, że opłaty są szalone :(
A co do modemu, to zgadza się, mój modem to Huawei, jeszcze postaram się sprawdzić, czy ma sim locka wkładając kartę sim kogoś, kto ma z innej sieci niż Plus.. :D ;)
Ostatnio zmieniony 2007-12-16, 21:23 przez Sajmon_X2, łącznie zmieniany 1 raz.
iPlus
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

Ewentualnie jak modem będzie miał locka to możesz do netu użyć telefonu (który też musi nie mieć simlocka).
Awatar użytkownika
sus
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: sus »

a ja bym kupil to http://www.aldi-sued.de/de/html/service/aldi_talk.htm , chyba najtansze rozwiazanie bez abonamentu :ok:

poczytaj rowniez to http://www.bez-kabli.pl/search.php?mode=results ,masz opisane i wyjasnione mam nadzieje w prosty sposob

u makaronow jest tanio ale nie wiem jak z roamingiem,jakby ktos przetlumaczyl to moze sie oplaca kupic karte http://www.wind.it/it/servizi/internet_ ... ?sHp2=4078
dobre piwo jest jak halny,wzmaga poped seksualny !!!

http://www.speedtest.pl/test/88760251
Awatar użytkownika
Sajmon_X2
Stały użytkownik forum

A ja mam takie pytanie, w drodze do Niemiec, gdy będę jechać i będę siedzieć w necie na laptopie to gdy będę przejeżdżać np. przez Poznań to iPlus sam, automatycznie przeskoczy na inną sieć niż EDGE?? Najpierw zapytam czy np. sieć UMTS lub HSDPA funkcjonuje w Poznaniu i okolicach?? Jeśli będę przejeżdżać przez to miasto, to czy samo mi przeskoczy na sieć inną z EDGE na np. UMTS i szybkość neta będzie w tym momencie większa..???
;) :]
iPlus
zDaleKi

Sajmon_X2 pisze:gdy będę przejeżdżać np. przez Poznań to iPlus sam, automatycznie przeskoczy na inną sieć niż EDGE?
Tak, jeżeli modem to umożliwi to się przełączy na UMTS lub HSDPA.
Sajmon_X2 pisze:Najpierw zapytam czy np. sieć UMTS lub HSDPA funkcjonuje w Poznaniu i okolicach?
Tak, funkcjonuje.
Sajmon_X2 pisze:szybkość neta będzie w tym momencie większa..?
Tak, będzie większa.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Awatar użytkownika
Sajmon_X2
Stały użytkownik forum

Dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi :super: :) Cieszę się.
A co do Twojego pierwszego zdania - jakie czynniki mogą składać się na to, że modem mógłby nie przełączyć się automatycznie?? P.S. Jakby co, to ten modem posiadam z dwa tygodnie, jest nowy, prosto od Plusa. Huawei. Nie znam się za bardzo, ale jeśli jest to nowej produkcji modem, to chyba posiada fukcję automatycznego przełączania się w zależności od pobytu na terenach, gdzie funkcjonują dane, inne sieci??
;)
iPlus
zDaleKi

Sajmon_X2 pisze:jakie czynniki mogą składać się na to, że modem mógłby nie przełączyć się automatycznie?
Miałem na myśli to, że jeżeli modem obsługuje UMTS lub HSDPA, to się przełączy. A jeżeli może pracować tylko w EDGE, to się z wiadomych powodów nie przełączy. To jest odpowiedź ogólna, nie wnikałem jaki Ty masz modem.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Dawno nie zaglądałem więc się dołączę do tematu :)
Co do modemu to pewnie masz Huawei E630. Mam też iPlusa i właśnie ten modem. Nie mam w nim simlocka (sprawdzałem na Orange Free) - przynajmniej u mnie.
Co do przełączania się technologii z gprs/edge na umts/hsdpa i odwrotnie to się przełącza samo.
Co do używania komputera do granicy to proponuje uważać przy granicy bo może samo łapnąć obcą sieć. :)

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ