Moderator: Moderatorzy
Podstawowe pytanie: Czy modem ma simlock?Sajmon_X2 pisze:opłata za korzystanie z iPlusa w Niemczech
Sam sobie policz:Sajmon_X2 pisze:że jeśli będę korzystać z iplusa w Niemczech to przestraszę się rachunku, to prawda???
Tak prawda. Za granicą każde połączenie także przesył danych będzie traktowane jako roaming. A takie połączenia jak wiadomo są drogie.Sajmon_X2 pisze:Na jednym z for powiedziano mi, że jeśli będę korzystać z iplusa w Niemczech to przestraszę się rachunku, to prawda
Na początku poczytaj to: >FAQ - Korzystanie z połączenia za granicą kraju<Sajmon_X2 pisze:To co radzicie?
Sprawdź czy ma czy nie. Np. kup startera Tak-Taka i spróbuj czy pójdzie. To będzie najlepszy test.Sajmon_X2 pisze:jeśli modem ma sim locka to co zrobić w takim przypadku?
Nie ma czegoś takiego, jak prędkość iPlusa. Prędkość nie jest zależna od karty tylko od operatora. Jeżeli dany operator ma zasięg HSDPA, to będziesz miał odpowiednią prędkość, jeżeli tylko EDGE czy GPRS, to odpowiednio mniejszą.Sajmon_X2 pisze:Jeśli zakupiłbym jakąś karte pre paid to co, miałbym cały czas tą samą prędkość iPlusa ?
Więc jak to będzie w Niemczech? z tą prędkością?? jaka..? Bo tutaj u mnie, obecnie jak wchodzę w program od internetu iPlus manager to pisze, że obecnie łączy się za pomocą EDGE..BliSki pisze:Nie ma czegoś takiego, jak prędkość iPlusa. Prędkość nie jest zależna od karty tylko od operatora.[...].
Zaraz wyjmę szklana kulę i Ci powiemSajmon_X2 pisze:Więc jak to będzie w Niemczech? z tą prędkością??
Poczytaj sobieSajmon_X2 pisze:Więc jak to będzie w Niemczech? z tą prędkością?? jaka..?
Koledzy nie mylcie jednostek, 100kB (kilo bajtów) to nie 100kb (kilo bitów) a płaci się za odebrane i wysłane dane osobno czyli włączenie jakiegokolwiek połączenia (sprawdzenie skrzynki e-mail nawet jak nie ma w niej wiadomości to prawie 10zł)regedit pisze:100kb to np. otwarcie ~ jednej strony
Zależy jaki, ale jest naprawdę wielka szansa na to, że nie ma simlocka. Nie mówię, że żaden nie ma, bo nie wiem dokładnie jak jest z tymi najnowszymi (Huawei i ZTE).mar_kow pisze:Kupiony w Plusie modem najprawdopodobniej ma simlocka
niestety koszty roamingu przy przesyłaniu danych są KOSMICZNE w takiej sytuacji opłaci się kupić nowy/inny/bez simlocka modem/telefon i kupić lokalna kartę w stylu simdatamar_kow pisze:3-dniowy roaming służbowego iPlusa w Vodafone kosztował 4.5 tys. zł.
Tak, jeżeli modem to umożliwi to się przełączy na UMTS lub HSDPA.Sajmon_X2 pisze:gdy będę przejeżdżać np. przez Poznań to iPlus sam, automatycznie przeskoczy na inną sieć niż EDGE?
Tak, funkcjonuje.Sajmon_X2 pisze:Najpierw zapytam czy np. sieć UMTS lub HSDPA funkcjonuje w Poznaniu i okolicach?
Tak, będzie większa.Sajmon_X2 pisze:szybkość neta będzie w tym momencie większa..?
Miałem na myśli to, że jeżeli modem obsługuje UMTS lub HSDPA, to się przełączy. A jeżeli może pracować tylko w EDGE, to się z wiadomych powodów nie przełączy. To jest odpowiedź ogólna, nie wnikałem jaki Ty masz modem.Sajmon_X2 pisze:jakie czynniki mogą składać się na to, że modem mógłby nie przełączyć się automatycznie?