Mam problem! Otóż mam blueconnecta z modemem Huawei3G wersje 512 ale nawet przy max zasięgu i tak jest to tylko 236kb/s. Czy to normalne, jest jakiś sposób żeby zwiększyć prędkość. Aha w grach mam strasznie wysoki PING. Jest jakieś lekarstwo?
Niska prędkość - Blueconnect
Moderator: Moderatorzy
- Sniper512
- Stały użytkownik forum
Niska prędkość - Blueconnect
Mam problem! Otóż mam blueconnecta z modemem Huawei3G wersje 512 ale nawet przy max zasięgu i tak jest to tylko 236kb/s. Czy to normalne, jest jakiś sposób żeby zwiększyć prędkość. Aha w grach mam strasznie wysoki PING. Jest jakieś lekarstwo?
Ostatnio zmieniony 2007-12-16, 15:34 przez Sniper512, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Re: Niska prędkość - Blueconnect
Jeśli w twojej miejscowości nie ma zasięgu 3G to wychodzi na to że masz tylko EDGE.Sniper512 pisze:ale nawet przy max zasięgu i tak jest to tylko 236kb/s. Czy to normalne,
Na EDGE tak już niestety będzie.Sniper512 pisze:Aha w grach mam strasznie wysoki PING. Jest jakieś lekarstwo?
- Sniper512
- Stały użytkownik forum
Aha czyli 3G jest lepszy? Ale jak go zrobić? I jeszcze jedno czy podłączenie antenki coś da?
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
SzybszySniper512 pisze:Aha czyli 3G jest lepszy?
Musisz być w zasięgu. Sprawdź na mapce Ery : klik w zasięgu czego się znajdujesz.Sniper512 pisze:Ale jak go zrobić?
- Sniper512
- Stały użytkownik forum
A skoro nie jestem w zasięgu 3G (mam full zasięg EDGE), co mam się przeprowadzić? Musi być jakiś sposób, żeby zwiększyć szybkość połączenia! Mam dopiero Internet 2 dni z początku był prawie 300kb/s, ale się zmniejszył
no nie wiem czemu.... Przekładałem modem z kąta do kąta, ale nic. Ściąga mi dość szybko... 30-50kb/s -- AHA i tu pytanie co się stanie jak przekroczę limit? Mocno mi spadnie szybkość? Może lepiej nie przekraczać limitu.... bo właśnie zbliżam się do 500 MB... 
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Tak. Do prędkości GPRSu a nawet mniej.Sniper512 pisze:Mocno mi spadnie szybkość?
Może nie tak drastycznieSniper512 pisze:A skoro nie jestem w zasięgu 3G (mam full zasięg EDGE), co mam się przeprowadzić?
Czym mierzyłeś? Bo to na UMTS wygląda.Sniper512 pisze:2 dni z początku był prawie 300kb/s
- Sniper512
- Stały użytkownik forum
Sundance_kid napisał
czyli ile Mb/s? Czy strony www będę mógł przeglądać?
A antenka lub jakiś wzmacniacz pomoże?
Do prędkości GPRSu a nawet mniej.
czyli ile Mb/s? Czy strony www będę mógł przeglądać?
Hmm nie mam pojęcia co to UTMS, ale obok zegara na pasku są takie 2 komputery i jest tam Szybkość, Wysłani i Odebrano. I tam kiedyś wyświetlało mi prawie 300kb/s (tak dokładnie to 296)Czym mierzyłeś? Bo to na UMTS wygląda.
A antenka lub jakiś wzmacniacz pomoże?
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Raczej kilobitów. Koło 32czyli ile Mb/s?
Tak ale będziesz potrzebował kupę cierpliwości.Sniper512 pisze:Czy strony www będę mógł przeglądać?
Sniper512 pisze:Hmm nie mam pojęcia co to UTMS
Kod: Zaznacz cały
UMTS
Universal Mobile Telecommunications System - Sieć trzeciej generacji (3G), nowy standard cyfrowej telefonii komórkowej. Oferuje dużą szybkość przesyłania danych (do 1920 kbit/s), dzięki czemu możliwe jest przesyłanie obrazu, prowadzenie rozmów video, telekonferencji i szybki dostęp do Internetu. Jednakże w obecnie istniejących sieciach tego typu, maksymalna osiągana prędkość przesyłu danych wynosi 384 kbit/http://www.wieprz.net/bts/ wejdź na tą stronę, i zrób zrzut ze swoją lokalizacją i BTSami.A antenka lub jakiś wzmacniacz pomoże?
- Sniper512
- Stały użytkownik forum
Aha to jest UMTS, czyli 3G... Szybki jest. Oby tylko mógł go mieć...
Proszę oto mój region, Jak na moje oko chyba źle...

Proszę oto mój region, Jak na moje oko chyba źle...

- uzdzik
- Stały użytkownik forum
Masz w EDGE 30 - 50 przy ściąganiu plików powiedz jak tego dokonałeś u mnie miota sie pomiędzy 6 a 20 kB/s ale częściej niestety jest ok 6 albo i mniej. A Ty jeszcze narzekasz
podziel sie możliwościami konfiguracji...
-
Jarek no.1
Przy takich małych transferach to tylko dial-up.
do Sniper512
Spróbuj najpierw wymusić UMTS, masz blisko BTS więc może zadziała.
do Sniper512
- wojteks
- *** Administrator ***
Ale ten BTS z umts jest Plusa a Sniper512 ma blueconnecta (tak to jest jak się nie sprawdzi przed zakupem kto ma lepszy zasięg/tachnologię w okolicy.Jarek no.1 pisze:do Sniper512
Nie pomagam na PW!
- Sniper512
- Stały użytkownik forum
W ustawieniach mam dostępnych kilka operatorów:
-ERA - DOSTĘPNY - GPRS
-Orange -ZAKAZANY -GPRS
-Plus -ZAKAZANY -GPRS
-Plus -ZAKAZANY -3G
Teraz widzę, że nie mam i nie będę miał 3G...
uzdzik napisał
Mam internet dopiero 3 dni a zostało mi 50Mb (z 0,5GB) limitu! Staram się teraz do końca miesiąca nic nie ściągać...
wojteks napisał
-ERA - DOSTĘPNY - GPRS
-Orange -ZAKAZANY -GPRS
-Plus -ZAKAZANY -GPRS
-Plus -ZAKAZANY -3G
Teraz widzę, że nie mam i nie będę miał 3G...
uzdzik napisał
Hmm... W EDGE mam b. dobry zasięg na max i nigdy mi nie spadł. Ale może zależy od programu którym ściągasz? Ja mam w Mozilli wtyczkę download akcelerator, a mp3 ściągam starszą wersją (wg mnie lepszą) BearShare 5.0.2.5. Wyciągam czasami 50kb/s!!u mnie miota sie pomiędzy 6 a 20 kB/s
wojteks napisał
i nic się nie da zrobić??Ale ten BTS z umts jest Plusa a Sniper512 ma blueconnecta
- wojteks
- *** Administrator ***
cesja umowy blueconnect, zakup/przyjęcie cesji umowy iPlusSniper512 pisze:i nic się nie da zrobić??
Jeżeli modem nie ma simlocka na początek zakup simdata (20zł) i test z iPlus jak to będzie dzałać.
Nie pomagam na PW!
- Sniper512
- Stały użytkownik forum
wojteks napisał:
Jarek no.1 napisał
nic z tego nie kumam...cesja umowy blueconnect, zakup/przyjęcie cesji umowy iPlus
Jarek no.1 napisał
Chyba masz rację... można go jakąś zdjąć. Ale chcę konkretne dane , a nie że "TAK"Na 99% ma simlocka.
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Pozbywasz się umowy bez konsekwencji tylko musisz znaleźć chętnego na nią. Wtedy ta druga osoba staje sie użytkownikiem tego abonamentu, płaci rachunki itd...Sniper512 pisze:nic z tego nie kumam...![]()
[ Dodano: 2007-12-17, 11:28 ]
A i do cesji będzie Ci raczej potrzebny modem ;]
[ Dodano: 2007-12-17, 11:28 ]
Przynajmniej się przyda.
- wojteks
- *** Administrator ***
to musisz zaprzyjaźnić się z nowym przyjacielem www.google.plSniper512 pisze:nic z tego nie kumam
Nie pomagam na PW!
- uzdzik
- Stały użytkownik forum
Need for speed!!
Ja też używam Mozilli Firefox z najnowszą aktualizacją. Ale to nie pomaga średni zasięg EDGE to 4 z pięciu kresek mocy sygnału, chyba nie jest taki zły
tylko ten transfer mnie dobija... Używam nawet Trafic Compresor'a ale i on na nie wiele sie zdaje.
- wojteks
- *** Administrator ***
czy w innej lokalizacji jest tak samo, czy jest jakaś różnica rano/popołudniu/wieczorem, czy na pewno jesteś podłączony przez edge (a nie gprs), jeżeli tak to jaką masz prędkość połączenia z BTSemuzdzik pisze:tylko ten transfer mnie dobija
Nie pomagam na PW!
- Sniper512
- Stały użytkownik forum
I co mi to da? Zmiana operatora??wojteks pisze:Jeżeli modem nie ma simlocka na początek zakup simdata (20zł)
Jarek no.1 napisał
Ale jak go zdjąć???? PROSZĘ O KONKRETNE LINKI ALBO STRONKI1!!Na 99% ma simlocka.
Czy wtedy będę miał dostęp do sieci PLUS i tym samym do 3G?
Przypomnijcie mi jeszcze raz czy na pewno 3G coś mi da? Czy nadal będę miał wysokie opóźnienie (PING) w grze przez sieć? Jeśli różnica będzie niewielka niż EDGE to poco kombinować
- wojteks
- *** Administrator ***
serwis komórkowców, może potrafią, samodzielnie się raczej nie da na dzień dzisiejszySniper512 pisze:Ale jak go zdjąć???? PROSZĘ O KONKRETNE LINKI ALBO STRONKI1!!
TakSniper512 pisze:Czy wtedy będę miał dostęp do sieci PLUS i tym samym do 3G?
cos da, dlatego sugeruję testy na simdata żeby wiedzieć co daSniper512 pisze:czy na pewno 3G coś mi da
Nie pomagam na PW!
- uzdzik
- Stały użytkownik forum
No raczej EDGE modem (w opisie widać jaki mam) pokazuje mi to w prawym górnym rogu, i na tym sie opieram. Co do zmiany pory dnia to różnica może pary bajtów praktycznie żadna,
[ Dodano: 2007-12-17, 18:53 ]
o tym to muszę najpierw się pod edukować jako początkujący internauta jak to sprawdzić ?wojteks pisze:eżeli tak to jaką masz prędkość połączenia z BTSem
[ Dodano: 2007-12-17, 18:53 ]
Nie jestem fachowcem ale podobno najskuteczniejszy i legalny sposób to ściągnięcie nowego softa do modemu ze strony producenta i aktualizacja czyli wrzucenie wersji bez simlock'a.Sniper512 pisze:Ale jak go zdjąć???? PROSZĘ O KONKRETNE LINKI ALBO STRONKI1!!
- Sniper512
- Stały użytkownik forum
O rany! Zawiesił mi się komp.... -ReseT- i ponowne uruchamianie. Coś długo mi czytuje, widzę ekran ZAPRASZAMY, czekam z 3 min. OK uruchamiam Mobile Connect i połączam się z siecią. Z ciekawości sprawdzam czy czasami nie przekroczyłem limitu. JAAAAAAAAAAAAA Oczom ukazał się taki widok.....
Czy ktoś to skomentuje?
Czy ktoś to skomentuje?
-
Jarek no.1
Dziwne jakieś to okno, to T to niby skrót od tera? Daty też jakieś dziwne, system oryginalny?
- Jaco
Najwyższy czas zastosować http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=31673#31673 aby naprawił ten system .Sniper512 pisze:Czy ktoś to skomentuje?
-
Ufo atakuje
- Mistrz bezprzewodowy
Albo format C:- jeszcze skuteczniejszy. A poza tym bardzo dziwnie to wygląda. Może masz wirusy?
- Sniper512
- Stały użytkownik forum
Ufo atakuje napisał
uzdzik napisał
A kto jest fachowcem od tych spraw? Może by tak jakieś linki albo strony? TYLKO nie GOOGLE bo zabije....
Reset kompa pomógł. I ochrona antywirusowa też.Może masz wirusy?
uzdzik napisał
Nie jestem fachowcem ale podobno najskuteczniejszy i legalny sposób to ściągnięcie nowego softa do modemu ze strony producenta i aktualizacja czyli wrzucenie wersji bez simlock'a.
A kto jest fachowcem od tych spraw? Może by tak jakieś linki albo strony? TYLKO nie GOOGLE bo zabije....
-
Jarek no.1
Idź z tym modemem do fachowców, wiem że w serwisie ERY zdejmują legalnie jak się okaże dowód zakupu i kartę gwarancyjną.
I nie stosuj na forum gróźb, podpadają pod KK
I nie stosuj na forum gróźb, podpadają pod KK
- Jaco
Jak kupi się modem bez umowy.Jeśli z umową to dopiero jak się skończy.Nie wcześniej .Jarek no.1 pisze:wiem że w serwisie ERY zdejmują legalnie jak się okaże dowód zakupu i kartę gwarancyjną.