Routerowe (i modemowe) nowości na 2021 rok

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
pyt.pow
Początkujący użytkownik forum

Routerowe (i modemowe) nowości na 2021 rok

Post autor: pyt.pow »

Czy ktoś się orientuje czy w najbliższych miesiącach albo już w nowym roku pojawią się jakieś nowe routery / modemy w naszym kraju? Jakich nowości można się spodziewać?

Przy okazji zapytam czy jest coś (lub będzie) w ofercie co nie ma napisu "Made in China" :) ? Wiem, że Netgear robi dość ciekawe routery, kiedyś też FritzBox.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Routerowe (i modemowe) nowości na 2021 rok

Post autor: key »

FritzBox jest produkowany prze AVM - wszystkie nowosci znajdziesz na ich stronce: www.avm.de
Nie pomagam na PW.
astroneb
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: astroneb »

Najlepszy router na rynku bedzie OPPO 5G CPE Omni Sub-6 x55 8 anten max 5Gbps 5G+4G i mmWave 360 stopni obrotowa antena.
To cacko ;) Koszt podobny co Huawei 5G CPE Pro 2.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Trzeba czekać na sprzęt z X60 i czy komuś sie podoba czy nie to firmy z państwa środka będą z przodu, tak dzieje się od dawna w 5G. Netgear to ceny z kosmosu a doświadczenia uzytkowników z M1 pokazały że daleko im do ideału.
pyt.pow

key pisze:FritzBox jest produkowany prze AVM - wszystkie nowosci znajdziesz na ich stronce: www.avm.de
Stronę ich znam, ale coś nowości nie widzę. Dziwie się, że trzymają się wciąż przestarzałych rozwiązań jak np. telefony DECT :) Ja swój wyrzuciłem do śmieci z 15+ lat temu :) Ale pamiętam, że ta firma była chwalona za swoje produkty.
Jest jeszcze, a właściwie była (bo w PL są raczej nieobecni) firma www.sierrawireless.com - ale dawno od nich nic nie widziałem. Zaglądając pobieżnie na ich stronę widać że poszli bardziej w przemysłowe rozwiązania a nie SOHO.
pyt.pow

astroneb pisze:Najlepszy router na rynku bedzie OPPO 5G CPE Omni Sub-6 x55 8 anten max 5Gbps 5G+4G i mmWave 360 stopni obrotowa antena.
To cacko ;) Koszt podobny co Huawei 5G CPE Pro 2.

Wygląda ciekawie (https://www.oppo.com/en/accessory-5g-cpe-omni/). Czytałem, że firma chce mocno wejść do PL ze swoimi produktami, zwłaszcza 5G. Polska jest ponoć jednym z ważniejszych rynków w Europie dla nich.
Trzeba czekać na sprzęt z X60 i czy komuś sie podoba czy nie to firmy z państwa środka będą z przodu, tak dzieje się od dawna w 5G.
No niestety już prawie wszystko jest z Chin, nawet wirus COVID jest Made in China.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

pyt.pow pisze:Stronę ich znam, ale coś nowości nie widzę.
Pojawiaja sie (jak w wszystkich firmach) krotko przed ich publikacja, zazwyczaj przed duzymi wystawami (IFA, CEBIT).
pyt.pow pisze:Dziwie się, że trzymają się wciąż przestarzałych rozwiązań jak np. telefony DECT :) Ja swój wyrzuciłem do śmieci z 15+ lat temu :)
Produkty sa robione pod rynek na ktorym sie sprzedaja, to co Ty robisz nikogo nie interesuje.
Nie pomagam na PW.
pyt.pow

key pisze:
pyt.pow pisze:Dziwie się, że trzymają się wciąż przestarzałych rozwiązań jak np. telefony DECT :) Ja swój wyrzuciłem do śmieci z 15+ lat temu :)
Produkty sa robione pod rynek na ktorym sie sprzedaja, to co Ty robisz nikogo nie interesuje.
OK, zgoda, ale myślałem że nowoczesna Europa też pożegnała się z telefonią stacjonarną jak weszły komórki.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Niestety nie, w tej chwili gratisowe polaczenia stacjonarne sa w wszystkich niemieckich kontraktach - dlatego dolozyli DECT. Zreszta moge powiedziec, ze sprawdza sie to idealnie, a wybor wspolpracujacych sluchawek jest ogromny.
Nie pomagam na PW.
ODPOWIEDZ