FAQ - dyskusje na temat opracowań, pytania, propozycje itp.
Moderator: Moderatorzy
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
FAQ - dyskusje na temat opracowań, pytania, propozycje itp.
Witam,
Proszę o umieszczanie w tym wątku wszelkich pytań i sugestii dotyczących opracowań tematów do FAQ, jak też kwestii na temat zmian i rozwoju FAQ.
Nie tworzymy na tym sub-forum nowych wątków (tematów), zatem proszę o dyskusję w ramach tego wątku.
Proszę o umieszczanie w tym wątku wszelkich pytań i sugestii dotyczących opracowań tematów do FAQ, jak też kwestii na temat zmian i rozwoju FAQ.
Nie tworzymy na tym sub-forum nowych wątków (tematów), zatem proszę o dyskusję w ramach tego wątku.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zDaleKi, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
Re: FAQ - dyskusje na temat opracowań, pytania, propozycje itp.
Post dotyczy: >KLIK<

Jak nikt nie zgłosi żadnych poprawek, to za parę dni dodamy do FAQ głównego.
Jo_gurt,Super opracowanieJo_gurt pisze:prosze o uwagi i komentarze

Jak nikt nie zgłosi żadnych poprawek, to za parę dni dodamy do FAQ głównego.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zDaleKi, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
-
- Mistrz bezprzewodowy
Ja również gratuluję. Dobra robota 

-
OK, przeniosłem do FAQ. Zrobiłem tylko kilka drobnych zmian, głównie w formatowaniu (podkreślenie, pogrubienia..)
EDIT:
Test

EDIT:
Test

Ostatnio zmieniony 2008-09-15, 20:27 przez zDaleKi, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Fajnie, mam nadzieje, ze sie przyda 

-
Z całą pewnością się przyda.Jo_gurt pisze:Fajnie, mam nadzieje, ze sie przyda

Pozdr, (R) BliSki. (tm)

- compile
- Specjalista bezprzewodowy-junior
- Darecky
- Stary wyga bezprzewodowy
Compile przydało się?
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-01-03, 15:46 ]
Komentarze do opracowania: >KLIK<
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Darecky, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
bardzo dobry opis

Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez NewWalk, łącznie zmieniany 1 raz.
zgodnie z życzeniem BliSki'ego przesuwam tutaj:
w FAQ klikam "podstawy", na 1 miejscu pokazuje się "Chcę mieć internet komórkowy, co mam zrobić?" i jest to oczywiste, ale aż się prosi wstawienie właśnie w tym miejscu naszej mapki BTS, przecież nic człowieka nie przekona bardziej do neta bezprzewodowego niż bliskość nadajnika, prawda? Wszyscy wiemy że te mapki operatorów "nie przemawiają do wyobraźni", dlatego uważam że na 1 miejscu porad powinno się wstawiać mapkę BTS.
Zanim ktoś kupi modem niech sprawdzi zasięg i operatora.
w FAQ klikam "podstawy", na 1 miejscu pokazuje się "Chcę mieć internet komórkowy, co mam zrobić?" i jest to oczywiste, ale aż się prosi wstawienie właśnie w tym miejscu naszej mapki BTS, przecież nic człowieka nie przekona bardziej do neta bezprzewodowego niż bliskość nadajnika, prawda? Wszyscy wiemy że te mapki operatorów "nie przemawiają do wyobraźni", dlatego uważam że na 1 miejscu porad powinno się wstawiać mapkę BTS.
Zanim ktoś kupi modem niech sprawdzi zasięg i operatora.
-
A możesz podać linka? Bo nie bardzo wiem dokładnie o którym miejscu piszesz.Jarek no.1 pisze:w FAQ klikam "podstawy", na 1 miejscu pokazuje się "Chcę mieć internet komórkowy, co mam zrobić?"
Forum bez kabli Strona Główna » PODSTAWY... » FAQ

Czy o innym miejscu?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Na stronie głównej forum 1 od góry mamy FAQ (zielone), w tym samym polu mamy: Polecamy na początek "podstawy" (niebieskie, podkreślone).
Klikam, pokazuje się to: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=1118
klikam 1 od góry "Chcę mieć..." i jest to: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=19004#19004
Myślę że w przedostatnim a na pewno w ostatnim "oknie" powinna być umieszczona mapka BTS, nazwana językiem "jak chłop krowie na miedzy" żeby było zrozumiałe dla laika.
Nie można w dziale dla początkujących używać np. takich nazw tytułów jak: "Korzystanie z hiperterminala na przykładzie sprawdzania BTSów". Taki tytuł jest zrozumiały dla forumowicza z pewną wiedzą a nie laika.
Klikam, pokazuje się to: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=1118
klikam 1 od góry "Chcę mieć..." i jest to: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=19004#19004
Myślę że w przedostatnim a na pewno w ostatnim "oknie" powinna być umieszczona mapka BTS, nazwana językiem "jak chłop krowie na miedzy" żeby było zrozumiałe dla laika.
Nie można w dziale dla początkujących używać np. takich nazw tytułów jak: "Korzystanie z hiperterminala na przykładzie sprawdzania BTSów". Taki tytuł jest zrozumiały dla forumowicza z pewną wiedzą a nie laika.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Jarek no.1, łącznie zmieniany 1 raz.
-
A jak inaczej byś to nazwał? Faktycznie nazwa może skomplikowana ale i tak jest bardzo "laicka".Jarek no.1 pisze:Nie można w dziale dla początkujących używać np. takich nazw tytułów jak: "Korzystanie z hiperterminala na przykładzie sprawdzania BTSów"
Masz rację, mozna też tam dodac linka.Jarek no.1 pisze:Myślę że w przedostatnim a na pewno w ostatnim "oknie" powinna być umieszczona mapka BTS, nazwana językiem "jak chłop krowie na miedzy" żeby było zrozumiałe dla laika
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Sorki za zwłokę z odpowiedzią ale ludzie w moim wieku wchodzą w okres częstszych chorób
.
Co do meritum sprawy: myślę że tam gdzie się tylko da, w naszym przypadku "hyperterminal" trzeba pisać że jest oparty i wbudowany w windows, nie każdy bowiem łapie o co chodzi, część osób może uważać że jest to kolejny oddzielny program, skomplikowany w obsłudze i drogi.
W FAQ brakuje też trochę takich tematów jak:
1. dobór modemu w zależności od posiadanego systemu operacyjnego, chodzi mi głównie o problemy ze sterami w oparciu o doświadczenia użytkowników, wypowiedzi przewijają się tu i ówdzie ale byłoby dobrze to jakoś scalić, te informacje mogą się komuś przydać przed zakupem, zamiast modemu X kupi Y
2. oczywiście mapka BTS, opisana w prosty sposób (oznaczenia, odległości = czego możemy oczekiwać w odbiorze, itp), link do mapki jako uzupełnienie, niedopuszczalne jest podanie komuś linka na zasadzie "masz i radź sobie sam"
Taką widzę organizację "podstaw" na forum, pewnie jeszcze parę propozycji można zmienić, przemyślę to jeszcze.

Co do meritum sprawy: myślę że tam gdzie się tylko da, w naszym przypadku "hyperterminal" trzeba pisać że jest oparty i wbudowany w windows, nie każdy bowiem łapie o co chodzi, część osób może uważać że jest to kolejny oddzielny program, skomplikowany w obsłudze i drogi.
W FAQ brakuje też trochę takich tematów jak:
1. dobór modemu w zależności od posiadanego systemu operacyjnego, chodzi mi głównie o problemy ze sterami w oparciu o doświadczenia użytkowników, wypowiedzi przewijają się tu i ówdzie ale byłoby dobrze to jakoś scalić, te informacje mogą się komuś przydać przed zakupem, zamiast modemu X kupi Y
2. oczywiście mapka BTS, opisana w prosty sposób (oznaczenia, odległości = czego możemy oczekiwać w odbiorze, itp), link do mapki jako uzupełnienie, niedopuszczalne jest podanie komuś linka na zasadzie "masz i radź sobie sam"
Taką widzę organizację "podstaw" na forum, pewnie jeszcze parę propozycji można zmienić, przemyślę to jeszcze.
- bob
- Guru bezprzewodowy
Jeśłi chodzi o hyperterminal np: w XP można podać takiego linka dla IE :
[url=file:///C:/Program%20Files/Windows%20NT/hypertrm.exe]HYPERTERMINAL[/url]
[url=file:///C:/Program%20Files/Windows%20NT/hypertrm.exe]HYPERTERMINAL[/url]
-
Masz rację, postaramy sie to dodać, zmienić. Chyba Ufo atakuje jest autorem tego teksu, wiec może to poprawi.Jarek no.1 pisze:myślę że tam gdzie się tylko da, w naszym przypadku "hyperterminal" trzeba pisać że jest oparty i wbudowany w windows
Jeżeli byłbyś w stanie zrobić takie zestawienie, to chętnie je zamieścimy w FAQ.Jarek no.1 pisze:1. dobór modemu w zależności od posiadanego systemu operacyjnego, chodzi mi głównie o problemy ze sterami w oparciu o doświadczenia użytkowników
A dokładniej jak? Bo przyznam, że nie do końca rozumiem.Jarek no.1 pisze:2. oczywiście mapka BTS, opisana w prosty sposób
OKJarek no.1 pisze:pewnie jeszcze parę propozycji można zmienić, przemyślę to jeszcze.

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
W mojej ocenie 1 krokiem do wejścia w świat netu bez kabli powinna być analiza mapki BTS, dlatego powinno się ją wstawić do tematu "podstawy" i wątku "Chcę mieć internet komórkowy, co mam zrobić?".
Opis można zacząć np takim wstępem:
Szanowny Potencjalny Nowy Użytkowniku Netu Komórkowego
Zanim dokonasz wyboru operatora i zakupu modemu, sprawdź jak są rozmieszczone w Twojej okolicy nadajniki sygnału, tzw. BTS na tej mapce >>tu link<<. Analiza ta pozwoli ci uniknąć późniejszych kłopotów z odbiorem ......itd, dalej w skrócie:
- legenda (kolory, częstotliwości, itd)
- odległości (w skrócie jakiego sygnału można się spodziewać)
np. BTS=>1km=>odbiorca - pewny UMTS itp
przy większych odległościach dodajemy możliwość poprawy sygnału >>link do sprawdzonej anteny<<
Idea tych zmian jest taka aby uniknąć sytuacji że X kupił modem u operatora Y tylko dlatego że miał blisko do jego salonu, a potem płacz na forum że to nie działa jak należy.
Jeśli nawet w chwili obecnej mapka z BTS nie jest w 100% aktualna to i tak w sposób bardziej obrazowy przekonuje niż mapki zamieszczane na stronach operatorów.
Łatwiej przekonać kogoś że net mu zadziała ok jeśli zobaczy że do BTS ma np. 2 km.
Mam nadzieję że więcej osób zacznie czytać FAQ, a nawet jeśli nie, to ktoś da mu link do tej konkretnej informacji, zamiast odsyłać go ogólnie do FAQ.
Opis można zacząć np takim wstępem:
Szanowny Potencjalny Nowy Użytkowniku Netu Komórkowego
Zanim dokonasz wyboru operatora i zakupu modemu, sprawdź jak są rozmieszczone w Twojej okolicy nadajniki sygnału, tzw. BTS na tej mapce >>tu link<<. Analiza ta pozwoli ci uniknąć późniejszych kłopotów z odbiorem ......itd, dalej w skrócie:
- legenda (kolory, częstotliwości, itd)
- odległości (w skrócie jakiego sygnału można się spodziewać)
np. BTS=>1km=>odbiorca - pewny UMTS itp
przy większych odległościach dodajemy możliwość poprawy sygnału >>link do sprawdzonej anteny<<
Idea tych zmian jest taka aby uniknąć sytuacji że X kupił modem u operatora Y tylko dlatego że miał blisko do jego salonu, a potem płacz na forum że to nie działa jak należy.
Jeśli nawet w chwili obecnej mapka z BTS nie jest w 100% aktualna to i tak w sposób bardziej obrazowy przekonuje niż mapki zamieszczane na stronach operatorów.
Łatwiej przekonać kogoś że net mu zadziała ok jeśli zobaczy że do BTS ma np. 2 km.
Mam nadzieję że więcej osób zacznie czytać FAQ, a nawet jeśli nie, to ktoś da mu link do tej konkretnej informacji, zamiast odsyłać go ogólnie do FAQ.
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Prawda jest taka że najpierw idzie kupuje a później jak jest rozczarowany znajduje to forum i prosi o pomoc. Ale takich przypadków jest coraz mniej na szczęście.Jarek no.1 pisze:Idea tych zmian jest taka aby uniknąć sytuacji że X kupił modem u operatora Y tylko dlatego że miał blisko do jego salonu, a potem płacz na forum że to nie działa jak należy.
Od tego należy zaczynać przygodę z naszym forumJarek no.1 pisze:Mam nadzieję że więcej osób zacznie czytać FAQ,

Zgadzam się ale jak ktoś jest na forum sporo czasu a pomimo prosi o linka to już przesada.Jarek no.1 pisze:a nawet jeśli nie, to ktoś da mu link do tej konkretnej informacji, zamiast odsyłać go ogólnie do FAQ.
- Jaco
Będzie bo sam to wypróbowałem.fidodido pisze:gdyż na zwykłym Win98 bluesolei nie chce chodzić

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-03-09, 11:33 ]
Komentarz do postu: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=65975#65975
- bob
- Guru bezprzewodowy
Wow !
Dodałem tu:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=19009#19009
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-02-17, 22:19 ]
Komentarz do opracowania: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=70629#70629

Dodałem tu:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=19009#19009
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-02-17, 22:19 ]
Komentarz do opracowania: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=70629#70629
-
Komentarz do: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=70629#70629
Dziękuję
świetne opracowanie 
Zostawimy to na jakiś czas celem ewentualnego uzupełnienia i przeniesiemy do FAQ.
Dziękuję

Zostawimy to na jakiś czas celem ewentualnego uzupełnienia i przeniesiemy do FAQ.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Komentarz do: http://www.bez-kabli.pl/v...p?p=70629#70629
Jeżeli ktoś będzie miał jakieś uwagi, bądź propozycje do jakiś zmian śmiało proszę o komentarze
Jeżeli ktoś będzie miał jakieś uwagi, bądź propozycje do jakiś zmian śmiało proszę o komentarze

Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
Jeżeli ktoś z Was ma jakiś pomysł na opracowanie do FAQ, którego jeszcze nie ma, to prosimy o wypowiedź w tym temacie. Może ktoś inny będzie czuł się na siłach i zrobi takie opracowanie.
Innymi słowy czekamy na propozycje co jeszcze dodać do FAQ.
Innymi słowy czekamy na propozycje co jeszcze dodać do FAQ.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
- Darecky
Może coś o Operze Mini? W końcu to też ma jakiś związek z netem komórkowym, nawet duży związek!
-
- Mistrz bezprzewodowy
Myślę, że na pewno się przyda, tym bardziej że jest sporo różnych wersji sporo problemów. To może być bardzo pożyteczne opracowanie.DarQ pisze:Może coś o Operze Mini? W końcu to też ma jakiś związek z netem komórkowym, nawet duży związek!

- Mikolaj211
- Specjalista bezprzewodowy-senior
No ja bardzo dużo korzystam w Opery mini, dużo o niej wiem. I chyba właśnie dlatego nie wiem, co by można napisać... Ale pomyślę o tym. a Ty DarQ jak masz coś bardziej konkretnego na myśli, to napisz co...
-
Czemu nieDarQ pisze:Może coś o Operze Mini?

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
- Darecky
Więc po kolei:
Co to jest?
Ile to kosztuje?
Czy to będzie działać na moim telefonie?
Jak zainstalować to na telefonie?
Pierwsze użycie - konfiguracja ustawień internetowych.
Nawigacja, skróty, menu.
Którą wersję wybrać i dlaczego?
Jak zmniejszyć ilość pobieranych danych / jak zmniejszyć koszty?
I to by było na tyle...
Co to jest?
Ile to kosztuje?
Czy to będzie działać na moim telefonie?
Jak zainstalować to na telefonie?
Pierwsze użycie - konfiguracja ustawień internetowych.
Nawigacja, skróty, menu.
Którą wersję wybrać i dlaczego?
Jak zmniejszyć ilość pobieranych danych / jak zmniejszyć koszty?
I to by było na tyle...
- Jaco
Jest tu: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=40545#40545DarQ pisze:Jak zainstalować to na telefonie?