da się chociaz troszke "stuningowac" BC- chodzi mi

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
10kamyk10

da się chociaz troszke "stuningowac" BC- chodzi mi

Post autor: 10kamyk10 »

Witam!
Nie dawno zalozylem Blueconnecta i niestety mam mozliwosc korzystania tylko z predkosci 236,8 kb\s w EDGE :( . I mam pytanie czy da sie ta predkosc zwiekszyc? przez jakis program czy ustawienia.

Bardzo prosze o pomoc :niepewny:
z gory dzieki :ok:
Awatar użytkownika
Mikolaj211
Specjalista bezprzewodowy-senior

Re: da się chociaz troszke "stuningowac" BC- chodzi mi

Post autor: Mikolaj211 »

Możesz próbować z jakimiś programami, ale one nie zwiększa tej prędkości, jedynie pozornie przyśpieszą Ci internet. Ale jeżeli udało Ci się z EDGE wyciągnąc 236,8 kb/s to trzeba chyba to gdzieś zapisać :). Są więc dwie opcje: 1. BTS z EDGE masz jakieś 5m od domu i wszystkim osobom z niego korzystającym zabrałeś komórki. 2. Jest to prędkość portu, która pojawiła Ci się z zasobniku systemowym po połączeniu z internetem. Ja jakoś obstawiam tę drugą opcję :cwaniak:. A tak na poważnie, to jedyną szansą jest skorzystanie z nowocześniejszej technologii (UMTS, HSDPA). Musisz zobaczyć (np. na wieprz.net/bts) czy w twojej okolicy są nadajniki z tymi technologiami. Jeszcze tylko sprzęt - jakiego modemu używasz? Bo sam nadajnik nic Ci nie da, Twój modem musi obsługiwać takie technologie... Pozdrawiam!
10kamyk10

HUAWEI model E220. W PUNKCIE ERY TO MI MOWIONO ZE PREDKOSC POWINNA DOCHODZIC DO 300KB\S. a na te nadajniki to penie bede musial poczekac:(
to nie jest wielkie miasto:(
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: mar_kow »

10kamyk10 pisze:[...] a na te nadajniki to penie bede musial poczekac:(
...przynajmniej z dziesięć lat ;) A tak na poważnie 236,8 kb/s to jak Kolega Mikołaj211 zauważył prędkość portu. Szybkość przeglądanych stron można zwiększyć jedynie stosując programową kompresję obrazków. Ale nie polecam ze względu na bardzo kiepską jakość ich wyświetlania.
Możliwe że za kilka dni Era faktycznie włączy szybkie BTS'y. Coraz szybciej jak grzyby po deszczu powstają nowe szybkie punkty dostępowe - dla operatora liczy się kasa.
10kamyk10

to poczekam na te wieksze szybkosci. mam nadzieje ze przez te umowne 2 latka podwyzsza troszke szybkosc no i limit transferu bo to jest najgorsze:(
Dzieki i Pozdrawiam
karol755
Użytkownik forum

Post autor: karol755 »

tez mam blueconnect juz od pewnego czasu i jak masz od niedawna włączony to przez pierwszy miesiąc net jest wolniejszy, nie wiem czemu, potem jest lepiej
a jak ci powiedzieli ze bedzie dochodzić do 300 KB/s to cie okłamali poprostu i wykorzystali twoją niewiedze bo nawet nie wiem czy jest takie łącze w Polsce
bo 1KB/s = 8Kb/s
a jezeli chodzi przez EDGE to nie ma takiej możliwości zeby ci dochodziło nawet do tych 300 Kb/s (czyli 37.5 KB/s) chyba ze jakieś skoki sekundowe ale nic wiecej
a jezeli chodzi o przyspieszenie neta to ustawić kompresor na własne ustawienia niekoniecznie na najwyższe, zmienic przeglądarke z firefoxa 2 czy IE na jakąś inną lepszą osobiście używam OPERY ale podobo safari jest szybsza lub firefox 3 beta ale ona jest w fazie przygotowań.
to powinno teoretycznie troszke przyspieszyć neta, co do programów optymalizujących połączenie ja nie widziałem żadnej róznicy wiec nie ma co sie męczyć
co do downloadu wszystko w rekach ruchu w sieci mały ruch mozesz miec maxa te 29,6 KB/s jak jest duzy ruch to trzeba sie pogodzić z 10 KB/s
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

karol755 pisze:...a jak ci powiedzieli ze bedzie dochodzić do 300 KB/s to cie okłamali poprostu i wykorzystali twoją niewiedze bo nawet nie wiem czy jest takie łącze w Polsce
...
Zarzucasz kłamstwo a sam się nie orientujesz.
Otóż jest i nawet szybsze tylko ,że nie wszędzie... ;)
karol755
Użytkownik forum

tylko ze to juz wtedy nie EDGE :P nie wierze ze ktoś ma na EDGU 2400 Kb/s
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

No nie EDGE a musi być ten Edge ? :P
karol755
Użytkownik forum

Re: da się chociaz troszke "stuningowac" BC- chodz

10kamyk10 pisze:Witam!
Nie dawno zalozylem Blueconnecta i niestety mam mozliwosc korzystania tylko z predkosci 236,8 kb\s w EDGE :
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Podajesz tą wypowiedź jako dowód Twojej racji:
karol755 pisze:
10kamyk10 pisze:Witam!
Nie dawno zalozylem Blueconnecta i niestety mam mozliwosc korzystania tylko z predkosci 236,8 kb\s w EDGE :
a przecież nie jest to relacja rozmowy przeprowadzonej w salonie.

Poza tym z czym @10kamyk10 ma problem to ja rozumię. :)

Natomiast Ty napisałeś:
karol755 pisze:... jak ci powiedzieli ze bedzie dochodzić do 300 KB/s to cie okłamali...
Nie potrafimy stwierdzić czy okłamali , pamiętajmy o tym ,że to rodzaj łącza mobilnego inaczej "mobilny internet" więc skąd założenie ,że mu obiecali taką prędkość u niego w domu przecież takie stwierdzenie nigdzie nie pada ( ludzie studiują ,pracują a nawet mieszkają w innej lokalizacji niż ta wpisana w dowód osobisty )... jedynie co możemy przeczytać:
10kamyk10 pisze:HUAWEI model E220. W PUNKCIE ERY TO MI MOWIONO ZE PREDKOSC POWINNA DOCHODZIC DO 300KB\S.
co jest całkowitą prawdą bo ten model to potrafi.
I dalej ujawniasz ,że się nie orientujesz o możliwych prędkościach:
karol755 pisze:...bo nawet nie wiem czy jest takie łącze w Polsce
bo 1KB/s = 8Kb/s
w Polsce a nie w miejscowości @10kamyk10`a
i dopiero w tym momencie ocierasz się o temat "da się chociaz troszke "stuningowac" BC- chodzi mi" czyli przechodzisz do technologii EDGE:
karol755 pisze: a jezeli chodzi przez EDGE to nie ma takiej możliwości zeby ci dochodziło nawet do tych 300 Kb/s (czyli 37.5 KB/s)
i z tym się mogę zgodzić.

Czy rozumiesz jakiej sztuczki używają w salonach operatorzy ?
korniewicz
Początkujący użytkownik forum

Post autor: korniewicz »

karol755 pisze: a jak ci powiedzieli ze bedzie dochodzić do 300 KB/s to cie okłamali poprostu i wykorzystali twoją niewiedze bo nawet nie wiem czy jest takie łącze w Polsce
Pewnie, że jest:D Np chello ultra ma down do ok 2500 KB/s :D

Co do zapewnień wszelkiej maści sprzedawców z salonów.
Spotkac kompetentną osobę to jak trafic 6tkę w totka. Trzeba pamiętac, że nie pracują tam super duper technicy po studiach informatychnych tylko zwykli ludzie po jakimś tam drobnych szkoleniach. Sugerowanie się ich zdaniem w tak trudno technicznych zagadnieniach jest wielkiem ryzykiem. Można wiele stracic.

Najlepiej przetostowac internet przed kupnem, a nie potem płakac.
karol755
Użytkownik forum

do bob,
10kamyk10, napisał ze moze korzystac tylko z EDGE !!!!!
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

karol755 pisze:do bob,
10kamyk10, napisał ze moze korzystac tylko z EDGE !!!!!
Owszem może tylko korzystać z EDGE bo kupił BC zanim znalazł nasze forum. Bo gdyby wybrał iPlusa może by miał szansę na UMTS. A tak może się nie doczekać nadajnika w swojej okolicy bo Era olewa swoich klientów którzy mieszkają z dala od wielkich miast czyli na wsi. :dobani:
Popatrz sobie na te mapki kolego @karol755 :cwaniak:

Obrazek
Obrazek

Co do samego problemu zapraszam do naszego :faq: i poszukać wątków o optymalizacji połączenia.
ODPOWIEDZ