Czym zmierzyć siłę/jakość sygnału radiówki ?

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
wspaniały
Specjalista bezprzewodowy-junior

Czym zmierzyć siłę/jakość sygnału radiówki ?

Post autor: wspaniały »

Witam wszystkich, tym bardziej iż na tym forum jestem "świeżakiem"
Przycisk SZUKAJ znam i jakoś niespecjalnie pomógł on mi ale jeśli to już było, to proszę o nakierowanie mnie lub coś tam ;)

Problem mam taki, chciałbym jakiś programik którym mógłbym zmierzyć siłę/jakość/.. sygnału z radiówki od mojego dostawcy!
Od przekaźnika mam jakieś 400-500m w linii prostej bez żadnych przeszkód (dodam, że jest to bardzo silny nadajnik).
Moja radiówka to zwykły 1Mb/128Kb i router linksys.
pzdr :zdrowko:
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Re: Czym zmierzyć siłę/jakość sygnału radiówki ?

Post autor: Jaco »

wspaniały pisze:jakiś programik którym mógłbym zmierzyć siłę/jakość/.. sygnału z radiówki od mojego dostawcy!
NetStumbler
Awatar użytkownika
wspaniały

nie wiem... jest bezużyteczny w tym przypadku
włączyłem WiFi w laptopie i nawet Bluetooth.. skanuje i nic.. absolutnie nic
Ostatnio zmieniony 2008-01-07, 20:01 przez wspaniały, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jaco

wspaniały pisze:włączyłem WiFi w laptopie
Może nie masz podłączonej anteny do swojej karty wi-fi w lapku?
Awatar użytkownika
wspaniały

ale ja sygnał z anteny na dachu mam podpięty kablem do routera a stamtąd do laptopa
karty normalnie nie używam bo po co.. Wybieram połączenie jak zwykłego modemu, łącze i serfuje ;)
Awatar użytkownika
Jaco

wspaniały pisze:router linksys.
A w menu(konfiguracji) urządzenia nie masz nie masz zakładki przedstawiającej siłę sygnału? Tak w ogóle to po co chcesz to wiedzieć.Net ci się rwie? Masz jakiś z nim problem.
Powiem ci tak że ja również używam AP i sygnał mam około 80% (odległość od nadajnika 300m).
Awatar użytkownika
wspaniały

nie, w menu linksys jest PRAWIE wszystko ale nie coś takiego..
kiedyś się mi net rwał ale teraz nie.. chodzi dużo wolniej bo wczoraj była wichura i wydaje mi się, że antene troche poruszało bo TV gorzej odbiera.
Awatar użytkownika
Jaco

wspaniały pisze:chodzi dużo wolniej bo wczoraj była wichura i wydaje mi się, że antene troche poruszało bo TV gorzej odbiera.
Wejdź na dach i popraw :cwaniak:
Awatar użytkownika
wspaniały

:D hahaha to nie jest takie proste.. a nawet gdyby to chciałbym mieć jakiś prog. do zmierzenia abym mógł to zrobić dobrze :zdrowko:
Awatar użytkownika
Jaco

Dobrym wyjściem było by posiadać kartę wi-fi na USB jak dla przykładu taką i sprawdzić.
Awatar użytkownika
wspaniały

noo ciekawa ta karta :] tylko nie bardzo rozumiem jak wg pomiaru tej karty mógłbym poruszać anteną zanim bym popsuł sygnał.
Ja z dachu widzę tą wieżę, na której są anteny od mojego dostawcy..
więc "na oko" mogę wycelować idealnie prosto w tą wieże i cieszyć się lepszym sygnałem
ale "na oko" to ona jest już prosto :/
koleś z serwisu który to montował miał takie malutkie urządzenie, jakiś miernik, który wpiął na kabel od anteny. Poruszał, pokręcił i grało aż do dziś..
A może jest gdzieś do kupienia podobny miernik do radiówek itp.. ? ?
Awatar użytkownika
Jaco

Tak działa NetStumbler z tą kartą:
Obrazek
Miernik? Po co ci miernik. Może poluzował się jakiś przewód łączący? Jeśli tak będzie to nawet miernik ci nie wskaże dokładnego sygnału bo będzie strata na poluzowanym połączeniu.
Ostatnio zmieniony 2008-10-03, 10:19 przez Jaco, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
wspaniały

przewód-raczej nie, jest pospinany pluskiewkami i nie lata na wietrze..
stawiam na antenę, jest przykręcona do masztu na którym są zwykłe telewizyjne.
Cały maszt ma jakieś 3-4 metry i przy silniejszych podmuchach lubi się kołysać!
Po wczorajszej nocy nie zdziwiłbym się gdyby była przekręcona o 20-35* lub nawet w pionie ;)

P.S. W Network Stumbler mam komunikat: No APs active a WLAN mam wbudowany.. tą wsadzaną kartę już dawno gdzieś zapodziałem :klnie:
Awatar użytkownika
morion
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: morion »

w laptopie masz pewnie karte intela jak w wiekszosci laptopów, nadajnik ma pewnie jakies karty na atherosie, nie wiem dlaczego tak sie dzieje ale ja mam podobną sytuację i wiekszosć nadajników na atherosie u mnie nie widać, oprócz jednego w którym siedzi bodajze sparklan 123ag :), w każdym nie widać ani wistronów ani senao ETSI :)
jutro to dzis... tyle że jutro :)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

wspanieły pisze:nie bardzo rozumiem jak wg pomiaru tej karty mógłbym poruszać anteną zanim bym popsuł sygnał
Poprostu podłączasz antenę zamiast do routera to do tej karty i mierzysz siłę sygnału sieci Twojego dostawcy.
wspaniały pisze:P.S. W Network Stumbler mam komunikat: No APs active a WLAN mam wbudowany.
To, że Twoja karta nie wykrywa sieci do której jesteś podłączony to nie ma się czego obawiać, poprostu może Twój dostawca ma wyłączone rozgłaszanie SSID, w takim przypadku nie zobaczysz tej sieci tak prosto np. w NetStumbler. W moim mieście robi tak wielu dostawców... W takim przypadku trzeba się nieco natrudzić ale można to osiągnąć np. za pomocą linuxa i programu Kismet, ale czy nie lepiej się zwrócić do dostawcy?
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

YaHooo pisze:poprostu może Twój dostawca ma wyłączone rozgłaszanie SSID, w takim przypadku nie zobaczysz tej sieci tak prosto np. w NetStumbler
z tego co pamietam (nie mam pod reka) to NS wykrywa tez sieci bez broadcastu SSID
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Jo_gurt pisze:z tego co pamietam (nie mam pod reka) to NS wykrywa tez sieci bez broadcastu SSID
NetStumbler jest skanerem aktywnym. Oznacza to, że wysyła on ramki Probe Request i czeka na odpowiedź (ramki Probe Response) i to na ich podstawie uzyskuje się SSID sieci, numer kanału, informacje o mechanizmie WEP, natężeniu sygnału oraz o prędkości. Wyłączenie rozgłaszania SSID to nic innego jak wyłączenie odpowiadania na ramki Probe Request. W takim przypadku żaden skaner aktywny sobie nie poradzi, potrzebny jest skaner pasywny. A one raczej nie chodzą pod Windowsem.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

A AiroPeek i CommView? Poza tym SSID nie jest rozsylany raczej Beacon frame'em?
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

YaHooo pisze:Wyłączenie rozgłaszania SSID to nic innego jak wyłączenie odpowiadania na ramki Probe Request. W takim przypadku żaden skaner aktywny sobie nie poradzi
Myślę, że nie do końca masz rację co do ukrytego SSID i jego wykrywania przez NetStumblera. Zatem dlaczego niektóre sieci pokazuje jaki Hiden? :] Wieczorem załączę screena jak chcesz, bo teraz jestem pod Ubuntu.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Jo_gurt pisze:A AiroPeek i CommView?
Racja, ale tego co wiem to one są płatne a ja miałem na myśli projekty darmowe. I są to po prostu sniffery, a poza tym współpracują one tylko z niewielką liczbą kart wi-fi. Aha dobrym programem pod Win jest Ethereal, który jest darmowy.
Jo_gurt pisze:Poza tym SSID nie jest rozsylany raczej Beacon frame'em?
Tu też masz rację, ale ja napisałem w jaki sposób NetStumbler wykrywa sieci. Poza tym z tego co wiem żeby móc przechwytywać ramki Beacon karta wi-fi musi być przełączona w tryb RFMON, a takich kart ze sterownikami umożliwiającymi pracę w tym trybie pod Windows to jest mało. Ostatnio pojawiły się sterowniki Intela na ich stronie do kart Intel PRO/Wireless 3945.
BliSki pisze:Myślę, że nie do końca masz rację co do ukrytego SSID i jego wykrywania przez NetStumblera
To znaczy ja piszę ze swojego doświadczenia oraz na podstawie tego co podaje literatura na ten temat. Jedno jest pewne NetStumbler nie wykrywa wszystkich sieci jakie są dostępne na obszarze (zapewne tutqaj też mamy taki przypadek), to że wykrywa sieci o ukrytym SSID to jest tylko szczęscie, dla mnie jak na złość nie chce wykrywać. Dlatego preferuję do tego celu Linuxa wraz z programem Kismet.
zDaleKi

YaHooo pisze:jedno jest pewne NetStumbler nie wykrywa wszystkich sieci
Z tym się zgadzam.
Co nie zmienia faktu, że SSID da się podsłuchać.
Więc o tym w pierwszym lepszym linku SSID
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Zgadzam się całkowicie, ale to nie rozwiązuje problemu jaki mamy w temacie. Najlepszym rozwiązaniem jest sprawienie sobie takiej karty jak opisał @Jaco. Podpinamy się do anteny i po prostu łączymy z siecią a w programie do nawiązywania połączeń powinna być opcja wyświetlania natężenia sygnału. U mnie na karcie Intela program Intel PROSet/Wireless ma taką możliwość. Nawet jeśli nie znamy parametrów połączenia typu kanał, SSID, szyfrowanie, to wszystko to można znaleźć w panelu konfiguracyjnym routera.
Awatar użytkownika
wspaniały

YaHooo pisze:Najlepszym rozwiązaniem jest sprawienie sobie takiej karty jak opisał @Jaco.
i będe musiał sobie taką kartę sprawić a póki co jest lepiej niż wczoraj :zdrowko:
w międzyczasie poszukam jakiegoś nowszego firmware dla mojego routera.. być może jest gdzieś sofcik z paskiem sygnału :czyta:
a czy jak pójdę z włączonym WiFi w laptopie pod ten przekaźnik, to wykryje on mojego dostawcę?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

wspaniały pisze:a czy jak pójdę z włączonym WiFi w laptopie pod ten przekaźnik, to wykryje on mojego dostawcę?
Widzisz jeżeli Twój dostawca ma wyłączone rozgłaszanie SSID (router, acces point czy co tam mają nie wysyła informacji w eter, że jest taka i taka sieć) no to raczej nie zobaczysz za pomocą NetStumblera, chodź jak we wczesniejszych postach @BliSki napisał, że u Niego NetStumbler wykrywa sieci zamknięte. Jeżeli rozgłasza SSID to zobaczysz sieć swojego provider'a
zDaleKi

OK, cofam to, że NetStumbler wykrywa sieci z ukrytym SSID.
Chyba za dużo siedzę ostatnio pod Linuksem i może faktycznie macie rację ;)
A to że widział moją sieć ukrytą, to nie może być żadnym dowodem.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

No cóż właśnie po to jest forum, aby ludzie mogli wyrazić swoje opinie na dany temat. Tak naprawdę to, że dla mnie nie wykrywa to może zależeć chociażby od karty sieciowej.

Ale wracając do tematu to siła, a jakość sygnału to jest nieco inna sprawa. Siła sygnału jest to po prostu natężenie sygnału na danym kanale, zaś za jakość odpowiada tzw. stosunek sygnału do szumu SNR. Co z tego, że będziemy mieć sygnał użytkowy na poziomie -30dBm, jak szum będzie miał poziom -20dBm. Ja w swoim domu mam z kolei odwrotnie: sąsiad mieszkający kilka bloków dalej ma Livebox'a TP. U mnie na wewnętrzenej antenie karty Intel 3945abg sygnał jego sieci ma ok. -84dBm, a ja mogę spokojnie używać tego połączenia do surfowania i internecie z pełną prędkością łącza (ok. 1.5 mbit/s). A według producenta Livebox'a to ma on zasięg tylko na jedno mieszkanie, a tu dzieli mnie odległość rzędu 60m, a pomiędzy nami jest gęsta zabudowa i nie ma widoczności optycznej, a to wszystko bez użycia anteny zewnętrznej.

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2008-01-09, 15:55 ]
Zamiana jednostek na prawidłowe: dB->dBm.
Awatar użytkownika
Borg

Post autor: Borg »

BliSki pisze:A to że widział moją sieć ukrytą, to nie może być żadnym dowodem.
u mnie też widzi - więc jest już nas dwóch :cwaniak:

edit: http://www.cyberbajt.pl/cyber.php?get=raport,240,4,244
zDaleKi

I widzimy tam:
SSID
Nazwa identyfikatora sieci. Jeśli pole jest puste oznacza to aktywna funkcje Hide SSID na punkcie dostępowym.

To już jest nas trzech ;) razem z autorem tamtego tekstu.
Sorrki, czterech, bo jeszcze:
Jo_gurt pisze:z tego co pamietam (nie mam pod reka) to NS wykrywa tez sieci bez broadcastu SSID
Swoja droga wydzielam temat o NetStumblerze.
EDIT:
Ale widzę, że posty są powiązane i nie ma to sensu. Zresztą tak daleko nie odbiegliśmy od tematu ;)
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Jak już wcześniej pisałem NetStumbler jest skanerem aktywnym. Co oznacza, jak już wcześniej pisałem, że wysyła do Acces Pointa żądanie odpowiedzi i na jej podstawie wie czy jest sieć, czy jej nie ma. Z tego co wiem to wyłączenie rozgłaszania SSID powoduje to, że AP nie odpowiada na takie zapytania. Więc nie wiem dlaczego u was wykrywa te sieci zamknięte :zdziwko: Proponuję przejrzeć ten wątek na forum o sieciach wi-fi >KLIK<. Tu jest jasno napisane, że NS nie wykrywa sieci zamkniętych.
Może to kwestia typu urządzenia, bo na pewno NS nie wykrywa sieci w sposób pasywny. A to jest jedyna metoda wykrycia sieci zamkniętych.

[ Dodane przez: YaHooo: 2008-01-11, 18:36 ]
A oto co znalazłem w pliku pomocy NetStumbler 0.4.0:

Kod: Zaznacz cały

Mini-FAQ
Q2. Why doesn't NetStumbler see the access point right next to my machine? 
A2A. The access point is configured not to respond to broadcast probes. Most manufacturers call this "disable broadcast SSID" or "closed". NetStumbler cannot see these networks unless you know the SSID and have your machine configured to connect to it. 
A2B. Your wireless card is configured to connect to a specific SSID. Try setting it to connect to a blank SSID or to "ANY" (without quotes). 
Tak więc nic dodać nic ująć. Sam twórca programu twierdzi, że NS nie wykrywa sieci zamkniętych. To, że wykrywa wasze sieci to dlatego, że system jest tak skonfigurowany, że się łączy automatycznie z routerem.
Awatar użytkownika
Borg

Post autor: Borg »

Jak widać do żadnego nie jestem podłączony, wykrywam kilka różnych ukrytych sieci :
Obrazek

Twórca ma zawsze rację ale trochę to dziwne :szok:.
ODPOWIEDZ