Jak już wcześniej pisałem NetStumbler jest skanerem aktywnym. Co oznacza, jak już wcześniej pisałem, że wysyła do Acces Pointa żądanie odpowiedzi i na jej podstawie wie czy jest sieć, czy jej nie ma. Z tego co wiem to wyłączenie rozgłaszania SSID powoduje to, że AP nie odpowiada na takie zapytania. Więc nie wiem dlaczego u was wykrywa te sieci zamknięte

Proponuję przejrzeć ten wątek na forum o sieciach wi-fi
>KLIK<. Tu jest jasno napisane, że NS nie wykrywa sieci zamkniętych.
Może to kwestia typu urządzenia, bo na pewno NS nie wykrywa sieci w sposób pasywny. A to jest jedyna metoda wykrycia sieci zamkniętych.
[ Dodane przez: YaHooo: 2008-01-11, 18:36 ]
A oto co znalazłem w pliku pomocy NetStumbler 0.4.0:
Kod: Zaznacz cały
Mini-FAQ
Q2. Why doesn't NetStumbler see the access point right next to my machine?
A2A. The access point is configured not to respond to broadcast probes. Most manufacturers call this "disable broadcast SSID" or "closed". NetStumbler cannot see these networks unless you know the SSID and have your machine configured to connect to it.
A2B. Your wireless card is configured to connect to a specific SSID. Try setting it to connect to a blank SSID or to "ANY" (without quotes).
Tak więc nic dodać nic ująć. Sam twórca programu twierdzi, że NS nie wykrywa sieci zamkniętych. To, że wykrywa wasze sieci to dlatego, że system jest tak skonfigurowany, że się łączy automatycznie z routerem.