Coś jest nie tak z tą SimDatą

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

Czarek88lol
Stały użytkownik forum

Re: Coś jest nie tak z tą SimDatą

Post autor: Czarek88lol »

heh:P no straszne co piszecie:p ja zebym miał mozliwosc podłaczenia neostrady to nie bawił bym sie w net bezprzewodowy:P chyba ze korzystałbym z netu w terenie to owszem;) pozdrawiam:D
gorus1
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: gorus1 »

Ja korzystam z simdaty od wczoraj i faktycznie połknęło mi kasę nawet wtedy jak nie byłem podłączony do netu,ale już dziś wysłałem do nich maila z reklamacją. Pobrałem i wysłałem wczoraj łącznie 3,28MB*1024=3358,72KB,wynik dzielę przez 100KB (jednostka,za którą według cennika Simdata pobierana jest opłata w wysokości 0,03zł)Więc 33,58,72KB/100KB=33,5872 (wyszła ilość jednostek). 33,5872*0,03zł = 1,007616zł, i zamiast na koncie mieć niepełne 19zł,to mam nieco ponad 17,90zł.Jednak myślę,że sobie poradzą z tym problemem,a do przedmówcy taka sugestia:jak chcesz płacić za kijowy net 120zł to proszę bardzo (najgorsze jest to,że w TP nie można mieć netu z nawet najniższym pakietem tkzw.socjalnym,nie mówiąć już o technologii,że przez GPRS mogę podłączyć się do netu praktycznie gdzie chcę).
Czarek88lol
Stały użytkownik forum

Post autor: Czarek88lol »

hm:p no to porownaj transer gprs z neostrada nawet 128:p przez gprs nie sciagniesz filmu czy czegokolwiek:P bo to zbyt kłopotliwe:p pozdrawiam:D
Gość

Post autor: Gość »

u mnie jest problem z zasiegiem gprs. A wlasciwie brakiem zasiegu. Wsadzam do modemu popa i wszystko dziala bez problemu, a w przypadku dimdaty <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> nie odnajduje sieci gprs. Pochwalilem Plusa... i prosze dali plame!!

NIE KUPUJCIE TEJ KARTY I NIE LADUJCIE DOTYCHCZASOWYCH!!!

PLUS TO ZLOSNY OPERATOR!!!

niecierpliwie czekam na podobna usluge u innego operatora. A komorki w plusie nie polece nawet wrogowi.

jero
Awatar użytkownika
magmike
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: magmike »

Jak modem ma Simlock to o Erze w takim razie musisz napisać to samo co o Plusie :P
pozdrawiam, magmike
niq
Stały użytkownik forum

Post autor: niq »

Niestety tak jest, że najlepsze technologie i największy zasięg jest na początku w dużych miastach. Wsie i miasteczka muszą poczekać na swoją kolej. Jest tak we wszystkich sieciach. Sam coś o tym wiem :cry:
Alster Ego
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Alster Ego »

Czy PLUS już rozwiązał te problemy z SimDatą?
sdsi

Post autor: sdsi »

wedlug moich obserwacji - nic nie rozwiazal. dalej sa problemy - mi nalicza osobno dane pobrane i osobno dane wyslane (a powinno lacznie)... :shock:
Awatar użytkownika
magmike
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: magmike »

Dziś dostałem SMS: "Otrzymałeś kwoty będące zwrotem błędnie naliczonych kosztów, które wystąpiły w dn.19-31.01.06. Polkomtel serdecznie przeprasza za zaistniałe utrudnienia." A kase zwrócili mi już kilka dni temu. Taryfa Team7.
pozdrawiam, magmike
Gość

według mnie też PLUS nie rozwiązał problemu bo mi nadal żźera kasę.
Szadzik
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Szadzik »

No to poczekają jeszcze ci co chcą żeby nowa platorma w Plusie zadziałała.
Back to the Future ;)
Gość

Oto co jest dostepne na stronie Plusa w regulaminie - http://www.plusgsm.pl/promocje/promocje_uslug/simdata/
Opłaty za pobranie i wysłanie danych naliczane są razem (w ramach jednej sesji). Opłaty za połączenie APN: wap. plusgsm. pl; naliczane są za każde rozpoczęte 10 KB; Opłaty za połączenia za APN: www. plusgsm. pl oraz Internet naliczane są za każde rozpoczęte 100KB
Dostalem po 10 dniach odpowiedz od Plusa. Oto ona:
W odpowiedzi na nadesłaną przez Pana korespondencję uprzejmie informujemy, iż stawka za korzystanie z GPRS WAP - każde rozpoczęte 10 kB odebranych i wysłanych danych naliczane jest oddzielnie.
Pogrubilem rozniace sie słowa.

No po prostu - brak słow... Co myslicie?
Szadzik
Mistrz bezprzewodowy

Anonymous pisze:Oto co jest dostepne na stronie Plusa w regulaminie - http://www.plusgsm.pl/promocje/promocje_uslug/simdata/
Opłaty za pobranie i wysłanie danych naliczane są razem (w ramach jednej sesji). Opłaty za połączenie APN: wap. plusgsm. pl; naliczane są za każde rozpoczęte 10 KB; Opłaty za połączenia za APN: www. plusgsm. pl oraz Internet naliczane są za każde rozpoczęte 100KB
Dostalem po 10 dniach odpowiedz od Plusa. Oto ona:
W odpowiedzi na nadesłaną przez Pana korespondencję uprzejmie informujemy, iż stawka za korzystanie z GPRS WAP - każde rozpoczęte 10 kB odebranych i wysłanych danych naliczane jest oddzielnie.
Pogrubilem rozniace sie słowa.

No po prostu - brak słow... Co myslicie?
Myślimy, że najlepiej sprawdzić w regulaminie usługi.
Back to the Future ;)
Gość

a nie przytoczylem tego regulaminu - wraz linkiem - co sie tyczy tej konkretnej kwestii?
Szadzik
Mistrz bezprzewodowy

Anonymous pisze:a nie przytoczylem tego regulaminu - wraz linkiem - co sie tyczy tej konkretnej kwestii?
Miałem na myśli to, że mimo tego co pisze BOK, najlepiej opierać się na regulaminie, a nieduczonych konsultantów olać.
Back to the Future ;)
Gość

no wiec opieram sie na reuglaminie - i co mam zrobic, by nie placic za to, za co wedlug regulaminu placic nie powinienem?
Sundance Kid

Post autor: Sundance Kid »

Mnie nic nie zrzarło, nawet od dłuższego czasu nie aktualizuje mi konta:).
To w końcu jak sa naliczane te dane???
ktryk1

Post autor: ktryk1 »

Ja wczoraj miałem fajną sytuację zostało mi na koncie 0,43gr. myśle se połącze sie i sprawdze poczte oglądne kilka stron powinno wystarczyc a siedziałem do 2 w nocy ściągnełem ponat 100MB i mogłem dalej ciągnąc tylko spac mi sięzahciało.Potym sprawdziłem stan konta dalej 0,43gr. Dzisiaj miałem nadzieje nato samo ale niestety musiałem zasilic konto bo było 0. Oby jak najwięcej takih awarii w plusie.
Szadzik
Mistrz bezprzewodowy

Anonymous pisze:no wiec opieram sie na reuglaminie - i co mam zrobic, by nie placic za to, za co wedlug regulaminu placic nie powinienem?
Oczywiśce napisać reklamację. Nic innego Ci nie pozostaje.
Back to the Future ;)
Gość

a czy jest ktos, komu nalicza to poprawnie?
Awatar użytkownika
tomasat
Użytkownik forum

Post autor: tomasat »

U mnie było tak: Gdy kupiłem sobie simDate przez około tydzień zabierało poprawnie puźniej przestało zabierać przez tydzień a jak zaczęło to skończyłem na -15zł i tu był mój wielki błąd bo doładowałem sobie konto o 30 zł w ten piękny sposób na koncie miałem 15zł które i tak mi zabrali w dwa dni. A wszystko przez to że simDate trudn było kupić u mnie w mieście (piotrków) tylko siostra z warszawy musiała mi ją przysłać. Teraz już mam nową simDate i na razie wszystko jest ok zobaczymy jak długo

Jak już ktoś ma na minusie konto to lepiej się opłaca kupić nową simDate
Gość

dzieki tomasat za info

w takim razie mam pytanie - jak CI nalicza te dane lacznie czy osobno za wyslane i odebrane?

nie wiem z czego korzystasz z - z WAP czy Internet?

jezlie np z Internet - to przykladowo:

odebrane dane - 20kB
wyslane - 10KB

powinno naliczyc 0.03 (lacznie jest ponizej 100KB) - a mi nalicza 0.06 :(

dla WAP' jednostka jest 10KB

prosze o info

dzieki :)
Robert

Post autor: Robert »

Dzieki od Boga ze na drugi dzien jak mnie plus okradl z kasy na simdacie uaktywnilem iplusa.Dzwonienie pisanie zebranie ku....a to jest chore do dzisiaj mi nie oddali,jestem za nerwowy .co mam pójść i zabic jakąś kur....e w salonie plusa.Nie chodzi mi o 20 czy 30 zl. tylko o zasady żeby mnie nie dymali w <font color="#FF0000"><b>***Cenzura***</b></font>(bo nie kocham inaczej).Dlatego juz nie sprawdzam bo cisnienie mnie rozp......la,Żal mi tych co biorą simdate, i tych co sie cieszą że im nie nalicza.bo przyjdzie czas i beda mieli zablokowane i jeszcze na minusie(tak na minusie bo ja tak mam.dziwne .prawda na minusie)Dlatego lepiej wyj.....ć tą karte i kupic nowa bo można załadować za 50zł i nic to nie da
Gość

oto dalej co uwaza Plus:
Uprzejmie informujemy, iż na jedną sesję składają się dane wysłane i odebrane, przy czym opłata naliczana jest osobno. W związku z tym opłata za dane (zsumowane) rozlicza sesję.
wnioski zostawiam zainteresowanym
Miszka01
Użytkownik forum

Post autor: Miszka01 »

ktryk1 pisze:Ja wczoraj miałem fajną sytuację zostało mi na koncie 0,43gr. myśle se połącze sie i sprawdze poczte oglądne kilka stron powinno wystarczyc a siedziałem do 2 w nocy ściągnełem ponat 100MB i mogłem dalej ciągnąc tylko spac mi sięzahciało.Potym sprawdziłem stan konta dalej 0,43gr. Dzisiaj miałem nadzieje nato samo ale niestety musiałem zasilic konto bo było 0. Oby jak najwięcej takih awarii w plusie.
Kolego, radze Ci kupic nastepny starter a tego niedoładowywać. Bo jak doładujesz to Ci odrazu zeżre to co doładujesz adekwatnie do tych 100 MB.
Przynajmiej u mnie tak było

Pozdrawiam
Miszka01
Użytkownik forum

Napisałem maila do BoK Plusa w odpowiedzi na maila " nalicznie danych i odebrancy w Simdacie "

Dziękuje za odpowiedz na pytanie odnosnie naliczania danych odebranych i
wysłanych. Otrzymałem od Państwa odpowiedz że "Pakiety w sesji GPRS
rozliczane są co 100kB (1kB=1024B) oddzielnie dla danych wysłanych i
odebranych. Przykładowo: jeżeli w ciągu jednej sesji wyślemy 70kB i
odbierzemy 80kB, to będzie to zataryfikowane jako dwie paczki po 100kB.
100kB jest najmniejszą jednostką taryfikacyjną przy rozliczaniu sesji GPRS"
. Jest to totalna bzdura.W regulaminie Plusgsm jest zupełnie odwrotnie i
prosze zapoznać sie z regulaminem.
Prosze o wyjasnienie zaistniałej sytuacji

a tu odpowiedź kolejna z PLUSA

Serdecznie przepraszamy za błędną odpowiedź. Udzielona informacja jest adekwatna dla rozliczeń simplusa, mixplusa oraz taryf abonamentowych. Taryfikacja danych w przypadku kart SIMDATA odbywa się co 100KB (dla APN www.plusgsm.pl lub internet), co 10KB (dla APN wap.plusgsm.pl)łącznie dla danych wysłanych i odebranych w obszarze jednej sesji.

Oni sami nie wiedzą co pisza :)
Miszka01
Użytkownik forum

Sundance Kid pisze:Mnie nic nie zrzarło, nawet od dłuższego czasu nie aktualizuje mi konta:).
To w końcu jak sa naliczane te dane???
Powinny być naliczane łącznie a nie odzielnie, tak jest w regulaminie
Gość

jak widac pisza sprzeczne rzeczy :shock:

co nie przeszkadza im naliczac taki jak jest IM korzystnie - wbrew wlasnemu regulaminowi :( skandal
siubul87
Stały użytkownik forum

Post autor: siubul87 »

Witam!
Simdata nie jest chyba taka zła jak piszecie, co prawda mialem drobne problemy tak jak i Wy ale teraz juz jest ok. Dobrze mi nalicza oplaty za dane itp. Nie dziwicie sie ze jak sciagniecie 100MB i Wam nic nie naliczy to dostaniecie to gratis. W Plusie tak jak i w naturze nic nie ginie i wczesniej czy pozniej potrąca odpowiednia sume z konta. Mam nadzieje ze z Waszymi simdatami bedzie wszystko wporzo i tego życze.
Gość

siubul87 - tzn jak CI nalicze te dane? tak jak jest w regulaminie czy tak jak twierdzi mi BOK?
ODPOWIEDZ