Iplus, Blueconnect, Orange - gdzie najlepiej????
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Iplus, Blueconnect, Orange - gdzie najlepiej????
Czy ktoś może się wypowiedzieć na temat:
Co lepsze? Iplus, Orange czy Blueconnect ?
W Erze tańszy abonament o 10zł, ale wpisowe 60zł, modemy są za 1zł tylko USB i PCMCIA oraz cyrograf na 2lata.
W Iplusie abonament 60zł i modemy jeszcze nie wiem jakie za złotówkę. Cyrograf również na 2 lata. Wpisowe 1zł.
Ale czy transfer jest wart tych pieniędzy, czy później tylko narzekanie i zęby w ścianę???
Osobiście próbowałem Iplus`a na modemie Netbox i Bluieconnect na modemie (nazwy nie pamietam) na Express Card oraz z komórki z taryfy 50MB przy pomocy modemu z Sony Ericsson K550I.
Iplus - działał powoli
Blueconnect - również powoli.
Najlepiej działa o dziwo z komórki z K550i - osiaga download - 176kb/s z Warszawą i
upload 33kb/s równiez z Warszawą
Dużo gorzej działał Iplus - download jakieś 70 parę kb/s
Rónież kiepsko działał Blue connect - download jakieś 60 parę kb/s
Jakie sa wasze doswiadczenia z tego typu Internetem????
Co lepsze? Iplus, Orange czy Blueconnect ?
W Erze tańszy abonament o 10zł, ale wpisowe 60zł, modemy są za 1zł tylko USB i PCMCIA oraz cyrograf na 2lata.
W Iplusie abonament 60zł i modemy jeszcze nie wiem jakie za złotówkę. Cyrograf również na 2 lata. Wpisowe 1zł.
Ale czy transfer jest wart tych pieniędzy, czy później tylko narzekanie i zęby w ścianę???
Osobiście próbowałem Iplus`a na modemie Netbox i Bluieconnect na modemie (nazwy nie pamietam) na Express Card oraz z komórki z taryfy 50MB przy pomocy modemu z Sony Ericsson K550I.
Iplus - działał powoli
Blueconnect - również powoli.
Najlepiej działa o dziwo z komórki z K550i - osiaga download - 176kb/s z Warszawą i
upload 33kb/s równiez z Warszawą
Dużo gorzej działał Iplus - download jakieś 70 parę kb/s
Rónież kiepsko działał Blue connect - download jakieś 60 parę kb/s
Jakie sa wasze doswiadczenia z tego typu Internetem????
TCHsoft
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Iplus, Blueconnect, Orange - gdzie najlepiej????
Jak dla mnie liczy się tylko iPlus bo ma u mnie zasięg 3G (hsdpa 1.8 a na innym modemie 3.6). Należy jednak pamiętać ze jest to internet mobilny z limitami transferu, dużymi pingami, przy EDGE/GPRS/3G jest priorytet rozmów więc zdarza się spadek prędkości a nawet jak sieć jest przeciążona to nie można się połączyć.tchsoft pisze:Jakie sa wasze doswiadczenia z tego typu Internetem????
Nie pomagam na PW!
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Moim zdaniem jak zwylke trzeba przetestować wszystko w praktyce. To, że u mnie iPlus chodzi do 3Mbps to nie oznacza, że u Ciebie będzie tak samo... Najlepiej więc weź komórkę bez smilocka, kup predapidy każdej sieci i posmigaj dzień, dwa w tym miejscu gdzie będziesz najwięcej przebywał. Na koniec wybierz co u Ciebie najlepiej smiga.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Taką samą tezę głoszę na forum od dawna, dlatego nie ma jednej prostej odpowiedzi na pytanie:YaHooo pisze:Moim zdaniem jak zwylke trzeba przetestować wszystko w praktyce. To, że u mnie iPlus chodzi do 3Mbps to nie oznacza, że u Ciebie będzie tak samo.
tchsoft pisze:Co lepsze? Iplus, Orange czy Blueconnect ?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
Zależy na czym Ci zależy jak na dobrej prędkości w jednym miejscu i mieszkasz w dużej miejscowości to polecam Iplusa, dobre prędkosci i większy limit transferu danych, natomiast jeśli Ci zależy na mobilności internetu to Orange. Nie wiem jak wygląda sprawa w Erze bo nidgy nie uzywałem.
-
Witam
Nie będę zakładał osobnego tematu. Mam pytanie, w jakiej sieci teraz najlepiej zakupić bezprzewodowy internet? Chodzi mi o promocje jakie obowiązują, modem kupie we własnym zakresie, umowę chcę podpisać na 12 miesięcy. Co do działania internetu w miejscu gdzie ma być używany to w sobotę przeprowazdę pomiary. Z góry dziękuję za informację.
Nie będę zakładał osobnego tematu. Mam pytanie, w jakiej sieci teraz najlepiej zakupić bezprzewodowy internet? Chodzi mi o promocje jakie obowiązują, modem kupie we własnym zakresie, umowę chcę podpisać na 12 miesięcy. Co do działania internetu w miejscu gdzie ma być używany to w sobotę przeprowazdę pomiary. Z góry dziękuję za informację.
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
PrzeczytajPingNoMore pisze:Mam pytanie, w jakiej sieci teraz najlepiej zakupić bezprzewodowy internet?

Ostatnio zmieniony 2008-01-07, 18:39 przez Jaco, łącznie zmieniany 1 raz.
Sytuacja niedługo powinna się zmienić - Streżyńska jako prezes UKE zaczyna się coraz lepiej sprawdzać:
http://di.com.pl/news/18596,1.html
http://di.com.pl/news/18596,1.html
- DJ1910
- Specjalista bezprzewodowy-senior
dobiorą sie im do tyłków wreszcie, najwyższy czas!!
- mar_kow
- Mistrz bezprzewodowy
Nie ma dobrego lekarstwa. Wszystko zależy jaki zasięg (GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA) jest dostępny, jakie obciążenie itd. Następnym elementem jest dostępny limit. W Plusie jest to 1 GB w najtańszym abonamencie. No i rada żeby zabrać laptopa do salonu celem prakatycznego zainstalowania i pokazania przez pracownika że to naprawdę chodzi.PingNoMore pisze:[...] w jakiej sieci teraz najlepiej zakupić bezprzewodowy internet?[...]
Kilka dni temu byłem świadkiem jak w salonie X namawiali małżeństwo do zakupu netu bez kabla, słowo daję załamałem się . Pracownicy (akurat ci) nie wiedzieli nic o wymuszaniu UMTS, o BTS, potrafili ustawić tylko EDGE (automatycznie).mar_kow pisze:.... No i rada żeby zabrać laptopa do salonu celem prakatycznego zainstalowania i pokazania przez pracownika że to naprawdę chodzi.
Wzmocniony wiedzą z forum udzieliłem im małej lekcji

- DJ1910
no to ja wystraszylem kiedys kolesia w pewnym sklepie komputerowym, jak cwany pracownik wciskał facetowi że w orange free standard to 500MB limitu to ogolnie sciema i że operator nie przycina praktycznie tego transferu, a do tego ze jak juz przytnie to ok 64kbps jest lącza wtedy
:D:D niezły oszust, nie dosc ze tna zawsze co do bajta to i tną do 16kbps!!!!!
uświadomiłem go żeby omijal orange z daleka i poszedl se do plusa, jeszcze zapomnialem powiedziec o kwestii zasiegu
to by była totalna masakra dla tego cwanego sprzedawcy

uświadomiłem go żeby omijal orange z daleka i poszedl se do plusa, jeszcze zapomnialem powiedziec o kwestii zasiegu

- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Lepszego rozwiązania nie było? Ja polecił bym rozejrzeć się za innym dostępem do neta niż przez GSM.DJ1910 pisze:uświadomiłem go żeby omijal orange z daleka i poszedl se do plusa,

-
Bo pracownik Salonu Orange to Konsultant-Sprzedawca, a nie informatyk i on musi znać podstawowe informacje o danym produkcie i co najwazniejsze znać regulaminy danych promocji, od takich rzeczy o których piszesz jest dział pomocy technicznej( który nie wiem jak w Orange w Plusie jest fatalny).Jarek no.1 pisze:Kilka dni temu byłem świadkiem jak w salonie X namawiali małżeństwo do zakupu netu bez kabla, słowo daję załamałem się . Pracownicy (akurat ci) nie wiedzieli nic o wymuszaniu UMTS, o BTS, potrafili ustawić tylko EDGE (automatycznie).
Wzmocniony wiedzą z forum udzieliłem im małej lekcji
Co do przycinania przez Orange po przekroczeniu limitu, to nie wiem jak to wygląda w Plusie czasami sie zapominają i mi juz dwa razy nie przycieli

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-01-13, 12:40 ]
Przycięcie cytatu.
Ostatnio zmieniony 2008-01-13, 12:40 przez jj_1985, łącznie zmieniany 1 raz.
- mar_kow
- Mistrz bezprzewodowy
Każdy operator ma swoje wady ale czasami i zaletyjj_1985 pisze:[...]w Plusie czasami sie zapominają i mi juz dwa razy nie przycieli

-
- Użytkownik forum
Mi niestety przycinają za każdym razemjj_1985 pisze:Plusie czasami sie zapominają i mi juz dwa razy nie przycieli![]()

Ja uważam że pracownik salonu jest od tego, aby zachęcić mnie do zakupu danego modemu lub telefonu, ukazując wszystkie jego zalety. Jeśli nie potrafi wykazać zalet sprzętu który oferuje to w jaki sposób mnie chce przekonać? Jak chce zdobyć klienta?jj_1985 pisze: Bo pracownik Salonu Orange to Konsultant-Sprzedawca, a nie informatyk i on musi znać podstawowe informacje o danym produkcie i co najwazniejsze znać regulaminy danych promocji, od takich rzeczy o których piszesz jest dział pomocy technicznej...
Dla mnie oczywistą zaletą było wykazanie że modem który oferują ma możliwość lepszej pracy czyli UMTS.
- DJ1910
Iplusa juz nie mam, czekam na zalozenie neostradyJaco pisze:Lepszego rozwiązania nie było? Ja polecił bym rozejrzeć się za innym dostępem do neta niż przez GSM.

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-01-14, 07:55 ]
Przycięcie cytatu.
Ostatnio zmieniony 2008-01-14, 07:54 przez DJ1910, łącznie zmieniany 1 raz.
-
raz piszesz jedno, za chwile co innego!!!Jarek no.1 pisze: Ja uważam że pracownik salonu jest od tego, aby zachęcić mnie do zakupu danego modemu lub telefonu, ukazując wszystkie jego zalety. Jeśli nie potrafi wykazać zalet sprzętu który oferuje to w jaki sposób mnie chce przekonać? Jak chce zdobyć klienta?
Dla mnie oczywistą zaletą było wykazanie że modem który oferują ma możliwość lepszej pracy czyli UMTS.
Pisałeś o WYMUSZANIU UMTS, BTS
A teraz piszesz o tym, że pracownik salonu musi znać zalety sprzedawanego produktu , pokaż mi miejsce w którym ja napisałem , że nie musi. Myśle, powiem więcej wiem, że właśnie głównym argumentem używanym w salonie jest fakt, że dany moedem ma możliwość pracy w najwyższych technologiach takich jak UMTS i HSDPA. I mówienie o innych zaletach sprzętu, ale to są włąśnie te podstawowe informacje o których ja pisąłem.
- bob
- Guru bezprzewodowy
Szkoda tylko ,że tak nie jest bo chyba już każdy operator dysponuje technologią HSUPA a żaden nie sprzedaje takiego modemu.jj_1985 pisze:...głównym argumentem używanym w salonie jest fakt, że dany moedem ma możliwość pracy w najwyższych technologiach...

Jak można się domyśleć chodzi o wyprzedaż już przestarzałych urządzeń.

-
Powiem szczerze nie słyszałem jeszcze o tej technologibob pisze:Szkoda tylko ,że tak nie jest bo chyba już każdy operator dysponuje technologią HSUPA a żaden nie sprzedaje takiego modemu.![]()
Jak można się domyśleć chodzi o wyprzedaż już przestarzałych urządzeń.

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-01-14, 20:46 ]
Wycięcie zbędnego cytatu.
Ostatnio zmieniony 2008-01-14, 20:45 przez jj_1985, łącznie zmieniany 1 raz.
- bob
- Guru bezprzewodowy
Miałem coś napisać własnymi słowami ale posłużę się linkiem:
http://www.fkn.pl/5,0,1363088,1,1,haslo.html
W praktyce wygląda to tak ,że UL mam około 1,2Mbps
http://www.fkn.pl/5,0,1363088,1,1,haslo.html
W praktyce wygląda to tak ,że UL mam około 1,2Mbps