Simdata przez telefon...

Kwestie techniczne, konfiguracja telefonów do współpracy z internetem, rozwiązywanie problemów z tym związanych... itp.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Sajmon_X2
Stały użytkownik forum

Re: Simdata przez telefon...

Post autor: Sajmon_X2 »

Czyli mam tam poprzestawiać tam gdzie jest Internet CSD poprzestawiać na inne? Czyli na PlusGSM WAP GPRS czy na Internet GPRS ???
2. Ooczywiscie w zaleznosci w jakim zasiegu sieci bede sie znajdowac bedzie mi przeskakiwac na te sieci sam tak?? jesli ustawie jako Dwuzakresowy?? np. na HSDPA czy UMTS ?? ;) :]
iPlus
Engelbert
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Engelbert »

Tak, w telefonie dla pewności w ogóle usuń Internet CSD. Korzysaj z Internet GPRS lub WAP GPRS (w zależności jaka przeglądarka, przy czym jedno i drugie jest zryczałtowane w ramach iPlusa).
Ad. 2. Ustaw dwuzakresowy.
Awatar użytkownika
Sajmon_X2
Stały użytkownik forum

Hmm usunąć się chyba nie da, moge jedynie przestawić na np. Internet GPRS lub PlusGSM WAP GPRS i inne są opcje również.. ale o tamtych nie rozmawiamy... a więc przestawiam na Internet GPRS wszędzie gdzie tylko znalazłem możliwość zmiany tego badziewia Internet CSD... :P
Ok, ustawię Dwuzakresowy. Wtedy powinien się przełączać na wszystkie sieci w zależności od zasięgu oczywiście, tak..
Jeszcze jedno. Jeśli poprzestawiam to wszystko tak jak mówiłeś, z Internet CSD na np. Internet GPRS, to jeśli włożę kartę od iPlusa to opłata będzie z pewnością stała tak, czyli 60 zł..? Ale tutaj jestem ciekawy jednego. Jeśli po tych ustawieniach bym nie zmienił karty sim na tą od iPlusa, tylko bym zostawił w telefonie tą co na co dzień używam w telefonie, to jeśli bym wszedł w tym przypadku do neta pomimo, że bym miał już przestawione z Internet CSD na np. Internet GPRS to opłata by była naliczana, nadal, za ilość przetworzonych danych i by mi buliło do rachunku prawda??? Czy jak to jest??
Bo jeśli włożę kartę od iPlusa to będzie ok, opłata stała nadal, no nie :roll: :super: :)
P.S. Dzięki wielkie naprawdę, za dotychczasowe odpowiedzi. ;)
iPlus
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Dokładnie tak, jeżeli nawet po przestawieniu na ten GPRS, ale używając tej "normalnej" katry SIM będziesz płacił za przesłane bajty. Jeżeli włożysz tą kartę co dostałeś do iPlusa to nie zapłacisz więcej jeżeli bedziesz korzystał z połączeń GPRS,EDGE,UMTS,HSDPA.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
Sajmon_X2
Stały użytkownik forum

Ok, dzieki ;) A tak w ogóle, to moja Nokia 6280 obsłuży sieć HSDPA ?? Powinno, prawda?? Skoro UMTS obsługuje, to HSDPA powinno też łapać i obsługiwać prawda?? ;) :]
2. Gdy właśnie w telefonie dokonuje ustawień już, i zaznaczam zamiast Internet CSD to zmieniam już na Internet GPRS i jest najpierw informacja jak zatwierdzam wybór Internet GPRS, a info, które się pojawiło brzmi: Aplikacje działające w wybranym zestawie ustawień: *Web O co chodzi?? I moge jedynie wcisnąć środkowy przycisk, który podpisany jest jako: Domyślny ... :niepewny: ;)
iPlus
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Niestety to czy obsłuży HSPDA tego nie wiem, bo nie znam tego telefonu, tak samo co do Twojego drugiego pytania, też nie wiem co to oznacza.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

Sajmon_X2 pisze:Skoro UMTS obsługuje, to HSDPA powinno też łapać i obsługiwać
To stwierdzenie ( czy raczej pytanie ) w odwrotnej kolejności jest prawdziwe.
Awatar użytkownika
Sajmon_X2
Stały użytkownik forum

Ok, ale gdy zatwierdziłem klikając Domyślny, to zatwierdziło mi i tak mój wybór a mianowicie Internet GPRS :roll: A teraz jeszcze tak: W ustawieniach telefonu tam gdzie było na Internet CSD ustawione, ustawiłem na Internet GPRS, dwa tylko tam były do zmiany... Wszedłem jeszcze w Menu > WEB i tam też są Ustawienia, wchodze w nie i jest Ustawienia konfiguracji, zaś tutaj jak w to wchodze jest Konfiguracja i tutaj mam zaznaczone PlusGSM WAP GPRS, to czy to też mam zmieniać na Internet GPRS tak jak w Ustawieniach, czy to może zostać tak jak jest?? Czy lepiej, żeby wszystkie ustawienia były takie same czyli na internet GPRS czy to może tak zostać.. nie robi różnicy...??
:] ;) :)
iPlus
Engelbert
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Engelbert »

Sajmon_X2, ja wiem, że nie ma głupich pytań, że są tylko głupi ludzie, ale czy Ty za dużo ich nie zadajesz celem upewnienia się?

Jest w porządku, naprawdę. Zacznij korzystać, jak chcesz sprawdzić czy oby na pewno nie generujesz kosztów, to pokorzystaj chwilę, a później sprawdź np. na eboku albo wysyłając SMS o treści N na numer 2580, czy nie pojawiły się żadne opłaty.

A jak już tak bardzo się obawiasz, to idź do punktu Plusa i poproś, żeby skonfigurowali Ci telefon prawidłowo, ew. sprawdzili czy wszystko jest OK.
ODPOWIEDZ