Internet z radiówki w laptopie

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Internet z radiówki w laptopie

Post autor: YaHooo »

Co do podziału łącza to najlepiej jak zobaczysz w umowie co na ten temat pisze tylko, że nie możesz udostępniać połączenia poza Twoim mieszkaniem to raczej spokojnie możesz sobie zrobić wi-fi na drugi komputer. Czasem jednak nie można sobie rozdzielić połączenia na kilka PC, a jeżeli chcesz coś takiego zrobić to musisz się zgłosić do swojego provider'a.

Co do tego sprzętu co podałeś linka to nie miałem z tą firmą styczności, ale myślę, że z Twoim zadaniem powinien sobie poradzić. Jego plusem jes to to, że ma możliwość dołączenia lepszych anten. Zaś z tego co pisze w opisie to ma tylko szyfrowanie WEP, teraz przy intensywnie użytkowanej sieci jego złamanie może potrwać 1 do 2 godzin. Powinieneś wybrać sprzęt oferujący tak jak @Jo_gurt pisał z szyfrowaniem WPA/WPA2. Co prawda obsługuje on standard G, ale z maksymalną prędkością 22 Mbps, zaś najnowsze urządzenia obsługują szybkości 55 Mbps i takie "coś" powinienes wybrac :)
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
zizior
Użytkownik forum

Post autor: zizior »

Dzieki.
Teraz mam inny problem, zainstalowałem karte sieciowa. Teraz kolo zegara wskazuje że kabel sieciowy jest odłączony,a on jest podłączony!!! Komputerki oczywiscie sa przekreslone. Co teraz?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

A jak łączysz komputery bezpośrednio przez kabel, czy z uzyciem routera? Jeżeli bez to czy masz kabel skrosowany, Jeżeli nie to potrzebny jest kabel prosty. A jaką masz konfigurację na obu komputerach?
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
zizior
Użytkownik forum

Łącze oba komputery bezposrednio. Mam kabel skrosowany. Teoretycznie wszystko ustawiłem tak jak w opisach było. W jednym kompie jest Xp a w drugim Vista. Ten co mial udostepniac net są przekreslone komputerki i po najechaniu na nie pisze że kabel jest odłączony. Na Viscie jeszcze nic nie ustawilem bo tu nie ma polaczenia wiec po co? Chyba ze to trzeba jakos rownoczesnie... ale to dopiero pozniej sie pobawie... chiwlowy brak czasu :p Wydawało mi się ze to raczej nie ma znaczenia.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Raczej bym Ci proponował, żeby na obywdóch komputerach ustawić wszystko tak jak trzeba i wtedy spróbować połączyć kablem. Aha i jeszcze jedno dla pewności po zmianie ustawień warto zrestartować oba komputery.
zizior
Użytkownik forum

Podłączyłem wszystko tak jak należy i nadal pisze na jednym i na drugim kompie że kabel sieciowy odłączony. No i niestety nic nie dam rady z tym zrobic :(
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

zizior pisze:W jednym kompie jest Xp a w drugim Vista.
Może to jest powodem tego, że nie możesz nawiązać połączenia. Nie znam Visty, więc nie wiem co może być nie tak. Z kolei sam łączyłem laptopa z Win XP, a stacjonarnego z Win 2000 i wszystko działało. A jak przypisujesz adresy? Próbowałeś wydawać z wiersza polecenia komendę:
ping adres_drugiego_komputera
zizior
Użytkownik forum

OK. Juz wszystko działa. Okazało się, że gniazdo na karte sieciową było uszkodzone. Mam tylko jeden problem na drugim kompie nie działa net w przeglądarkach. Co ciekawe GG działa. Hmm o co chodzi. zrobiłem tak jak było w poradnikach....
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

zizior pisze:Co ciekawe GG działa.
Najpewniej problem jest z adresami serwerow DNS - masz gdzies jakies ustawione?
zizior
Użytkownik forum

Tak, mam ustawione w komputerze ktory byl zawsze podlaczony do neta. Natomiast w lapie, ktory mial brac neta z pierwszego kompa DNSy nie sa ustawione. Ustawiona jest tam tylko brama typu: 192.168.0.1, czyli adres pierwszego kompa.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

A wchodzi na strony po IP? spróbuj wejść na stronę wpisując w przeglądarce zamiast adresu 212.77.100.101 (www.wp.pl). Spróbuj jeszcze wydać polecenie: ping www.wp.pl oraz ping 212.77.100.101 i zobacz co wypisuje.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Albo wpisz te DNSy na sztywno i tyle ;P Np OpenDNS
thorolf
Początkujący użytkownik forum

Post autor: thorolf »

żeby już innego topicu nie zakładać:
mógłby mi ktoś powiedzieć czy router WRT54GL ma tak słaby zasięg, żebym nie mógł odbierac sygnału już piętro wyżej, a wcale takiego grubego sufitu chyba nie mam? Router mam na parterze, razem z modemem DSL TP. Na piętrze w swoim pokoju chciałem się usadowić z laptopem na biurku, używając wbudowanego wifi w laptopie.
jest jakiś sposób na wzmocnienie sygnału, żeby nie kabelkować sobie domu?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

jest jakiś sposób na wzmocnienie sygnału
Sprobuj wrzucic firmware Tomato, ktory ma mozliwosc regulacji mocy radia. Tylko wtedy sie traci gwarancje (chyba ze przy naprawach bedziesz zmienial na firmowy soft)
thorolf

kurde, zapomnialem nadmienić :P
juz mam firmware tomato, brat mi zainstalowal, bo ja raczej zoltodziub, tylko niebardzo wiem jak się tam reguluje cokolwiek, bo tam wszedzie jakieś skróty i niejasne dla mnie rzeczy, wiec nie dotykam :P

mozliwe jest ze tomato oslabil moc mojego sygnalu i po prostu trzeba go wzmocnic uzywajac jednej z funkcji tego firmware?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

thorolf pisze:mozliwe jest ze tomato oslabil moc mojego sygnalu i po prostu trzeba go wzmocnic uzywajac jednej z funkcji tego firmware?
ze oslabil raczej nie, ze za slaby moze i tak.
A odpowiednia opcja:
Advanced->Wireless->Transmit Power
thorolf

oo, dzięki.
miałem 42 mW ustawione, a router może 64 ;)

jeszcze tylko sprawdzę czy stabilnie chodzi ^^
odezwę się, gdyby mi przycinało. :)

[ Dodano: 2008-01-24, 19:27 ]
ah, mógłbyś mi od razu napisać jakie byłyby konsekwencje gdybym kazał 'pracować' routerowi na powiedzmy 100 mW, a jego max to 64?
czy da się go tak podkręcać, czy dalej będzie pracował na swoim MAX, czyli 64?
zizior
Użytkownik forum

Dziekuje za pomoc, teraz już wszystko działa.
ODPOWIEDZ