Internet z radiówki w laptopie

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
zizior
Użytkownik forum

Internet z radiówki w laptopie

Post autor: zizior »

Na PC-cie mam tzw. radiówke, czyli antene kierunkową podlaczona do karty siecowiej PLANET za pomocą kableka poprzez gniazdo SMA. I teraz mam dwa pytania.
1. Czy można gdzieś kupić kabelek zamieniający z kabelka SMA na RJ-45 w jaki jest wyposażony laptop? Czy w Accerze 5220 będzie działał interenet radiowy po takiej zamianie?Bo przypuszczam jak juz podlacze kabelkiem to reszta jak pc bedzie szłą z górki:)
2. Czy ktoś mógłby mi doradzić jaki wybrać acces point do domowego uzytku w taki sposob by z komputera stacjonarnego miec net bezprzewodowy w laptopie? Prosze o przykłady z allegro i ewentualne inne mozliwości połączenia netu w laptopie.
Z góry dziękuje.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Internet z radiówki w laptopie

Post autor: Jo_gurt »

1. Czy można gdzieś kupić kabelek zamieniający z kabelka SMA na RJ-45 w jaki jest wyposażony laptop?
Nie bardzo. To zupelnie inny sprzet - sieciowka kablowa i radiowa. Ewentualnie mozesz kupic AP i po przelaczeniu w tryb Client uzywac go zamiast sieciowki w PC. Wtedy bedziesz mial zakonczenie RJ45.
zizior pisze:2. Czy ktoś mógłby mi doradzić jaki wybrać acces point do domowego uzytku w taki sposob by z komputera stacjonarnego miec net bezprzewodowy w laptopie? Prosze o przykłady z allegro i ewentualne inne mozliwości połączenia netu w laptopie.
To juz lepiej kupic zestaw Router + AP (client) (w okolicach 200-300zl sie mozna spokojnie zmiescic) i niech oba kompy dzialaja niezaleznie.
zizior
Użytkownik forum

W pierwszym przypadku chodziło mi o to, że obecnie do komputera stacjonarnego internet mam podłączony za pomocą kabla SMA, a w laptopie nie mam takiego wejscia, wiec pomyslalem by to wejscie zamienić na jakieś RJ45 bo takie mam w laptopie. :)
A masz jakis inny pomysl by podlaczyc obecnego neta z radiówki do laptopa (tymczasowo tylko laptopa bez uwzglednienia kompa stacjonarnego)??
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

zizior pisze:A masz jakis inny pomysl by podlaczyc obecnego neta z radiówki do laptopa (tymczasowo tylko laptopa bez uwzglednienia kompa stacjonarnego)??
karta bezprzewodowa na USB ale to ostateczność http://allegro.pl/item291162599_minitar ... db_fv.html
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

W pierwszym przypadku chodziło mi o to, że obecnie do komputera stacjonarnego internet mam podłączony za pomocą kabla SMA, a w laptopie nie mam takiego wejscia, wiec pomyslalem by to wejscie zamienić na jakieś RJ45 bo takie mam w laptopie. :)
wiem, i do tego sie ustosunkowalem :)
zizior pisze:A masz jakis inny pomysl by podlaczyc obecnego neta z radiówki do laptopa (tymczasowo tylko laptopa bez uwzglednienia kompa stacjonarnego)??
wojteks wspomnial o karcie USB, ja dodam, ze moze byc jeszcze na PCMCIA jesli masz takie gniazdo

na pewno masz SMA czy RP-SMA?
zizior
Użytkownik forum

na pewno masz SMA czy RP-SMA?
yyyy chyba SMA - tak przynajmniej wyglada przy porównaniu zdjęc na necie:)

[ Dodano: 2008-01-13, 23:13 ]
A ma ktoś pomysł jak to połączyć kablami? Z kompa stacjonarnego na laptopa? To chyba będzie łatwiejsze, jestem w stanie chwilowo wytrzymac bez mobilnosci. No i najwazniejsze jak długi moze byc kabel od jednego komputera do drugiego?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Ale co chcesz tak, żeby komputer stacjonarny udostępniał połączenie internetowe na laptopa? To łączysz oba komputery kablem sieciowym (skrętką), ale musi ona być skrosowana. Tworzysz taką małą sieć, włączasz udostępnianie połącznenia internetowego na stacjonarnym i masz internet na dwóch komputerach. Ale wtedy stacjonarny powinien być włączony jeżeli na laptopie ma być internet. Co do długości kabla to może mieć on nawet 100m :)
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

zizior pisze:A ma ktoś pomysł jak to połączyć kablami? Z kompa stacjonarnego na laptopa? To chyba będzie łatwiejsze, jestem w stanie chwilowo wytrzymac bez mobilnosci. No i najwazniejsze jak długi moze byc kabel od jednego komputera do drugiego?
Zainteresuj sie czyms takim jak ICS (Internet Connection Sharing), wbudowane w windowsa 2k/xp/2k3/vista. W FAQ jest co nieco na ten temat, gdzies tez chyba pisalem na tym forum mini-tutoriala - szukarka powinna znalezc.
zizior
Użytkownik forum

YaHooo pisze:Ale co chcesz tak, żeby komputer stacjonarny udostępniał połączenie internetowe na laptopa? To łączysz oba komputery kablem sieciowym (skrętką), ale musi ona być skrosowana. Tworzysz taką małą sieć, włączasz udostępnianie połącznenia internetowego na stacjonarnym i masz internet na dwóch komputerach. Ale wtedy stacjonarny powinien być włączony jeżeli na laptopie ma być internet. Co do długości kabla to może mieć on nawet 100m :)

Co to znaczy skrosowany i jak to zrobic? Szukałem ale nei znalazlem krok po kroku jak to wszytsko zrobic. Jezeli mialbys chwilke to prosze napisz krok po kroku co i jak :)
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

zizior pisze:Co to znaczy skrosowany i jak to zrobic?
pin 1 - pin 3
pin 2 - pin 6
pin 3 - pin 1
pin 4 - pin 4
pin 5 - pin 5
pin 6 - pin 2
pin 7 - pin 7
pin 8 - pin 8

http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7194 :faq:

Dodatkowo:
http://www.google.pl/search?hs=Wps&hl=p ... lr=lang_pl
zizior
Użytkownik forum

bob pisze:
zizior pisze:Co to znaczy skrosowany i jak to zrobic?
Cytat przycięty przez Moderatora ->Jaco - Panie i Panowie tniemy zbędne cytaty!
OK. Wszystko fajnie, ale zeby polaczyc te 2 kompy muszą one być połączone kablem sieciowym. A ja mam tylko jedno gnizado w swojej karcie i to w dodatku typu SMA, ktore doprowadza mi neta do komputera! I teraz pytanie potrzebna jest druga karta sieciowa? Jak to w ogole rozwiazac zeby podlaczyc laptopa do sieci, skoro on ma tylko gniazdo sieciowe poprzez ten kable SMA? Bo juz prawie rezygnuje z sieci by w lapku net sie w koncu pojawil :)
Ostatnio zmieniony 2008-01-15, 13:17 przez zizior, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Najlepiej kup router bo to najlepsze rozwiązanie.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

zizior pisze:I teraz pytanie potrzebna jest druga karta sieciowa?
Tak - jesli jeszcze nie masz gniazdka ethernetowego w PCie (na pewno nie masz? takie prostokatne, od paru lat daja standardowo w plytach glownych).
zizior pisze:Jak to w ogole rozwiazac zeby podlaczyc laptopa do sieci, skoro on ma tylko gniazdo sieciowe poprzez ten kable SMA?
Mozesz kupic karte z takim gniazdem na PCMCIA (jesli masz takie gniazdo) lub USB. Ale jednak lepszym rozwiazaniem bedzie router a jeszcze lepszym AP+router
Najlepiej kup router bo to najlepsze rozwiązanie.
Ciagle zwykla sieciowka by sie w PCie przydala przy routerze nawet - moim zdaniem lepsze rozawiazanie niz radiowo.
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Oczywiście nie ma to jak kabelek.Ja w domu kilka urządzeń mam po kabelku a kilka po wifi na router`ku wrt54g3g . :)
Zaletą jest to ,że całą sieć możemy rozwijać .
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Ok, jeżeli nie chcesz kupować routera, to musisz mieć w laptopie kartę wi-fi do której możesz podłączyć antenę. Możesz kupić taką na USB, PCIMCIA lub EXPRESS CARD. karta na USB będzie pasować do każdego komputera, do laptopa będzie pasować również jedna z tych dwóch ostatnich, w zależności jaki masz port w laptopie. Wtedy nie musisz tworzyć sieci, ale internet będzie tylko w laptopie

Jeżeli chcesz stworzyć sieć przewodową to musisz mieć w laptopie kartę przewodową (ze złączem RJ-45), a w komputerze stacjonarnym dwie karty: jedną bezprzewodową do której podłączysz antenę, oraz przewodową (ze złączem RJ-45, może być zintegrowana na płycie głównej). Wtedy musisz udostępnić połączenie na komputerze stacjonarnym.

Możesz stworzyć równiez taką samą sieć bezprzewodową z udostępnianiem internetu, wtedy do komputera stacjonarnego musisz kupić drugą kartę wi-fi. Może być na złącze USB, albo PCI. Tu też musi być komputer stacjonarny włączony aby móc korzystać z internetu.

Ostatnim (moim zdaniem najlepszy sposób) jest kupno routera. Wtedy antenę wpinasz pod router, tworzysz sieć bezprzewodową, w komputerze aby go mieć musisz mieć kartę wi-fi. To rozwiązanie ma tą zaletę, że internet będzie w obu komputerach niezależnie, od tego czy ten drugi jest włączony.

To chyba większość konfiguracji jakie mogę polecić :) Więc wybór należy do Ciebie jaką chcesz mieć sieć.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Nie nabywając router`a z AP o ile dobrze rozumie całe zagadnienie to do PC-eta trzeba dokupić kartę sieciową na PCI i połączyć ją z wbudowaną kartą sieciową w lapie i na PC-ecie udostępnić internet do laptopa a wszystko to w oparciu o krosowany kabelek bo to gniazdo SMA jest tylko wejściem antenowym w bezprzewodowej karcie sieciowej.

[ Dodano: 2008-01-14, 19:50 ]
YaHooo, sorry wypuściłem swój post nie widząc Twojego. :roll:
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

YaHooo pisze:lub EXPRESS CARD.
Heh, takie cos jest BARDZO ciezko znalezc. Palcow jednej reki starczy z duza nadwyzka do policzenia tego typu urzadzen.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

bob nic się nie stało, jeszcze nikomu zbyt wiele informacji nie zaszkodziło :cwaniak:

Jo_gurt wiesz starałem się wymienić wszystkie możliwości, jednak u mnie w mieście coś takiego mi proponowali w sklepie

zizior pytałeś się co do tego kabelka skrosowanego, ja nie lubię układać tych przewodów nie mam do tego cierpliwości, a poza tym nie za bardzo mi wychodzi :) więc zawsze idę do serwisu komputerowego i mówię że chcę 25 metrów skrętki skrosowanej i mam pewność że połączenie będzie wykonane dobrze :)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

YaHooo pisze:jednak u mnie w mieście coś takiego mi proponowali w sklepie
A widziales ten sprzet na wlasne oczy? :) Bo proponowac mogli nie wiedzac co proponuja ;)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Jo_gurt pisze:A widziales ten sprzet na wlasne oczy?
Hehe no jasne widziałem i była to karta EXPRESS CARD, nie wiem skąd mieli, ale mieli :)
zizior
Użytkownik forum

YaHooo dziekuje za udzielenie wyczerpujacej odpowiedzi :)

Z laptopem nie ma problemu bo ma wbudowane WiFi. Teraz mam prosbe jaką doradzilibyscie mi w miare tania karte sieciową / karte wifi - to nie to samo co nie? :)
Ponadto interesuja mnie wszystkie akcesoria potrzebne do ostatniego sposobu wg. YaHooo, czyli router i karte wifi.
Jezeli nie byloby problemu to prosilbym o przyklady z allegro, gdyz bylem dzisiaj w saturnie i w sumie tam tego troche bylo a ceny dosc zroznicowane byly i nie wiem co wybrac i z jakimi parametrami....:/ Dodam tylko, że z tej sieci chcialbym korzystac po calym domy a sciany (grubosc) bywa rozna i w miare mozliwosci na ogródku :) To oczywiscie opcja dla laptopa, bo stacjonarnego na ogród nie wyniose:) Z gory dziekuje.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

zizior pisze:karte sieciową / karte wifi - to nie to samo co nie? :)
W sumie precyzyjnie jest tak:
- karta sieciowa ethernetowa - to ta kablowa
- karta sieciowa wifi - radiowa ;P
bo obie sa kartami sieciowymi
zizior pisze:tania karte sieciową
Pojdz do pierwszego z brzegu sklepu komputerowego i kup co tam maja, tak na prawde 99% kart sieciowych za 20zl jest ta sama konstrukcja na chipie realteka i w zupelnosci wystarczy do takich zastosowan.

Osobiscie polecalbym stacjonarke podlaczyc do routera kablowo (ethernecik) - jesli wczesniej byla na kablu od anteny to i z takim kablem nie powinno byc klopotu, a polaczenie jest wtedy o wiele latwiejsze w konfiguracji i mniej awaryjne.

Polecam ten watek: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9610 problem identyczny jak twoj :)
zizior
Użytkownik forum

To teraz znowu Was pomecze. Mam nadzieje ze ostatni raz hehe Chwilowo zdecydowalem sie na wersje kablową, dlatego chciałem zapytać do tego sposoby wystraczy tylko:
1. Karta sieciowa
2. Kabel sieciowy

Karte sieciowa poszukalem na allegro i znalazlem rozne, wybralem najtanszą za 10 zł
http://allegro.pl/item294566703_karta_sieciowa_pulse_10_100_fvat_gw_krakow.html
lub taka
http://allegro.pl/item291558534_karta_sieciowa_3com_3c905b_tx_nm.html
Co o nich sadzicie? W ogole czym one sie rozni od drozszych modeli? jezeli ta bylaby nieodpowiednia do moich zastosowac to ktora byscie mi polecili?
Ta karta sieciowa w pozniejszym czasie moze zostac wykorzystana do wersji bezprzewodowej internetu na laptopa lub kompy?

A ten kabel to moze byc taki?
http://allegro.pl/item293369606_patchcord_utp_kabel_skretka_rj45_5e_20_0m_fv.html
W wersji krosowanej tak?? A gdy pozniej zakupie router taki tez bedzie sie nadawal?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

zizior pisze:chciałem zapytać do tego sposoby wystraczy tylko:
1. Karta sieciowa
2. Kabel sieciowy
Dokładnie, co do pytania czy te karty się nadają, jak już wcześniej @Jo_gurt napisał każda karta na PCI się do tego zastosowania nadaje, wiec kupuj najtańszą.
zizior pisze:Ta karta sieciowa w pozniejszym czasie moze zostac wykorzystana do wersji bezprzewodowej internetu na laptopa lub kompy?
Ta karta będzie mogła być wykorzystana tak jak napisał @bob, stacjonarny przez kabelek, a laptop przez radiową. Jeżeli stacjonarny będziesz chciał przez radiową kartę to już Ci przewodowa karta nie będzie potrzebna.
zizior pisze:W wersji krosowanej tak?? A gdy pozniej zakupie router taki tez bedzie sie nadawal?
Tak kabel taki sam, ale w wersji skrosowanej. Niestety taki kabelek nadaje się tylko i wyłącznie do bezpośredniego łączenia dwóch komputerów, jeżeli będziesz miał router będzie Ci potrzebny kabel prosty.
zizior
Użytkownik forum

oki, rozwiałeś moje wszelkie wątpliwości. Dziękuje :)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

zizior, widze, ze wybrales karty nie na realteku - jest to jak najbardziej dobry wybor. Jednak sugerowalbym niesmialo zakup karty na realteku i jeszcze lepiej w lokalnym sklepie komputerowym. Koszt bedzie podobny (w porownaniu do tych 10zl+przesylka), a zalety dwojakie:
- realtek jest najbardizej popularny, wiec wszystkie systemy go obsluza z miejsca (nie twierdze, ze tych nie, ale nic nie zagwarantuje, z realtekiem mam pewnosc)
- sieciowka potrafi przestac dzialac - tak po prostu (nie sa to czeste przypadki, ale jednak sie zdarza), dlatego warto miec mozliwosc wymiany na miejscu (oczywiscie moze sie to nigdy nie zdarzyc)
Ale to sa tylko takie drobne sugestie, ktore mozesz zignorowac :)
zizior
Użytkownik forum

oki, czyli jutro kupuje karte oparta na realteku. Wybralem Krk gdyz obecnie tutaj jestem:) Wiec w zasadzie przesylka nie wchodzi w gre:) Tylko cena karty.

[ Dodano: 2008-01-16, 17:16 ]
No i znowu zglaszam sie do Was z pomoca:) Ja teraz wszystko skonfigurowac by net dzialal na laptopie? Co udostepnic itp?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Tak naprawdę to wszystko można znależć, wystarczy zajrzeć do :faq: , ale proszę >TU< znajdziesz ten post :)
zizior
Użytkownik forum

Drodzy eksperci w tej dziedzine. Ostatnio znajomy doradzil mi bym mial bezprzewodowy net w laptopie i wymyslil cos takiego by zakupic takie cos: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=297172105 albo podobnego i dzieki temu moge miec bezprzewodowy net bez pytania ISP o zgode na podzial lacza jak w przypadku routera. Z tym ze komp udostepniajacy musi byc wlaczony tak jak w przypadku kablowego polaczenia. Ale to nie jest wazne w tym wypadku. Moje pytanie to co w ogole o tym myslicie? Przejrzalem forum ale chyba nie bylo poodbengo przypadku. Z tego co do tej pory zrozumialem to to urzadzenie podlaczam do karty sieciowej i ona wysyla za pomoca wifi sygnal na lapa. Co mi doradzicie dobre jest to urzadzenie?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

zizior pisze:dzieki temu moge miec bezprzewodowy net bez pytania ISP o zgode na podzial lacza jak w przypadku routera.
Z routerem czy bez, chcesz podlaczyc wiecej kompow, wiec wypadaloby sie zapytac admina. Inna sprawa, ze dobry router + dobry ap tez sobie poradza.
zizior pisze:Z tego co do tej pory zrozumialem to to urzadzenie podlaczam do karty sieciowej i ona wysyla za pomoca wifi sygnal na lapa.
Tak faktycznie sie to mniej wiecej przedstawia :)
zizior pisze:Co mi doradzicie dobre jest to urzadzenie?
Chodzi ci o to konkretne (ktorego juz nie ma na tej aukcji)? Z tym sprzetem dokladnie nie mialem stycznosci, ale dzialalem kiedys ponad 4 lata a routerze tej firmy (Planet) i powiem, ze bylem bardzo zadowolony. Router smiga do dzisiaj u znajomych (to juz jakos 6 czy 7 rok jego dzialalnosci ;P). Te konkretne APki sa dosc stare i nie wiem czy obsluguja WPA/WPA2 i standard G - warto sie tym zainteresowac, np. na stronie Planet'a.
ODPOWIEDZ