iPlus - modem rozłączony

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
syyzyy
Początkujący użytkownik forum

iPlus - modem rozłączony

Post autor: syyzyy »

Witam. Jak w temacie problem z iPlusem modem edge comander 2, oprogramowanie iPlus Manager system Win XP Home orginał. Problem polega na tym ze modem zostaje podłączony do stacjonarki, łączy się działa ale po jakimś czasie użytkowania a raczej jeśli otworze kilka stron jednocześnie lub uruchomi skype, wywala komunikat "połączenie rozłączone" ginie na chwile zasieg na managerze po czym pojawia sie ale aby go połączyć ponownie trzeba wyłączyć managera i odłączyć modem na chwilkę od kompa, po czym można ponownie połączyć ale problem sie powtarza.
01-20-2008 09:07:38.625 - CD porzucony - Modem zdalny zawieszony. ModemStatus=00000000
01-20-2008 09:07:38.640 - Podczas przetwarzania porzucania CD stan CTS lub DSR rozpoznano jako niski.
01-20-2008 09:07:38.640 - Rozłączanie modemu.
to jest wpis z dziennika modemu.

Wiem że wiele ludzi ma podobny problem przez zasięg itp. ale mój modem podłączony jest do anteny kierunkowej, na managerze jest non topa 5 kresek a co najlepsze modem działa poprawnie, bez żadnego rozłączania po podłączeniu do mojego laptopa i działał przez jakieś 2-3 miesiące poprawnie bez żadnego rozłączania na tej stacjonarce tak że o jakimkolwiek konflikcie sprzętowym nie ma mowy. Modem w stacjonarnym działa na com3 a w laptopie na com6 ale to raczej nie przyczyna ponieważ zmieniałem już port. Czy problem może tkwić w ustawieniach BIOS ?? bo był on w międzyczasie resetowany ale nie pamiętam już czy problem wystąpił po resecie. Czy może to być wina sterowników USB ??
Proszę o pomoc bo nie widzę sensu zanoszenia modemu do Plusa skoro działa on poprawnie, a sam szukam już przyczyny kilka dni i nie mogę dojść o co chodzi. Dodam jeszcze ze ustawienia w windzie na obu kompach w opcjach modemu są takie same.

pozdrawiam
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: iPlus - modem rozłączony

Post autor: YaHooo »

Ja ponad miesiąc temu też miałem podobny problem (z tym, że mam inny modem). Okazało się, że to była wina Plusa, bo modernizowali mojego BTS'a, problemy te trwały jakieś 2 tygodnie. Wtedy nie mogłem się połączyć przez UMTS, jedynie GPRS :( Jeżeli by u Ciebie była taka sama sytuacja proponowałbym wycelować antenę w inny BTS albo połączyć się po samym GPRS i zobaczyć co się dzieje w takim przypadku. Aha i jeszcze jedno u mnie jak się nie chciał łączyć przez iPlus Manager'a to skutkowało połączenie 'ręczne' przez Połączenia Sieciowe. Mam tam ikonę Urządzenie iPlus.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
syyzyy

U mnie działa tylko w GPRS i nie działa tylko na kompie stacjonarnym, na notebooku działa normalnie a przepinam tylko modem (antena wykierowana w ten sam BTS) wszystko to samo tylko przepinam do innego kompa modem i działa :/
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

W takim razie proponuję najpierw zrobić w ten sposób, żeby się nieco inaczej łączyć z internetem. Jak się komputer włączy to jak w aplikacji iPlus Manager pojawi się zasięg i nazwa sieci, to wyłącz go. Przejdź do Panelu sterowania i wybierz Połączenia Sieciowe. Poszukaj połączenia telefonicznego o nazwie zawierającej iPus, czy model Twojego modemu (u mnie jest to Urządzenie iPlus). Kliknij je podwójnie i przyciśnij przycisk Wybierz Numer. Powinieneś się połączyć z internetem. Zobacz jak takie łączenie się zachowuje, czy się nie zrywa.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
syyzyy

Łączyłem sie przez Dial-Up ten sam efekt :/
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

W takim razie proponowałbym odinstalowanie wszystkiego (sterowników, portów, używanych pzrez modem) i zainstalowanie tego na nowo, sterowniki USB też można od nowa zainstakować i zobaczyć co będie wtedy.
syyzyy

w sumie nie bawiłem sie w odinstalowywanie wszystkiego ale robilem juz 3 razy format i re windy sprobuje tego odinstalowywania

[ Dodano: 2008-01-20, 23:37 ]
RE ze sterami nie pomaga :gwiazdki: nie kumam juz tego :/
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Na początku pisałeś, że na stacjonarnym PC modem działał bez żadnego problemu. W takim razie małe pytanko czy nie kojarzysz abyś coś zmieniał w komputerze i od tego czasu przestał działać modem? Może zaktualizowałeś BIOS/dodałeś nowy sprzęt, czy coś w tym stylu? Może zmieniłeś jakąś opcję w BIOSIE?
syyzyy

wlasnie obawiam sie ze tak sie stało bo chyba był reset biosa ale nie mam pojecia co mogłem zmienic :/ walka ze sterami z pod windy nic nie daje :/
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

W takim razie ja w pierwszej kolejności wypróbowałbym zabawę z opcjami dotyczącymi portu USB, bo przez niego podłączasz modem do komputera. Pozatym piszesz, że format nic nie daje to znaczy, że to nie jest problem Windows'a. A może miałeś inne sterowniki na Windzie? Aha a jeszcze jedno problem występuje na każdym porcie USB, czy nie podłączałeś go do innych, jeżeli nie to spróbuj.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

W BIOSie masz ustawienia domyślne Load Bios Setup Defaults i spróbuj je włączyć.Sprawdź wówczas jak będzie to wszystko pracować.
syyzyy

zaladowanie ustawien nic nie dawalo ale to chyba wina biosa bo nic to nie zmienialo, dopiero po wyciagnieciu baterii (bo nawet zwroka nie chciala zresetowac) poszedl reset, potem zaladowalem defaults settings i na razie działa, zobaczymy jeśli zacznie znów rozłączać chyba kupie karte pod pci z dodatkowymi portami usb jak co na razie dzieki
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez syyzyy, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
tomash

Post autor: tomash »

Sprawdź w Panelu sterowania jakie masz w opcjach zasilania schemat ustawiony. Powinien być "Stacjonarny w domu/biurze".
Potem w menadżerze urządzeń wejdź w kontrolery uniwersalnej magistrali szeregowej i we właściwościach każdego głównego koncentratora USB w zakładce "Zarządzanie energią" upewnij się, że "Zezwalaj komputerowi na wyłączanie urządzenia w celu oszczędzania energii" nie jest zaznaczone.

Często pomaga.
Pozdrawiam
Tomek Janiszewski
iPlus
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

syyzyy pisze:dopiero po wyciagnieciu baterii (bo nawet zwroka nie chciala zresetowac) poszedl reset,
Tak już nieraz jest że lepiej właśnie wyjąć baterię :ok:
ODPOWIEDZ