Dziwny problem z antenę
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Dziwny problem z antenę
Przypadkiem uszkodziłem końcówkę od kabla antenowego (fme), więc podłączyłem konektor "na dziko do kabla" - zasięg po tym zabiegu był dość dobry. Dzisiaj kupiłem końcówkę i podłączyłem za jej pośrednictwem konektor. Teraz zasięg przy podłączonej antenie to jedna kreska lub zupełny brak. Czy to może być uszkodzenie anteny? Złe podłączenie konektora może mieć na to wpływ (wydaje mi się, że dobrze podłączyłem)? Jak powinno wyglądać prawidłowe podłączenie?
Dodam, że antenę mam dookólną i korzystam z edge.
Dodam, że antenę mam dookólną i korzystam z edge.
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Re: Dziwny problem z antenę
Bardzo możliwe że coś źle podłączyłeś skoro jak twierdzisz na dziko było dobrze.perla pisze:Złe podłączenie konektora może mieć na to wpływ
-
- Użytkownik forum
Styk niby jest, ale zasięg nadal zanikający.
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Gdybać możemy aż do rana.Wystarczy niewielkie prawie nie widoczne zwarcie i zasięg będzie spadał do zera.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Niestety to że jakiś tam styk jest nie oznacza, że połączenie dla syngału z anteny jest dobre. Mamy tu prądy o dużych częstotliwościach i dla nich nawet mała wada wykonanego połączenia tłumi sygnał bardzo mocno. Dlatego połączenie naprawdę musi być solidnie wykonane, powiedziałbym niemal idealnie.perla pisze:Styk niby jest, ale zasięg nadal zanikający.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
- SVIPER
- Stały użytkownik forum
wszelkie połączenia jak już wspomniano powinny byc niemal idealna. każdy konektor to jakaśtam strata, a co dopiero
Jakość wszelkich połączeń między modemem a antena przekłada się na parametry połączenia....
.perla pisze:"na dziko do kabla"
Jakość wszelkich połączeń między modemem a antena przekłada się na parametry połączenia....
ED77 + ATK20 =