Dziwny problem z antenę

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
perla
Użytkownik forum

Dziwny problem z antenę

Post autor: perla »

Przypadkiem uszkodziłem końcówkę od kabla antenowego (fme), więc podłączyłem konektor "na dziko do kabla" - zasięg po tym zabiegu był dość dobry. Dzisiaj kupiłem końcówkę i podłączyłem za jej pośrednictwem konektor. Teraz zasięg przy podłączonej antenie to jedna kreska lub zupełny brak. Czy to może być uszkodzenie anteny? Złe podłączenie konektora może mieć na to wpływ (wydaje mi się, że dobrze podłączyłem)? Jak powinno wyglądać prawidłowe podłączenie?
Dodam, że antenę mam dookólną i korzystam z edge.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Re: Dziwny problem z antenę

Post autor: Jaco »

perla pisze:Złe podłączenie konektora może mieć na to wpływ
Bardzo możliwe że coś źle podłączyłeś skoro jak twierdzisz na dziko było dobrze.
perla
Użytkownik forum

Post autor: perla »

Styk niby jest, ale zasięg nadal zanikający.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

Gdybać możemy aż do rana.Wystarczy niewielkie prawie nie widoczne zwarcie i zasięg będzie spadał do zera.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

perla pisze:Styk niby jest, ale zasięg nadal zanikający.
Niestety to że jakiś tam styk jest nie oznacza, że połączenie dla syngału z anteny jest dobre. Mamy tu prądy o dużych częstotliwościach i dla nich nawet mała wada wykonanego połączenia tłumi sygnał bardzo mocno. Dlatego połączenie naprawdę musi być solidnie wykonane, powiedziałbym niemal idealnie.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
SVIPER
Stały użytkownik forum

Post autor: SVIPER »

wszelkie połączenia jak już wspomniano powinny byc niemal idealna. każdy konektor to jakaśtam strata, a co dopiero
perla pisze:"na dziko do kabla"
.
Jakość wszelkich połączeń między modemem a antena przekłada się na parametry połączenia....
ED77 + ATK20 = :D
ODPOWIEDZ