Mikrotik LHG LTE18 + modem RM502Q-GL - Jak poprawnie skonfigurować MIMO 4x4 i poprawić sygnał?

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
manhattan
Początkujący użytkownik forum

Mikrotik LHG LTE18 + modem RM502Q-GL - Jak poprawnie skonfigurować MIMO 4x4 i poprawić sygnał?

Post autor: manhattan »

Cześć wszystkim,
Zwracam się z prośbą o pomoc w konfiguracji i diagnostyce mojego zestawu. Chciałbym upewnić się, że wszystko robię poprawnie i wycisnąć z niego maksimum możliwości.

1. Mój sprzęt:
Główna jednostka: Mikrotik LHG LTE18 z dołożonym modemem 5G Quectel RM502Q-GL.
Antena dodatkowa: Drugi Mikrotik LHG (wykorzystywany wyłącznie jako antena do uzyskania MIMO 4x4).

Połączenie: Podłączyłem wszystko zgodnie z poniższym schematem:

Złącza "Primary MIMO" -> pigtailami do anteny w "głównym" Mikrotiku.
Złącza "Secondary MIMO" -> pigtailami do anteny w drugim, dodatkowym Mikrotiku.
Obrazek
Nie zwracałem uwagi na Main'y i Div'y, możliwe że w tym leży problem.

2. Problem i obserwacje:
Moim celem jest agregacja pasm LTE oraz 5G (n78) z jak najlepszymi parametrami. Mieszkam w Chełmnie, ok. 200 metrów w linii prostej od BTS Play (ID: CHL0006, ul. Łunawska), widoczność jest praktycznie niezaburzona.

Test 1: Obie anteny skierowane na lokalny BTS (CHL0006)

Sygnał LTE (1800/2100 MHz): Jest bardzo dobry.
RSRP: ~ -65 dBm
RSRQ: ~ -12 dB
SINR: ~ 18 dB

Sygnał 5G (n78): Jest bardzo słaby.
RSRP: ~ -98 dBm
RSRQ: ~ -12 dB
SINR: ~ 13 dB

Test 2: Główna antena na BTS (CHL0006), druga antena w stronę Świecia
Zauważyłem znaczną poprawę sygnału 5G, ale kosztem LTE.

Sygnał 5G (n78): Jest znacząca poprawa.
RSRP: -83 dBm
RSRQ: -11 dB
SINR: 29 dB

Sygnał LTE: Pogorszenie.
RSRP: -77 dBm
RSRQ: -14 dB
SINR: 6 dB

Test 3: Obie anteny skierowane w stronę Świecia
Obecne parametry na zrzucie ekranu:
Obrazek
(Mam wrażenie, że anteny pomimo obrócenia w przeciwny kierunek zbierają sygnał LTE z chełmińskiego BTS'a)

Dodatkowo, skrypt mimomonitor pokazuje dziwne odczyty, możliwe, że nie jest w pełni kompatybilny z modemem RM502Q-GL.
Obrazek

3. Moje pytania:
Czy poprawnie podłączyłem pigtaile do modemu, aby uzyskać MIMO 4x4? Czy kolejność Main/Div ma tu znaczenie, czy wystarczy sparowanie sygnałów z jednej anteny do "Primary" i z drugiej do "Secondary"?

Dlaczego sygnał 5G (n78) z pobliskiego masztu jest tak słaby, podczas gdy LTE jest świetne? Czy to możliwe, że ten BTS nie nadaje n78?

Jak mogę poprawić SINR dla LTE, celując w dalszy nadajnik (ze Świecia), który prawdopodobnie ma mocne pasmo n78? Obecny SINR na poziomie 6-8 dB jest niski.

Wiem, że używanie dwóch anten LHG o zysku 17 dBi na tak małą odległość to przesada, ale chciałbym skupić się na poprawnej konfiguracji. Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki :) .

Edit:
Zapomniałem wstawić ułożenia anten
Obrazek.
Obecnie są przykręcone i przylegają do rury, ale nadal są ustawione jedno pod drugim.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Mikrotik LHG LTE18 + modem RM502Q-GL - Jak poprawnie skonfigurować MIMO 4x4 i poprawić sygnał?

Post autor: wojteks »

Jak masz stację bazową 200m od miejsc gdzie masz anteny to zapomnij żebyś cokolwiek zmienił, ta stacja zagłuszy/zakłóci każdą inną nawet jak anteny są tyłem.
Nie pomagam na PW!
manhattan

Re: Mikrotik LHG LTE18 + modem RM502Q-GL - Jak poprawnie skonfigurować MIMO 4x4 i poprawić sygnał?

To akurat jest zrozumiałe, bo w taki sposób odkryłem, że postawili tego bts'a. Tylko teraz jak wykombinować dobre parametry na n78 i na LTE, bo jak na razie była sytuacja typu: "albo rybki albo akwarium". Albo super LTE, albo super 5G. Aktualnie zrobiłem kompromis, że na jednym jak i na drugim mam w miarę dobry sygnał. Nadal nie mam pojęcia czy modem spina się w MIMO 4x4, chociaż w to wątpię, skoro i tak 5G leci prawdopodobnie z innej stacji. Kiepski SINR na LTE jest pewnie związany z odwróconą antena, pomimo dobrej jakości i siły (chociaż bez odpalonego 5G, na głównym paśmie 1800Mhz jest SINR 15, czyli nie ma tragedii). Czyli teraz zostaje mi "problem" z tym MIMO. Czy w ogóle jest szansa zrobić MIMO 4x4 z dwóch anten MIMO 2x2? Bardzo ciekawi mnie fakt czy rzeczywiście "moja" stacja daje n78. W teorii telefon łapie w pobliżu masztu pasmo n78, ale już zwątpiłem czy na pewno z tego, czy jakimś cudem przybija się świecka stacja.

Edit:
W dokumentacji modemu
https://fcc.report/FCC-ID/XMR2021RM502QGL/5273271.pdf

jest napisane które złącze antenowe odpowiada za co, lecz nie umiem tego zrozumieć i zastosować. Będę bardzo wdzięczny jak ktoś mi pomoże z zrozumieniem tej rozpisówki od anten.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

To że modem wspiera MIMO4X4 to wcale nie znaczy że stacja bazowa to wspiera.

Na dziś w PL jest 5G NSA więc patrz notka pod opisem złącz antenowych. Każda stacja bazowa nadaje na tej samej częstotliwości (dla danego pasma/operatora) stąd zakłócenia/zagłuszanie/interferencje od obcych stacji istotnie obniżające SINR czy nawet uniemożliwiające pracę w MIMO4X4.
Nie pomagam na PW!
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Brak lokalizacji , CHL0006 nie posiada pasma 5G3500 N78, na screene brak danych BTS-a czyli eNB i CID ale PCI 148 na kotwicy LTE 1800 i pasmach LTE2100/2600 inne niż na N78 bo 5G jest z innego BTS-a i sektora na nim . Łunawska ma sektory na azymuty 80, 180 i 320. Najbliższy BTS z N78 na Polnej i sektory na 55, 175 i 305. Sam pomysł z Mikrotikami tragiczny i nieopłacalny na dodatek bez znajomośći infrastruktury, CHL0006 to BTS do obsługi DK91, w tych warunkach wystarczyłby zapewne nawet wew. router 5G/LTE a na pewno zew. CPE 5G/LTE który posiada anteny 4x4 kierunkowe pod N78 o największym zysku i do tego 4x4 , dookólne na pozostałe pasma o mniejszym zysku. Ustawiony na BTS przy Polnej, oczywiście N78 jest z innego PCI czyli sektora na innym BTS-ie niż pasma LTE, sharing w NSA to normalna sprawa.
manhattan

Dzięki za "pomoc".
Brak lokalizacji
Przepraszam. Chełmno, koniec ul. Podgórnej, 200/300m od ul. Łunawskiej.
CHL0006 nie posiada pasma 5G3500 N78
Nie mam pewności, czy ktoś z społeczności btsearch zainteresował się BTSem, który znajduję się na takim wygwizdowiu (jeśli jest inaczej to przepraszam)
na screene brak danych BTS-a czyli eNB i CID
Racja i chciałbym przeprosić za braki. Wyleciało mi to z głowy.
Ustawiony na BTS przy Polnej
. BTSu z ul. Polnej nie mam szans złapać, ponieważ mieszkam od razu pod górą, jest zakryty. Poza tym Łunawska przebije sygnał z Polnej.
Sam pomysł z Mikrotikami tragiczny i nieopłacalny
Myślę że komentarz można było zostawić dla siebie. Jedyne koszty które poniosłem to te na pigtaile i na modem od Quectela. (LHG 18 było zakupione za czasów braku BTS na Łunawskiej, stare LHG w celach zarobkowych). Pomysł z dwoma Mikrotikami miał być symbolem domowego druciarstwa, a nie opłacalności.

Większym kosztem dla mnie było by kupno jakiegokolwiek gotowego sprzętu wspierającego 5G, niż takie druciarstwo.

Przestawiłem anteny, jedna zbiera strikte LTE z CHL0006, a druga 5G prawdopodobnie z Świecia i jest super.

Screen dla potomnych :)
Obrazek
ODPOWIEDZ