Zwracam się z prośbą o pomoc w konfiguracji i diagnostyce mojego zestawu. Chciałbym upewnić się, że wszystko robię poprawnie i wycisnąć z niego maksimum możliwości.
1. Mój sprzęt:
Główna jednostka: Mikrotik LHG LTE18 z dołożonym modemem 5G Quectel RM502Q-GL.
Antena dodatkowa: Drugi Mikrotik LHG (wykorzystywany wyłącznie jako antena do uzyskania MIMO 4x4).
Połączenie: Podłączyłem wszystko zgodnie z poniższym schematem:
Złącza "Primary MIMO" -> pigtailami do anteny w "głównym" Mikrotiku.
Złącza "Secondary MIMO" -> pigtailami do anteny w drugim, dodatkowym Mikrotiku.

Nie zwracałem uwagi na Main'y i Div'y, możliwe że w tym leży problem.
2. Problem i obserwacje:
Moim celem jest agregacja pasm LTE oraz 5G (n78) z jak najlepszymi parametrami. Mieszkam w Chełmnie, ok. 200 metrów w linii prostej od BTS Play (ID: CHL0006, ul. Łunawska), widoczność jest praktycznie niezaburzona.
Test 1: Obie anteny skierowane na lokalny BTS (CHL0006)
Sygnał LTE (1800/2100 MHz): Jest bardzo dobry.
RSRP: ~ -65 dBm
RSRQ: ~ -12 dB
SINR: ~ 18 dB
Sygnał 5G (n78): Jest bardzo słaby.
RSRP: ~ -98 dBm
RSRQ: ~ -12 dB
SINR: ~ 13 dB
Test 2: Główna antena na BTS (CHL0006), druga antena w stronę Świecia
Zauważyłem znaczną poprawę sygnału 5G, ale kosztem LTE.
Sygnał 5G (n78): Jest znacząca poprawa.
RSRP: -83 dBm
RSRQ: -11 dB
SINR: 29 dB
Sygnał LTE: Pogorszenie.
RSRP: -77 dBm
RSRQ: -14 dB
SINR: 6 dB
Test 3: Obie anteny skierowane w stronę Świecia
Obecne parametry na zrzucie ekranu:

(Mam wrażenie, że anteny pomimo obrócenia w przeciwny kierunek zbierają sygnał LTE z chełmińskiego BTS'a)
Dodatkowo, skrypt mimomonitor pokazuje dziwne odczyty, możliwe, że nie jest w pełni kompatybilny z modemem RM502Q-GL.

3. Moje pytania:
Czy poprawnie podłączyłem pigtaile do modemu, aby uzyskać MIMO 4x4? Czy kolejność Main/Div ma tu znaczenie, czy wystarczy sparowanie sygnałów z jednej anteny do "Primary" i z drugiej do "Secondary"?
Dlaczego sygnał 5G (n78) z pobliskiego masztu jest tak słaby, podczas gdy LTE jest świetne? Czy to możliwe, że ten BTS nie nadaje n78?
Jak mogę poprawić SINR dla LTE, celując w dalszy nadajnik (ze Świecia), który prawdopodobnie ma mocne pasmo n78? Obecny SINR na poziomie 6-8 dB jest niski.
Wiem, że używanie dwóch anten LHG o zysku 17 dBi na tak małą odległość to przesada, ale chciałbym skupić się na poprawnej konfiguracji. Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki

Edit:
Zapomniałem wstawić ułożenia anten

Obecnie są przykręcone i przylegają do rury, ale nadal są ustawione jedno pod drugim.