Mikrotik LHG LTE18 + modem RM502Q-GL - Jak poprawnie skonfigurować MIMO 4x4 i poprawić sygnał?

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
manhattan
Początkujący użytkownik forum

Mikrotik LHG LTE18 + modem RM502Q-GL - Jak poprawnie skonfigurować MIMO 4x4 i poprawić sygnał?

Post autor: manhattan »

Cześć wszystkim,
Zwracam się z prośbą o pomoc w konfiguracji i diagnostyce mojego zestawu. Chciałbym upewnić się, że wszystko robię poprawnie i wycisnąć z niego maksimum możliwości.

1. Mój sprzęt:
Główna jednostka: Mikrotik LHG LTE18 z dołożonym modemem 5G Quectel RM502Q-GL.
Antena dodatkowa: Drugi Mikrotik LHG (wykorzystywany wyłącznie jako antena do uzyskania MIMO 4x4).

Połączenie: Podłączyłem wszystko zgodnie z poniższym schematem:

Złącza "Primary MIMO" -> pigtailami do anteny w "głównym" Mikrotiku.
Złącza "Secondary MIMO" -> pigtailami do anteny w drugim, dodatkowym Mikrotiku.
Obrazek
Nie zwracałem uwagi na Main'y i Div'y, możliwe że w tym leży problem.

2. Problem i obserwacje:
Moim celem jest agregacja pasm LTE oraz 5G (n78) z jak najlepszymi parametrami. Mieszkam w Chełmnie, ok. 200 metrów w linii prostej od BTS Play (ID: CHL0006, ul. Łunawska), widoczność jest praktycznie niezaburzona.

Test 1: Obie anteny skierowane na lokalny BTS (CHL0006)

Sygnał LTE (1800/2100 MHz): Jest bardzo dobry.
RSRP: ~ -65 dBm
RSRQ: ~ -12 dB
SINR: ~ 18 dB

Sygnał 5G (n78): Jest bardzo słaby.
RSRP: ~ -98 dBm
RSRQ: ~ -12 dB
SINR: ~ 13 dB

Test 2: Główna antena na BTS (CHL0006), druga antena w stronę Świecia
Zauważyłem znaczną poprawę sygnału 5G, ale kosztem LTE.

Sygnał 5G (n78): Jest znacząca poprawa.
RSRP: -83 dBm
RSRQ: -11 dB
SINR: 29 dB

Sygnał LTE: Pogorszenie.
RSRP: -77 dBm
RSRQ: -14 dB
SINR: 6 dB

Test 3: Obie anteny skierowane w stronę Świecia
Obecne parametry na zrzucie ekranu:
Obrazek
(Mam wrażenie, że anteny pomimo obrócenia w przeciwny kierunek zbierają sygnał LTE z chełmińskiego BTS'a)

Dodatkowo, skrypt mimomonitor pokazuje dziwne odczyty, możliwe, że nie jest w pełni kompatybilny z modemem RM502Q-GL.
Obrazek

3. Moje pytania:
Czy poprawnie podłączyłem pigtaile do modemu, aby uzyskać MIMO 4x4? Czy kolejność Main/Div ma tu znaczenie, czy wystarczy sparowanie sygnałów z jednej anteny do "Primary" i z drugiej do "Secondary"?

Dlaczego sygnał 5G (n78) z pobliskiego masztu jest tak słaby, podczas gdy LTE jest świetne? Czy to możliwe, że ten BTS nie nadaje n78?

Jak mogę poprawić SINR dla LTE, celując w dalszy nadajnik (ze Świecia), który prawdopodobnie ma mocne pasmo n78? Obecny SINR na poziomie 6-8 dB jest niski.

Wiem, że używanie dwóch anten LHG o zysku 17 dBi na tak małą odległość to przesada, ale chciałbym skupić się na poprawnej konfiguracji. Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki :) .

Edit:
Zapomniałem wstawić ułożenia anten
Obrazek.
Obecnie są przykręcone i przylegają do rury, ale nadal są ustawione jedno pod drugim.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Mikrotik LHG LTE18 + modem RM502Q-GL - Jak poprawnie skonfigurować MIMO 4x4 i poprawić sygnał?

Post autor: wojteks »

Jak masz stację bazową 200m od miejsc gdzie masz anteny to zapomnij żebyś cokolwiek zmienił, ta stacja zagłuszy/zakłóci każdą inną nawet jak anteny są tyłem.
Nie pomagam na PW!
manhattan

Re: Mikrotik LHG LTE18 + modem RM502Q-GL - Jak poprawnie skonfigurować MIMO 4x4 i poprawić sygnał?

To akurat jest zrozumiałe, bo w taki sposób odkryłem, że postawili tego bts'a. Tylko teraz jak wykombinować dobre parametry na n78 i na LTE, bo jak na razie była sytuacja typu: "albo rybki albo akwarium". Albo super LTE, albo super 5G. Aktualnie zrobiłem kompromis, że na jednym jak i na drugim mam w miarę dobry sygnał. Nadal nie mam pojęcia czy modem spina się w MIMO 4x4, chociaż w to wątpię, skoro i tak 5G leci prawdopodobnie z innej stacji. Kiepski SINR na LTE jest pewnie związany z odwróconą antena, pomimo dobrej jakości i siły (chociaż bez odpalonego 5G, na głównym paśmie 1800Mhz jest SINR 15, czyli nie ma tragedii). Czyli teraz zostaje mi "problem" z tym MIMO. Czy w ogóle jest szansa zrobić MIMO 4x4 z dwóch anten MIMO 2x2? Bardzo ciekawi mnie fakt czy rzeczywiście "moja" stacja daje n78. W teorii telefon łapie w pobliżu masztu pasmo n78, ale już zwątpiłem czy na pewno z tego, czy jakimś cudem przybija się świecka stacja.

Edit:
W dokumentacji modemu
https://fcc.report/FCC-ID/XMR2021RM502QGL/5273271.pdf

jest napisane które złącze antenowe odpowiada za co, lecz nie umiem tego zrozumieć i zastosować. Będę bardzo wdzięczny jak ktoś mi pomoże z zrozumieniem tej rozpisówki od anten.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

To że modem wspiera MIMO4X4 to wcale nie znaczy że stacja bazowa to wspiera.

Na dziś w PL jest 5G NSA więc patrz notka pod opisem złącz antenowych. Każda stacja bazowa nadaje na tej samej częstotliwości (dla danego pasma/operatora) stąd zakłócenia/zagłuszanie/interferencje od obcych stacji istotnie obniżające SINR czy nawet uniemożliwiające pracę w MIMO4X4.
Nie pomagam na PW!
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Brak lokalizacji , CHL0006 nie posiada pasma 5G3500 N78, na screene brak danych BTS-a czyli eNB i CID ale PCI 148 na kotwicy LTE 1800 i pasmach LTE2100/2600 inne niż na N78 bo 5G jest z innego BTS-a i sektora na nim . Łunawska ma sektory na azymuty 80, 180 i 320. Najbliższy BTS z N78 na Polnej i sektory na 55, 175 i 305. Sam pomysł z Mikrotikami tragiczny i nieopłacalny na dodatek bez znajomośći infrastruktury, CHL0006 to BTS do obsługi DK91, w tych warunkach wystarczyłby zapewne nawet wew. router 5G/LTE a na pewno zew. CPE 5G/LTE który posiada anteny 4x4 kierunkowe pod N78 o największym zysku i do tego 4x4 , dookólne na pozostałe pasma o mniejszym zysku. Ustawiony na BTS przy Polnej, oczywiście N78 jest z innego PCI czyli sektora na innym BTS-ie niż pasma LTE, sharing w NSA to normalna sprawa.
manhattan

Dzięki za "pomoc".
Brak lokalizacji
Przepraszam. Chełmno, koniec ul. Podgórnej, 200/300m od ul. Łunawskiej.
CHL0006 nie posiada pasma 5G3500 N78
Nie mam pewności, czy ktoś z społeczności btsearch zainteresował się BTSem, który znajduję się na takim wygwizdowiu (jeśli jest inaczej to przepraszam)
na screene brak danych BTS-a czyli eNB i CID
Racja i chciałbym przeprosić za braki. Wyleciało mi to z głowy.
Ustawiony na BTS przy Polnej
. BTSu z ul. Polnej nie mam szans złapać, ponieważ mieszkam od razu pod górą, jest zakryty. Poza tym Łunawska przebije sygnał z Polnej.
Sam pomysł z Mikrotikami tragiczny i nieopłacalny
Myślę że komentarz można było zostawić dla siebie. Jedyne koszty które poniosłem to te na pigtaile i na modem od Quectela. (LHG 18 było zakupione za czasów braku BTS na Łunawskiej, stare LHG w celach zarobkowych). Pomysł z dwoma Mikrotikami miał być symbolem domowego druciarstwa, a nie opłacalności.

Większym kosztem dla mnie było by kupno jakiegokolwiek gotowego sprzętu wspierającego 5G, niż takie druciarstwo.

Przestawiłem anteny, jedna zbiera strikte LTE z CHL0006, a druga 5G prawdopodobnie z Świecia i jest super.

Screen dla potomnych :)
Obrazek
matek451
Guru bezprzewodowy

Sygnał na LTE wyglada na przesterowany, to tak nie działa. Sektor 1 na Polnej jest skierowany na Podgórna/ŁUNAWSKA. Z kolei ten na Łunawskiej ma sektor 1 na azymut 80. Jeśli antena zew. CPE 5G skierowana na Polną to powinien połaczyć się z 1 sektorem na N78 a kotwica ;LTE moze być z Łunawskiej w sharingu lub z Polnej.Na jakiej podstawie twierdzisz ze PCI 431 na N78 to ze Świecia?
BTS na Sądowej nie ma sektora na południe a niski BTS na Wyszyńskiego świeci na Żurawią Kępę 2 sektorem i jakby co to PCI z niego ale to do weryfikacji.
Jakie masz osiagi przy tych parametrach i danych ze screena.
A co do kosztów to dziś nowy zew. CPE 5G to nawet 700 zł, LHG18 kupione za kupę kasy i nieistotne ze kiedyś . Modem 5G Quectela na X55 uzywany też kosztuje a na RM520N-GL to już około 700 zł. Ale kto bogatemu zabroni.
manhattan

Sygnał na LTE wyglada na przesterowany, to tak nie działa.
Też mam takie podejrzenia, ale za dużo z tym raczej nie zrobię (chyba że porzucę mikrotika :D ).
Sektor 1 na Polnej jest skierowany na Podgórna/ŁUNAWSKA.
W tym problem, że nie mam szans złapać Polnej, bo Łunawska się przebija. Złapanie LTE z Polnej według mnie graniczy z cudem, a 5G to sam nie wiem.
Na jakiej podstawie twierdzisz ze PCI 431 na N78 to ze Świecia?
Na tzw. chłopski rozum. Rozumiem że to tak nie działa, ale nie widzę wytłumaczenia, dlaczego przy takim a nie innym ustawieniu anten mam taki sygnał. Nie wykluczam też faktu, że mogłem pochrzanić podłączenie anten. Kierując jedną z anten (na łapu capu) w kierunek Świecia łapie b.db. sygnał 5G, w porównaniu do innych miejsc.

Obrazek

Przepraszam za zdj ze street view, ale nie mam na razie jak zrobić lepszego zdjęcia. BTSu z Polnej nie zobaczy się z mojego miejsca zamieszkania, LTE bez dwóch zdań będzie mocniejsze z Łunawskiej i tym samym będzie przester.
Jakie masz osiagi przy tych parametrach i danych ze screena.
Tutaj mogę zacząć bić się w pierś, bo jest średnio.

Obrazek

Obrazek stan na godz 00:42

Edit:

Kod: Zaznacz cały

Download: 227.13 Mbps (Used: 282.81MB) (Latency: 37ms Jitter: 5ms Min: 30ms Max: 48ms)
 Upload: 35.04 Mbps (Used: 46.52MB) (Latency: 91ms Jitter: 32ms Min: 29ms Max: 158ms)
Stan na godz 01.20, speedtest puszczony na "głownym" routerze, a nie prze satelitkę od mesha.

Wiadomo, nie są to prędkości których bym się spodziewał po "prawdziwym" 5G, ale no. druciarstwo, druciarstwem.
A co do kosztów to dziś nowy zew. CPE 5G to nawet 700 zł, LHG18 kupione za kupę kasy i nieistotne ze kiedyś .
Znowu wracamy do kosztów? Mogę skwitować to tak: "kit" do 5G wyniósł mnie zawrotne 400zł, co jest kwota niższą niż CPE 5G. LHG18 było game changerem jeśli chodzi o moją "dziurę". Nie mam pojęcia czy ZTE MF258k jest jakimkolwiek wyznacznikiem jakości, ale nie radził sobie z odbiorem (oczywiście przed tym jak postawili BTS na Łunawskiej)
Modem 5G Quectela na X55 uzywany też kosztuje a na RM520N-GL to już około 700 zł. Ale kto bogatemu zabroni.
Modem na snapie x55 kosztował aż 320zł. Na RM520 nie patrzyłem, bo był by to overkill dla tego Mikrotika i jego karty 1Gb/s. Poza tym, aż tak bogaty nie jestem :)

Ideą tego pomysłu było druciarstwo, lecz miałem zagwozdkę, z którą nie mogłem sobie poradzić. Ekspertem w tej dziedzinie nie jestem, uczę się tego na bieżąco i jestem typem samouka. Kwestie azymutów i umiejscowienia sektorów jak na razie są dla mnie czarną magią.
matek451
Guru bezprzewodowy

Pokombinuj z ustawieniem anten na Polną, nie zawsze musi być widoczność BTS-a aby działało, to są niewielkie dystanse. Zobacz jak wypadnie speedtest i do jakich PCI/BTS zaloguje się kotwica na LTE i n78.
manhattan

Dobra, w nocy zdarzyły się "dziwne" rzeczy. Podejrzewam że wyłączyli na moment BTS na Łunawskiej i jednak połączyłem się z Polną. Zasięg bardzo słaby, podejrzewam że ze względu na słabe ustawienie anteny, mniejsza z tym. 5G łapię ze Świecia z ul. kard. Stefana Wyszyńskiego 15. Sprawdziłem na NetMonsterze PCI i pokrywa się z tym co jest na Mikrotiku. Największą obawą z tą Polną jest to, ze tam gdzie skieruje Mikrotika to i tak przebije się sygnał. Jak zrobi się pogoda, to spróbuje złapać tą Polną, ale jakoś tego nie widzę.
piterus90

Post autor: piterus90 »

To, co mógłbyś trochę popróbować, to cell lock. Niestety celllock zasadzi się tylko na głównym paśmie, ale nadal pozwoli na "wcelowanie się" niekoniecznie w najsilniejszego BTS. Agregacja na nim nadal działa. Nie wiem tylko czy Twoja karta to obsłuży, bo to funkcja modemu a nie routera, natomiast spróbowanie nic nie kosztuje. Dodatkowo, CHYBA (tu nie jestem pewny), modem na LHG działa po USB 2.0 (ale tu trochę konfabuluje;)) - więc możliwe że "skończy się" na ok 400Mbps...

Przy okazji - do sprawdzenia też czy masz włączonego fast tracka, czy wgrany jest RouterOS 7.19.
manhattan

Modem jest na LHG lte 18, czyli jest m.2 i wyprowadzenia usb 3.0 (racja, LHG lte6 ma minipcie i usb 2.0). cell lock nie działa w playu, próbowałem się tym bawić jeszcze na starym modemie. Może i coś zablokuje, ale zablokuje to tak, że nie złapiesz żadnego bts'u. Fast track jest fabrycznie odpalony i nie ruszałem go, ROS jest najnowszy (oczywiście stable), firmware samego RouterBoarda też ostatnio aktualizowany.
manhattan

Dodatkowo: nie mam szans złapać bts'u z Polnej. Kiedy mam skierowanego mikrotika w stronę tej stacji to i tak łapie Łunawską. Nic lepszego nie wykręcę, oprócz przesterowanego LTE i względnie dobrego 5G.

Obrazek

PCI 147-149 - Łunawska Chełmno
PCI 399 - Polna Chełmno
PCI 431 - ul. kard. Stefana Wyszyńskiego 15 Świecie
PCI 445 - ul. Sądowa 18 Świecie
ODPOWIEDZ