problem z huawei E630
Moderator: Moderatorzy
- msnietka
- Początkujący użytkownik forum
problem z huawei E630
Mam nowe huawei E630 z ERY z atk 20. Po podłączeniu anteny lub nawet samego konektora (testowałem 3) zasieg spada do 0(też nie zawsze). CSQ na antenie i bez takie same. W czym tkwi problem ??? 

- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Re: problem z huawei E630
Samego konektora nie podłączaj.Czy bez anteny jest zasięg? Jeśli po podłączeniu anteny zasięg znika może jest gdzieś przerwa w połączeniach kabel-antena.msnietka pisze:lub nawet samego konektora (tes
- msnietka
bez anteny mam 2-3 kreski z anteną też może mniej zrywa ale różnica jest mało zauważalna(no chyba że znika w ogóle , wtedy odłączam antenę) i jest te moje 2 kreski . Przewód antenowy H155 15m bez ostrych załamań i bez łączeń. 

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Ja podłączałem do okólną i miałem ten sam problem. Też zasięg spadał i net się mulił. Też mam E630
Dołączam się do pytania.
Dołączam się do pytania.

-
- Użytkownik forum
Może masz coś nie tak z wtykiem antenowym
-
Mam modem Huawei E630 i antenę AKT20 + 15 metrów kabla. Wszystko dziala bardzo ładnie, pod warunkiem że antenę kieruję na BTS który nadaje na 900MHz. Antena AKT20 działa tylko na jedno pasmo 900, a wewnętrzna antena modemu na we wszystkich pasmach. Sprawdz na jakiej częstotliwości nadają BTSy w twojej okolicy, i skieruj na ten co działa na 900.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Ja miałem od okólną na gsm i umts i spadał zasięg tak jak wyżej opisałem. Te huawei-e są dziwne. Chyba muszę kupić optiona. ![:]](./images/smilies/splash.gif)
![:]](./images/smilies/splash.gif)
- santosz
huawei630
Ja 3miechy temu kupiłem huawei e630w erze jak ty. Miałem jedna kreche zasiegu albo wcale, za rada uzytkownikow tego forum kupilem kierunkowa atk20 i 10m kabla. Wystawilem na maszcie 5m od ziemi i skierowalem na najblizszy bts ery. efekt - 4 kreski na siedem transfer 50-60kb/s. Ponownie za rada forumowiczow przestawilem na dalszy bts - okolo 10km ode mnie. Efekt - full zasieg i 150-160kb/s. Malo tego - zeby przeniesc neta do drugiego pomieszczenia dokupilem kolejne 10m kabla wiec mam 20m kabla - ostrzegano mnie o stratach zwiazanych z dlugoscia kabla - mowie ze na 20m straty sa niezauwazalne. Nic mi nie zrywa. Może masz uszkodzony modem. Radziłbym wypróbować go u kogos znajomego, na innym sprzecie albo sciagnac mapke bts (forum pomoze) z twojej okolicy i sprobowac skierowac antene na inny nadajnik. 

jak nie teraz to kiedy jak nie z wami to z kim?
- msnietka
Po sterczeniu na dachu niewiadomo ile czasu mam dość.Oddam tego huewei do reklamacji.
Jak będzie ok to przynajmniej jedną rzecz wyeliminuję z poszukiwań zasięgu ![:]](./images/smilies/splash.gif)

-
- Mistrz bezprzewodowy
Z ATK20 powinieneś mieć przyrost zasięgu minimum 3 kreski. Antena wydaje się nie być podłączona.. 

-
A ja mam pytanie, bo przeczytałem że masz kabel 20 m, a nie wiesz/wiecie czy na ok. 30 m będzie działac dobrze (czy nie będzie dużych strat) ??
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Jaki dokładnie masz kabel? Trzeba znaleźć jego specyfikację (może będzie na stronie dipola...) policzyć jakie ma straty przy takiej długości i wszystko będzie jasne.qrczak pisze:...czy na ok. 30 m będzie działac dobrze (czy nie będzie dużych strat) ?
Jak będziesz miał problem, to napisz przynajmniej jaki to kabel, to policzymy.
Chociaż przyznam, że odległość spora i straty też będą duże.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
Na razie jeszcze nie kupiłem kabla, bo po co kupowac niewiedząc czy zadziała. Szukałem jakiś na allegro i znalazłem H155 i RG58 nie za bardzo znam się na ich właściwościach więc mam nadzieje że pomożesz
Ostatnio próbowałem podłaczyc do zwykłej anteny (kabla od TV) i złapało 1 kreskę zasięgu
ale robilem to łącząc ręką bo średnica kabla (tego od wew. miedzianego /czy coś w tym stylu/) była za duża na złączki FME które kupiłem. I nie wiem czy te kable H155 lub RG58 będzie się dało połączyc....
Ostatnio próbowałem podłaczyc do zwykłej anteny (kabla od TV) i złapało 1 kreskę zasięgu

-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Tutaj >KLIK< masz dane tego kabla. Mamy tam:qrczak pisze:znalazłem H155 i RG58
1000MHz [dB/100m] 30,9
1750MHz [dB/100m] 42,3
Już nie wnikając ile dokładnie ma tłumienia przy 900 i 1800MHz mamy dla 30m odpowiednio około 9,3dB oraz 12,7dB.
Tak więc widzisz jeżeli Twój BTS będzie pracował na 1800MHz, to na samym kablu stracisz jakieś 13dB, do tego dojdą spadki sygnału na konektorach, które mogą dojść czasami nawet do 1dB na złącze. Razem daje to nam spadek 14-15dB przy przesyle. Teraz podstaw do tego jaki zysk ma antena i będziesz widział, czy cała para nie pójdzie w gwizdek.
Mam nadzieję, że nie pomyliłem się w obliczeniach

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Ja miałem RG-58 około 25 m z anteną do okólną. Zasięg mi się poprawił z 1-2 do 3-4 kresek na modemie GT Combo EDGE. Połączenie było dość stabilne i nie zrywało.Do nadajnika około 10 km w linii prostej.Po drodze oczywiście lasy ,wzgórki itp.Antena na dachu 2 piętrowego bloku dość wysoko zamocowana. Operator Era. Kabel od anteny w całości nie łączony musi być.
Z anteną od TV to lepiej nie kombinuj.
Z anteną od TV to lepiej nie kombinuj.
- santosz
Kolego przeczytałem że jesteś z Dąbrówki. Może podasz jakiej bo koło mnie jest taka jedna. Jeśli blisko to może porównamy ustawienia bo ja tez na huawei e630 i atk20?
jak nie teraz to kiedy jak nie z wami to z kim?
-
Ja mam taki sam prolem jak opisany w pierwszym poście. Huawei 630 po podłączeniu kierunkowej anteny zewnętrznej gubi sygnał jeśli coś złapał, albo w ogóle nic nie łapie. Przedtem miałem siemensa es75. Działał na tej samej antenie i kablu całkiem nieźle. Podłączenie anteny dookólnej powoduje niby poprawę sygnału o 1 kreskę, ale modem głupieje i wciąż się przelogowuje, bo mi w chałupie ze 3btsy się pojawiają w zależności od miejsca i pogody
Niestety nie wiem, który chodzi na jakiej częstotliwości, ale jak pisałem siemens trzymał stabilne połączenie edge z btsem na który wycelowana była antena, sygnał na 3-4 kreski. Co jest nie tak z tymi huawei?
Czytałem w którymś poście, że modemy zasilane z kompa mają za słaby prąd, żeby "obsłużyć" dużą antenę zewnętrzną. Fakt, że siemens miał osobny zasilacz. Czy to prawda? Sama kwestia zysku na antenie i tłumieniu na kablu nie zależy przecież od tego jaki modem jest na końcu podpięty no nie?
Napiszcie koniecznie, czy komuś udało się rozwiązać tą kwestię. Czy mam iść do Ery z reklamacją na modem? Czy wymiana zmienia sprawe? Może to jakaś feralna partia? Wszyscy przecież kupiliśmy te modemy w tym samym okresie.
A może ktoś mi wytłumaczy jak krowie na rowie jakie prawa fizyki powodują tą zadymę.
Teraz nawet zdjąłem antenę, żeby sprawdzić wszystkie styki i są ok. Kabla bardzo pilnowałem i nie mógł się zerwać. O CO CHODZI ???

Czytałem w którymś poście, że modemy zasilane z kompa mają za słaby prąd, żeby "obsłużyć" dużą antenę zewnętrzną. Fakt, że siemens miał osobny zasilacz. Czy to prawda? Sama kwestia zysku na antenie i tłumieniu na kablu nie zależy przecież od tego jaki modem jest na końcu podpięty no nie?
Napiszcie koniecznie, czy komuś udało się rozwiązać tą kwestię. Czy mam iść do Ery z reklamacją na modem? Czy wymiana zmienia sprawe? Może to jakaś feralna partia? Wszyscy przecież kupiliśmy te modemy w tym samym okresie.
A może ktoś mi wytłumaczy jak krowie na rowie jakie prawa fizyki powodują tą zadymę.
Teraz nawet zdjąłem antenę, żeby sprawdzić wszystkie styki i są ok. Kabla bardzo pilnowałem i nie mógł się zerwać. O CO CHODZI ???

Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez dzikus, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdrawiam
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Huawei to felerna partia.dzikus pisze:Może to jakaś feralna partia?

Jak mi wpadnie trochę grosza to zmienię to "coś" na jakąś normalną kartę. Na option-a lub Sierrę.
-
- Stały użytkownik forum
czy ATK 20 działająca w pasmie 800-900Mhz biedzie dobra aby osiągnąć HSPDA ? czy to tylko do EDGE ?
[ Dodano: 2008-02-03, 22:11 ]
czy lepiej kupić taka http://www.dipol.com.pl/antena_atk-log_ ... _A7040.htm ??
[ Dodano: 2008-02-03, 22:11 ]
czy lepiej kupić taka http://www.dipol.com.pl/antena_atk-log_ ... _A7040.htm ??
Orange Standard - 100kB/s
Play 10GB - 120kB/s
Play 10GB - 120kB/s
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Ja mam właśnie Huawei e630 i normalnie nie potrzebuję żadnej anteny zewnętrzenej, ale sprawdziłem, że po podłączeniu tej anteny która jest wzraz z modemem nie zaobserwowałem żadnych kłopotów z wylogowywaniem czy innych. Poprawiła mi się siła sygnału o jedną kreskę.
proponowałbym sprawdzić modem na jakimś innym laptopie i zobaczyć czy to nie jest problem z Twoim laptopem.dzikus pisze:Czy mam iść do Ery z reklamacją na modem?
z tego co wiem jak działa antena kierunkowa to ona nie pobiera ona więcej mocy ze stopnia końcowego modemu, więc raczej jeżeli złacze PCIMCIA miałaby za małą wydajność prądową to tak by się działo również przy braku anteny.dzikus pisze:Czytałem w którymś poście, że modemy zasilane z kompa mają za słaby prąd, żeby "obsłużyć" dużą antenę zewnętrzną
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Z tą też nie mam problemów.YaHooo pisze:po podłączeniu tej anteny która jest wzraz z modemem nie zaobserwowałem żadnych kłopotów

- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Ja niestety nie mam anteny kierunkowej pod ręką żeby sprawdzić.ja.michal pisze:Z tą też nie mam problemów.
Tak więc mam pytanko, a patrzyliście te swoje anteny kierunkowe jak działają w innych modemach, może to one są przyczyną problemów, typu złe dopasowanie impedancji, za duży współczynnik fali stojącej.
Pozdrawiam YaHooo 

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
No ja nie wiem YaHooo czy to jest kierunkowa. Ta antenka to oryginalna huawei. Skoro masz iPlusa powinieneś ją mieć w zestawie.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Wiem mam taką samą podłączoną teraz do modemu
To jest antenka dookólna, ją trzeba postawić tak, żeby była pionowo do góry, żeby dawała jaki kolwiek rezultat, a nie tak jak strzelbę Yagi poziomo 

Pozdrawiam YaHooo 

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
To ja wiem. 

Ostatnio zmieniony 2008-02-04, 19:17 przez ja.michal, łącznie zmieniany 1 raz.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Bo jest taka zasada, że anteny dookólne o polaryzacji pionowej się stawia właśnie do góry, a kierunkowe poziomo
[ Komentarz dodany przez: Jaco: 2008-02-03, 23:41 ]
Wydzielone do śmietnika zbędna dyskusja
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=67761#67761
[ Komentarz dodany przez: Jaco: 2008-02-03, 23:41 ]
Wydzielone do śmietnika zbędna dyskusja

Pozdrawiam YaHooo 

-
- Mistrz bezprzewodowy
Bzdura. Jest wręcz przeciwnie, z podłączoną anteną modem potrzebuje mniej energii. Generalnie sprawa dziwna, czekamy na dalsze relacje.dzikus pisze:Czytałem w którymś poście, że modemy zasilane z kompa mają za słaby prąd, żeby "obsłużyć" dużą antenę zewnętrzną. Fakt, że siemens miał osobny zasilacz. Czy to prawda?

- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Cóż z tym, że modem potrzebuje mniej energii to bym się raczej wstrzymałUfo atakuje pisze:z podłączoną anteną modem potrzebuje mniej energii

[ Dodano przez: YaHooo: 2008-02-04, 15:10 ]
Zwracam honor @Ufo atakuje rzeczywiście dołączenie anteny zewnętrzenej o dużym zysku może spowodować zmniejszenie mocy nadawania przez modem (z uwagi na dobrą siłę sygnału), co w konsekwencji spowoduje zmmiejszony pobór mocy

Pozdrawiam YaHooo 

- bob
- Guru bezprzewodowy
Ufo atakuje, to nasz najlepszy ekspert w tej dziedzinie. 

- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Tak to jest jak się pisze posta bez zastanowienia, ale po perzemyśleniu jednak doszedłem do wniosku, że się pomyliłem, bo tak się dzieje w telefonach komórkowych, czemu zatem tak ma nie być w modemie
Mam zatem nadzieję, że nie będziecie bić mnie
[ Komentarz dodany przez: bob: 2008-02-04, 19:47 ]
Wydzielono OT gadki i posłano do śmieci.

[ Komentarz dodany przez: bob: 2008-02-04, 19:47 ]
Wydzielono OT gadki i posłano do śmieci.
Pozdrawiam YaHooo