lcd vs plazma
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
lcd vs plazma
No właśnie co lepiej wybrać lcd czy plazme i jesli już to dlaczego tą a nie inną? pytam ponieważ stoje przed wyborem telewizora i nie wiem czy lepiej wziąć plazme czy lcd jak pytałem pana w sklepie to powiedział mi że jedno i drugie jest tak samo dobre a ja słyszałem że w plazmach coś tam się wypala no wiec jak jest naprawde? które z nich lepiej kupić?
- bob
- Guru bezprzewodowy
Re: lcd vs plazma
Projektor DLP np. Mitsubishi HC3100hanek pisze:czy lepiej wziąć plazme czy lcd
http://www.cine4home.com/reviews/projec ... Review.htm
-
- Stały użytkownik forum
nie projektor jakoś do mnie nie przemawia z kilku powodów. Ale przede wszystkim dlatego że nie oddaje takich barw jak telewizor. Poza tym wydaje mi się że projektor jest dobry jak chce się obejrzec raz kiedyś film ala domowe kino
tymczasem jeśli chce się oglądać na co dzień to lepsze jest lcd bądź plazma no i właśnie miedzy tymi dwoma nie mogę się zdecydować choć chyba bardziej jestem za lcd niż plazmą tylko jakie wybrać i na jakie funkcje zwrócić uwage

- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Ja ma 26'' LCD LG i jestem zadowolony. A wygląda tak:
Ostatnio zmieniony 2008-10-03, 09:38 przez Jaco, łącznie zmieniany 2 razy.
- bob
- Guru bezprzewodowy
Telewizor tu nie ma żadnych szans.hanek pisze:projektor jakoś do mnie nie przemawia z kilku powodów. Ale przede wszystkim dlatego że nie oddaje takich barw jak telewizor.

[ Dodano: 2008-02-06, 17:50 ]
Dorzucę jeszcze parę linków.

http://www.audiostereo.pl/forum_wpisy.h ... 0386&all=1
http://dvdprime.paran.com/hardware/Revi ... ter_id=100
(zdjęcia można klikać dla powiększenia)
http://www.audiostereo.pl/forum_wpisy.h ... 3296&all=1
Oczywiście nie namawiam usilnie.

-
- ### BAN ###
Ja mam TV firmy Novema... może niekażdy ta firme zna.. ale powiem że niezły sprzęt robi
Ja mam TV HD Ready 26 cali i powiem Wam że jest zawalisty

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Czy plazma czy LCD - na to pytanie odpowiadasz wybierajac rozmiar. Plazma jest oplacalna i lepsza powyyzej zdaje sie 32" (czyli 32" jeszcze LCD, dalej juz plazma).
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Moim zdaniem LCD ma lepszy obraz niż plazma. Poza tym obraz w plaźmie jest wyświetlany z pewną częstotliwością (100Hz), a obraz na LCD jest ciągły. Ja po rocznym oglądaniu obrazu z telewizora LCD patrząc na plazmę czuję się jakbym widział telewizor kineskopowy
a poza tym jakoś męczy mi się wzrok i widzę miganie obrazu
Dalej plazma ma większe odległości między pikselami (znowu tak jak kineskop, i właśnie widzę poszczególne piksele), zaś w LCD te odległości są bardzo małe. Jeszcze powiem, że te plazmy co ja widziałem to mają bardzo małe kąty widoczności obrazu z boku, zaś LCD większe. Dla mnie kupno plazmy jest jakby cofnięciem się wstecz. Bo dla mnie obraz z plazmy przypomina obraz telewizora kineskopowego.

![:]](./images/smilies/splash.gif)
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
To podejrzewam jest czysto psychologiczne ;PYaHooo pisze:a poza tym jakoś męczy mi się wzrok i widzę miganie obrazu
-
- Stały użytkownik forum
ok przekonaliscie mnie obraz jest dla mnie bardzo ważny tak samo kontrast dlatego wezme lcd.A jakiej firmy lcd najlepiej wziąć biorąc pod uwagę cechy o których wspomniałem wcześniej czyli obraz i kontrast? niezawodnosć jest również dla mnie ważna
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Coż nie wiem, niemniej jednak dla mnie to jest wada. Może piszę tak bo sam mam LCDJo_gurt pisze:To podejrzewam jest czysto psychologiczne ;P

Tu proponowałbym przejść się do sklepu w Towim mieście który na wstawach ma największą ilość włączonych telewizorów i wybrać taki jaki według Ciebie ma najlepszy obraz, w koncu będziesz na ten obraz patrzył przez kilka lat, więc dlatego miom zdaniem nie powinieneś się sugerować liczbami, a po prostu wybrać taki telewizor w jakim obraz najbardziej Ci odpowiada.hanek pisze:A jakiej firmy lcd najlepiej wziąć biorąc pod uwagę cechy o których wspomniałem wcześniej czyli obraz i kontrast?
Pozdrawiam YaHooo 

-
- Użytkownik forum
skoro zastanawiasz sie miedzy plazma a lcd to domyslam się że myslisz o czymś dużym.Najlepiej napisz ilo calowy ekran cie interesuje oraz ile kaski jestes w stanie na niego przeznaczyc to wtedy bedzie mozna cos konkretnego doradzic.Ogolnie to samsung robi niezle telewizory i nalezy do czolowki producentów telewizorów takze warto na niego zwrocic uwage
Lubi? powie?ci sentymentalne
-
- Stały użytkownik forum
to fakt chciałbym jakiś duzy powiedzmy 52" i może być nawet więcej.Pokój mam duży wiec moge poszaleć.Kaskowo to raczej nie więcej niż 7tys.Możecie doradzic coś w tym przedziale?
-
- ### BAN ###
No to bierz telewizor Full HD.... ja mam HD Ready... i jest obraz jak z bajki.. to już sobie nie wyobrażam jakie może być na Full HD 

- Demon
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Polecam mam go osobiście kupiłem w Auch.. Manta 50"
Podstawowa różnica między LCD i Plazmą to taka, że LCD kompletnie nie nadaje się do odbioru telewizji kablowej widać znaczące zniekształcenia jakości obrazu i polecany jest tylko do platform cyfrowych.Natomiast plazma spisuje sie rewelacyjnie w obu przypadkach.Oczywiście jakie są znaczące różnice między LCD i Plazmą znajdziesz w sieci.
Długo się zastanawiałem jaki Tv wybrać czytałem opinie w sieci pytałem fachowców na co zwrócić szczególnie uwagę i stało sie wybrałem ten i jestem w szoku do tej pory rewelacja to mało.
Cena jest taka sobie można go kupić już za 5099 zł.
Polecam jeszcze Tv Plazma Firmy Panasonic taki 42" jest za około 3000zł.
Podstawowa różnica między LCD i Plazmą to taka, że LCD kompletnie nie nadaje się do odbioru telewizji kablowej widać znaczące zniekształcenia jakości obrazu i polecany jest tylko do platform cyfrowych.Natomiast plazma spisuje sie rewelacyjnie w obu przypadkach.Oczywiście jakie są znaczące różnice między LCD i Plazmą znajdziesz w sieci.
Długo się zastanawiałem jaki Tv wybrać czytałem opinie w sieci pytałem fachowców na co zwrócić szczególnie uwagę i stało sie wybrałem ten i jestem w szoku do tej pory rewelacja to mało.
Cena jest taka sobie można go kupić już za 5099 zł.
Polecam jeszcze Tv Plazma Firmy Panasonic taki 42" jest za około 3000zł.
Jak ktos ma pecha to nawet palec w pupie zlamie...
Ludzie na poziomie zawsze chodzą w pionie.
-
- ### BAN ###
jak barć to tylko Full HD

- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
No to gratuluję firmy i sklepu, lepiej żeby Ci się nie popsuło.... Jak kupiłem Tej firmy i w TYM sklepie DVD jak się zepsuło to czekałem 3 miesiące na zwrot pieniędzy... Dlatego szczerze nie polecam tych firm na kupno sprzętu elektronicznego.Demon pisze:Polecam mam go osobiście kupiłem w Auch.. Manta 50"
Pozdrawiam YaHooo 

- Demon
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Tak czasami bywa nawet z nowym Mercolem.Od lat mam ich sprzet tz DVD,monitor, głośniki ,czajnik i teraz Tv i zadnych problemów.
Jak ktos ma pecha to nawet palec w pupie zlamie...
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
No jasne, ale ja jakoś nie ufam taki młodym firmom, jak MANTA, ale znam ludzi takich jak Demon, którzy są zadowoleni z tej firmy, oraz takich jak ja, że im się po tygodniu sprzęt popsuł. A już na pewno nie ufam sklepom w stylu Auch...
Pozdrawiam YaHooo 

-
- Użytkownik forum
w 7 tysiach powinienes miec samsunga LE52M86BD http://www.samsung.com/pl/products/tele ... 2m86bd.asp
full hd
3 gniazda hdmi
panel super clear to jest taka powłoka antyodblaskowa dzieki uzyskuje sie lepszy kontrast przy jasnych obrazach oraz uzyskiwana czern jest glebsza
jesst tez funckcja movie plus
kontrast 15000:1
to takie najciekawsze opcje.popatrz sobie jeszcze w porownywarkach cen ale wydaje mi sie ze ten telewizor jest naprawde niezly
full hd
3 gniazda hdmi
panel super clear to jest taka powłoka antyodblaskowa dzieki uzyskuje sie lepszy kontrast przy jasnych obrazach oraz uzyskiwana czern jest glebsza
jesst tez funckcja movie plus
kontrast 15000:1
to takie najciekawsze opcje.popatrz sobie jeszcze w porownywarkach cen ale wydaje mi sie ze ten telewizor jest naprawde niezly
Lubi? powie?ci sentymentalne