LiveBox i zasięg

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
przemas
Początkujący użytkownik forum

LiveBox i zasięg

Post autor: przemas »

Na wstępie zaznaczam, że nie do końca się orientuje w zagadnieniach sieciowych więc za wszelkie błędy od razu sorry. Mam liveboxa i wszystko w domu śmiga mi dobrze, jednakże potrzebuje teraz, żeby sygnał dochodził do drugiego pomieszczenia (na tej samej posesji odległość około 10m). Jednakże sygnał tam jest już bardzo słaby i ciężko jest się połączyć. Pytanie brzmi co najlepiej zrobić. Dokupić urządzonko które postawie gdzieś pomiędzy przechwytujące i wysyłające sygnał dalej. Nowy router z mocniejszą anteną, dodam, że wziąłem na próbe router Cerberus ADSL2 Wi-Fi Plus P 6331-6, antena niby 5db ale sygnał był także za słaby. Proszę o jakieś pomysły z ewentualnymi przykładowymi urządzeniami/antenami.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Re: LiveBox i zasięg

Post autor: zDaleKi »

Z moich informacji (nieoficjalnych) wynika to, że była pewna seria LiveBoxów, które miały bardzo kiepski zasięg. Może Ty masz LB z tej serii. Nie wiem czy jest w możliwość wymiany na inny celem sprawdzenia, bo może to by rozwiązało sytuację?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
przemas

Nie ten LB był swego czasu (koło rok temu) wymieniany bo coś tam z nim było nie tak już nie pamiętam. Teraz spisuje się bez zarzutów, po prostu muszę mieć coś, żeby zasięg był większy.
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

przemas pisze:po prostu muszę mieć coś, żeby zasięg był większy.
Gdzieś na sieci widziałem jak ktoś dołączył antenę do liveboxa.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Poza takimi ekstremalnymi sposobami z anteną o którym pisał bob, możesz powiększyć zasięg tak jak to sie robi z każdą siecią WiFi.

Zastanów się też, czy przypadkiem nie byłoby najprościej umieścić LB tam, gdzie będzie mniej więcej równo oddalony od wszystkich kompów, czy powiedzmy po środku. Bo to może być najprostsze i najtańsze rozwiązanie.

Kod: Zaznacz cały

Np. teraz:
Komp A - LB ----------- Komp B

Potem:
Komp A ------ LB ------ Komp B
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

Tak wygląda w środku :
http://boglan.mine.nu/livebox/foto/index.html
Jak napisał Bliski jest to hardcorowe rozwiązanie. :nienie:

Dorzucam jeszcze ciekawy artykuł o livebox :
http://www.pcworld.pl/artykuly/55934.html
Ostatnio zmieniony 2008-02-09, 10:17 przez bob, łącznie zmieniany 1 raz.
przemas

Też o tym myślałem ale doszedłem do wniosku, że wolę się nie bawić w rozkręcanie i zmienianie nie mojego sprzętu. Najchętniej to bym oddał LB i zastąpił czymś innym, ale tak jak już pisałem miałem pentagram cerberus P 6331-6 - też się nie sprawdził i boję się, że wyrzucę pieniądze w błoto.

[ Dodano: 2008-02-09, 10:14 ]
BliSki pisze:Zastanów się też, czy przypadkiem nie byłoby najprościej umieścić LB tam, gdzie będzie mniej więcej równo oddalony od wszystkich kompów
Niestety dochodzi u mnie jeszcze problem tego rodzaju, że do LB podłączony jest VOIP a rodzinka musi mieć telefon w kuchni i na nic się nie zgadza. Wole już coś dokupić i żeby to śmigało niż się z nimi żreć.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Mozesz dokupic AP i wykorzystac go na dwa sposoby:
- podlaczajac kabelkiem do LB do portu ethernet i ustawiajac go w lepszym miejscu lub z lepsza antena
- jako Universal Repeater (np. OvisLink), wtedy AP nie musi byc podlaczony do LB, ale musi stac w takim miejscu, zeby mogl go swobodnie zlapac radiowo
przemas

Dzięki Jo_gurt, o to mi właśnie chodziło.
Co sądzicie ten AP by się sprawdził OVISLINK AirLive (WL-5460AP v2)?
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

przemas pisze:Co sądzicie ten AP by się sprawdził OVISLINK AirLive (WL-5460AP v2)?
Zobacz ten opis: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9495
Awatar użytkownika
Gigu?

Post autor: Gigu? »

przemas pisze:Na wstępie zaznaczam, że nie do końca się orientuje w zagadnieniach sieciowych więc za wszelkie błędy od razu sorry. Mam liveboxa i wszystko w domu śmiga mi dobrze, jednakże potrzebuje teraz, żeby sygnał dochodził do drugiego pomieszczenia (na tej samej posesji odległość około 10m). Jednakże sygnał tam jest już bardzo słaby i ciężko jest się połączyć. Pytanie brzmi co najlepiej zrobić. Dokupić urządzonko które postawie gdzieś pomiędzy przechwytujące i wysyłające sygnał dalej. Nowy router z mocniejszą anteną, dodam, że wziąłem na próbe router Cerberus ADSL2 Wi-Fi Plus P 6331-6, antena niby 5db ale sygnał był także za słaby. Proszę o jakieś pomysły z ewentualnymi przykładowymi urządzeniami/antenami.
musisz kupic antenke podlaczyc do liveboxa a ta antenka niech bedzie 2 tym drugim pokoju gdzie zasieg nie dochodzi i wszysko bedzie ok :super:

[ Dodano: 2008-02-18, 14:27 ]
przemas pisze:Dzięki Jo_gurt, o to mi właśnie chodziło.
Co sądzicie ten AP by się sprawdził OVISLINK AirLive (WL-5460AP v2)?
Warto zobaczyć myśle że sie sprwadzi bo brat ma OVISLINK AirLive (WL-5460AP v2) i nie nażeka pozdr

[ Dodano: 2008-02-18, 14:28 ]
wie ktos moze jak odblokowac port?? prosze o odp
<podpis usuni?ty przez administratora. Tu nie wymuszamy nadawania punktów!!!>
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Giguś pisze:wie ktos moze jak odblokowac port?? prosze o odp
w czym zalezy :) Chodzi ci o jakiegos firewalla czy moze forward przez NAT na routerze?
Awatar użytkownika
Gigu?

Post autor: Gigu? »

chodzi mi o firewalla
<podpis usuni?ty przez administratora. Tu nie wymuszamy nadawania punktów!!!>
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

To jeszcze jakbys podal jaki to firewall ;)
ODPOWIEDZ