Dzielenie połaczenie z telefonu na 2 kompy. Da sie???

Kwestie techniczne, konfiguracja telefonów do współpracy z internetem, rozwiązywanie problemów z tym związanych... itp.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Alineks
Początkujący użytkownik forum

Dzielenie połaczenie z telefonu na 2 kompy. Da sie???

Post autor: Alineks »

Witam, mam nastepujace pytanie: uzywam telefonu do laczenia z internetem, ale czy moge te polaczenia podzielic na 2 kompy??? Jesli taki temat juz byl to prosze o jakis link albo wytlumaczenie jak takie cos zrobic. Pozdrawiam
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Re: Dzielenie połaczenie z telefonu na 2 kompy. Da sie???

Post autor: zDaleKi »

Alineks pisze:uzywam telefonu do laczenia z internetem, ale czy moge te polaczenia podzielic na 2 kompy?
Możesz, poszukaj w FAQ temat o ICS.
Poczytaj tez zagadnienia z tego wątku: > Dzielenie łącza na dwa i więcej komputerów <
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Alineks

Kurcze troche za duzo tam tych tematow :P Podam wam co posiadam, a wy mi powiecie co moge w tym wypadku zrobic. Wiec posiadam komputer1, ktory laczy sie z netem za pomoca telefonu benq-siemens ef81 (umts) przez usb, komputer posiada karte sieciowa. komputer2 tez posiada karte sieciowa. No wiec w jaki sposob moge polaczyc te 2 kompy w siec??? A teraz troche dziwne pytanie: czy jezeli dokupilbym BT do kompa2, a w kompie1 mialbym wlaczony net to moglbym sie polaczyc kompem2 przez BT i tez miec polaczenie w tym samym czasie na 2 kompach??? Przepraszam za glupie pytania, ale nie znam sie kompletnie, a nie chce czegos niepotrzebnie kupic lub wydawac pieniadze na informatykow :P Pozdrawiam
zDaleKi

Alineks pisze:komputer posiada karte sieciowa. komputer2 tez posiada karte sieciowa
Jak dużo :szok: o ICS masz jeden główny wątek i nawet w tym linku który podałem jest do niego sznurek. ;)
Ale proszę, mam dziś dobry dzień: >KLIK - ICS - udostępnianie połączenia internetowego <
Zobacz też to: >klik<
Alineks pisze:A teraz troche dziwne pytanie: czy jezeli dokupilbym BT do kompa2, a w kompie1 mialbym wlaczony net to moglbym sie polaczyc kompem2 przez BT i tez miec polaczenie w tym samym czasie na 2 kompach?
Jeżeli to BT miało by się łączyć miedzy kompami, to teoretycznie tak, ale praktycznie mało komu udało się to skonfigurować. A jeżeli to BT miało by się łączyć z telefonem, to nie połączysz dwóch kompów do jednego telefonu w tym samym czasie celem udostępniania połączenia.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Alineks

Ok, ok i zaraz dzieki za wyrozumialosc ;] Czyli teoretycznie patrzac na te tematy, to potrzebuje tylko kabel, ktory polaczy 2 komputery w siec i odpowiednia konfiguracja polaczenia, tak?? Juz chyba wiem, jak sie do tego zabrac, w razie klopotow lub pytan wiem gdzie sie zglosic :D Pozdrawiam
zDaleKi

Alineks pisze:Czyli teoretycznie patrzac na te tematy, to potrzebuje tylko kabel
Albo kabel (tak będzie najprościej), albo WiFi (potrzebujesz 2 kart + połączenie Ad-Hoc) http://pl.wikipedia.org/wiki/Ad-Hoc
Alineks pisze:w razie klopotow lub pytan wiem gdzie sie zglosic
Ok. Pytaj w razie czego.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Awatar użytkownika
Mikolaj211
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: Mikolaj211 »

Jest gdzieś na forum temat jak skonfigurować połączenie ad-hoc? Najlepiej jakieś ze zdjęciami... Bo ja nie mogę znaleźć
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

Mikolaj211 pisze:Jest gdzieś na forum temat jak skonfigurować połączenie ad-hoc? Najlepiej jakieś ze zdjęciami... Bo ja nie mogę znaleźć
Oczywiście jeśli chcesz się tym zająć to jak najbardziej zachęcamy do działania bo to właśnie Wy drodzy bywalcy bez-kabli.pl przede wszystkim tworzycie to forum. :ok:
ODPOWIEDZ