Dynamiczne IP ??

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Artur_prezes
Specjalista bezprzewodowy-junior

Dynamiczne IP ??

Post autor: Artur_prezes »

Drodzy koledz jak zrobić w routerze żeby za kazdym razem gdy się łączę do sieci dostawac inn IP ?? Zmienia się ono jaknajbardziej ale po paru dniach mam nowe łącząc się a chcialbym mieć za każdym połączeniem, wynika to z tego ze uzywam często rapidshare i ze zmiennym IP mógłbym go troszkę robić w balona :).
CLEARW'RE
Broadband
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Dynamiczne IP ??

Post autor: YaHooo »

Z tego co piszesz to wnioskuję, że Twój operator przydziela Ci zmienne IP. Z tego co wiem to np. w Neostradzie IP dostaje się na określony czas (czas dzierżawy). Nowe IP dostaje się albo po upłynięciu czasu dzierżawy, albo po ponownym połączeniu. A że Twój router jest podłączony do sieci provider'a przez cały czas więc dostaje nowe IP po upłynięciu czasu dzierżawy, z tego co wiem to raczej nie ma takich opcji w routerze aby po podłączeniu komputera do routera pobierał on nowy IP od provider'a. Pozostaje więc ręczne odłączenie routera od sieci i połączenie ponowne. Wtedy powinieneś mieć nowy IP. Chyba, że Twój dostawca ma jakieś inne rozwiązania niż Telekomunikacja Polska.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Zalezy to tylko od twojego dostawcy internetu, wiec nie bardzo masz na to wplyw :/ Mozesz sprobowac sie rozlaczac/laczyc (sie znaczy polaczenie router-operator) do skutku, ale to w zasadzie najpewniej bedzie malo skuteczne.

EDIT: Operator moze tez dawac np. lease time na adres MAC, wtedy juz za bardzo nie ma co zrobic, chyba, ze zmieniac MACa za kazdym razem.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Tak jak koledzy powyżej pisali, jeżeli po odłączeniu zasilania routera i jego ponownym podłączeniu dostaniesz nowy IP, to możesz spróbować użyć jakiegoś wyłącznika automatycznego, który Ci odłączy router na powiedzmy minutę. Ale ma to dwie wady, jedna to taka, że jak ustawisz to rozłączenia na noc, to jak będziesz coś ściągał i zapomnisz o tym resecie, to Cię rozłączy. Drugi problem, że zapewne dostajesz nowe IP co dziennie, więc reset w nocy automatyczny chyba nie jest konieczny...
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
Artur_prezes

Problem jest w tym że ja mam niekiedy nawet tydzień to samo IP łacząc się i rozłączając. Jeśli podłaczę bezpośrednio modem internetowy do laptopa i łacze się i rozłączam to za każdym razem otrzymuje nowe IP, może coś nie tak z konfiguracją routera?
CLEARW'RE
Broadband
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Artur_prezes pisze:Problem jest w tym że ja mam niekiedy nawet tydzień to samo IP łacząc się i rozłączając.
Ale próbowałeś wyłączyć i włączyć router? I czy wtedy dalej masz to samo IP? Bo to że odłączysz notka i podłączysz, to nic nie da.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
Artur_prezes

Tak. Wyłacze zasilanie routera na minutke i włacze ponownie i dziwne jest to ze mam znów to samo IP. Nadmienię że kiedyś może z miesiąc temu jak konfigurowałem sieć wszystko było ok.
CLEARW'RE
Broadband
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

Jo_gurt pisze:Zalezy to tylko od twojego dostawcy internetu, wiec nie bardzo masz na to wplyw :/ Mozesz sprobowac sie rozlaczac/laczyc (sie znaczy polaczenie router-operator) do skutku, ale to w zasadzie najpewniej bedzie malo skuteczne.

EDIT: Operator moze tez dawac np. lease time na adres MAC, wtedy juz za bardzo nie ma co zrobic, chyba, ze zmieniac MACa za kazdym razem.
Jo_gurt, Ci napisał więc to chyba niedziwne. Co Ci provider odpowiedział ?
Awatar użytkownika
Artur_prezes

Własnie że dziwne bo normalnie miałem zmienne IP a teraz się nie zmienia, muszę napisać do dostawcy internetu bo to coś takiego jak nasze TP. Ponownie skonfiguruję router. Jeszcze jedna rzecz, bo mam włączone w routerze filtrowanie IP, spróbuje go wyłaczyć może to pomoże.
CLEARW'RE
Broadband
ODPOWIEDZ