Szukam informacji na temat jakości internetu WiMax na terenie mojej wiochy i bezpośrednich okolic. Mieszkam w Klaudynie gm. Stare Babice k/ Wa-wy.
Wczoraj pojawili się u mnie panowie z Netii (już zapomniałem że mieli przyjechać tak się śpieszyli

Nadajnik jest na ul. Wólczyńskiej w Wa-wie (nie wiem dokładnie pod jakim numerem) czyli jakieś 5-6 km... nie wiem dokładnie gdzie ale jeśli tam gdzie sądzę to nawet go widzę z mojego dachu.
Stwierdzili że pomimo teoretycznego braku zasięgu (w/g mapki w ich systemie) sygnał jest bardzo dobry i internet powinien być w pełnej szybkości (2 Mb).
Niestety nie dopytałem o szczegóły sygnału bo byłem zajęty czym innym i nie wiem jakie uzyskali PING-i ... a na tym mi najbardziej zależy.
Może ktoś jest z tych okolic lub jakiś spec w tej materii i jest w stanie odpowiedzieć czy będę miał stabilne łącze i stabilne (niskie) PING-i ?
Obecnie korzystam z lokalnego ISP po sieci WiFi i pomimo łącza 1Mb w godzinach popołudniowych i wieczornych PING-i to masakra .... skaczą od 40 do 300 i gubią sie czasem pakiety. Owszem na ściąganie nie ma to większego znaczenia ale już na telefon VOIP-a czy na moje ukochane Call of Duty jest zabójcze.
Niestety ale chyba nie ma okresu testowego w Netii i w ciemno nie chcę się ładować w wielomiesięczna umowę.
Pedro