Czy złapie hsdpa ?

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
adnim

Czy złapie hsdpa ?

Post autor: adnim »

Witam mam prośbę , czy mógłby ktoś zerknąc a mape iplusa i odpowiedziec mi na pytanie : czy złapię HSDPA , przy użyciu jakieś antenki. No i jaka to miałabybyć antenka no i jaki modem -- mam laptopa z pcimcia. Jestem przed wyborem modemu. Mój lapek acer. Lokalizacja gdzie będzie komp : Police zachodniopomorskie , ulica siedlecka. Dzięki i pozdrawiam .
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Re: Czy złapie hsdpa ?

Post autor: bob »

adnim pisze:czy mógłby ktoś zerknąc a mape iplusa i odpowiedziec mi na pytanie : czy złapię HSDPA
A co Ty nie możesz ?? :szok:
adnim

zerknąc mogę i zerkałem nawet ale nie znam się na tym i nie wiem czy ta odległosc która mnie dzieli od hsdpa jest odpowiednia , czy złapie dzięki jakiejs antenie
Damiano
### BAN ###

Post autor: Damiano »

A mógłbyś podać gdzie mieszkasz...? tzn. w jakim mieście..
adnim

No napisałem w pierwszej cześci postu : Police woj. Zachodniopomorskie , ulica Siedlecka
Awatar użytkownika
LuKaSh
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: LuKaSh »

Byc moze z dobra antena by Ci sie udalo..Ja mieszkalem kiedys 30 km od BTS-a Plusa UMTS i kiedys jak z niego korzystalem to jedna kreske mialem
Jarek no.1

Post autor: Jarek no.1 »

Twoja ulica jest między 2 BTS'ami, jeśli obsługują hsdpa to powinno hulać
Awatar użytkownika
LuKaSh

Jarek no.1 pisze:Twoja ulica jest między 2 BTS'ami, jeśli obsługują hsdpa to powinno hulać
Na mapce w zalączniku wiadc ze ulica jest miedzy dwoma BTS-ami z literka G czyli GPRS..

Jarek no.1zobacz na mape Plusa jesli nie patrzyles, troszke kolega ma do HSDPA
Jarek no.1

Post autor: Jarek no.1 »

Litera G na tej mapie nie zawsze mówi o gprs ale nawet z mapy Plusa nie wygląda to tak źle, myślę że kierunkowa antena załatwi problem

edit: do BTS ma w najgorszym przypadku ok.10-11km
Ostatnio zmieniony 2008-02-22, 16:49 przez Jarek no.1, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
LuKaSh

Jarek no.1 pisze:Litera G na tej mapie nie zawsze mówi o gprs ale nawet z mapy Plusa nie wygląda to tak źle, myślę że kierunkowa antena załatwi problem
:ok: :ok: :ok: tez tak sadze
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Ufo atakuje »

Przede wszystkim sprawdź na jakimś telefonie 3G z wymuszonym trybem UMTS na zewnątrz, czy jest chociaż 1kreska zasięgu. Inaczej nie ma sensu nastawiać się na HSDPA jeśli nic tam do ciebie nie dolatuje. Możesz przecież być zasłonięty przez szereg budynków od strony nodeB.
cysio
Stały użytkownik forum

Post autor: cysio »

Zgadzam sie z @Ufo atakuje. Zabawa w anteny przy umts/hsdpa i utrzymanie stabilnego polaczenia mozna zaczac jak chociaz lapiesz jedna kreske. Jak nic nie ma, to zazwyczaj zadna antena nie pomaga.
ODPOWIEDZ