Czym mierzyć wydajność sieci WLAN
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Czym mierzyć wydajność sieci WLAN
Witam,
mam za zadanie zmierzyć wydajność sieci WLAN. Chciałbym zrobić testy wydajnosciowe sieci bezprzewodowej w domku z zastosowaniem roznych zabezpieczeń i porównać te statystyki. Czy istnieje taki program do mierzenia wydajności przeplywu danych?
Pozdrawiam
mam za zadanie zmierzyć wydajność sieci WLAN. Chciałbym zrobić testy wydajnosciowe sieci bezprzewodowej w domku z zastosowaniem roznych zabezpieczeń i porównać te statystyki. Czy istnieje taki program do mierzenia wydajności przeplywu danych?
Pozdrawiam
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Czym mierzyć wydajność sieci WLAN
Co rozumiesz przez "wydajnosc"? Chodzi ci o pasmo, stabilnosc, opoznienia?
-
Nie nie, po prostu transfer szybkosc przesylu danych, przy roznych poziomach zabezpieczenia routera czyli punktu dostepowego.
Pozdrawiam
ps. a jesli znacie inne metody badan miarodajnych to chetnie bym sie zainteresowal:)
Pozdrawiam
ps. a jesli znacie inne metody badan miarodajnych to chetnie bym sie zainteresowal:)
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Jesli chodzi o szybkosc transferu to wystarczy zainstalowac cos a'la DU Meter i przeslac cos wiekszego na drugi komp, najlepiej podlaczony kabelkiem.
-
Ja chce wszytsko sprawdzac drogą bezprzewodową:) mam nadzieje ze ten programik bedzie w miare miarodajny
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Jest bardzo dokładnywrobel81 pisze:mam nadzieje ze ten programik bedzie w miare miarodajny
-
Faktycznie, bardzo dokladnie pokazuje transfer. No to potestuje rozne zabezpieczenia i szybkosci transferu przy roznych zabezpieczeniach.
Bardzo dziekuje za pomoc i serdecznie pozdrawiam.
Bardzo dziekuje za pomoc i serdecznie pozdrawiam.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Ja wiem, ze droge bezprzewodowa chcesz testowac
Ale najlepiej do testow zrobic tak:
Komp testowany >>>>> wifi >>>> router/ap -----kabel----inny komp na ktory cos wyslesz
Wtedy eliminujesz wplyw na test np. gorsze sterowniki do wifi drugiego urzadzenia, inne ustawienie wifi itp itd. Ogolnie kabel jest bardziej stabilny.

Komp testowany >>>>> wifi >>>> router/ap -----kabel----inny komp na ktory cos wyslesz
Wtedy eliminujesz wplyw na test np. gorsze sterowniki do wifi drugiego urzadzenia, inne ustawienie wifi itp itd. Ogolnie kabel jest bardziej stabilny.
-
Tak wlasnie robię, mam router, komp stacjonarny i laptopa z adapterem wi fi, i wszystko ladnie wspolpracuje:)
ZNalazlem programik NetMeter i bardzo fajnie pokazuje transfery od i do. Bo wlasnie zalezy mi na pracy dyplomowej o bezpieczenstwie sieci bezprzewodowych.
Ale tak sobie mysle ze zmierzenie wydajnosci to jeszcze za malo. Moze macie jakies pomysly co jeszcze mozna by bylo zrobic?:)
Pozdrawiam!
ZNalazlem programik NetMeter i bardzo fajnie pokazuje transfery od i do. Bo wlasnie zalezy mi na pracy dyplomowej o bezpieczenstwie sieci bezprzewodowych.
Ale tak sobie mysle ze zmierzenie wydajnosci to jeszcze za malo. Moze macie jakies pomysly co jeszcze mozna by bylo zrobic?:)
Pozdrawiam!
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Mozesz opisac procedure lamania WEPa wraz z pomiarami czasowymi
Ale to juz przydalbysie jeszcze jeden lapek/komp wifi do generowania przechwytywanego ruchu.

-
Wlasnie mam drugiego laptopa. Ale to chyba i tak nie takie proste, poniewaz to wszystko nalezy robic na unixie. No i w tym moze byc problem z wykryciem niestandardowych kart wi fi? Prawda? Mysle ze to juz wardriving? To ciezka jednak sprawa....
Moge sie oczywiscie mylic:)
Moge sie oczywiscie mylic:)
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Tzn chodzi ci, ze promotor tego wymaga? Od technicznej strony to nie do konca prawda, chociaz windowsowy soft ma mniejsza tolerancje na nietypowy sprzet.wrobel81 pisze:poniewaz to wszystko nalezy robic na unixie
Wlasnie sniffery i lamacze potrafia byc wybredne co do sprzetu.wrobel81 pisze:No i w tym moze byc problem z wykryciem niestandardowych kart wi fi?
Nie do koncawrobel81 pisze:Mysle ze to juz wardriving?

-
Z promotorem to sie nie dogadam. Meilami sie wymieniamy. Po za tym nie zna sie:)
Fajnie by bylo jakby sie udalo na wingrozie to wszystko zrobic. Ale sprobuje cos wymyslic.Jest duzo narzedzi w necie, moze cos ciekawego znajde i spobuje, zrobic demonstracyjny atak.
To nie jest wardriving, wiem wiem ale mniej wiecej podobne hehe
Fajnie by bylo jakby sie udalo na wingrozie to wszystko zrobic. Ale sprobuje cos wymyslic.Jest duzo narzedzi w necie, moze cos ciekawego znajde i spobuje, zrobic demonstracyjny atak.
To nie jest wardriving, wiem wiem ale mniej wiecej podobne hehe
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Uważaj, bo może czyta nasze forum...wrobel81 pisze:Z promotorem to sie nie dogadam. Meilami sie wymieniamy. Po za tym nie zna sie:)

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Taki atak można zrobić na Windows problem jest tylko w sterownikach do kart wi-fi, które pozwalają na prace karty w trybie monitor/promiscuous. Gdyż mało jest sterowników od producenta pozwalających na takie zabawy. Reszta czyli programy przechwytujące oraz łamacze haseł WEP są łatwo dostępne w sieci. Wiem bo sam się zajmuję tą tematykąwrobel81 pisze:Fajnie by bylo jakby sie udalo na wingrozie to wszystko zrobic.
![:]](./images/smilies/splash.gif)
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
He he, i tak mnie nie rozpozna... no chyba ze po temacie;)
Chyba ta moja karta sieciowa na usb PENTAGRAM HORNET P 6122-07 nadaje sie na smietnik watpie czy sniffery je obsluguja... i mam drugi laptop ze zintegrowanym BROADCOM bcm 4318. I tez watpliwe. Musze jakos zademestrowac wlamanie do sieci w mojej pracy....
Chyba ta moja karta sieciowa na usb PENTAGRAM HORNET P 6122-07 nadaje sie na smietnik watpie czy sniffery je obsluguja... i mam drugi laptop ze zintegrowanym BROADCOM bcm 4318. I tez watpliwe. Musze jakos zademestrowac wlamanie do sieci w mojej pracy....
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
wrobel81 pisze:Musze jakos zademestrowac wlamanie do sieci w mojej pracy....

Ostatnio zmieniony 2008-02-22, 23:39 przez Jaco, łącznie zmieniany 1 raz.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Jaco, ja też nie popieram. Sam nigdy nie złamałem cudzej sieci, lecz swoją. Sam chciałem się dowiedzieć ile to może trwać bo się naczytałem w sieci o słabości szyfrowania WEP. Teraz wiem, że to może trwać bardzo krótko.
Pozdrawiam YaHooo 

- bob
- Guru bezprzewodowy
Tu chyba chodziło o co innego stąd Jaco zareagował.wrobel81 pisze:Musze jakos zademestrowac wlamanie do sieci w mojej pracy...
- Jaco
Dokładniebob pisze:Tu chyba chodziło o co innego stąd Jaco zareagował.

Zmęczenie daje o sobie znać i zacytowałem nie ten wątek co trzeba. Już poprawiam.

-
Wlasnie po prostu musze jakos napisac to sensownie, bo na razie mam zrobione badania predkosci przesylania danych w sieci WLAN przy roznych zabezpieczeniach. A to jest jeszcze za malo... i chcialym wlasnie pokazac slabosci WEP...
Pomozta ludzie
Pomozta ludzie

- bob
- Guru bezprzewodowy
Ale nie na firmie bo w razie czego to co piszesz może być niekorzystne dla Ciebie.wrobel81 pisze:i chcialym wlasnie pokazac slabosci WEP...
-
Ja u siebie w domu wszystko robie. Nawet jeszcze nie pracuje;) Po prostu pisze pracke dyplomowa. I musze sie streszczac juz....
A o lamaniu to przewaznie po angielsku... ciekawie <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> czy to ma sens przy moim urzadzeniu. Bo jak nie obsluguja te chipsety to juz i tak nic z tego..
[ Dodano: 2008-02-22, 23:44 ]
Ja u siebie w domu wszystko robie. Nawet jeszcze nie pracuje;) Po prostu pisze pracke dyplomowa. I musze sie streszczac juz....
A o lamaniu to przewaznie po angielsku... ciekawie w ogole czy to ma sens przy moim urzadzeniu. Bo jak nie obsluguja te chipsety to juz i tak nic z tego..
A o lamaniu to przewaznie po angielsku... ciekawie <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> czy to ma sens przy moim urzadzeniu. Bo jak nie obsluguja te chipsety to juz i tak nic z tego..
[ Dodano: 2008-02-22, 23:44 ]
A o lamaniu to przewaznie po angielsku... ciekawie w ogole czy to ma sens przy moim urzadzeniu. Bo jak nie obsluguja te chipsety to juz i tak nic z tego..
- Jaco
wrobel81 pisze:Pomozta ludzie

-
He He, tak dla zartow
Staram sie miec dobry humor, a do niedzieli juz musze wszystko oddac...