Nie wiem, co wybrać - może iplusie 60 ?

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
daniel333x
Początkujący użytkownik forum

Nie wiem, co wybrać - może iplusie 60 ?

Post autor: daniel333x »

Witam wszystkich. Proszę Was o pomoc, ponieważ skazany jestem na internet bezprzewodowy, ale słabo się na tym znam. Myślałem o iplusie 60 i mam kilka pytań. Chciałbym, aby net był jak najszybszy i nie wiem, który modem USB jest najlepszy (posiadam raczej słabego pc, choć planuję jego usprawnienie). Niedaleko mnie są dwa przekaźniki (ok. 500-800m), więc zasięg chyba jest, ale może jednak warto zadbać o jego polepszenie dzięki antence...
Zastanawiam się też czy warto modem z Allegro (jaki modem?). Czy jest to ekonomicznie uzasadnione i niezbyt ryzykowne?
I jeszcze jedno: czy ma znaczenie u jakiego operatora ma się telefon (mam mixplus)?
Dziękuję za pomoc i proszę o wyrozumiałość w komentowaniu mojej niewiedzy.

[ Komentarz dodany przez: bob: 2008-03-01, 12:13 ]
Poprawa tytułu. Kolego tu nie piszemy "plisss" i w ogóle takich bzdurnych słówek nie używamy.
Ostatnio zmieniony 2008-03-01, 12:12 przez daniel333x, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Re: Nie wiem, co wybrać - może iplusie 60 ?

Post autor: Sundance_kid »

Na początek polecam lekturę: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=19004#19004
daniel333x pisze:Chciałbym, aby net był jak najszybszy
Każdy by chciał. Sprawdź na mapce na wieprz.net/bts w jakim zasięgu jesteś, ewentualnie na mapce na stronie Plusa. I pod tym kątem dobieraj operatora.
Potem radze Ci zakupić prepaid danej sieci i potestować usługę. Do tego przyda Ci sie pożyczyć modem obsługujący daną technologię ewentualnie mozesz do tego użyć telefonu.
daniel333x pisze:I jeszcze jedno: czy ma znaczenie u jakiego operatora ma się telefon (mam mixplus)?
Jeśli miałbyś abonament w Plusie lub Orange możesz sobie wziąść internet jako usługę dodatkową.
daniel333x

według mapki na stronie Plusa mam HSDPA na zewnątrz budynków a komp stoi przy oknie ;)
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

daniel333x pisze:na zewnątrz budynków
To jest jak piszą.
daniel333x pisze:a komp stoi przy oknie
Czyli wewnątrz budynku :cwaniak:
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

daniel333x pisze:według mapki na stronie Plusa mam HSDPA na zewnątrz budynków a komp stoi przy oknie
A tu na mapce Plus mógł się sporo pomylić i jedynym sposobem jest "organoleptyczne" podejście :
Sundance_kid pisze:radze Ci zakupić prepaid danej sieci i potestować usługę. Do tego przyda Ci sie pożyczyć modem obsługujący daną technologię ewentualnie mozesz do tego użyć telefonu.

[ Dodano: 2008-03-01, 14:56 ]
Ja już pomijam to co napisał Jaco ( wewnątrz-zewnątrz ) bo to oczywiste.
daniel333x

Zatem kupie jutro simdatę i użyję telefonu. jakość działania takiego sposobu jest zbliżona do używania modemu czy trzeba brać poprawkę np. w postaci innej prędkośći?
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

daniel333x pisze:jakość działania takiego sposobu jest zbliżona do używania modemu czy trzeba brać poprawkę np. w postaci innej prędkośći?
Oczywiście. Telefon raczej nie jest przystosowany do transmisji danych i na pewno będzie działał gorzej niż modem. No i HSDPA też raczej nie uda Ci się przetestować, bo niewiele telefonów je posiada (co najwyżej jest UMTS)
cysio
Stały użytkownik forum

Post autor: cysio »

Najwazniejsze pytanie jakie trzeba by zadac to jaki masz telefon ? Bo jak masz cos co obsluguje tylko gprs lub edge to wynik testu nie bedzie mial zadnego porownania z modemem umts/hsdpa. Taki test to mozna robic jak ktos ma nokie 6120classic z hsdpa. Predkosci gprs/edge nie bedziesz zachwycony i mozna sie szybko nislusznie zrazic, a hsdpa to juz "prawie" adsl :)
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

cysio pisze:Taki test to mozna robic jak ktos ma nokie 6120classic z hsdpa.
Tylko że z tego co wiem, ta Nokia ma tylko HSDPA 1.8, a większość nowych modemów obsługuje już 7.2mb/s, więc tak czy inaczej telefon nie dorównuje modemowi.
cysio pisze:hsdpa to juz "prawie" adsl
"Prawie" robi wielką różnicę ;)
HSDPA nadal nie dorównuje aDSL (zresztą nigdy nie dorówna), ponieważ mimo że prędkości są całkiem niezłe, to pingi straszliwe (150-350ms) a więc np. gry online w czasie rzeczywistym odpadają.
Poza tym HSDPA jest bardzo podatne na przeciążenia (u mnie w nocy osiąga nawet do 3,5mb/s, ale w dzień ledwo 500kb/s ciągnie)
cysio
Stały użytkownik forum

Tylko że z tego co wiem, ta Nokia ma tylko HSDPA 1.8, a większość nowych modemów obsługuje już 7.2mb/s, więc tak czy inaczej telefon nie dorównuje modemowi.
A wiekszosc btsow i tak obsluguje tylko 3.6mbita, jak na sam test to bylo by idealne rozwiazanie.
"Prawie" robi wielką różnicę ;)
HSDPA nadal nie dorównuje aDSL (zresztą nigdy nie dorówna), ponieważ mimo że prędkości są całkiem niezłe, to pingi straszliwe (150-350ms) a więc np. gry online w czasie rzeczywistym odpadają.
Poza tym HSDPA jest bardzo podatne na przeciążenia (u mnie w nocy osiąga nawet do 3,5mb/s, ale w dzień ledwo 500kb/s ciągnie)
To ze ty masz taki ping i transfer nie swiadczy ze kazdy ma. Ja mam ~100ms i transfer na poziomie 2-2,5mbitow. Z pingiem 100ms mozna grac w wiekszosc gier online nawet CS. Chyba ze ktos jest takim graczem ktoremu wszystko przeszkadza, i swoja nieudolna gre uspierdliwia "lagiem". A gry typu World of Warcraft to i spokojnie mozna grac na 200ms i nawet wiecej. Wiec zadne gry online NIE odpadaja.

Z twojego podpisu mozna wyczytac ze jestes 5km od BTS, ja mam okolo 500m i po drodze pare blokow/wiezowcow.

Jakby nie limity, to hsdpa zapewne by zastapila nie w jednym domu ADSL. :cwaniak: :cwaniak:
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

Blido pisze:Tylko że z tego co wiem, ta Nokia ma tylko HSDPA 1.8, a większość nowych modemów obsługuje już 7.2mb/s,
Wystarczy chyba ustalić w ogóle 3G na telefonie a prędkości faktycznie pozostawić modemowi. Oczywiście najlepszy byłby modem do testów.
daniel333x

samsungiem L760 da się taki test zrobić?
cysio
Stały użytkownik forum

L760 posiada tylko UMTS, wiec predkoscia nie bedzie zachwycac bo to okolo 360kbitow. Ale mozesz sprawdzic tym zasieg i stabilnosc polaczenia UMTS. Co juz da jakis obraz sytuacji. Na pewno wiekszy od samego edge.

Oczywiscie telefon musi nie miec simlocka lub miec simlock na siec ktora chcesz testowac :]
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

cysio pisze:Ja mam ~100ms i transfer na poziomie 2-2,5mbitow
Widocznie dlatego, że Ty masz do BTS-a 500m, a ja 6km. Tak czy inaczej 100ms to wcale nie taki rarytas, biorąc pod uwagę, że porządne ADSL ma nie więcej niż 30ms. Co do transferu, to w nocy mam bardzo dobry, ale w dzień koszmar, ponieważ ten jeden BTS jest na całe 40-tysięczne miasto i okolice. Najgorzej jest w godzinach przedpołudniowych, kiedy ludzie w pracy lub szkole korzystają z rozmaitych usług 3G (nie wiem, czy te dzieciaki oglądają telewizję na komórkach zamiast się uczyć, czy co ;) )
cysio pisze:Jakby nie limity, to hsdpa zapewne by zastapila nie w jednym domu ADSL. :cwaniak:
Z tym już całkowicie się nie zgodzę. Gdyby nie limity, i każdy w domu miałby HSDPA, to obciążenie byłoby pewnie tak duże, że w ogóle graniczyłoby z cudem zalogowanie się do sieci, no chyba że co 100m stałby BTS (mogliby montować je na latarniach :hyhy: )
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Blido pisze:że co 100m stałby BTS
Zalecany przez producenta montaż nadajników umts, aby pokrycie było odpowiednie to co 300m. :)
daniel333x

w mojej okolicy są dwa BTS-y w odległości około 500-800m od mojego lokum, ale niedaleko są też szkoły (nawet nie wiem ile dokładnie), kilka wydziałów trzech uczelni i budynki mieszkalne...
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Szkoły a tym bardziej uczelnie mają swoje łącza więc bts jakoś za specjalnie nie powinien być przeciążony. :) Tak sądzę. :) Jedynie co to najwyżej rozmowami.
szalony
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: szalony »

ja.michal pisze:
Blido pisze:że co 100m stałby BTS
Zalecany przez producenta montaż nadajników umts, aby pokrycie było odpowiednie to co 300m. :)
Normalnie nie wierze w to 300metrow ;) czyli co efektywny-dobry sygnal w umts w terenie zabudowanym z 1 nodeB - wewnatrz budynkow to 150metrow ???
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

ja.michal pisze:Szkoły a tym bardziej uczelnie mają swoje łącza więc bts jakoś za specjalnie nie powinien być przeciążony. :) Tak sądzę. :) Jedynie co to najwyżej rozmowami.
Łącza tu nie mają nic do rzeczy, bo warto pamiętać, że poprzez UMTS/HSDPA jest dostarczane znacznie więcej usług oprócz internetu (np. wideorozmowy, programy telewizyjne, itp) A jeśli chodzi o rozmowy głosowe, to obciążają one sieć 900/1800mHz, więc gorzej będzie działał GPRS i EDGE.
cysio
Stały użytkownik forum

A jeśli chodzi o rozmowy głosowe, to obciążają one sieć 900/1800mHz, więc gorzej będzie działał GPRS i EDGE.
Znow sie zaczyna gloszenie jakis herezji.

Rozmowy glosowe (jak i wideorozmowy) gdy telefon dziala w trybie 3g (umts) korzysta oczywiscie z node-b obciazajac go. Nie przelacza sie on specjalnie w tryb 900/1800 aby nawiazac polaczenie. Wiec zakladajac ze duzo osob w szkole ma telefony zalogowane do node-b i wykonuja polaczenia node-b tez moze sie zapchac bo rozmowy zawsze maja wiekszy priorytet!
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

szalony pisze:Normalnie nie wierze w to 300metrow ;) czyli co efektywny-dobry sygnal w umts w terenie zabudowanym z 1 nodeB - wewnatrz budynkow to 150metrow ???
A próbowałeś robić kiedyś takie eksperyment, że coraz dalej odchodzić od danego BTS'a? Ja mieszkam 200m od niego i mam DL rzędu 2.5Mb/s. Odchodząc od niego coraz dalej np. około 500m mam już tylko 1.5Mb/s. A pyzatym ta odległość jest potrzebna do uzyskania maksymalnej prędkości na danym terenie, a nie tylko w pobliżu BTS.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
szalony

Wiem wiem jak jest z nodeB zasiegiem i predkosciami danych :) ale bez przesady najwazniejsze by zasieg w budynkach byl a tu tak naprawde wystarczy jak nodeB beda co 1km , bo w wiekszosci wypadkow 500metrow od nodeB jest zasieg w budynkach- ja sam mam teraz 4km do nodeB - lekkie przeszkody terenowe i predkosci mam prawie zawsze 1mb/s - oczywiscie antena jest u mnie na oknie ( patrzy na nodeb)- choc i w budynku mam bardzo slaby sygnal ale mam :]
Awatar użytkownika
wcizmowski

Post autor: wcizmowski »

cześć,
a o jakiej antenie mówisz?
możecie mi przybliżyć cokolwiek o jakiś antenach?
sory że tutaj pytam, ale to chyba dobry moment, mam iPlusa po prostu
i jak mniemma, kupuję jakąś antenę i mam lepsze połączenie?
jakie są koszta takiej anteny? i gdzie kupić?

czekam na info,

pozdrawiam
witek
szalony

Moze zle sie wyrazilem ;) mialem na mysli antene w modemie - modem mam polozony przy oknie ze jakby - nodeB-modem sie widza :]
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

szalony pisze:ja sam mam teraz 4km do nodeB - lekkie przeszkody terenowe i predkosci mam prawie zawsze 1mb/s - oczywiscie antena jest u mnie na oknie ( patrzy na nodeb)- choc i w budynku mam bardzo slaby sygnal ale mam :]
Ale tu chodzi z tą odległością pomiędzy BTS'ami (tak jak napisał ja.michal) dla utrzymania maksymalnej prędkości przesyłu oferowanej przez daną technologię oraz bez anteny zewnętrznej. Ja z odległości 200m nie mogę tego uzyskać na antenie wewnętrznej tylko nieco powyżej 2.5Mb/s.
szalony pisze:Moze zle sie wyrazilem mialem na mysli antene w modemie - modem mam polozony przy oknie ze jakby - nodeB-modem sie widza
A czy wiesz ze zwykła szyba ma dla sygnału tak dużej częstotliwości mniejsze tłumienie niż ściana domu? A tu chodzi o taką sytuację gdzie wszędzie masz zasięg, nie tylko przy oknie.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

@wcizmowski
Z twojego profilu wynika, że masz modem Huawei e220 - a do tego modemu nie podłączysz anteny bez jego rozkręcania, co oczywiście wiąże się z utratą gwarancji i dużym ryzykiem uszkodzenia urządzenia.
YaHooo pisze:A czy wiesz ze zwykła szyba ma dla sygnału tak dużej częstotliwości mniejsze tłumienie niż ściana domu?
A czy nie chodziło Ci raczej o większe tłumienie?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Blido z tego co wyczytałem w literaturze to dla sygnału wi-fi (2.4 GHz) orientacyjne tłumienia są następujące:

Kod: Zaznacz cały

- okno (ramy niemetaliczne): 3dB
- okno (ramy metaliczne): 5-8dB
- ściana lekka (suchy mur: 5-8dB
- ściana średnia (drewno): 10dB
- ściana ciężka (15 cm): 15-20dB
- ściana ciężka (30cm): 20-25dB
Źródło: "Wi-Foo Sekrety bezprzewodowych sieci komputerowych" A. Vladimirov, K. V. Gavrilenko, A. A. Mikhailovsky
To nic, że są to dane dla sygnału 2.4GHz, dla innych częstotliwości wartości te będą w podobnych proporcjach. Więc wynika, że okno mniej osłabia sygnał niż ściana.
gajorek1977
Stały użytkownik forum

Post autor: gajorek1977 »

w lęborku jest ok chociaż to tylko EDGE, na razie chodzi dobrze (wiem że to tylko do przeglądania stron www się nadaje) teraz czekam na sprawdzenie jak to chodzi po ograniczeniu transferu (mam neta ok 2 tygodnie) Okolice Lęborka nie mają innej alternatywy do czasu instalacji WIMAX lub czegoś innego...

[ Dodano: 2008-03-24, 14:45 ]
i jeszcze dodam że mam HUAWEI 220 i w odległości ok 4 km mam 4 kreski EDGE, jedną zyskałem po postawieniu metalowego ekranu za modemem. Z mojej praktyki szukania zasięgu wywnioskowałem że HUAWEI 220 ma lepszy zasięg gdy postawi się go w pozycji pionowej, wyjsciem USB do góry i skieruje diodę w przybliżony kierynek nadajnika
już nie pełzający iPlus... niech żyje OFP
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

No to dość głęboko musiałeś się dokopać do tego tematu, gajorek1977, :)
gajorek1977 pisze:Z mojej praktyki szukania zasięgu wywnioskowałem że HUAWEI 220 ma lepszy zasięg gdy postawi się go w pozycji pionowej, wyjsciem USB do góry i skieruje diodę w przybliżony kierynek nadajnika
Dość ciekawe... spróbowałem u siebie, ale w przypadku HSDPA to nie pomaga. Jest nawet gorzej, sygnał prawie zanika.
gajorek1977
Stały użytkownik forum

Post autor: gajorek1977 »

zagłębiałem się w miarę możliwości a są one niewielkie ;) a co do zasięgu iplusa to mogę jeszcze dodać że mój sąsiad mieszka 200 m bliżej nadajnika niż ja a ma tylko GPRS (teren bez większych przeszkód)
już nie pełzający iPlus... niech żyje OFP
ODPOWIEDZ