Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.
Witam
Mam takie pytanie..czy jest możliwość aby modem HUAWEI e220 miał lepszy zasięg bez rozbierania modemu??widziałem ze w innych tematach trzeba było go rozebrać żeby podpiąć antenę...czy jest taka antena może która sciągała by zasięg??teraz mam gdzieś 4 kreski na 5 EDGE.. Może jest jakiś sposób żeby był szybszy...z góry dziekuje
ps. jezeli cos zle umiescilem temat albo cos to z gory przepraszam..jestem nowy na forum
to chyba nie jest zły zasięg? zastanów się czy jest sens o tę "jedną kreskę" zasięgu walczyć;)
może popróbuj z dłuższym kablem usb, zobaczysz wtedy czy w innym miejscu modem będzie łapał lepszy zasięg.
pozdrawiam
zasieg nie jest zly kazdy by chcial miec szybszy niz sie ma o tym kablu pomyslalem zakupilem na allegro i czekam az przyjdzie..zobaczymy czy cos lepszego znajde..
dzieki chlopaki za odpowiedz pozdrawiam[/code]
witam!!! mam pytanie:czy zna ktos jakis sposob na polepszenie sygnalu w modemie hueawei e220 w ktorym to nie ma gniazda na antene zewnetrzna???a moze istnieje jakis inny sposob na poprawe internetu nie wiem jakies programy??? itp. bardzo prosze o pomoc w tej sprawie i z gory za nia dziekuje bo internet ktory posiadam w tej chwili to naprawde tragedia.jesli umiescilem te pytanie w zlym miejscu to przepraszam i prosze o zrozumienie jestem nowy na forum
[ Dodano: 2008-02-21, 16:05 ]
o co chodziz tym konektorem przyklejanym jaka jest cena czegos takiego i jak to sie montuje??? prosze o pomoc
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez adamzs3, łącznie zmieniany 1 raz.
...Czysto teoretycznie...co by było gdyby do anteny parabolicznej zamiast konwertera zamocować E220, zabezpieczonego przed czynnikami atmosferycznymi, cuś na kształt anten wifi?
pablo pisze:...Czysto teoretycznie...co by było gdyby do anteny parabolicznej zamiast konwertera zamocować E220, zabezpieczonego przed czynnikami atmosferycznymi, cuś na kształt anten wifi?
Promiennik do paraboli powinien (musi?) być kierunkowy...wątpię,zeby to zadziałało
ja.michal pisze:W WiFi zysk 12dBi na sitku do makaronu podobno jest.
Tyle, że w takim sitku nie wiadomo gdzie postawić promiennik anteny. Test takie samo rozwiązanie jak reflektory do anten dookólnych które można zastosować np. w punktach dostępowych. Generalnie zasada jest taka, że im większa czasza tym większy zysk takiego układu.
ja.michal pisze:Sitko to 1/2 kuli więc łatwo znaleźć ognisko.
Ja to wiem (ale nie jest to dokładne sfera), jest jedno ale. Jeżeli antena ma promiennik w postaci dipola to ognisko też musi mieć taki sam kształt, a wtedy trzeba dać czaszę o kształcie parabolicznym. Z takimi sytuacjami mamy do czynienia właśnie np. w antenkach punktów dostępowych i większości tych małych anten dookólnych do wi-fi. Jak to jest w przypadku anten modemowych trudno jest mi powiedzieć.
YaHooo tak czy inaczej modem ma też w sobie jakoś zbudowaną antenę, która nie jest dookólna. Sądzę, że to może działać skoro na wifi działa.
No ale jak nie spróbujesz to się nie dowiesz.
YaHooo pisze:raczej nie zrobię tego ze swoim modemem ma PCIMCIA
No ja raczej też nie. Szukałem nawet usb -> pcmcia ale drogie to strasznie a jak nie drogie to z usa i nie wiem czy nowe karty obsługuje bo dość staro wygląda.
Tak swoją drogą. Ciekawe jak by laptop w sitku do makaronu wyglądał.
Myślę, że toshiba portege r500 by się zmieścił w większe sitko.
[ Komentarz dodany przez: bob: 2008-03-04, 23:28 ]
Przypominam tylko o tytule tego tematu.
ja.michal pisze:Ciekawe jak by laptop w sitku do makaronu wyglądał.
Takie rozwiązanie mijałoby się z celem, bo laptop zasłaniałby cały sygnał docierający do sitka i nie byłoby co skupiać Dla desperatów proponuję czaszę od anteny satelitarnej, ale offsetowej. Tutaj laptop nie będzie za mocno przeszkadzał
[ Komentarz dodany przez: bob: 2008-03-04, 23:31 ]
Przypominam tylko o tytule tego tematu.