Gajdzi pisze:Rozumiem Twoje wytlumaczenie... ale powiedz mi jak to mozna podobnie wytlumaczyc w przypadku anteny dookolnej...?
W przypadku anten dookólnych mamy też taką zasadę zwiększania zysku. Antena izotropowa promieniuje w dół, w górę, na boki jednakowo. Antena dookólna promieniuje słabiej właśnie w górę i w dól. Zaś w płaszczyźnie poziomej (na boki) mocniej oraz w miarę równomiernie.
Gajdzi pisze:A jeśli moge prosić Cie o jakies wyprowadzenie tej zaleznosci (4x wieksza moc = 2x wiekszy zasieg). Oraz jeśli to możliwe jak policzyc teoretyczny zasieg takiej anteny...?
Teoretycznie zasięg (uwzględniając tylko tłumienie powietrza) można policzyć licząc moc jaką ma sygnał na danej odległości:
Podb = Pwys - Spow + Z - Skab - Szłącz
Podb - moc odbierana
Pwys - moc wypromieniowana
Spow - tłumienie w powietrzu
Z - zysk anteny odbiorczej
Skab - straty na kablu
Szłącz - straty na złączach
Tłumienie sygnału w powietrzu można obliczyć korzystając ze wzoru (na 2.4 GHz):
Spow[dB] = 100 + 20log10(D)
D - odległość
Zatem na 1km tłumienie ma wartość ok. 100dB, na 2km ok. 106dB, na 4km ok. 112dB. Czyli widzimy, że zwiększenie odległości dwukrotnie spowoduje spadek mocy sygnału o 6dB (cztery razy). Stąd wniosek, że jeżeli mamy zasięg np. 1 km, to aby sygnał na odległości dwa razy większej (2km) miał taką samą wartość jak na 1km (przed zmianą) to musimy zwiększyć moc nadawania o 6dB. Z tym, że tu należy uważać oraz pamiętać, że lepiej jest dawać mocniejsze anteny, niż zwiększać moc nadawania. Bo co z tego, że klient sieci usłyszy nasz router, jak router nie będzie mógł słyszeć karty klienta, gdyż ten będzie miał za mała moc. Bo takie same rachunki należy przeprowadzić również dla sygnału wysyłanego przez naszego klienta i zobaczyć jaką ma moc sygnał docierający do routera. Najlepiej zamiast zwiększać moc nadawania czy antenę nadawczą. Zamontować w routerze oraz u klienta nowe anteny, ale o zysku tylko o 3dB większym.
Teraz jak policzyć zasięg. Wiedząc jakim dysponujemy sprzętem u nas i po stronie klienta. Liczymy zależność mocy sygnału od odległości. I teraz jak już wcześniej pisałem każda karta ma próg czułości np. te poprzednie -85dB/1mbps. Zatem szukamy takiej odległości dla której sygnał będzie równy -85dB, przy czym najlepiej wziąć pewien zapas, na ewentualne zakłócenia, oraz tzw efekt zaniku termicznego. Ja bym radzi wziąć zapas na poziomie 10-15dB powyżej progu czułości.
Gajdzi pisze:Co prawda są to inne pasma i modulacje, ale na dobra sprawe jak to rozumieć?
Ta moc jest to moc właśnie moc policzona moc_routera-tłumienie_kabli-straty_na_złączach+zysk_anteny. Myślę, że te różnice biorą się z zakresu zastosowań tych częstotliwości. Z reguły sieci wi-fi mają o wiele mniejszy zasięg niż CB radio, więc potrzebna jest im też o wiele mniejsza moc.
[ Edycja przez YaHooo: 2008-03-05 16:16 ]
Usunięcie znaczników code