[WiFi] Siec na wiosce. Sprzęt, zasięg, jak rozwiazać
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
[WiFi] Siec na wiosce. Sprzęt, zasięg, jak rozwiazać
Witam!
Jestem tutaj nowy, nie krzyczcie,ze nie mam uzyc opcji szukaj, bo srednio mi pomogla. A widze,ze sa tutaj jednak kumaci ludzie, wiec pytam!
Ogolnie plan jest taki... (patrz zalacznik)
W budynku A mamy doprowadzony internet z sieci Netia (1Mb/s), reszta budynkow (B,C,D,E) jest zainteresowana zrobieniem sieci i dostepen do internetu.
Problem jest w sumie w odleglosciach. Jako ze raczej z budynkiem B nie bdzie problmu, C i D raczej tez, to z E sie bardzo obawiam.
Potencjalni internetowcy to komputery stacjonarne!!!
Odleglosci od budynku A ksztaltuja sie mianowicie:
A -> B ok. 30m
A -> C,D ok. 150m
A -> E ok 300-350m (tego sie boje)
Sprzet (nic profesjonalnego) nad jakim sie w tej chwili zastanwiam to router firmy Pentagram Cerberus ADSL 2 Wi-Fi 802.11g Plus 6331-6. Juz tlumacze dlaczego.
Ogolnie jestem zwolennikiem Linksys'a, ale niestety, nie mam finansow na pchanie sie w modem z wyjsciem RJ-45 + do tego linksys WRTG54.
Niezbedne bedzie dolaczenie anteny w budynku A, pytanie tutaj do Was, bo z antenami nie wiele mialem doczynienia jaka ta antena mialaby byc, jaka bylyby najlepsza (jeden kierunek, wiec jakas szczelinowa, kierunkowa nawet).
I pytanie w co wyposazyc potencjalnych sieciowcow...!? Jakie anteny i jakie k.sieciowe...
Myslalem tak:
budynek A
- jakas sieciowka tplink'a
- jakas antenka panelowa
budynek C,D
- tez jakas tplink'a
- rowniez antenka panelowa
budynak E
- karta d-link DWL520+ (bo slyszalem ze jedne z najlepszych)
- antenka typu Yagi
Pytanie do Was czy to dobry wybor...!?
Co ogolnie o tym sadzicie...!?
Do do przeszkow w terenie, to nie ma wiekszego problemu... Tylko w sumie na trasie A - E stoi uschniete drzewko... Widocznosc bezposrednia jest (to wkoncu GHz)!
Jestem tutaj nowy, nie krzyczcie,ze nie mam uzyc opcji szukaj, bo srednio mi pomogla. A widze,ze sa tutaj jednak kumaci ludzie, wiec pytam!
Ogolnie plan jest taki... (patrz zalacznik)
W budynku A mamy doprowadzony internet z sieci Netia (1Mb/s), reszta budynkow (B,C,D,E) jest zainteresowana zrobieniem sieci i dostepen do internetu.
Problem jest w sumie w odleglosciach. Jako ze raczej z budynkiem B nie bdzie problmu, C i D raczej tez, to z E sie bardzo obawiam.
A -> B ok. 30m
A -> C,D ok. 150m
Sprzet (nic profesjonalnego) nad jakim sie w tej chwili zastanwiam to router firmy Pentagram Cerberus ADSL 2 Wi-Fi 802.11g Plus 6331-6. Juz tlumacze dlaczego.
Ogolnie jestem zwolennikiem Linksys'a, ale niestety, nie mam finansow na pchanie sie w modem z wyjsciem RJ-45 + do tego linksys WRTG54.
Niezbedne bedzie dolaczenie anteny w budynku A, pytanie tutaj do Was, bo z antenami nie wiele mialem doczynienia jaka ta antena mialaby byc, jaka bylyby najlepsza (jeden kierunek, wiec jakas szczelinowa, kierunkowa nawet).
I pytanie w co wyposazyc potencjalnych sieciowcow...!? Jakie anteny i jakie k.sieciowe...
Myslalem tak:
budynek A
- jakas antenka panelowa
budynek C,D
- tez jakas tplink'a
budynak E
- antenka typu Yagi
Pytanie do Was czy to dobry wybor...!?
Co ogolnie o tym sadzicie...!?
Do do przeszkow w terenie, to nie ma wiekszego problemu... Tylko w sumie na trasie A - E stoi uschniete drzewko... Widocznosc bezposrednia jest (to wkoncu GHz)!
Ostatnio zmieniony 2008-01-29, 12:43 przez Gajdzi, łącznie zmieniany 1 raz.
- morion
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Re: [WiFi] Siec na wiosce. Sprzęt, zasięg, jak rozwiazać
gdzie ten załącznik?Gajdzi pisze: (patrz zalacznik)
kabelW budynku A mamy doprowadzony internet z sieci Netia (1Mb/s), reszta budynkow (B,C,D,E) jest zainteresowana zrobieniem sieci i dostepen do internetu.
A -> B ok. 30m
panele 8dBi interlineA -> C,D ok. 150m
netia nie daje modemu?Sprzet (nic profesjonalnego) nad jakim sie w tej chwili zastanwiam to router firmy Pentagram Cerberus ADSL 2 Wi-Fi 802.11g Plus 6331-6. Juz tlumacze dlaczego.
jak bedzie załącznik to sie zobaczyNiezbedne bedzie dolaczenie anteny w budynku A, pytanie tutaj do Was, bo z antenami nie wiele mialem doczynienia jaka ta antena mialaby byc, jaka bylyby najlepsza (jeden kierunek, wiec jakas szczelinowa, kierunkowa nawet).

jak kabel to kabelI pytanie w co wyposazyc potencjalnych sieciowcow...!? Jakie anteny i jakie k.sieciowe...
Myslalem tak:
budynek A
- jakas antenka panelowa

jesli klienci nie mają płyt z AMD to daj tplinki 551, jesli mają to ralinkibudynek C,D
- tez jakas tplink'a
a gdzie ty teraz kupisz dlinki 520+budynak E
- antenka typu Yagi

tak, zasięgnięcie rady to dobry wybórPytanie do Was czy to dobry wybor...!?

no z tym nie jest tak różowo... im wiecej GHz tym bardziej podatne na zakłóceniaDo do przeszkow w terenie, to nie ma wiekszego problemu... Tylko w sumie na trasie A - E stoi uschniete drzewko... Widocznosc bezposrednia jest (to wkoncu GHz)!

powodzenia
jutro to dzis... tyle że jutro 

-
- Użytkownik forum
Sorki, ale byl za duzy i mi go automatycznie wywalilo, a ja nie zwrocilem uwagi...morion pisze: gdzie ten załącznik?
Kabel nie wchodzi w gre, bo musialbym przewiercic z 8 scian i na powietrznie puscic. Dlatego jdnak preferowabym radio.kabel
Z ta odlegloscia, to tez tak nie dokonca doklanie jest!
A mozesz podac jakis link jak to konkretnie wyglada, a co wazniejsze gdzie sie w to zaopatrzyc!? (Najlepiej okolice wrocławiapanele 8dBi interline

I co sadzisz o tych odleglosciach 300-350m?
Moze i daje, ale ja skorzystalem z modemu TP ktory dawal do neostrady i on niestety, ale nie ma wyjsca na RJ-45netia nie daje modemu?
Chyba jednak nie wiele da sie wyczytac z mojego zalacznikajak bedzie załącznik to sie zobaczy![]()

Jak wczesniej pisalem, wolalbym po radiu!jak kabel to kabelbez anten
Raczej AMDjesli klienci nie mają płyt z AMD to daj tplinki 551, jesli mają to ralinki
Mam w domu chyba z 3szt 520+ .a gdzie ty teraz kupisz dlinki 520+chyba że na allegro;) daj tak samo tplinki 551 lub ralinki, antenki też 8dBi panelowe... jesli kabla od anteny do kompa bedziesz potrzebowałe wiecej niż 10m to daj panele 14dBi interline
A z antenkami, to jak juz wczesniej wspomnialem, gdzie sie moge w nie zaopatrzyc!?
Czy kupno na allegro takich anten to dobry wybor?!
Tak, wiem!tak, zasięgnięcie rady to dobry wybór

Jeszcze w sumie najbardziej zastanwia mnie ta antena na "bazie", a wiec w budynku A. Oraz czy antenka w budynku E, nie bedzie za slaba? Co do sprzetu w budynku E, to na bank AMD.
EDIT:
Czytalem natiomiast o tych panelach interline 8dB i w sumie sie zaskoczylem jak przeczytalem: "łącza punkt do punktu na odległościach do 1000* metrów
*dwie anteny PANEL 8 2.4GHz/8dBi". Nie sadzilem ze to ma az taki zasieg.
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-01-29, 18:49 ]
Scaliłem posty a resztę dyskusji o obrazkach wydzielam tu: >KLIK<
Ostatnio zmieniony 2008-01-29, 18:48 przez Gajdzi, łącznie zmieniany 1 raz.
A205-S4777
- morion
to nie wierć scian tylko zrób przewieszke po dachachGajdzi pisze:
Kabel nie wchodzi w gre, bo musialbym przewiercic z 8 scian i na powietrznie puscic. Dlatego jdnak preferowabym radio.
Z ta odlegloscia, to tez tak nie dokonca doklanie jest!
nie załamuj mnie... we wrocławiu masz ARTS-net, na swojej stronie www.wirelesslan.com.pl mają to co ci potrzeba... wystarczyłoby gdybyś ruszył głową i googlamiA mozesz podac jakis link jak to konkretnie wyglada, a co wazniejsze gdzie sie w to zaopatrzyc!? (Najlepiej okolice wrocławia![]()
no fajne odległości:) dla paneli 8dBi w sam razI co sadzisz o tych odleglosciach 300-350m?

no to szukaj takiego który ma;) ... szukaj w tym zdaniu jest kluczowe;))Moze i daje, ale ja skorzystalem z modemu TP ktory dawal do neostrady i on niestety, ale nie ma wyjsca na RJ-45netia nie daje modemu?
bywało gorzejChyba jednak nie wiele da sie wyczytac z mojego zalacznika

twój wybór... kablem jest lepiej, szybciej i niezawodniej... jak sie upierasz na radio to zastosuj te same antenyJak wczesniej pisalem, wolalbym po radiu!
raczej ralinkRaczej AMD

karty masz to fajnie:) u mnie w sieci jeszcze takich smiga kilkanascie - dziesiąt sztuk:)Mam w domu chyba z 3szt 520+ .
A z antenkami, to jak juz wczesniej wspomnialem, gdzie sie moge w nie zaopatrzyc!?
Czy kupno na allegro takich anten to dobry wybor?!
antenki już pisałem gdzie...
jesli położenie tych budynków jest w przybliżeniu takie jak narysowałeś (a możesz to sprawdzić np na maps.google.com) to wystarczy Ci jakiś panel o kącie poziomym ok. 30-45 stopni do pokrycia tego terenu, ale jesli chcesz w perspektywie coś jeszcze podłaczyć to daj jakiś słaby sektor może być też z Interline...Jeszcze w sumie najbardziej zastanwia mnie ta antena na "bazie", a wiec w budynku A. Oraz czy antenka w budynku E, nie bedzie za slaba? Co do sprzetu w budynku E, to na bank AMD.
ano maEDIT:
Czytalem natiomiast o tych panelach interline 8dB i w sumie sie zaskoczylem jak przeczytalem: "łącza punkt do punktu na odległościach do 1000* metrów
*dwie anteny PANEL 8 2.4GHz/8dBi". Nie sadzilem ze to ma az taki zasieg.

-
- Użytkownik forum
Srednio to by pasowalo... pokaze Ci w piatek zdjecia, to sam zobaczysz,ze nie bardzo.morion pisze: to nie wierć scian tylko zrób przewieszke po dachach
Owszem ruszylem i sie doszukalem... jednak zrobilem to po tym jak napisalem posta i pozniej tego nie edytowalem, wiec mniej wiecej wiem gdzie sie zaopatrzyc!nie załamuj mnie... we wrocławiu masz ARTS-net, na swojej stronie www.wirelesslan.com.pl mają to co ci potrzeba... wystarczyłoby gdybyś ruszył głową i googlami
Tego wlasnie nie wiedzialem.no fajne odległości:) dla paneli 8dBi w sam raz
Tylko pytanie czy jest sens... owszem przeszukam, ale to kolejne fundusze... A na tego pentagrama jeszcze narzekan nie slyszalem (mam na mysli cos powaznego, a nie ludzi, ktorzy go nie umieja skonfigurowac).no to szukaj takiego który ma;) ... szukaj w tym zdaniu jest kluczowe;))
NIe sadzilembywało gorzej

Wiem ze kabel jest duzo, duzo lepszy, ale tam nie bedzie nic sciagane po sieci itp. Tylko internet.twój wybór... kablem jest lepiej, szybciej i niezawodniej... jak sie upierasz na radio to zastosuj te same anteny
W sumie najabrdziej sie wlansie boje o ta zawodnosc!
Rozumiem...raczej ralink
A wiec dla AMD bardziej ralink
dla Intel bardziej tplink
W domu ogolnie mam wiecej kart, tzn. najwiecej jest noname (bez etykietki na kracie), moze znajdzie pare sztuk realtek (chyba).karty masz to fajnie:) u mnie w sieci jeszcze takich smiga kilkanascie - dziesiąt sztuk:)
antenki już pisałem gdzie...
Mam tez antenki, kilkanascie sztuk Yagi (typu cos ala drut i zeberka), mam 2 yagi - tuby, kilka wlasnie paneli - ale samorobki (ktos sie mniej wiecej na tym znal).
Mam gdzies nawet zaciskarke do koncowek na kablu wspolosiowym itp...
Wkoncu chce cos wykorzystac

W tym sek, ze juz sprawdzalem na google maps i niestety, nie maja szczegolo - to jednak wioska!!! (Powłów, k. Międzyborza - Pawłow to wolkopolskie, M-bórz to dolnośląskie)jesli położenie tych budynków jest w przybliżeniu takie jak narysowałeś (a możesz to sprawdzić np na maps.google.com) to wystarczy Ci jakiś panel o kącie poziomym ok. 30-45 stopni do pokrycia tego terenu, ale jesli chcesz w perspektywie coś jeszcze podłaczyć to daj jakiś słaby sektor może być też z Interline...
Co do perspektywy, to raczej watpliwa sprawa, bo te domki sa niżej, wiec reszta wioski za delikatnym wzniesieniem. Ale rozważe sektor...
Tego rowniez nie wiedzialem, wiec bylem nieco zaskoczony! W piatek sie dowiem czy wszyscy potencjalni sieciowcy sie zdacydowali...ano madlatego nie ma sie co rozpędzać z antenami
Jeszcze pytanko... Jak to wszystko rozwiazac, aby w budynku A byl tez internet radiowy (uzytkownicy maja 2 laptopy i warto by bylo z nich skorzystac mobilnie)

Bo tak mysle ze ani panel, ani sektor raczej promieniowania wstecznego za wielkiego nie maja, w kazdym razie nie jest to zbyt pozadane

A205-S4777
-
- Użytkownik forum
Zjecie z BUD. A
A wiec jak wczesniej pisalem...
Oto przedstawiam zdjecie z budynku A (tam gdzie ma stac routerek):

Jak sadzicie... moga byc jakies problemy z BUDYNKIEM E!?
Ewentualny problem moze powstac jedyne z tym iz komputer w tej chwili stoi po drugiej stronie sciany, czyli od drugiego szytu... ALe jak uda sie zestawic polaczenie, to juz kwestia umiejscowienia komputer'a, ew. jakis access point... i reszta kabelkiem...
Co do BUD. D - gosc zaczyna cos kabinowac, wiec na razie nie zaprzatam sobie glowy...
-----------
edit
BUD E z bliska:

Oto przedstawiam zdjecie z budynku A (tam gdzie ma stac routerek):

Jak sadzicie... moga byc jakies problemy z BUDYNKIEM E!?
Ewentualny problem moze powstac jedyne z tym iz komputer w tej chwili stoi po drugiej stronie sciany, czyli od drugiego szytu... ALe jak uda sie zestawic polaczenie, to juz kwestia umiejscowienia komputer'a, ew. jakis access point... i reszta kabelkiem...

Co do BUD. D - gosc zaczyna cos kabinowac, wiec na razie nie zaprzatam sobie glowy...

-----------
edit
BUD E z bliska:

Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Gajdzi, łącznie zmieniany 1 raz.
A205-S4777
- morion
Z budynkiem E nie bedzie żadnego problemu, jesli postawisz jakiś krótki maszcik wystający ponad szczyt dachu i powiesisz panel o którym Ci wczesniej pisałem:)

- DJ1910
bardzo fajna sytuacja , jakis bridge tylko trza bedzie postawic na budynku C, ale tez niekoniecznie 

- morion
A do czego ten bridge?

- Borg
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Gajdzi, masz praktycznie idealną okolicę - żeby tak wszyscy mieli
. Tak jak Ci pisał morion zainwestuj w dobre panele, oprócz Interline możesz też brać pod uwagę Dipola np. takiego : http://www.dipol.com.pl/antena_mikropas ... _A7132.htm
Pamiętaj im bardziej zaoszczędzisz na antenach tym później więcej będziesz miał problemów z działaniem swojej sieci.
Chciałem zwrócić Ci uwagę na inną rzecz jak dobrze liczę - 5 userów na 1 Mb/s z Pentagram wyposażonym tylko w QoS - cienko to widzę. Wcześniej czy później i tak będziesz musiał albo postawić jakiegoś Linuksa albo dokupić router z możliwością pełnego zarządzania pasmem.

Pamiętaj im bardziej zaoszczędzisz na antenach tym później więcej będziesz miał problemów z działaniem swojej sieci.
Chciałem zwrócić Ci uwagę na inną rzecz jak dobrze liczę - 5 userów na 1 Mb/s z Pentagram wyposażonym tylko w QoS - cienko to widzę. Wcześniej czy później i tak będziesz musiał albo postawić jakiegoś Linuksa albo dokupić router z możliwością pełnego zarządzania pasmem.
-
- Użytkownik forum
Morion, antenke na tym BUD. E chce umiescic tak jak ta czerwona kropa na ponizszym zdjeciu:

Co do anten to:
PANEL 14, 2.4GHz/14dBi - interline - BUD. A (baza) i E
PANEL 8, 2.4GHz/8dBi - inteline - BUD. C i E
Tylko pytanie czy cena w interline, to cena za sama antene czy juz do tego wliczone jest cos kabla...?!

Co do anten to:
PANEL 14, 2.4GHz/14dBi - interline - BUD. A (baza) i E
PANEL 8, 2.4GHz/8dBi - inteline - BUD. C i E
Tylko pytanie czy cena w interline, to cena za sama antene czy juz do tego wliczone jest cos kabla...?!
Ostatnio zmieniony 2008-02-04, 15:02 przez Gajdzi, łącznie zmieniany 1 raz.
A205-S4777
- morion
Po pierwsze nie Marion tylko morion 
Po drugie... chyba nie chcesz dawać dwóch anten na bazie (A)... daj jeden panel Interline 14dBi na bazie (wyceluj go mniej wiecej w polowie kąta między budynkami B i E) i na wszystkich budynkach ktore są na fotkach daj panele 8dBi...
Po trzecie... anteny są bez kabla...

Po drugie... chyba nie chcesz dawać dwóch anten na bazie (A)... daj jeden panel Interline 14dBi na bazie (wyceluj go mniej wiecej w polowie kąta między budynkami B i E) i na wszystkich budynkach ktore są na fotkach daj panele 8dBi...
Po trzecie... anteny są bez kabla...

-
- Użytkownik forum
Ad1. OK, juz zmienilem
(prepraszam,ze pomylke)
Ad2. Nie, nie mialem na mysli 2 anten na bazie, tylko panel interline 14 na bazie (A), oraz na budynku E (ten daleko)...
Ad3. OK, to musze jescze zadzwonic do interline i zapytac ile by bylo wiecej jakbym zawilal 3m kabla...
Jak dobrze pojdzie, to w srode montaz...
Panowie, jeszcze pytanie... jakie gnazdo (mam na mysli oznaczenie) jest w tym cerberusie? Tzn. jak bede sie pytal o kabel z koncowka, to zeby nie powiedziec "nie wiem"

Ad2. Nie, nie mialem na mysli 2 anten na bazie, tylko panel interline 14 na bazie (A), oraz na budynku E (ten daleko)...
Ad3. OK, to musze jescze zadzwonic do interline i zapytac ile by bylo wiecej jakbym zawilal 3m kabla...
Jak dobrze pojdzie, to w srode montaz...

Panowie, jeszcze pytanie... jakie gnazdo (mam na mysli oznaczenie) jest w tym cerberusie? Tzn. jak bede sie pytal o kabel z koncowka, to zeby nie powiedziec "nie wiem"

A205-S4777
- Borg
Przecież masz na ich stronie cennikGajdzi pisze:Ad3. OK, to musze jescze zadzwonic do interline i zapytac ile by bylo wiecej jakbym zawilal 3m kabla...
kabel :
http://shop.interline.pl/index.php?cPath=40
anteny : http://shop.interline.pl/product_info.p ... 8589084e53
złącza :
http://shop.interline.pl/index.php?cPath=63
albo gotowe konektory :
http://shop.interline.pl/index.php?cPath=39
wystarczyło zapytać pana Google : http://www.cyberbajt.pl/cyber.php?get=produkt,2410Gajdzi pisze:Panowie, jeszcze pytanie... jakie gnazdo (mam na mysli oznaczenie) jest w tym cerberusie? Tzn. jak bede sie pytal o kabel z koncowka, to zeby nie powiedziec "nie wiem"
-
- Użytkownik forum
Borg... cennik umialem znalezc... z tym problemow akurat nie mialem...Borg pisze: Przecież masz na ich stronie cennik
kabel :
http://shop.interline.pl/index.php?cPath=40
anteny : http://shop.interline.pl/product_info.p ... 8589084e53
złącza :
http://shop.interline.pl/index.php?cPath=63

No tak, ale patrzac na anteny, to te konaktory sa drozsze niz anteny...albo gotowe konektory :
http://shop.interline.pl/index.php?cPath=39
Oj wierz mi, zagladalem nawet na strone producent'a, gdzie sadzilem,ze to wlasnie tam bedzie najobszerniejszy opis... niestety... mylilem sie!wystarczyło zapytać pana Google : http://www.cyberbajt.pl/cyber.php?get=produkt,2410
[ Dodano: 2008-02-05, 10:39 ]
Kurcze... wlasnie dostalem oferte cenowa z interline...
Oto ona:
2 x Panel 14/2.4 - (2 x 69.00 zł netto) = 138.00 zł netto;
2 x Panel 8dbi/2.4 - (2 x 39.00 zł netto) = 78.00 zł netto;
Konektor [RF5/N męska/wtyk RP-SMA/3m] - cena 33.00 zł netto;
Konektor [RF5/N męska/wtyk RP-SMA/5m] - cena 38.00 zł netto;
Konektor [RF5/wtyk RP-SMA/wtyk RP-SMA/3m] - cena 28.50 zł netto;
Konektor [RF5/wtyk RP-SMA/wtyk RP-SMA/5m] - cena 33.50 zł netto;
Jako,ze cene za anteny sa w miare ok, tak za kabel to sie zdziwilem troszeczke... Chyba nie sadzilem,ze kable moga tyle kosztowac ;/
A205-S4777
-
- Użytkownik forum
Witam!
Po sporej dosc nieobecnosci, z powodow niezleznych ode mnie dzisiaj zaczalem sie bawic z siecia na sprzecie ktory znalazlem w garazu...
A znalazlem tak:
- 2x antena Yagi
cos podobnego do tego:
http://www.allegro.pl/item318597149_ant ... mocja.html
- 1x intepoch (IWE1100) (znalazlem ich ponad 5, ale nie wiem czy sa sprawne)
http://www.allegro.pl/item321388143_int ... 200mw.html
Kable tez sie znalazly z zarobionymi koncowkami!
Jednak jak sie okazalo, anteny wycelowane w siebie z najdalszych odleglosci niestety sie nie widzialy... Wiec nie udalo mi sie zestawic polaczenia.
Sprawdzalem ta antene na bazie i dziala, bo w polowie drogi korzystajac z lapka w samochodzie byl internet na 1 kresce (wg. windosowskiej skali) jednak u potencjalnego odbiorcy laptop nawet nie widzial sieci - wiec teoretycznie sygnal nie jest chyba na tyle mocny!
Co o tym sadzicie...?
Router to pentageam cerberus 6331-6
P.S.
Macie moze instrukcje gdzies jak sie zarabia koncowki-konektory na kablach, bo znalazlem jeszcze kiklanascie konektorow nowych!
edit:
Dzisiaj przeprowadzilem male testy i... albo cos robie zle, albo cos jest skopane!
Tak jak wczesniej napisalem... routerek, to Pentagram Cerberus 6331-6 i do tego podlaczalem anteny:
1. Yagi (w tubie)

(zdjęcie zaporzyczone z aukcji allegro w celu wizualizacji)
Antena byla polaczona z routerem 1m kablem łączonym w polowie konektoremi. Tutaj mialem sygnal w programie Intel Pro Wirless - 4/5 kreseczek. Sygnal mierzylem ok. 15-20m od anteny. Wyniki byly jednakowe w obu polaryzacjach!
2. Yagi (zeberka)
Antena byla polaczona 3m kablem. Tutaj mialem sygnal 3/5 kreseczek. Tak samo jak i wczesniej, sygnal nie ulegl zmianie po zmienie polaryzacji.
Nie uwazacie,ze poziomy sygnalow sa za niskie?
Po sporej dosc nieobecnosci, z powodow niezleznych ode mnie dzisiaj zaczalem sie bawic z siecia na sprzecie ktory znalazlem w garazu...
A znalazlem tak:
- 2x antena Yagi
cos podobnego do tego:
http://www.allegro.pl/item318597149_ant ... mocja.html
- 1x intepoch (IWE1100) (znalazlem ich ponad 5, ale nie wiem czy sa sprawne)
http://www.allegro.pl/item321388143_int ... 200mw.html
Kable tez sie znalazly z zarobionymi koncowkami!
Jednak jak sie okazalo, anteny wycelowane w siebie z najdalszych odleglosci niestety sie nie widzialy... Wiec nie udalo mi sie zestawic polaczenia.
Sprawdzalem ta antene na bazie i dziala, bo w polowie drogi korzystajac z lapka w samochodzie byl internet na 1 kresce (wg. windosowskiej skali) jednak u potencjalnego odbiorcy laptop nawet nie widzial sieci - wiec teoretycznie sygnal nie jest chyba na tyle mocny!
Co o tym sadzicie...?
Router to pentageam cerberus 6331-6
P.S.
Macie moze instrukcje gdzies jak sie zarabia koncowki-konektory na kablach, bo znalazlem jeszcze kiklanascie konektorow nowych!
edit:
Dzisiaj przeprowadzilem male testy i... albo cos robie zle, albo cos jest skopane!
Tak jak wczesniej napisalem... routerek, to Pentagram Cerberus 6331-6 i do tego podlaczalem anteny:
1. Yagi (w tubie)

Antena byla polaczona z routerem 1m kablem łączonym w polowie konektoremi. Tutaj mialem sygnal w programie Intel Pro Wirless - 4/5 kreseczek. Sygnal mierzylem ok. 15-20m od anteny. Wyniki byly jednakowe w obu polaryzacjach!
2. Yagi (zeberka)
Antena byla polaczona 3m kablem. Tutaj mialem sygnal 3/5 kreseczek. Tak samo jak i wczesniej, sygnal nie ulegl zmianie po zmienie polaryzacji.
Nie uwazacie,ze poziomy sygnalow sa za niskie?
A205-S4777
- morion
Uważamy ze masz kiepskie anteny...
[ Komentarz dodany przez: Sundance_kid: 2008-03-03, 09:48 ]
morion na forum zabronione jest używanie tego typy słów.
[ Komentarz dodany przez: Sundance_kid: 2008-03-03, 09:48 ]
morion na forum zabronione jest używanie tego typy słów.
Ostatnio zmieniony 2008-03-03, 13:52 przez morion, łącznie zmieniany 2 razy.

-
- Użytkownik forum
Szczerze, to mnie pocieszyles, bo juz myslem ze cos nie tak ze sprzetem...morion pisze:uwazamy ze masz kiepskie anteny...
A mam jeszcze jedno pytanko... Jak np. w specyfikacji takiej antenki interline'a jest napisane:
"ącza punkt do punktu na odległościach do 1000* metrów
*dwie anteny PANEL 8 2.4GHz/8dBi"
to jest to podane dla jakiegos poziomu sygnalu wejsciowego tak? (przynajmniej tak mi sie cos wydaje, czy jednak zle mi sie wydaje...?)
Ostatnio zmieniony 2008-03-03, 09:48 przez Gajdzi, łącznie zmieniany 1 raz.
A205-S4777
- morion
odnosi, a przynajmniej powinno się to odnosić do sygnału spełniającego normy, czyli moc wypromieniowanego sygnału max 100mW:)
a odnosnie zmiany mojego postu to... kiepskie to mogą być prognozy pogody, a anteny made in garage sprzedawane na allegro są gó....ne (autocenzura)
a odnosnie zmiany mojego postu to... kiepskie to mogą być prognozy pogody, a anteny made in garage sprzedawane na allegro są gó....ne (autocenzura)

- Borg
Napisałbym to bardziej dosadnie ale musiałbym sobie samemu dać ostrzeżeniemorion pisze: a odnosnie zmiany mojego postu to... kiepskie to mogą być prognozy pogody, a anteny made in garage sprzedawane na allegro są gó....ne (autocenzura)

Dobre markowe anteny plus dobrze zarobione przewody to podstawa tego całego bajzlu

Gajdzi 300 metrów takich jak u Ciebie to ja się bawiłem na dwóch WRT54GL z Tomato na fabrycznych patykach

- bob
- Guru bezprzewodowy
Albo po prostu do niczego nie zdatne oprócz wywalenia po zakupie do kosza.morion pisze:kiepskie to mogą być prognozy pogody, a anteny made in garage sprzedawane na allegro są gó....ne
- morion
O to to... lepiej bym tego nie ujął
)

-
- Stary bywalec bezprzewodowy
I właśnie o taką autocenzurę moderatorom chodzi. Wszyscy wiemy co warte są te anteny i w całej rozciągłości to popieramy, ale to nie uzasadnia do tego żeby łamać regulamin forum. A jak widać, można zrobić autocenzuręmorion pisze:a odnosnie zmiany mojego postu to... kiepskie to mogą być prognozy pogody, a anteny made in garage sprzedawane na allegro są gó....ne (autocenzura)

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
- Użytkownik forum
OK... a czy jest taka mozliwosc,zeby sprawdzic jaka moc sygnalu jest w moim routerze (Pentagram Cerberus 6331-6), bo jak dotad nie udalo mi sie tej informaci nigdzie znalezc (a moze zle pytam).morion pisze:odnosi, a przynajmniej powinno się to odnosić do sygnału spełniającego normy, czyli moc wypromieniowanego sygnału max 100mW:)
Druga sprawa, to te antenki... Zrozumialem przeslanie i... jutro, a najpuzniej w piatek jade do wirelesslan.com.pl we wroclawiu po 2 antenki typu:
- Antena panelowa Interline 8 dBi MicroStrip, gniazdo RP SMA
http://www.wirelesslan.com.pl/urzadz.ph ... 24&idx=755
na stacje bazowa i do klienta.
Piszecie rowniez ze sukces tkwi w kablach... w takim eazie na jaki kabel sie decydowac...? Na bazie potrzebuje ok. 3m natomiast do klienta jak nie zastosuje AP, to jakies 20m (to nie ma sensu) chyba ze sie zdecyduje na zmiane polozenia kompa.
Co do AP mam do dyspozycji Interpoch'a IWE1100, ew. poleccie cos nie za drogiego, a dobrego...
Wracajac jeszcze do kabla i konektorow... Jak moge prosic podpowiedzcie jaki kabel wybrac i czy z zarobieniem koncowek jednak zwrocic sie do w/w sklepu (
Zarobienie konektora na kabel H155/RF-5/RF240 kosztuje prawie 10zl). Dodam,ze male doswiadczenie mam dziedzinie koncowek do tv satelitarnej.
A... znalazlem takze w szafie konektory:

Dodam, ze mam takie z 3 pudelka.
Z gory dzieki za wszelkie informacje.
P.S.
Sorki,ze zawracam tak "4 litery", ale czlowiek szuka oszczednosci wszedzie, a nie zawsze sa to oszczednosci, wiec wole zapytac...
[ Dodano: 2008-03-04, 18:45 ]
Jeszcze jedno pytanko (lamerskie)...
Jeśli np. na bazie ustawiam antenke w strone klienta, to czy np. bedąc u klienta z lapkiem musze "widziec" siec, czy nie...!? Chodzi mi o to czy sygnal z 1 antenki musi docierac do drugiej, czy jednak owe sygnaly moga sie spotykac w polowie drogi...
(pytam, bo cos mi namąciło w głowie i sie upewniam)
Może sie nie wyrazielm zbyt jasno, wiec przedstawiam ponizszy rysunek:

OPIS:
1 przypadek:
Fale radiowe A docieraja do B a nawet za...
2 przypadek:
Fale radiowe A i B spotykają sie tylko w polowie odległośći miedzy punktami.
A205-S4777
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Robisz to tak:Gajdzi pisze:OK... a czy jest taka mozliwosc,zeby sprawdzic jaka moc sygnalu jest w moim routerze
Pwys = Prouter - Skab - Szłacz + Z
Pwys - moc wypromieniowana
Prouter - moc routera
Skab - straty na kablu
Szłącz - straty na złączach
Z - zysk anteny nadawczej
przy czym wszystkie wartości podajemy w dB, zaś moc 100mW odpowiada 20dB, więcej dB oznacza większą moc, mniej - mniejszą
Sygnał zawsze dociera do drugiej antenki. Ważna jest siła jaką ma ten sygnał co trafia na wejście karty. Każda karta ma tzw. próg czułości, np: -85dB/1mbps. Oznacza to, że aby można było uzyskać połączenie o prędkości 1mbps na wejście karty musi trafić sygnał o mocy -85dBGajdzi pisze:Chodzi mi o to czy sygnal z 1 antenki musi docierac do drugiej, czy jednak owe sygnaly moga sie spotykac w polowie drogi...
Ostatnio zmieniony 2008-03-05, 19:11 przez YaHooo, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
- Użytkownik forum
Rozumiem, ale niestety nie wiem skad moge wziąć te dane, takie jak:YaHooo pisze:Robisz to tak:przy czym wszystkie wartości podajemy w dB, zaś moc 100mW odpowiada 20dB, więcej dB oznacza większą moc, mniej - mniejsząKod: Zaznacz cały
moc_wypromieniowana=moc_routera-straty_na_kablu-straty_na_złączach+zysk_anteny_nadawczej
-moc_routera
-straty na złączach
Teraz jeszcze nasuwa sie pytanko, czy przy stratach kabla, np. H155 opisanego strata ok. 52dB/100m moge sobie policzyc w skali liniowej (podzielic), czy raczej powinno sie policzyc zgodnie ze skala logarytmiczna?
W sumie, to najbardziej mnie interesi jaka moc jest routera... ale nigdzie nie potrafie tego znalezc...
[ Dodano: 2008-03-04, 21:31 ]
Nie ukrywam,ze troszke boje sie ze wlasnie routerek jest za slaby...
A205-S4777
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Co do mocy routera to może jest w panelu administracyjnym routera jest możliwość jej uregulowania? Wtedy ustawiając pożądaną wielkość wiesz jaką moc daje router.Gajdzi pisze:Rozumiem, ale niestety nie wiem skad moge wziąć te dane, takie jak:
Straty na złączach można przyjąć równe od około 0.25dB do nawet 1dB na każde połączenie gniazdo-wtyk. Ja proponuję przyjąć 0.5dB
Tak tu jest liniowo, np 1m daje tłumienie 0.52dB, 2m dają 1.04dB a 10m daje 5.2dB tłumienia.Gajdzi pisze:Teraz jeszcze nasuwa sie pytanko, czy przy stratach kabla, np. H155 opisanego strata ok. 52dB/100m moge sobie policzyc w skali liniowej (podzielic),
Pozdrawiam YaHooo 

-
- Użytkownik forum
YaHooo wlasnie w tym routerze nie ma mozliwosci zmiany mocy nadajnika... (duzy minus)
Co do samych obliczen, to przyjmując:
- moc nadajnika na poziomie 20[dB]
- strata ma 1m kabla - 0,52[dB]
- strata na zlączkach - 0,5[dB]
- zysk anteny - 8[dB]
moc wypromieniowana (Pw) = (20 - 1,56 - 1 + 8)[dB]
moc wypromieniowana (Pw) = ~25[dB]
i teraz jak to przedlozyc na cos bardziej zrozumialego...?
mozna to policzyc ze wzoru:
odwracając go czy jak?
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-03-05, 13:22 ]
Wyłączyłem uśmieszki w poście, bo się "gryzły" z tym wzorem. Chodzi o 8)
Co do samych obliczen, to przyjmując:
- moc nadajnika na poziomie 20[dB]
- strata ma 1m kabla - 0,52[dB]
- strata na zlączkach - 0,5[dB]
- zysk anteny - 8[dB]
moc wypromieniowana (Pw) = (20 - 1,56 - 1 + 8)[dB]
moc wypromieniowana (Pw) = ~25[dB]
i teraz jak to przedlozyc na cos bardziej zrozumialego...?
mozna to policzyc ze wzoru:
Kod: Zaznacz cały
Pw = 10 log Pwe/Pwy [dB]
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-03-05, 13:22 ]
Wyłączyłem uśmieszki w poście, bo się "gryzły" z tym wzorem. Chodzi o 8)
Ostatnio zmieniony 2008-03-05, 13:21 przez Gajdzi, łącznie zmieniany 1 raz.
A205-S4777
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Tak ten wzór trzeba odwrócić. Tak przy okazji to prawidłową jednostką mocy routerów jest dBm. Te m oznacza, że moc do jakiej się odnosimy wynosi 1mW. ZatemGajdzi pisze:odwracając go czy jak?
P[dBm] = 10 log P[mW]
P[mW]=10^(P[dBm]/10)
Pozdrawiam YaHooo 

-
- Użytkownik forum
OK, rozumiem...
Ale czy teraz mogłbym powiedziec,ze moc "nadajnika" (czyt. router'a z antena) wzrosła ok. ~1.6 raza...?
Oraz czy to sie jakos bardziej zrozumiale przekłada na zasięg? Pomijam wszelkie przenikalnosci srodowiska itp...
Ale czy teraz mogłbym powiedziec,ze moc "nadajnika" (czyt. router'a z antena) wzrosła ok. ~1.6 raza...?
Oraz czy to sie jakos bardziej zrozumiale przekłada na zasięg? Pomijam wszelkie przenikalnosci srodowiska itp...
A205-S4777