Konfiguracja Aircard 875

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Karolus
Początkujący użytkownik forum

Konfiguracja Aircard 875

Post autor: Karolus »

Witam, dzisiaj nabyłem modem sierra aircard 875. zainstalowalem wszystko zgodnie z instrukcja, w 3g watcher byly juz wgrane ustawienia polskich sieci, z ktorych jako uzytkownik iplusa wybralem Plus GSM - Zasieg ok - 96 dBm, kontrolka 3G sie swieci, 3g watcher pokazuje ze modem pracuje w HSPDA. Wszystko było piekne do momentu kiedy pakiety przestalysie odbierac.... musialem odswiezac strone pare razy zanim zaskoczyla. postanowilem sciagnac wiec najnowsze sterowniki ze strony producenta. sciaglem, pojawily sie wczesniej wspomniane sieci do wyboru przy czym zamiast Plus GSM bylo Plus GSM/Polkomtel. Polaczylem sie.... i to samo ;/ pakiety odbieraja sie po dlugim czasie od wyslania polecenia np wpisuje www.google.pl i dopiero po jakiejs chwili pakiety zaczynaja sie odbierac;/ a po jakims czasie juz wogle przegladarka nie moze wyswietlic strony... Skonfigurowalem polaczenie Dial-Up, sytuacja podobna. chwile dziala potem przestaje odbierac. Czy ma ktos solucje aby rozwiazac ten problem ?
przewaks
Stary wyga bezprzewodowy

Re: Konfiguracja Aircard 875

Post autor: przewaks »

Tak, to najczęściej objaw zbyt dużego obciążenia nadajnika. Spróbuj sprawdzić działanie w innym miejscu i o innej porze.
Jeśli Internet, to tylko w Play, jeśli telefon, to tylko w Orange
Karolus

Hmmm tyle ze do wczoraj w tym samym miejscu i o podobnym czasie łaczyłem sie z iplusem przez polaczenie umts sony ericssona k800i i takich przypadkow nie bylo, a wydaje mi sie ze moj nowy aircard lapie sygnal z tego samego nadajnika, bo zasieg umts jest podobny

[ Dodano: 2007-12-05, 17:20 ]
ps czym lepiej sie laczyc dial up czy wwan... Po prostu nie wiem czemu sie tak dzieje
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: mar_kow »

Jeżeli wcześniej internet pracował normalnie to raczej nie jest wina sprzętu. Jeśli już to widocznie jakieś przeciążenie sieci lub system został zainfekowany. I niekoniecznie to musi być wirus, zwykły adware/malware może przekierowywać lub blokować połączenia. Darmowy Ad-Aware Personal może być tutaj pomocny. Można ewentualnie wgrać ostatni firmware - oczywiście ze strony producenta. 3G Watcher nie załatwia w pełni sprawy - to tylko manager połączeń ze sterownikami.
Karolus

Wiec sciaglem tego ad-aware personal, przeskanowalem, pare smieci mi wykrylo, usunalem ale i tak dzialo sie to samo. postanowilem wiec usunac ustawienia domyslne producenta i sam stworzyc profil wwan i dialup no i nie powiem polepszylo sie, zdarzaja sie czasem timeouty ale juz jest o niebo lepiej. I najdziwniejsze jest to ze takie histori darzaja sie tylko przy przegladaniu stronek, bo np jak cos sciagam to transf jest stabilny

[ Dodano: 2007-12-06, 00:03 ]
Czy moglby mi ktos podac konfiguracje iplusa do tego modemu ?
Jezeli podam nazwe uzytkownika , haslo i apn > dziala
jezeli podam samo apn >dziala inaczej ale dziala
jezeli nic nie podam > dziala jeszcze inaczej :|
Ogolnie do do d*** dziala

[ Dodano: 2007-12-06, 16:25 ]
juz sam sobie poradzilem z softem telstry, nie zmienilo to nic. Chcialbym dodac ze podczas pracy w EDGE wszystko smiga dobrze, o co wiec chodzi ? Czy moze to byc wina zbyt slabego zasiegu ok 96-100 dBm ?

[ Dodano: 2007-12-06, 16:25 ]
juz sam sobie poradzilem z softem telstry, nie zmienilo to nic. Chcialbym dodac ze podczas pracy w EDGE wszystko smiga dobrze, o co wiec chodzi ? Czy moze to byc wina zbyt slabego zasiegu ok 96-100 dBm ?
Conrad
Użytkownik forum

Post autor: Conrad »

Od wczoraj jestem posiadaczem modemu AirCard 875 i mam identyczny problem. Do tej pory działałem na modemie GT Combo EDGE i wszystko było OK. Fakt, że mieszkam w centrum Krakowa i za oknem mam nadajnik oraz przychylne opinie na tym forum spowodowały, że przesiadłem się na AirCard 875.

Co ciekawe mam identyczną taryfę (umowa 12 miesięcy, 6 miesięcy za 1 zł). Zrobiłem doświadczenie i do modemu włożyłem kartę SIM Ery i okazało się że wszystko działa bez zarzutu.

Tu rodzi się pytanie: Czy karty SIM z ww. promocji nie radzą sobie z technologią 3G???
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Conrad pisze:Tu rodzi się pytanie: Czy karty SIM z ww. promocji nie radzą sobie z technologią 3G???
Z tego co się dowiedziałem na tym forum to każda karta SIM, (nawet moja co ma 5 lat) poradzi sobie z transmisją 3G, więc nie wiem czemu Twoja miałaby sobie nie poradzić.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Conrad
Użytkownik forum

W takim razie nie mam już więcej pomysłów :/ Ręce opadają...

Dodam, że 3g watcher wskazuje pełen zasięg HSDPA ale prędkości przy ściaganiu odpowiadają co najwyżej EDGE i są niestabilne. Do tego modem co pewien czas sam zrywa połączenie pokazując że nie ma zasięgu, by zaraz znowu wskoczyć na full HSDPA oczywiście bez odbicia w transferze.

Można byłoby winić BTS ale jak pisałem na modemie GT Combo EDGE wszystko działa stabilnie.

Macie jakieś pomysły?? Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Więc mam pytanie obie, czy obie karty są tego samego operatora? bo z tego co zrozumiałem to na karcie Ery działa doskonale, ale jakiego operatora jest ta druga karta?

To że działa niestabilnie na HSPDA to może być wina tego, że masz włączone preferowanie połączenia HSDPA, bądź same połączenie HSDPA. To by wyjaśniało czemu modem zrywa połączenie pokazując brak zasięgu jeżeli masz problemy z zasięgiem.

A na pewno oba modemy łączą się przez ten sam BTS, bo to różnie z tym bywa.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Conrad
Użytkownik forum

Modem Combo EDGE był kupiony u producenta zaś AirCard 875 kupiłem z logiem Cingulara. Przed zainstalowaniem 3g Watcher'a zainstalowałem oprogramowanie z Cingulara i modem działał tak samo źle.

Wczoraj sformatowałem C i zainstalowałem 3G Watchera ze strony producenta - bez efektu. Nie mam włączonego preferowania HSDPA -w ustawianiach ta opcja jest na "AUTO" więc modem przeskakuje pomiędzy różnymi standardami co jakiś czas całkowicie tracąc zasięg co przy wszystkich kreskach HSDPA jest dziwne. Gdybym miał słaby zasięg byłoby to logiczne.

Co do nadajnika domyślam się że to ten sam. Sprawdziłem na mapce z tego forum i jest to nadajnik 3G.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

No to proponuję ustawić w opcjach jakieś GPRS/EDGE bo to, że pokazuje dobry zasięg HSDPA to jeszcze nic może coś po prostu mocno zakłóca i temu modem traci połączenie. Wtedy zobacz czy EDGE działa dobrze.

Aha czyli mam rozumieć, że obie karty SIM są z Ery? Ale warto by się jeszcze przekonać co do paramertów sygnału oraz BTS'a za pomocą Hyperterminala. Opis jak to zrobić znajduje się w :faq: a >TU< masz linka.
Conrad
Użytkownik forum

Dzięki. Jeśli chodzi o karty SIM - z interenetu korzystam w ramach iPlusa i właśnie z tym SIMem mam problem. SIM z Ery wyjąłem z mojego telefonu żeby sprawdzić czy z nią modem działa też tak beznadziejnie, ale okazało się, że z kartą z Ery wszystko jest pięknie.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

No to jeżeli są to karty SIM różnych operatorów to na pewno łączysz się z innymi BTS'ami bo każdy operator ma swoje. Więc w takim razie dalej podtrzymuję tezę, że to jest wina BTS'a Plusa. Albo za duża odległość, przeciążenie albo awaria.
Conrad
Użytkownik forum

Dlaczego więc na modemie GT Combo EDGE z SIMem z iPlusa jest wszstko OK?

EDGE pełen zasięg, transfer stabilny na poziomie max dla tego standardu.

Po włożeniu tego SIMa do AirCard 875 powinno być przynajmniej tak samo dobrze i nie powinno być mowy o żadnych zrywaniach i rozłączeniach.

Wygląda to tak jakby modem AirCard 875 "nie lubił" tylko SIMa z iPlusa.
Ostatnio zmieniony 2008-02-21, 12:36 przez Conrad, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Dlatego proponuję Ci abyś na tym AirCard też wymusił na SIM'ie z Plusa łączenie po EDGE i zobaczył czy tu też są problemy jak tak, to jest coś nie tak z kartą SIM.
Conrad
Użytkownik forum

W Network Settings mam takie pozycje:

-Automatic
-3G 850/1900
-2G 850/1900
-3G All
-2G All

Na "2G 850/1900" modem nie znajduje sieci, za to na "2G All" pracuje bez zarzutu operując na pełnym zasięgu EDGE i stabilnym transferze.

Wie ktoś może po co producent oprogramowania przewidział dwie wersje dla każdego standardu? wersje "All" i "850/1900". Czy te dwie częstotliwości wyróżniają się czymś szczególnym z całej reszty?

Na szczęście obawy o złą prace modemu okazały sie przedwczesne. Przyczyną okazała sie być awaria BTSa a ja z gory ja wykluczylem. AirCard 875 pracuje doskonale i dziś śmiało mogę polecić go każdemu. Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 2008-03-03, 16:49 przez Conrad, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
tgapl
Stały użytkownik forum

Post autor: tgapl »

Czy w HSDPA na aircard-zie 875 upload w granicach 50 kbit/s to standard? Korzystam z iplusa.
Dell Latitude D500, 1 GB RAM, XP Pro
Conrad
Użytkownik forum

U siebie z modemem AirCard 875 z iPlusem na UL wyciągam ~50KB/s (~400kb/s)
Awatar użytkownika
tgapl
Stały użytkownik forum

Aktualizowałes firmware, czy operujesz na dostarczonym wraz z modemem w pierwotnej wersji?
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

tgapl pisze:Czy w HSDPA na aircard-zie 875 upload w granicach 50 kbit/s to standard?
Czym to sprawdzałeś ?
Conrad
Użytkownik forum

Mam uaktualniony firmware do 7.2 Ready (build date 08/28/07), ale 7.2Mb to póki co śpiew przyszłości.
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Conrad pisze:ale 7.2Mb to póki co śpiew przyszłości.
Dokładnie tak modem musiałby mieć około 9Mbps, żeby obsłużył 7,2Mbps.
Awatar użytkownika
tgapl
Stały użytkownik forum

bob pisze:
tgapl pisze:Czy w HSDPA na aircard-zie 875 upload w granicach 50 kbit/s to standard?
Czym to sprawdzałeś ?
speedtest.net i numion.com

@bob: mozesz mi wytlumaczyc na czym polega tajemnica rapidshare.de? W jaki sposob wysylanie do nich pliku umozliwi mi zwiekszenie Uploadu?

[ Dodano: 2008-03-03, 21:36 ]
Conrad pisze:Mam uaktualniony firmware do 7.2 Ready (build date 08/28/07), ale 7.2Mb to póki co śpiew przyszłości.
Ja nie aktualizowalem firmware, wiec moze dlatego mam taki upload? co do realnosc 7.2mbit to zdaje sobie sprawe, iz pod strzechy to moze trafi za 2 lata, powiedzmy ;) (mam na mysli mniejsze miejscowosci od warszawy) :)
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

tgapl pisze:@bob: mozesz mi wytlumaczyc na czym polega tajemnica rapidshare.de?
Przy wysyłaniu jakiegoś większego pliku (20MB dla tego modemu, który masz wystarczy) na http://rapidshare.de możesz zmierzyć faktycznie prędkość uploade`u.
Stronka ta w trakcie kiedy będziesz wysyłał plik pokaże Ci po dwóch, trzech minutach prawdziwą możliwą prędkość wysyłania oczywiście sama niczego nie przyśpiesza. Testery, które wymieniłeś nie potrafią mierzyć poprawnie uploade`u w technologii 3G.

[ Dodano: 2008-03-03, 21:46 ]
tgapl pisze:7.2mbit to zdaje sobie sprawe, iz pod strzechy to moze trafi za 2 lata, powiedzmy ;) (mam na mysli mniejsze miejscowosci od warszawy) :)
Ani Warszawa ani Katowice nie mogą korzystać z tej prędkości bo modemy nigdy nie pracują na maksymalnych parametrach.
Awatar użytkownika
tgapl
Stały użytkownik forum

Kolega, za moją namową, kupił aircarda 875. Zainstalował stery, wpiął modem i pomylił sie przy wpisywaniu PINu. Niestety od tamej pory nie pojawia sie opcja wklepania Pinu, wiec mam pytanie, czy mozna temu jakos zaradzic?
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Niech przełoży kartę do telefonu i jeśli jest wymagany PUK to niech go wpisze. :)
Awatar użytkownika
tgapl
Stały użytkownik forum

bob pisze:Niech przełoży kartę do telefonu i jeśli jest wymagany PUK to niech go wpisze. :)
Zrobił to i w fonie poszło wszysko jak trzeba.Po ponownm wrzuceniu SIM do modemu wyswietla sie info, iz nie moze 3G Watcher odnaleźć urządzenia :(
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

tgapl pisze:Po ponownm wrzuceniu SIM do modemu wyswietla sie info, iz nie moze 3G Watcher odnaleźć urządzenia
Sprawdźcie ten modem na innym lapie bo może nie o pin tu chodzi teraz.
Awatar użytkownika
tgapl
Stały użytkownik forum

bob pisze:
tgapl pisze:Po ponownm wrzuceniu SIM do modemu wyswietla sie info, iz nie moze 3G Watcher odnaleźć urządzenia
Sprawdźcie ten modem na innym lapie bo może nie o pin tu chodzi teraz.
Faktycznie chyba nie o PIN ttaj chodzi. Na drugim lapk tez nie poszedl, sytuacja sie powtorzyla . Takze chyba trzeba bedzie modem oddac.
Awatar użytkownika
tgapl
Stały użytkownik forum

Modem został wymieniony na inny i kolega teraz spokojnie sobie smiga na aircardzie. Nie znam przyczyny dla których tamten modem nie potrafił rozpoznac urządzenia
ODPOWIEDZ