Nowe Firmware dla Huawei E220

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
SQ08
Stary wyga bezprzewodowy

Nowe Firmware dla Huawei E220

Post autor: SQ08 »

Hi :)

Zamieszczam tutaj najnowsze firmware dla modemu Huawei E220 - Wersja 11.117.09.04.00 z 5.02.2008 roku. Wgrałem ta wersję do modemu i działa dobrze jak wcześniej.

http://www.sendspace.com/file/qjnu9b

Pozdrawiam :hyhy:
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Nowe Firmware dla Huawei E220

Post autor: ja.michal »

Z tego co wygląda to firmware od jakiegoś providera.
Na mój gust lepiej ściągać ze strony producenta.

E220
Awatar użytkownika
SQ08
Stary wyga bezprzewodowy

Tak jest to firmware od niemieckiego Vodafone. Jest ono najnowsze, ale jednak masz chyba rację, że od producenta firmware jest lepiej wgrywać, przynajmniej zdejmuję to sim locka :hyhy:

Pozdro.. :szampan:
cysio
Stały użytkownik forum

Post autor: cysio »

Firmware dziala rewelacyjnie, tamto co jest na stronie producenta to sa oprogramowania (dashboardy) nie firmware. Bez problemu tez sciagnalem simlocka z tym firmware dzieki kulankendi.

SQ08, Dzieki za link, wrzucilem takze mirror na rapida premium

http://rapidshare.com/files/90270167/ea ... 0_B268.zip
Awatar użytkownika
SQ08
Stary wyga bezprzewodowy

cysio pisze:SQ08, Dzieki za link, wrzucilem takze mirror na rapida premium
Niema sprawy ;) dobrze, że wrzuciłeś na rapida premium :ok: , przynajmniej zawsze będzie można pobrać. Będę zawsze starał się coś nowego wrzucać jak znajdę na niemieckich forach.

Pozdro i Dobranoc ;)
“The only problem with Microsoft is they just have no taste..and they don't bring much culture into their products.”

Steve Jobs.
Tolek
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Tolek »

Firmware update - dziala :)

Mam E220 z 3G - po upgrade - moj modem juz nie pracuje z predkoscia 3.6, lecz ustanawia polaczenie na 7.2 i mam wrazenie (po znalezieniu miejsca gdzie trzyma caly czas sygnal "HDSPA", ze jakos szybciej chodzi (albo to ta persfazja ;) ).

Teraz tylko jeszcze pozbyc sie silmlocka :> i bede szczesliwy :>
szoszon

Post autor: szoszon »

Niestety po wgraniu tego firmware razem z nowym menadżerem(dashboard-em?) z zestawu mam słaby zasięg lub często wcale.
W jaki sposób można wrócić do starego (manadżer 1.91) lub jakiegoś nowszego ,ale po Polsku ? Próbowałem sposobu ze strony Plusa czyli instalacja menadżera 1.92 i firmware z pliku E220Update.exe (we właściwościach pliku pokazuje 1.2.101.0) ,ale niestety resetuje mi kompa po restarcie. Czy ten plik E220Update.exe ma wgrać równieź tego dashboard-a (wirtualny CD) ? Jeżeli ktoś by to potwierdził w 100% to będę się starał na nowo system zainstalować ,bo już od dłuższego czasu różne rzeczy mi się przydarzają w nim i być może do zmiany firmware będzie to konieczne.
Awatar użytkownika
SQ08
Stary wyga bezprzewodowy

Spróbuj wgrać ze strony producenta. To powinno pomóc. Najpierw się wgrywa radio a później dashboard.
“The only problem with Microsoft is they just have no taste..and they don't bring much culture into their products.”

Steve Jobs.
szoszon

Czy ktoś może dać wskazówki w jaki sposób pozbyć się samego dashboard-a ?

Nadal oczekuję również na odpowiedź tyczącą się firmware z pliku E220Update.exe (we właściwościach pliku pokazuje 1.2.101.0 ,to ten ze strony Plusa) ,czy razem z nim wgrywany jest dashboard (czy może ten wirtualny CD jest po prostu pusty)?

Sprzęt jest znajomych ,dostaję sygnały o dziwnych resetach kompa(w domyśle blu screeny) po zainstalowaniu managera iPlusa - inaczej zasięg był b.kiepski - teraz jest dużo lepiej lecz skutkiem ubocznym są niestety czasami resety komputera.

A może wycięcie tego AT+CGDCONT=1,"IP","internet" z konfiguracji coś da ? - znajomi niestety nie są zbyt rozgarnięci jeżeli chodzi o komputer a zanim do nich pojadę(dość daleko) wolę się zorientować w sytuacji ,aby dwa razy nie jeździć.

ps.producent z tego co się orientuję nie udostępnia firmware tylko dashboard-y - ja potrzebuję po polsku.
cysio
Stały użytkownik forum

http://download.era.pl/portal/E220_HSDP ... pgrade.zip
http://rapidshare.com/files/94105878/E2 ... pgrade.zip (mirror)

Tutaj masz firmware i dashboard po polsku z ery

E220update - firmware
HOSTA - dashboard
szoszon

Czy ten z Ery będzie pasił bez rzadnych zmian do iPlusa ? I czy to magiczne AT+CGDCONT=1,"IP","internet" też trzeba będzie gdzieś wpisywać ?
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

szoszon pisze:I czy to magiczne AT+CGDCONT=1,"IP","internet"
To nie żadne czary żadne mary tu jest zawarty APN Twojej sieci. :faq:
szoszon

bob pisze:
szoszon pisze:I czy to magiczne AT+CGDCONT=1,"IP","internet"
To nie żadne czary żadne mary tu jest zawarty APN Twojej sieci. :faq:
Tak na "sucho" ciężko troszki wszystko ogarnąć ,myślę że i tak sporo zakumałem. W oryginalnym oprogramowaniu iPlusa nie trzeba niczego takiego wpisywać z tego co się orientuję i dlatego pytałem - rozumiem że w tym prsypadku trzeba wpisywać ;)

Przeczytałem opis instalacji z linka i widzę ,że połączenie widnieć będzie jako Mobile Connect i Era co oczywiście nie jet zgodne z prawdą. Najgorsze jest jednak chyba utrata gwarancji ,bo jak rozumiem przy nie oryginalnym firmware/dashboard w razie problemów nie uznają reklamacji.Pozostaje chyba tylko czekać aż Plus również wypuści dashboard.
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

szoszon pisze:o jak rozumiem przy nie oryginalnym firmware/dashboard w razie problemów nie uznają reklamacji.
Raczej chodzi tylko o firmware bo dashboard nie ma wpływu na utratę gwarancji.
mareksza

Problem z uploadem firmware

Post autor: mareksza »

Proszę o pomoc.
Upload nie chce ruszyć, bo modemu nie widać w systemie. Jest oczywiście podłączony do komputera. Nie mam niestety karty SIM (modem ma simlocka w hiszpańskim Vodafonie). Z inną kartą nie chce działać. Próbuję wgrać firmaware bez karty SIM w modemie. Czy to może być powodem problemu?
Awatar użytkownika
SQ08
Stary wyga bezprzewodowy

Raczej problem nie tkwi w tym, że niema kart SIM. Vodafone jak to Vodafone wręcz kocha zakładać Simlock'i obojętnie czy to telefon czy modem... Kiedyś mojego E220 laptop też nie chciał wykrywać i jak się okazało ten kabel z zestawu był jakiś trefny i jak podłączyłem kabel od stacji dokującej od kamery Sony modem zaczął działać. Nie masz możliwości oddania modemu do jakiegoś serwisu? Popytaj może ile by kosztowała naprawdę w Plusie albo Erze bo ci operatorzy mają ten modem w Polsce w swojej ofercie.

Steve Jobs.
mareksza

Może coś z kablem, a może z komputerem. Mam w laptopie 4 porty USB a modem chce działać tylko pod jednym. W każdym razie pyta o kartę SIM i widać go w panelu sterowania.

Po uruchomieniu pliku do aktualizacji firmwaru wyskakuje coś takiego.

Co z tym można zrobić?
cysio
Stały użytkownik forum

Moze sproboj na czas aktulizacji wylaczyc program huawei connect / mobile partner. I oczywiscie podlacz do tego portu pod ktorym dziala. (u mnie tez pod jednym tylko wykrywa modem, pod innymi stacje dyskow ze sterownikami)
szoszon

Nie wiem dlaczego przyczepiłeś się tak tej karty SIM - nic o niej nie pisze. Widziałem takie okienko również u znajomych i z tego co pamiętam powodem chyba był kabel(na krótkim z zestawu pracował bezbłędnie ,ok.25cm). Spróbuj odłączyć modem ,odinstalować programy z nim związane ,przeczyścić czymś rejestr (CCleaner,RegCleaner,jv16 PowerTools) i po kolejnym restarcie podłączyć modem i zmienić firmware. W szczególnym przypadku będziesz musiał przeinstalować system(lub zainstalować drugi na drugiej partycji) ,bo te modemy sporo potrafią namieszać ; do tego stopnia że po roszadzie firmwarami modem rzeczywiście nie widział karty SIM ,ale było to jasno napisane w komunikacie.
mareksza

Udało się na innym kompie. Dzięki za pomoc.
mareksza

e220 w Era i Orange

Proszę o radę.
Udało mi się wgrać nowy firmare i ściągnąć simlock. Po wgraniu dasgoardu Ery blueconnect śmiga jak malowany. Nie chce się niestety łaczyć przez Orange. Czy w tym celu muszę zmienić dasboard? Jeżeli tak to gdzie go znaleźć.
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

A jaki apn stosujesz dla Orange ?
mareksza

Dobre pytanie. A jaki powinienem użyć? Właśnie zauważyłem, że chyba muszę dodać nowy profil dla Orange w Ustawieniach połączeń z Siecią. Co tam mam wpisać?
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

APN: internet
Bez hasła i użytkownika.
mareksza

Działa. Dzięki. Numer do wybrania ma być bez zmian? Czyli *99#.
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

mareksza pisze:Numer do wybrania ma być bez zmian? Czyli *99#.
Bez zmian. :ok:
Tolek

Re: e220 w Era i Orange

mareksza pisze:Proszę o radę.
Udało mi się wgrać nowy firmare i ściągnąć simlock. Po wgraniu dasgoardu Ery blueconnect śmiga jak malowany. Nie chce się niestety łaczyć przez Orange. Czy w tym celu muszę zmienić dasboard? Jeżeli tak to gdzie go znaleźć.
Jak sciagnoles simlock'a?

BTW:
gdyby ktos chcial to dysponuje:
UTPS 11.002.03.16.03.B266.exe [7,92 MB (8 306 834 bytes)]
UTPS 11.002.03.04.03[E220].exe [8,57 MB (8 990 866 bytes)]
E220Update 11.117.09.04.00.B268.exe [13,6 MB (14 266 514 bytes)](tego mam i net smiga, ale zdaje sie ze sim obecny)
E220Update 11.117.08.00.00.B268.exe [13,5 MB (14 254 226 bytes)]
UTPS 11.002.03.16.03_MAC 11.201.01.00.03.B266.exe [9,23 MB (9 687 186 bytes)] (nie mam zielonego pojecia co to jest .. ten MAC chwilowo mnie powstrzymuje przed zrobieniem beta-testu.
cysio
Stały użytkownik forum

z E220 zaden upgrade firmware/dashboardu nie zdejmie simlocka. Probowalem wielu i nic. Jest lepiej zabezpieczony od E630

Dashboard wersja MAC sadze ze jest to wersja ktora zawiera dashboard przystosowany do komputerow typu MAC.
Tolek

cysio pisze:Dashboard wersja MAC sadze ze jest to wersja ktora zawiera dashboard przystosowany do komputerow typu MAC.

Kod: Zaznacz cały

UTPS 11.002.03.16.03_MAC 11.201.01.00.03.B266.exe [9,23 MB (9 687 186 bytes)] 
Wyczytalem na jakims forum dzis w nocy - ze ten "Firmware" - obsluguje 2 systemy - jest na MACa oraz na Winde, czyli 2in1. Moze w pracy na jakims Mac'u sprawdze.
Awatar użytkownika
Sniper512
Stały użytkownik forum

Post autor: Sniper512 »

Witam witam! Sorki, że odgrzebuje stary temacik.... ale potrzebuje tego firmware do Huawei E220 tak żeby nie było simlocka...

Pracuje w sklepie komputerowym i dostaliśmy kartę demo iPlusa, którą pokazujemy klientom. Za pozwoleniem oczywiście, i po konsultacji - wynikło, że mogę ją sobie zabierać do woli do domu...

I TO NA TYLE FANIE, ŻE.... U W A G A!!! na terenie mojej miejscowości od tygodnia jest przekaźnik HSDPA!!!! w iPLUSIE !!!! :ok: :D :D

Teraz dostaje szału, że karta mi nie działa w modemie... a modemy w sklepie mamy na PCMCI lub ExpressCard do laptopów :(

Proszę o pomoc i jakiś link najlepiej do softa... plis.. im szybciej, tym szybciej będę miał HSDPA... bo ciągnę na Edźu i po limicie, a tak dodatkowo jeszcze bym miał 1GB w plusie!!
ODPOWIEDZ