Czy antena kierunkowa wystarczy?
Moderator: Moderatorzy
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Czy antena kierunkowa wystarczy?
Witam,
Niedaleko obok mnie jest McDonalds, ktory udostepnia darmowy internet przez hotspot wifi. Mieszkam w promieniu okolo 2,5 km od tej resteuracji i mam pytanie czy instalujac dobra antene kierunkowa jest szansa, ze zlapie odpowiednio mocny sygnal pozwalajacy korzystac z internetu. Czy to jest kwestia tylko mojej anteny, czy takze ich urzadzen nadawczych? Dodam, ze moge zapewnic takiej antenie "widok" bez przeszkod na owa resteuracje.
Pozdrawiam.
Niedaleko obok mnie jest McDonalds, ktory udostepnia darmowy internet przez hotspot wifi. Mieszkam w promieniu okolo 2,5 km od tej resteuracji i mam pytanie czy instalujac dobra antene kierunkowa jest szansa, ze zlapie odpowiednio mocny sygnal pozwalajacy korzystac z internetu. Czy to jest kwestia tylko mojej anteny, czy takze ich urzadzen nadawczych? Dodam, ze moge zapewnic takiej antenie "widok" bez przeszkod na owa resteuracje.
Pozdrawiam.
- yagi
- Stary wyga bezprzewodowy
Re: Czy antena kierunkowa wystarczy?
A masz loginy do H@tSpot Ery albo abo BlueConnect zeby miec dostep? WiFi w McDonaldach nie jest takie darmowe 

www.btsy.eu - Stacje Bazowe Telefonii Komórkowej w Tarnowie
-
Jak bylem w srodku to w telefonie internet przez ich hotspot smigal pieknie, wiec na pewno jest darmowy.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Pewnie ten hotspot jest wewnątrz budynku, więc to stawia pod znakiem zapytania całą operacjętemp333 pisze:Niedaleko obok mnie jest McDonalds, ktory udostepnia darmowy internet przez hotspot wifi.

W sumie zaleca się aby obie anteny nadawcza oraz odbiorcza były takie same, jednak nie trzeba sztywno się tego trzymać.temp333 pisze:Czy to jest kwestia tylko mojej anteny, czy takze ich urzadzen nadawczych?
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
- wojteks
- *** Administrator ***
raczej nie ma takiej anteny żeby był zasięg na 2,5km, ten nadajnik prawdopodobnie jest umieszczony wewnątrz restauracji i ma zasięg wewnątrz i z 50-100m dookoła restauracji (sprawdź to telefonem/laptopem).temp333 pisze:udostepnia darmowy internet przez hotspot wifi. Mieszkam w promieniu okolo 2,5 km
Antena pewnie by pomogła jakbyś mieszkał 500m od tego miejsca a tak to za daleko.
Nie pomagam na PW!
-
Dzieki za odpowiedzi
Wydaje mi sie, ze solidnie przesadzilem z ta odlegloscia
Jest chyba z 600 metrow
Sprobuje - najwyzej sie nie uda. A internet w komorce lapie mi tak na oko do 100 metrow w lini prostej.

- Blido
- Guru bezprzewodowy
Wobec tego życzymy powodzeniatemp333 pisze:Sprobuje - najwyzej sie nie uda.

Internet totalnie za free - to jest coś. Poza tym takie hotspoty są bardzo szybkie (ale na p2p i tak raczej bym nie liczył, bo na pewno blokują porty)
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Dlatego proponuję robiąc zakupy umówić się ze sprzedawcą, że jak kupiona antena nie zda egzaminu to będziesz mógł zwrócić sprzęt i dostać zwrot pieniędzy. Chociaż jak się kupuje np. w Dipolu to wszystko można zwrócić w przeciągu 10 dni bez podania przyczyny.temp333 pisze:Sprobuje - najwyzej sie nie uda
Pozdrawiam YaHooo