Czy antena kierunkowa wystarczy?

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
temp333
Specjalista bezprzewodowy-junior

Czy antena kierunkowa wystarczy?

Post autor: temp333 »

Witam,

Niedaleko obok mnie jest McDonalds, ktory udostepnia darmowy internet przez hotspot wifi. Mieszkam w promieniu okolo 2,5 km od tej resteuracji i mam pytanie czy instalujac dobra antene kierunkowa jest szansa, ze zlapie odpowiednio mocny sygnal pozwalajacy korzystac z internetu. Czy to jest kwestia tylko mojej anteny, czy takze ich urzadzen nadawczych? Dodam, ze moge zapewnic takiej antenie "widok" bez przeszkod na owa resteuracje.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
yagi
Stary wyga bezprzewodowy

Re: Czy antena kierunkowa wystarczy?

Post autor: yagi »

A masz loginy do H@tSpot Ery albo abo BlueConnect zeby miec dostep? WiFi w McDonaldach nie jest takie darmowe ;)
:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010) :!:

www.btsy.eu - Stacje Bazowe Telefonii Komórkowej w Tarnowie
temp333

Jak bylem w srodku to w telefonie internet przez ich hotspot smigal pieknie, wiec na pewno jest darmowy.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

temp333 pisze:Niedaleko obok mnie jest McDonalds, ktory udostepnia darmowy internet przez hotspot wifi.
Pewnie ten hotspot jest wewnątrz budynku, więc to stawia pod znakiem zapytania całą operację :(
temp333 pisze:Czy to jest kwestia tylko mojej anteny, czy takze ich urzadzen nadawczych?
W sumie zaleca się aby obie anteny nadawcza oraz odbiorcza były takie same, jednak nie trzeba sztywno się tego trzymać.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

temp333 pisze:udostepnia darmowy internet przez hotspot wifi. Mieszkam w promieniu okolo 2,5 km
raczej nie ma takiej anteny żeby był zasięg na 2,5km, ten nadajnik prawdopodobnie jest umieszczony wewnątrz restauracji i ma zasięg wewnątrz i z 50-100m dookoła restauracji (sprawdź to telefonem/laptopem).
Antena pewnie by pomogła jakbyś mieszkał 500m od tego miejsca a tak to za daleko.
Nie pomagam na PW!
temp333

Dzieki za odpowiedzi :) Wydaje mi sie, ze solidnie przesadzilem z ta odlegloscia :) Jest chyba z 600 metrow :) Sprobuje - najwyzej sie nie uda. A internet w komorce lapie mi tak na oko do 100 metrow w lini prostej.
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

temp333 pisze:Sprobuje - najwyzej sie nie uda.
Wobec tego życzymy powodzenia ;)
Internet totalnie za free - to jest coś. Poza tym takie hotspoty są bardzo szybkie (ale na p2p i tak raczej bym nie liczył, bo na pewno blokują porty)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

temp333 pisze:Sprobuje - najwyzej sie nie uda
Dlatego proponuję robiąc zakupy umówić się ze sprzedawcą, że jak kupiona antena nie zda egzaminu to będziesz mógł zwrócić sprzęt i dostać zwrot pieniędzy. Chociaż jak się kupuje np. w Dipolu to wszystko można zwrócić w przeciągu 10 dni bez podania przyczyny.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ODPOWIEDZ